anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

happy Am nevoie de ajutorul vostru. Vreau să mă apuc de sală, am 15ani și am câteva întrebări întrebări laughing. 1)Ce echipament îmi trebuie? Vara/iarna. 2) Ce fel de alimentație îmi trebuie?(ce trebuie să mănânc și ce nu) 3) Ce să fac în prima zi de sală? Ce exerciții să fac? (Vreau să fac brațe și abdomen). 4) Care-i treaba cu odihna? Este suficient să dorm 8h/Zi?happy 5) Trebuie neapărat să-mi cumpăr proteine? 6) Dacă fac sală 3-4 luni de exemplu și fac pauză 2 luni, masa musculară va dispărea pur și simplu? Îmi va fi greu când o să mă apuc din nou? happy Mulțumesc celor ce îmi răspund în mod serios happy

Răspuns Câştigător
| Cosmin86 a răspuns:

1. Adidasi si tricou de schimb, plus prosop.
2. E indicat ca in primele cateva luni, pana inveti sa masori "din ochi", sa-ti masori totalul de kcalorii/zi, din care sa-ti asiguri proteinele necesare, carbohidratii si grasimile nu sunt asa de importante.
3. Urmeaza programul acesta de incepatori timp de 6 luni: https://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=159678631

E un program full body de 3 ori pe saptamana ( intr-o saptamana: antrenament, pauza, antrenament, pauza, antrenament, pauza, pauza )

Nu are nici un sens sa faci " brate si abdomen " pentru ca esti incepator, esti nelucrat, neantrenat, imagineaza-ti ca esti o barza acum, daca-ti pun 2 gantere de 30kg in fiecare mana cazi cu ele, ce sa mai si lucrezi. Iti trebuie antrenament de tip: " frecventa mare, volum mic ", adica lucrezi toate partile corpului, de 3 ori pe saptamana, dar cu volum mic, doar cat sa-i dai "motiv" muschiului sa creasca.

4. 8 ore pe zi e suficient, insa eu in primele 12 luni de sala dormeam 10.

5. Nu trebuie neaparat sa-ti cumperi proteine, atat timp cat iti asiguri numarul necesar de proteine pe zi din mancare.

6. Sala 3-4 luni si pauza 2 luni, e fix pix. Nu pierzi muschii dar pierzi forta, care iti va lua in jur de o luna sa o recapeti, deci practic "te intorci inapoi in timp", si trebuie sa o iei aproape de la capat. Sala e un angajament pe care cand ti-l iei, trebuie sa ti-l asumi, daca-ti valorezi propriul timp.

Joaca-te pe aici sa-ti calculezi numarul necesar de kcal si proteine pe zi, in surplus caloric: https://www.iifym.com/

| lalaura94 a răspuns (pentru Cosmin86):

Am uitat sa precizez, masurarea kcaloriilor se face uitandu-te pe etichetele produselor cumparate, si cand nu exista, utilizand un cantar de bucatarie. Calculezi tot ce mananci intr-o zi.

| Anonimus19191 a răspuns (pentru lalaura94):

Mersi

13 răspunsuri:
| bmerry a răspuns:

Cea mai înțeleapta decizie este sa îți iei un antrenor personal in prima luna. Chiar dacă este un efort financiar, vei ajunge chiar tu la concluzia ca este cea mai fericita opțiune. Îți va putea propune un program personalizat, in functie de ceea ce ai tu nevoie și îți va sugera și un plan nutritiv. Orice sugestii ți-am da noi aici, nu ar fi suficient. Ai nevoie de cineva care sa te învețe de la cum sa respiri corect, pana la cum sa folosești corect aparatele, întrucât executarea exercițiilor in mod corect sunt obligatorii, dacă nu vrei probleme de sănătate mai târziu. Ai nevoie de supraveghere pana ce înțelegi cum funcționează fiecare aparat in parte. După prima luna vei cunoaște tot și vei putea renunța la antrenor.

| Anonimus19191 a răspuns (pentru bmerry):

O să țin cont de sfatul tău. Mersi happy

| bmerry a răspuns (pentru Anonimus19191):

Cu drag! In legătura cu echipamentul, ia-ți ceva in care sa te simți lejer (nu prea mulat nu prea larg), niște adidași in care sa poți alerga/in care sa te poți misca cu ușurintă, sa nu te țină sau sa te bată. Sa ai mereu un prosop cu tine, sa nu te așezi/rezemi direct pe aparat, acolo unde au mai transpirat alți oameni. Poți sa ai și niște mănuși speciale la tine (găsești in Decathlon), in cazul in care vei ajunge sa faci tracțiuni la bara. Cel mai important o sticla cu apa, hidratarea e foarte importantă, mai ales la început, când o sa elimini multe lichide prin transpirație.

| Anonimus19191 a răspuns (pentru bmerry):

Ok, mulțumesc încă odată, sunt niște sfaturi foarte utile de care sigur o să țin cont happy

| AlleXuSS a răspuns:

