| Polinco a întrebat:



De vreo saptamnână am început în firecare zi sa alerg după antrenamentul de sală. Alerg cam 5 minute încontinuu, după aia un minut mers ușor, iar dupa 5 minute de alergat și tot asa pana la 20-25 de minute. Întrebarea este, e bine ceea ce fac? Adica, am citit pe net ca o zi alergi, o zi nu.

9 răspunsuri:
| aditimus a răspuns:

De ce nu alergi in timpul antrenamentului?
Dupa antrenament esti epuizat si ar trebui repaus.

| bornsinner a răspuns:

Ceea ce faci tu se numeste HIIT (High Intensity Interval Training) si nu este recomandat zilnic, ci de 2-3 ori pe saptamana. Aici important este si obiectivul tau. Vrei sa slabesti, sa pui masa, de ce te antrenezi, de ce faci HIIT?

Este recomandat de 2-3 ori pe saptmana pentru ca este solicitant si uzeaza articulatiile. Daca tu vrei, de exemplu, sa pui masa, alergatul asta zilnic este contraproductiv pentru ca arde destul de multe calorii, ori tu ai vrea sa fii pe plus, nu pe minus la sfarsitul zilei.

| Polinco explică (pentru bornsinner):

Eu alerg în fiecare zi după antrenamnet înafară de ziua de picioare(miercuri mai exact). Fac asta pentru rezistentă.

| bornsinner a răspuns (pentru Polinco):

Prin zilnic m-am referit la fiecare zi dupa antrenament, scuze.
Si antrenamentul cu greutati ce scop are? Alimentatia cum e? Caloriile la ce nivel sunt? Trebuie sa ai toate astea in minte si sa le reglezi in functie de obiectiv. Nu ai raspuns la asta.

Daca tu, de exemplu, vrei sa pui masa, dar esti pe deficit caloric si mai si alergi de 4 ori a cate 20 min/sapt, e clar contraproductiv.

| Polinco explică (pentru bornsinner):

Sunt pe surplus caloric, am 80kg la 1.80. Eu alerg în fiecare zi dupa antrenament pentru a face rezistența si pentru o inimă mai sănătoasă. Nu vreau neapărat sa slabesc când alerg. Fac asta pentru distracție și pentru ce am menționat anterior.

| AnastasiaK a răspuns (pentru bornsinner):

HIIT cu intervale de 5 minute? Te-ai lovit la cap? Doar pentru ca omul executa pe intervale nu inseamna ca gata, brusc, e HIIT, ca nu face sprint in alea 5 minute. Sa stii ca degeaba introduci termeni precum "HIIT", "LISS", "MISS" sau ce-oi mai fi auzit tu ca daca ii folosesti aiurea, tot n-o sa para ca ai avea habar despre ce vorbesti.

| Polinco explică (pentru AnastasiaK):

Salut! Alerg la pas. 5 minute, dupa aia un minut mers, apoi în 5 minite și dupa un minut mer. Tot așa până la 20 de minute. E bine? Cum am spus mai sus, fac asta pentru o inima mai sanatoasă, rezistenț și pentru ca îmi place sa alerg. Nu ma axez pr slabit.

| bornsinner a răspuns (pentru AnastasiaK):

Ai dreptate, 5 min nu duce nicicum cu gandul la HIIT. In general e vorba de 20 sec sprint (all out) cu 40 sec mers lent (sau jogging) sau 30 sec cu 1 min, sunt mai multe metode. Totusi, nu stim la ce intensitate lucreaza OP.

Am fost incorect aici si ai facut bine ca m-ai tras de urechi. Insa, consider ca ce am spus in rest ramane valabil.

Am gresit

| AnastasiaK a răspuns (pentru Polinco):

Mie mi se pare ok. Unii ar spune ca uzeaza articulatiile, dar realist vorbind, 20 de minute de alergare usoara nu fac niciun rau. Ce ai citit tu pe net se aplica oamenilor care fac alergari solicitante, care alearga mult, etc..nu e cazul tau.