| boga a întrebat:


Sunt fata si am nevoie sa incep un sport de autoaparare. Am 13 ani si as vrea sa ma ajutati cu cateva sfaturi, idei ce mi-ar fi mai util.
Multumesc.

11 răspunsuri:
| AnastasiaK a răspuns:

Eu as zice muay thai/mma, dar sansele sa inveti sa te aperi pe bune sunt micute. Depinde mult de tine.

Răspuns utilizator avertizat
| anonim292929 a răspuns:

Karatele ar fi o idee buna deoarece te invata disciplina, autocontrolul si autoapararea&contratacul, pe cand alte sporturi de contatc in care inveti sa ataci si te pot influenta in a fi agresiva. Inveti atat tehnici cu mainile, picioarele cat si secerari&aruncari la podea. Si ca un bonus iti folosesti toti muschii corpului.

| AnastasiaK a răspuns (pentru anonim292929):

Exista o gramada de tipuri de karate, unele sunt "agresive" si restul inutile la autoaparare.

| anonim292929 a răspuns (pentru AnastasiaK):

Practic stilul shotokan, am uitat sa mentionez, fiind sport de contact normal ca poate fi agresiv, dar inveti autocontrolul si discpilina.

| AnastasiaK a răspuns (pentru anonim292929):

Ok, frumos, deci semi-contact, face parte din categoria inutil pentru autoaparare.

| anonim292929 a răspuns (pentru AnastasiaK):

La concursuri, da, la copii este semj-contact, de la cadeti in sus este full contact. Dar la dojo inveti tehnicile si forta cum sa le aplici. Copiii la concurs au semi-ccintact din cauza regulilor pentru a nu se rani, dar pe strada nu cred ca sunt reguli asa ca iti folosesti toaga forta. Te poti uita pe net la luptele (kumitele) seniorilor.

| anonim292929 a răspuns (pentru anonim292929):

Normal, sunt multe alte sporturi din care poate alege, eu am dat doar o recomandare din propria experiență?

| AnastasiaK a răspuns (pentru anonim292929):

Stiu foarte bine ce inseamna shotokan pentru ca am practicat o perioadă (doar ca am practicat si alte arte martiale si pot sa fac diferenta). O sa iti dai seama cat de inutil e intr-o lupta reala daca ajungi vreodata sa practici un sport in care se lupta mai serios (gen kyokushin, box, kickbox, etc), nu in care se cauta sa se puncteze ca aici. Sau daca, desi nu-ti doresc, ajungi sa ai nevoie sa stii sa te aperi pe strada.

| anonim292929 a răspuns (pentru AnastasiaK):

Aici cred ca depinde si de persoana si antrenor. Am ajuns in situatia in care a trebuit sa ma apar pe strada si mi-a folosit.

| AnastasiaK a răspuns (pentru anonim292929):

Eu cunosc caz de fost campion la shotokan care si-a luat bataie pe strada, deci nu stiu ce sa zic. Nu am fost nevoita sa pun in practica pe strada, dar cand am invatat kyokushin, apoi kickbox, mi-a fost clar ca e diferenta de la cer la pamant intre sporturile astea. Ca sa-ti faci o idee, in competitiile de kickbox LIGHT (deci unde sa da realativ incet) se da mai tare decat la shotokan la kumite.

Legat de ce ai patit tu, nu pot sa ma pronunt din moment ce nu cunosc detalii. Bravo tie ca nu ti-ai luat bataie, in rest, parerea mea ramane aceeasi si nu caut sa o schimb pe a ta.