| valentin2002 a întrebat:

Îmi poate da cineva sfaturi, daca să îmi cumpăr proteina din zer, daca m-am tot apucat de exerciții? Mă gandesc că este benefica folosita cu cap...

19 răspunsuri:
| Apokales a răspuns:

N-ai de ce sa faci asta, doar daca nu cumva nu poti sa mananci o cantitate mai mare de mancare atunci cand vrei sa pui masa musculara. In rest nu vad de ce ai face-o, proteina luata din mancare este mult mai ieftina si accesibila.

| valentin2002 explică (pentru Apokales):

Ideea e că dacă mănânc mai mult, pe lângă masa musculara, ceea ce cred că nu prea este vizibil, câștig mai mult in greutate, că grăsime, Incerc să țin și o dieta totuși, dar?‍♂️

| Apokales a răspuns (pentru valentin2002):

Daca tii o dieta ai nevoie de mancare, ai nevoie sa obtii senzatia de satietate de dupa masa. Intr-o dieta te confrunti cu senzatia de foame si nu ai nevoie de asa ceva. In schimb proteinele, respectiv suplimentele, sunt recomandate atunci cand vrei sa consumi mai multe calorii, sa iei in masa musculara, dar nu poti manca o cantitate mare de mancare sau nu vrei sa iti iasa stomacul in evidenta (sa faci acel bubble gut). Astfel chiar nu vad de ce ai lua un supliment pe baza de proteine din zer.

| AlexMh a răspuns (pentru Apokales):

Daca te-ar auzi vreun antrenor ca iesi mai ieftin luandu-ti raportul caloric necesar din mancare decat din prafuri, ar rade de tine. Sa nu mai vorbim de faptul ca ar trebui sa bagi in tine o cantitate foarte mare de mancare. Mai fa tu sala balonat.

| Apokales a răspuns (pentru AlexMh):

Ok, arata-mi un produs mai ieftin, te rog.

| AlexMh a răspuns (pentru Apokales):

Pai orice produs e mai ieftin decat mancarea. Un bidon de 1.5 Kg de exemplu e 75 de lei, si cum te duci mai sus in cantitate cum cade mai bine si la pret. Contine 600 de grame de proteine, alte firme poate chiar mai mult. Am luat exemplu de la Aptonia. Ca sa iti iei 600 de grame de proteina din mancare, treci lejer de 100 de lei, sa nu mai zic ca trebuie sa mai arunci si tu ceva verde pe langa. Nu poti sa mananci 20 de oua pe zi si aia e masa. Ca exemplu, ca sa ajungi la 600 de grame, ar trebui sa mananci in jur de 95 de oua happy Am luat cel mai banal si ieftin exemplu. Am ales cele mai ieftine oua de pe piata (vine 50 de bani oul), 3 cartoane a cate 30 de oua. Asta inseamna 60 de lei, e aproape fix cat pretul cat borcanul de proteine. Sa nu mai vorbesc de carne de vita, de peste, pui, etc. care sunt NET mai scumpe... Asa ca mai bine mananci normal si iti continui aportul din proteine.

| AnastasiaK a răspuns (pentru AlexMh):

Ai auzit chestia asta la un antrenor/cineva care face sala de mult si ai luat-o de buna?

Da, alimentatia pentru masa musculara e mai scumpa decat sunt suplimemtele. Dar asta nu inseamna ca iesi mai ieftim cumparand suplimente ca oricum nu renunti la mancare (decat daca esti prost). Suplimentele sunt doar o mica parte si chiar daca le incluzi in alimentatie, tot trebuie sa ai o alimemtatie echilibrata aka sa investesti destul in ea.

