| Leca54 a întrebat:

Slaut, am 13 ani si am 1, 65, iar am un prieten care la 15 ani are 1.30 sau 1.25, a fost la mai multi doctori, a fost chiar si la Iași la un medic specialist, ai tot nu ia detectat ce are, mentionez ca fumeaza, dar nu de mult timp. Adică si ianite sa se apuce de fumat era la fel, si 3 dintre fratii lui sunt la fel, niste sfaturi de crestere?

4 răspunsuri:
| anamariarot a răspuns:

Înălțimea e determinată genetică în cea mai mare proporție. Dacă după consultul a mai mulți medici nu s-a ajuns la concluzia că are nanism/piticism(asta după niște analize, pentru a se vedea cantitatea de STH, respectiv hormoni tiroidieni), înseamnă că nu suferă de așa ceva și ori e o persoană care se dezvoltă mai greu(întrucât sunt unele, mai ales unii, care cresc brusc după o anumită vârstă), ori e o persoană de o statură mai mică. Părinții, bunicii ce înălțime au? Ei s-au dezvoltat la fel când erau de vârsta lui?
Ca o „paralelă", spune-i să fie suficient de matur încât să se lase acum de fumat, cât încă îi e ușor, că nu e dependent de tutun... asta ca să n-ajungă ca 98% dintre fumători, să spună că a fost cea mai proastă decizie din viața lor și că nu se mai pot lăsa.

| ovidiu123432 a răspuns:

Fiecare avem o inaltine diferita, nu toti putem fi inalti, unii suntem mai inalti alti mai scunzi, nu poate face nimic, cel mai probabil o sa creasca pe viitor, sunt persoane care cresc dupa 15-16 ani si sunt persoane care cresc de la o varsta mai frageda.

| Raul1q1 a răspuns:

Nu poti creste cat vrei tu si cand vrei tu. Dar spune-i sa se apuce de basket sau inot

| 2002bibi a răspuns:

Daca nu o sa mai crească, are piticism, secreta mai putini hormoni decât trebuie, dacă are 13 ani, ma gândesc că o sa se dezvolte, aproape toți băieții sunt acum când sunt mici.