Salut nu am nimic impotriva daca vrei sa te apuci de sala dar trebuie sa ai in vedere 1 singur scop acela fiind ca tu ai 15 ani si corpul tau nu s-a dezvoltat inca complet aici ma refer la inaltime!
Pana la 18 ani tu mai poti creste in inaltime ca si baiat!
Daca vrei sa-ti continui dezvoltarea trebuie sa eviti sa folosesti antrenamentele de picioare de evitat Presa! sau alte aparate din interiorul salii de fitness evita pe cat de mult antrenamentele care pun un mare efort pe coloana!
2)echipament de schimb in mare nu ai nevoie de cine stie ce, o pereche de pantaloni scurti, lungi un tricou un prosop si incaltari lejere!(de inceput)
3)in prima zi de sala poti face antrenament full body(evitand picioare(Presa)full body de inceput inseamna putin din toate adica poti face brate+piept+umeri+spate) picioare nu recomand la inceput deoarece o sa-ti fie greu cu febra musculara!
4)Evita suplimentele la inceput dupa 2-3 luni de sala poti incepe sa iei proteine, creatina, bcaa etc!
5)odata ce te apuci de sala si faci 3-4 luni si dupa iei pauza 2 luni mai bine nu te mai apuci deoarece o sa-ti fie greu sa te reapuci si sa ajungi iar de unde (ai abandonat) +febra o sa fie iar!
Sfat bun la cel ce ti-a recomandat un antrenor! cu el poti discuta ce sa mananci si ce sa eviti!(dar cand esti fata in fata cu antrenorul poti discuta despre alimentatie)
daca ai nelamuriri poti lasa un reply la mesajul meu si iti voi raspunde cand pot(nu sunt expert in fitness dar am facut sala 2ani si inca nu am uitat necesarul in ceea ce inseamna fitness)
Salutari si sa speram la o crestere sanatoasa in masa musculara(nu te indopa cu, creatina sau alte porcarii)

| Anonimus19191 a răspuns (pentru AlleXuSS):

Mersi. Chiar m-ai ajutat, nu știam că nu e ok să fac antrenamente pentru picioare la vârsta asta, vreau să mai cresc în înălțime asta-i clar happy Ți-aș fi dat cu drag "fundă" dar deja e prea târziu. Mulțumesc de sfaturi și poate când o să mai am nelămuriri, îți voi scrie în privat happy Salut

| AlleXuSS a răspuns (pentru Anonimus19191):

Nici-o problema nu ma ajuta cu nimic acea "funda" laughing imi place sa ajut oamenii cu ce stiu sau cu ce pot in cazul tau ti-am oferit cateva detalii de care poti tine sau nu cont big grin
asta cu presa la o varsta frageda m-a afectat si pe mine dar eu aveam totusi 17 ani cand m-am apucat si in mare nu mai aveam cum sa cresc mai mult de 1cm laughing
Nu am zis ca nu ai voie sa faci antrenamente la picioare doar am zis sa incerci sa te feresti de antrenamentele care pun mare efort pe coloana! nu ma intelege gresit! laughing
Sigur ma poti intreba orice!(Recomand ca la sfarsit de antrenament sa faci flotari la bancuta minim 2-3 serii a cate 10-12(acel tip de antrenament l-am adorat cand faceam sala) simti pur si simplu muschiul cum lucreaza! (si crede-ma o o sa arate foarte bine cand o sa incordezi mana)
Succes la antrenamente!

| Anonimus19191 a răspuns (pentru AlleXuSS):

Mulțumesc? happy

| Cosmin86 a răspuns (pentru AlleXuSS):

Eu la 16 ani lucram la presa cu 80kg (si eu aveam 70) si am mai crescut lejer pana la 1.82.

| PașaHassano a răspuns:

1. O sticla cu apa, un tricou de schimb, pantaloni scurti, adidasi si un prosop. O sala care se respecta are caldura si un vestiar de calitate, doar nu stai cu pardesiul pe tine...
2. Proteine, carbohidrati complecsi si nu in ultimul rand grasimi sanatoase. 2, 5 - 3 x numarul de kilograme
3. Cel mai bine rogi pe cineva sa iti arate, ti-as explica degeaba daca nu-ti arat. Nu te lasa tentat de greutati, sa ridici mult si incorect, executia > greutatea inaccesibila, cu timpul vei ajunge sa lucrezi cu mai multe kilograme.
Primele 2-3 saptamani ai putea sa-ti pui in miscare functiile motrice ( forta, viteza, coordonarea, rezistenta ) cu ajutorul unui circuit.
La serii eu recomand 7-10 cu 10 flotari normale / in genunchi si 30-40 s pauza. Sunt multe de spus, pana pe la vreo 20 vei avea timp sa inveti cum sta treaba cu sala.
4. Muschii cresc de la alimentatie si odihna, antrenamentul nu joaca un rol chiar asa de crucial, primordiale sunt cele 2. Da, e ok.
5. Depinde, daca nu-ti poti permite sa-ti iei necesarul din alimente poti apela si la suplimente, desigur ca nu se compara cu o masa bogata. Prima recomandare este Wpi natur, este mai scump dar merita din simplul fapt ca nu contine carbohidrati si zahar prea mult, a doua ramane un zer proteic natur care are ceva mai multi carbo si zahar, o alternativa ok daca nu iti permiti. Ce sa zic acum, nu recomand sa bagi toate prostiile in tine, majoritatea au E-uri si iti pot afecta sanatatea.
6. Daca procedezi asa faci degeaba, dupa parerea mea. Nu prea are ce sa dispara, n-o sa pui prea mult in 3 luni.
Da, o sa fie destul de greu pana cand iti vei intra in mana

| Anonimus19191 a răspuns (pentru PașaHassano):

Mersi de sfaturi, era doar un exemplu și o curiozitate, logic că nu o să mă las de sală, nici după 12 luni, voiam doar să știu ce se întâmplă dacă mă laslaughing