Iar faza ca e necesara o cantitate mare de mancare, de acord, dar nu e valabil decat pentru cei care fac sala de ceva timp si chiar s-au dezvoltat. Daca ai de la 80kg in jos, nu e cazul.

| AlexMh a răspuns (pentru AnastasiaK):

Nu am zis sa renunte de tot la mancare, doamne fereste. Nu ai cum sa traiesti doar pe prafuri. Si nu e vorba ca am auzit doar de la antrenori (pe care ii am si prieteni), si dau undeva la 1000 de lei pe luna lejer doar pe mancare, in conditia in care o alimentatie de "om normal" te ajunge la minimum 400 Ron si maximum 500 Ron pe luna (mi-am facut calculul singur cat consum si eu si prietena mea, ea chiar mai putin decat mine), dar mi-au spus si alti baieti care fac sala de mult timp ca cel mai bine e sa suplimentezi cu prafuri fiindca daca nu esti The Rock, efectiv nu ai unde sa bagi atata mancare in tine ca sa faci bulking daca ai nevoie, o sa te simti ca un balon si numai sala nu mai faci. 80% e alimentatia, restul e sala. Si ca sa te completez putin, da trebuie o alimentatie echilibrata, dar si una calitativa, iar calitatea costa. Cat despre proteina din zer din cate stiu eu doar te umfla pe moment, dupa ce nu o mai iei revi la normal in 2-3 zile. Eu luam zer natural de la cioban (preferam mai mult varianta asta). Numai bine!

| Apokales a răspuns (pentru AlexMh):

Da, ai dreptate pe de o parte, la pret iesi mai ieftin comparativ cu multe alimente. Totusi suplimentele proteice le folosesti in perioada de bulking, el vrea sa slabeasca. Putem fi de acord ca in aceasta situatie nu este bine sa foloseasca suplimentul, cand vrea sa slabeasca?

| AlexMh a răspuns (pentru Apokales):

Desigur, sunt de acord

| AnastasiaK a răspuns (pentru AlexMh):

Atunci, cu tot respectul, esti exact pe-atat de dezinformat pe cat banuiam. Zerul pe care il iei tu de la cioban trebuie consumat in calitati IMENSE ca sa echivaleze cu proteina din zer. Altfel spus, pentru niste amarate de 9g de proteine, ar trebui sa consumi 1kg de zer. Apoi, faptul ca "doar te umfla pe moment" si "revi la normal in 2-3 zile" e o aiureala pe care nici nu are rost sa o mai explic. Daca asta stii tu despre suplimente, cel mai bine e sa te abtii din a da sfaturi pe aceasta tema in viitor.

Cat despre restul, ti-am explicat deja in raspunsul anterior ca ce auzi la ăia care fac sală de mult si la antrenori, nu se aplică la tine, la cel care a pus întrebarea și la toți cei care nu prea au trebă cu demeniul în general. Cei avansați au nevoie de o anumită alimentație, începătorii de alta. Nu funcționează principiul "vreau să arăt ca X, mănânc ca X" pentru că nu ai masa musculară și implicit necesitățile lui. Deci la început, cea mai bună variantă rămâne fără suplimente...mai ales că majoritatea începătorilor nu au alimentația pusă la punct și oricum nu știu ce și cum să suplimenteze.

| Cosmin86 a răspuns (pentru AlexMh):

Eu dau chiar 1500 de lei pe luna pe mancare laughing

| AlexMh a răspuns (pentru AnastasiaK):

Thank you, fitness guru! Cu tot respectul nu am luat zerul de la cioban pentru proteine, fiindca nu eram tampit sa cred vreodata ca 1 litru de zer va contine vreo cantitate significativa de proteine. Pentru asta exista zer concentrat, si si asa, nu pentru proteinele din el se foloseste, cel putin in stare naturala. Poti cauta efectele zerului pe internet pentru mai multe informatii. Iar efectul de "umflare" l-am observat pe mine, nu iti spun din auzite, chiar daca am auzit acelasi lucru si de la alti oameni. Poate nu la toti se comporta la fel.

