| NonZarek a întrebat:

Salut, vreau sa ma apuc de sala, însă nu știu cum sa încep sau cu ce.
Îmi poate spune cineva dacă exista o aplicație pe telefon care îți poate da indicații și tutoriale etc?
Sau dacă știe cineva aici o soluție de a afla, mulțumesc.

11 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Eu ti-as recomanda sa nu te apuci de sala la o varsta atat de mica, ca risti sa ramai un pitic, pentru ca ti se blocheaza cresterea in inaltime.
Sala este indicata DUPA 20 de ani, cand cresterea ta a luat sfarsit si poti lucra muschii.

Uite aici un caz real, al unui tanar care regreta ca nu a ascultat de sfaturi si nu a mai crescut deloc de la 16 ani, de cand s-a apucat de sala.

Sala poate afecta cresterea printr-un mecanism mult mai complex: cresterea in masa musculara mobilizeaza prea multe proteine si nu mai raman suficiente ca sa sustina cresterea in inaltime.
Iar regimurile hiperproteice inhiba cresterea in inaltime, fiindca inhiba secretia de hormon de crestere.
Prin urmare, in adolescenta trebuie sa alegi intre muschi mari sau crestere in inaltime.
NU orice sport ajuta cresterea in inaltime, unele o inhiba (in special cele care includ masa musculara mare sau efort excesiv ca gimnastica ori lucrul la sala cu greutatile).
Favorizeaza cresterea in inaltime, mai ales sporturile in aer liber (expunerea suficienta la soare este foarte importanta), cele care includ alergare si sarituri, precum si inotul, fiindca apa anuleaza gravitatia si lasa libere cartilajele de crestere

https://www.tpu.ro/......cineva-de/

| NonZarek explică (pentru Violleta2022):

Interesant spus, oricum ma mai gândesc, înălțime am 1, 83

| Strepix a răspuns:

Salut! Trebuie să știi că sala trebuie să fie un mod de viață și să nu fie abandonată sau neglijată, altfel degeaba ai încercat să crești in masa musculara daca o vei pierde.

Sunt multe videoclipuri informative pe Youtube dar poti sa întrebi pe băieții de la sala, crede-ma ca toti te vor ajuta.
În prima zi e bine sa încerci toate aparatele ca sa iti obișnuiești mușchii. Dupa iti vei face un program.
De ex:
Luni piept-triceps
Marți spate biceps
Miercuri picioare, abdomen
Joi umeri
Vineri brațe (biceps, triceps)
Cauta pe Youtube sau intreaba băieții de la sala cum arata un antrenament si ce trebuie sa faci.

Mai mult decât atât alimentația este foarte importanta. Degeaba lucrezi daca corpul tau nu are de unde sa isi traga energia și de unde să-ți creasca masa.
Acum eu nu stiu cate kg ai, daca esti slab sau gras. Daca esti gras, trebuie sa arzi caloriile, deci fara carbohidrati, dieta. Daca esti slab, ai nevoie de mai multe calorii, carbohidrati (mâncăm carbohidrati iti vei extrage energia din ei la antrenament și nu din grasimea corporala) si evident proteine.
Deci in functie de kg trebuie sa stii ce sa manânci.

Poți începe sa iei si suplimente. Daca stii ca nu poti manca suficient atunci iti poti cumpara un borcan de proteine. (sau gainer daca vrei sa crești in greutate).

Recomand si creatina care iti va da rezistenta, susține creșterea musculara si cea in greutate. In 2 luni vei creste cat unul in 4. Doar ca mare grija, trebuie sa te hidratezi in timpul antrenamentului undeva la 2L de apa. (Costa 25 de lei și te va tine câteva săptămâni/luni bune)

| lalaura94 a răspuns (pentru Strepix):

Mai mult broscience intr-un post despre fitness n-am mai vazut pe net, doar prin salile din Romanica.

2 litri de apa pe antrenament?

Recomanzi "bro splits" unui incepator? Volum mare si frecventa mica e exact opusul a ceeea ce-i trebuie lui. Cititi bai, romanasi, cititi inainte sa va dati cu parerea, cititi carti intregi, cititi sute, mii de pagini, alegeti-va sursele cum trebuie, nu va opriti din a va informa si din a citi, si mai ales, nu deschideti pliscul inainte sa o faceti.

| laurentiutirei a răspuns:

Salut pentru mai multe informaţi am creat un grup special pentru categoria sport.
https://chat.whatsapp.com/KisuYJjbnzqIJJP9zBuijw

| lalaura94 a răspuns:

Https://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=159678631

https://www.iifym.com/iifym-calculator/

Calculeaza-ti cate calorii trebuie sa mananci pe zi din al doilea link, si urmeaza programul din primul link. Carbohidratii si grasimile conteaza mai putin, dar iti trebuie un cantar de bucatarie ( pentru inceput, dupa aia iti dai seama singur ), ca sa calculezi cate proteine mananci. Ai gija sa atingi kilocaloriile per total, si din care sa fi sigur sa atingi proteinele.

Restul tine numai de motivatie si consecventa.

| anonim_4396 a răspuns (pentru lalaura94):

O paranteza,
"Carbohidratii si grasimile conteaza mai putin" este un mit că ar avea nevoie de atâtea proteinei, carbohidrații și grasimile îți dau energie.
https://mennohenselmans.com/......ybuilders/

| Diegoxyz a răspuns:

Exista 2 tipuri : Cardio-Banda de alergat, bicicleta, amdomene, etc
si Fitness-Fiare, mușchi.
Tu care ai vrea?

| NonZarek explică (pentru Diegoxyz):

Fitness-fiare muschi