| Ak9 a întrebat:

Fac box de 1 an și ceva, am 16 ani ( 21 meciuri - 19 câștigate ) și sunt foarte bun.
Dar am o problemă foarte gravă, nu am curaj să mă bat cu nimeni pe stradă, îmi e frică, îmi bate inima foarte tare.
Și nu în sensul că mă leg eu de cineva, dar dacă mă lovește cineva eu nu am curaj să îl lovesc, vă rog ajutați-mă!
Nu știu ce să mai fac, în viața mea nu m-am bătut pe stradă...

9 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Nu sunt de acord cu boxul. Nici cu artele martiale, care isi au filozofia lor proprie, si pe care le respect enorm din aceasta cauza. (Dar asta nu inseamna ca nu ma voi folosi de ele, odata ce le-am practicat cindva, cand va trebui sa ma apar sau sa apar pe cineva) Si nici cu vreun alt sport care implica bataia. Dar, ca fost sportiv de performanta, stiu ca si boxul isi are regulile lui, principiile lui. Nu oricine ajunge un bun boxer. Stii si tu de cate trebuie sa tii seama, odata ce ai cistigat 19 meciuri din 21. Ce nu imi place e ca incerci sa cobori un sport nobil, caci orice sport este nobil, la nivelul mizeriei din strada.
Stii de ce nu poti sa te bati pe strada? Pentru ca ai fost initiat deja in arta sportului, ori tu vrei sa te cobori in kitchul strazii. Orice arta isi are regulile ei stricte, strada are doar legea junglei, cel mai puternic cistiga. In sport insa nu e asa. Poti sa fii mai slab, dar cu o tactica sau tehnica mai buna si sa cistigi. E ceva cu totul diferit, si de aceea tu nu poti cobori la nivelul strazii. Nu pentru ca nu ai putea cistiga si acolo, pentru ca esti superior net ei, ci pentru ca e vorba de principii ( de exemplu, in box, lovitura sub centura e inacceptabila, in strada insa e poate laudata daca e aplicata cum trebuie), tu lupti dupa ele, in strada poti avea surpriza sa nu gasesti nici o regula, si asta te face sa te temi.
Esti intr-un fel ca sotia mea. Ii batea pe toti colegii ei de clasa, fiind de felul ei mai "infipta". Dar lua bataie de la fete pentru ca din principiu nu putea sa dea in ele, nu le considera apte de bataie, desi eu stiu ca fetele se bat uneori mai urit decat o fac barbatii happy.
Eu zic sa nu te gindesti la bataia de pe strada. Ar insemna sa te injosesti. Lasa ca totul sa fie frumos asa cum este in ring. Si cand va fi nevoie sa te aperi pe strada, sau, mai frumos, cineva va avea nevoie de apararea ta, vei sti cum sa o faci.
Dar nicidecum sa nu te gindesti sa te bati in strada de dragul bataii.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Si te ai apucat de box ca sa fii smardoi sau bataia pe strada e ceva asa obisnuit ca si cum te ai duce sa cumperi o paine?

| aXy99 a răspuns:

Nici boxul nu prea te ajuta in luptele de strada...

Totusi, e bine sa te feresti de conflicte, nu isi iau rostul. Daca este o situatie iminenta, ia-ti inima in dinti si da tot ce ai mai bun.

| Ak9 explică (pentru aXy99):

Mma-ul te ajută?

| Ak9 explică (pentru aXy99):

.

| EuDOarSieu a răspuns (pentru aXy99):

Cum poți să-i suferez așa ceva? Gândești câtuși de puțin?

| aXy99 a răspuns (pentru Ak9):

Mai mult decat boxul, cu siguranta. (dar sa stii ca luptatorii de mma stiu mai multe tipuri de arte martiale si lupte de contact).
Chiar daca ai face mma, nu cred ca iti vei invinge frica. Trebuie sa vina din interior. Cum de ii permiti unuia sa dea in tine, fara motiv si sa nu ripostezi? E mai mare, mai puternic sau care e problema?

| EuDOarSieu a răspuns:

Boxul este și un sport al minții, al psihicului. Tu ești sportiv, bine antrenat care l-ar rupe în bătaie pe unul din stradă, cu siguranță.
Dar înainte de a lovi, trebuie să gândești. Nu ripostezi decât în cazuri excepționale în care chiar o caută cu lumânarea, și nu cu toată forța pentru că e de ajuns o singură lovitură pentru a-l omorî. Încearcă să fii temperat, să nu-ți ieși din fire repede și să nu intri în conflicte, pentru tine mereu e ușor, îi snopești în bătaie, dar ce va urma va fi mai greu. Îți sugerez să te uiți la Rocky, Creed, poate înveți ceva. Baftă!

| Ak9 explică (pentru EuDOarSieu):

Păi nu înțelegi că îmi e frică să lovesc, în fiecare zi sunt lovit de mulți...