Omul a enuntat "este benefica daca este folosita cu cap". Da este benefica, orice lucru e benefic in viata asta "facut cu cap" fie ca esti incepator fie ca nu. Si hai sa iti mai zic un lucru, eu 10 ani de zile, de la 18 la 28 de ani am avut 61 Kg, indiferent de ce dieta urmam, cat de mult mancam (chiar si 3 mese pe zi consistente plus doua gustari intre ele), si nu am fost nici genul de om care sa faca sport. Cum am trecut de 28, in doua luni de zile am pus 12 Kg, urmand exact acelasi pattern de alimentatie. And don't give me the nutritionist bullshit, am o prietena care merge la nutritionist si plateste bani grei de ani de zile, fara nici un rezultat palpabil. Fiecare e construit in felul lui, are problemele lui, si fiecare om are nevoie de o dieta corespunzatoare propriei persoane. Daca vrei sa slabesti da, nu iei suplimente dupa ureche, daca vrei sa faci bulking nu e nimic rau in a lua si dupa ureche, mai ales ceva ce este extract natural in cantitati recomandate. De aia ii si spune supliment, suplimentar, pe plus, adauga. Daca ai noroc sa ti-l proceseze corpul bine, daca nu, nu se pune, simplu.

| AnastasiaK a răspuns (pentru AlexMh):

Ok, atunci ori nutritionistul ala e prost ori prietena ta incapabila sa fie sincera cu el. Organismul e diferit la fiecare, logic, dar sunt si chestii de baza comune, iar daca te chinui 10 ani si nu ai niciun rezultat, atunci mai mult ca sigur nu stii si nu ai inteles cum se procedeaza. E vorba despre a-ti observa propriul corp si de ce are nevoie. Daca tu crezi ca stii cum sta treaba si ca tine totul de noroc...nici nu stiu ce sa-ti zic. Tie cum ti se pare ca suna raspunsurile tale fiind pline de "am o prietena care", "am eu prieteni antrenori", "am auzit eu", "am patit eu asa". Foarte veridice, nu? Acum pot sa vin si eu si sa zic ca fac sport de performanta de peste 10 ani, cu categorie de greuatate, si, logic, cunosc multi astfel de sportivi, dar nu am vazut NICIUNUL care sa nu poata sa-si controleze greutatea exact (iar aici nu vorbim doar de mentinere, ci si de scadere, dar fara sa se piarda din muschi, si de crestere, preferabil nu tesut adipos). Apoi sa mai zic cati antrenori, nutritionisti, alti sportivi cunosc si gata. Sau putem sa venim amandoi cu argumente reale, studii stiintifice, etc. Dar tu deja ai aruncat totul pe noroc. E despre stiinta, nu despre noroc. Singurul noroc e sa ai un genetic care corespunde cu ce vrei tu, dar si fara, rezultatele exista. Cand vii si zici ca mancai mult si nu puneai nimic esti exact ca grasele care zic ca ele nu mananca deloc si se ingrasa.

| Eugen80 a răspuns:

Cea complexa se numeste BCCA. Nu face rau, dar nu uita ca trebuie sa iei numai doxa recomandata si numai ca supliment. Adica mananci normal sanatos si iei BCAA daca faci sport. Sa nu iei aiurea daca nu faci sport si nici daca mananci shaworma pentru ca vei avea probleme si in loc sa fie de bine, te ufli ca un balon aiurea.

| TheBoyTheCool24 a răspuns:

Nu-și are rost suplimentul dacă-ți atingi necesarul proteic din alimentație. Suplimentele se folosesc numai în cazul în care nu reusești să-ți atingi necesarul proteic din alimentație, că altfel, dacă mănânci foarte bine și folosești și suplimente, excesul va fi înlăturat prin funcțile de excreție. Deci, în esență, folosește-le doar dacă consideri că ai nevoie că altfel sunt doar bani irosiți.

| valentin2002 explică:

Wow...nu mă așteptam la atât de multe discuții pe baza acestui subiect. In mare am inteles ideea si va Mulțumesc tuturor. Eu oricum o sa incep un astfel de...sa ii zic stil de viata de test, o luna, mancand sanatos, facand sport si luand suplimentele alea. Daca nu uit o sa revin sa va spun care sunt rezultatele. O zi buna tuturor.

| Cosmin86 a răspuns (pentru valentin2002):

De ce o luna si nu macar 2 ani? Ideal ar fi 10-20 de ani.

| andreiandu211 a răspuns:

Salut, sunt antrenor personal online, daca vrei te pot ajuta cu sfaturi, programe nutritionale si antrenamente, andreiandu211 pe Instagram.