| ovidiujoker15 a întrebat:

Salut TPU
am o singura intrebare, UNA SINGURA, ( de fapt o problema)

deci fac sala cam de vreo 2 luni si am un program de genul
Luni-Piept + Biceps
Marti-Picioare + Antebrat
Miercuri-zi de pauza
Joi-Spate Cu Trapez
Vineri-Umeri cu triceps
e un program facut de un prieten de al meu care face sala de 12 ani, are in total 16 ani de sport
m-am dus luni la sala,marti iarasi,miercuri am stat acasa fiind zi de pauza,joi am facut spate cu trapez,si azi cand m-am dus la sala era inchis,din cauza ca e paste,si practic eu am pierdut ziua de umeri cu triceps,ACUM CE NAIBA FAC?, luni iarasi este inchis
o sa scad din forta? e nasol, pentru ca tricepsul face bratul mai mare, ( mai important decat biceps)
iar umerii te fac mai mare in haine etc.
practic o sa treaca 2 saptamani in care nu am antrenat umeri si tricepsul? se va intampla ceva?
sunt si ectomorf, am in jur de 70 de kg, si 1, 80, nu sunt chiar ectomorf pur,dar sunt
sa fac ceva exercitii calistenice,sau sa las asa?
si pentru cei care zic sa ma schimb pe calistenice nu ma voi schimba,tot sala o sa fac
Deci pe scurt,are ceva daca nu am antrenat umeri si tricepsul? o sa scad din forta?
sa fac niste exercitii calistenice pentru umeri si triceps provizoriu,ca sa nu ramana ne-antrenate aceste grupe?
daca da, ce exercitii sa fac?
va rog sa imi raspunda cineva care face sala, si are cativa ani de experienta in acest domeniu
Multumesc!

11 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

"am o singura intrebare..."

cinstit, sunt 22 semne de intrebare aici...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Copile, ești mult prea panicat. Calm! Când s-a închis sala anul trecut 3 luni de zile ce făceai, suicid? Gata. Nu mori dacă pierzi câteva zile sau săptămâni, de-a lungul anilor intervin diferite situații, pleci undeva, nu ai bani de abonament, accidentări, pandemii. Nu poți merge neîntrerupt la sală și nu e mare chestie. Personal în cele 3 luni în care s-a închis sala cât și în ultima lună (la mine s-a închis iar) m-am menținut foarte ok cu exercitii cu greutatea corpului. Să te menții nu e mare scofală, greu e să progresezi. Dacă nu stai ca un cartof anchilozat, cel mai probabil nu o să pierzi cine stie ce masă musculară. Da, vei pierde din forță(deși in 2 saptamani nu neapărat), dar nu e mare lucru. Dupa 2-3 antrenamente ești inapoi ca inainte. Ieri am fost prima oară după o lună pauză și eram aproape ca înainte, 10-15% mai slab ca forță, în 2 săptămâni imi revin complet. Deci practic te stresezi DEGEABA. Viața nu e doar despre sală. Ca să nu mai spun că nu am mai văzut in viața mea așa program de antrenament, e învechit și cam varză, dar ăla e deja alt subiect...

| Cosmin86 a răspuns (pentru anonim_4396):

Majoritatea programelor "vechi si invechite" functioneaza foarte bine, old school happy

Mai documenteaza-te putinwinking

| anonim_4396 a răspuns (pentru Cosmin86):

Nu e deloc vechi, dar probabil știi și tu, că full body urile.sunt printre cele mai vechi..problema cu ele este că îi face pe majoritatea care fac tipul ăsta de antrenament deficitari la picioare și spate, astea ar trebui lucrate minim de 2 ori pe săptămână, spatele nu mai zic suporta un volum și intensitate/ frecventa și poti să-l lovești și de 4 ori pe săptămână în fara să ai vreo problema cu recuperare.

| Cosmin86 a răspuns (pentru anonim_4396):

Spatele poti sa-l lovesti de 4 ori pe saptamana fara sa ai vreo problema cu recuperarea?

Tu ai vreun pic de experienta? laughing)

| anonim_4396 a răspuns (pentru Cosmin86):

In antrenarea spatelui îți asigur că am.
Îți dau și niște studii daca nu mă crezi : https://www.google.com/......ypertrophy

Tu ești genul ăla de om care face piept mai mult ca cat face ramat sau ridicări pentru trapez nu?
Sau folosește aceleași greutăți, patetic.

| Cosmin86 a răspuns (pentru anonim_4396):

Cum eu am facut skandenberg profesionist cativa ani, grupele mele forte au fost spate-umar-biceps. Deci clar nu fac piept cu mai mult decat fac ramat happy

Ramat fac cu 100-105 pe brat, tractiuni cu 30kg legate de mine (la o greutate de 105) si piept am impins cel mai mult 160 (1 repetare), serii normale fac cu 130.

Studiile alea par cam irelevante, mereu apare un "personal trainer", indopat cu steroizi, care "explica el" cum sta treaba laughing

| anonim_4396 a răspuns (pentru Cosmin86):

Păi stai ce legătură are skandenbergul cu spatele? Că sunt unii care trag de ei la spate de numa și îi duce cineva care face cu 180kg-200 îndreptări si mai mic decât ei. Aia e specific.

E impresionant la piept, 160kg nu am ce zice, dar nu e așa wow. Eu băgam ramat cu 100 pe mâna, bine cu avant din corp laughing da nu e vorba de asta, nu facem concurs acum laughing.

Chestia e că la spate funcționează greutăți mari și poți in pnm să-l "supra antrenezi" fara sa riști vreo.accidentare. poți să abuzezi până în faci flenci.

| AnastasiaK a răspuns (pentru anonim_4396):

Ești conștient că tu nu ai dat acolo "niște studii", nu? Bănuiesc că știi totuși cum arată studiile. Ce ai dat tu este un articol scris de un om (Tom MacCormick) care are ca referințe alte articole scrise tot de el. Practic, în loc să prezinte o bibliografie care sa-i susțină afirmațiile (corecte sau nu, e puțin relevant), el vine și zice "e cum vă zic eu pentru că eu am zis așa". Foarte slăbuț pe parte de argumentare happy

P.S. Îți sugerez să cauți în DEX cuvântul "patetic", o să ai o mică surprizăwinking

| Cosmin86 a răspuns (pentru anonim_4396):

"ce legătură are skandenbergul cu spatele" -> din spate tragi, misti cotul pe diagonala spre tine (fara sa iesi de pe suprafata), ca o miscare de ramat.

In termeni de skandenberg se numeste "back pressure". Evident ca nu e suficient si poti pierde in fata cuiva care iti da un top-roll de iti sar degetele, dar e totusi o componenta importanta.


"Chestia e că la spate funcționează greutăți mari și poți in pnm să-l "supra antrenezi" fara sa riști vreo.accidentare. poți să abuzezi până în faci flenci." -> nu, nu poti, asta e doar in imaginatia ta, ca nu stii sa te antrenezi.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Scoate ți din minte ectomorf/mezomorf și alte tâmpenii astea nu exista.