| sabin89 a întrebat:

Tot pe terenul sportului minţii:
https://ibb.co/drQrZYG
Care credeţi că e soluţia?

70 răspunsuri:
| sabin89 explică:

Enunţul (cred că deja l-aţi ghicit): Albul la mutare, mat în două mutări.
P.s. Dacă cineva are instalat program de rezolvare, îl rog să nu posteze imediat soluţia.

| Brizbriz a răspuns (pentru sabin89):

Stii un program de rezolvare de sah?
cum se numeste? tongue
sunt doar curios, promit sa nu postez solutii!

| sabin89 explică (pentru Brizbriz):

Nu am momentan programul

| Brizbriz a răspuns (pentru sabin89):

"acum 54 minute | sabin89 explică (pentru Brizbriz):
Nu am momentan programul"
cum se numeste, ca il caut euwinking

| sabin89 explică (pentru Brizbriz):

Ştiu că un amic de al meu îl are; am să-l sun şi îţi spun. Eu nu ştiu nici cum se numeşte. Ştiu că i-am dat odată o problemă şi el mi-a zis că a rezolvat-o cu un program. Între timp vino cu o sugestie la problema asta happy

| Brizbriz a răspuns (pentru sabin89):

Https://prnt.sc/xlakx94Y3QZB
dama la stanga, maxim, apoi jos de tot, nu conteaza ce muta negru

| Drimmero a răspuns (pentru Brizbriz):

Va fi din trei, ca vine nebunul pe diagonala cand muti regina jos

| Brizbriz a răspuns (pentru Drimmero):

Https://prnt.sc/135KLHgPR1VE
doua patratele mai incoace de capat, moment in care nebunul nu se mai poate pune in fata

| sabin89 explică (pentru Brizbriz):

Nebunul se va duce lângă regele alb, ca la următoarea mutare să blocheze.

| Drimmero a răspuns (pentru Brizbriz):

Tot din 3 e, ca muta nebunul fix in fata reginei si o sa fii nevoit sa il elimini, e interpretabil din 2 pentru ca el ia in calcul varianta ca oponentul se apara perfect dar nu e mereu asa, astept varianta lui.

| sabin89 explică (pentru Drimmero):

"dar nu e mereu asa" - În jocurile obişnuite, într-adevăr nu e mereu aşa. Dar în probleme se cere ca oponentul să se apere perfect.

| sabin89 explică:

Mă gândesc că va veni şi Holiday cu o propunere. Dacă nu, am să dau răspunsul.

| sabin89 explică:

Soluţia: Albul ia pionul negru cu tura. happy

| Drimmero a răspuns:

Prima mutare-> regina stanga maxim in colt, a 2-a mutare o muti pe culoarul regelui pe negru, adica jos, el oricum intre aceste 2 mutari nu poate fi miscat ca va fi in sah din toate partile, decat o patratica in stanga, deci mat garantat.

| sabin89 explică (pentru Drimmero):

După prima mutare a albului trebuie să mute negru

| Drimmero a răspuns (pentru sabin89):

Eh, in loc de 2 vor fi 3 ca ii iei nebunul daca il coboara in fata reginei, ma mai sa vad cum poti da din 2 daca e posibil din pozitia aia.

| sabin89 explică (pentru Drimmero):

Se poate în două.

| Drimmero a răspuns:

Cobori nebunul langa tura, negru va fi nevoit sa mute cu cele 3 piese ramase pentru regele nu poate fi miscat de acolo: pionii si nebunul, iar la urmatoarea mutare muti tura langa regele negru, adica o cobori o casuta, nu va avea cum sa ia vreo piesa, asta e solutia.

| sabin89 explică (pentru Drimmero):

Cobori nebunul lângă tură? Albul nu are nebun.

| Drimmero a răspuns (pentru sabin89):

Wtf ce seamana cu nebunul, mda ma grabesc dar tot o dau eu pana la capat.

| Drimmero a răspuns:

Cobori regele alb o casuta in fata, regele negru nu are unde sa se duca, el va muta din cele 3 piese disponibile, apoi la urmatoarea muti tura in fata lui, acum chiar nu are scapare.

| sabin89 explică (pentru Drimmero):

Negru îi dă şah cu nebunu

| Drimmero a răspuns (pentru sabin89):

Am vazut, plus ca mai are o posibilitate sa mute regele pe ultima casuta in colt si scapa, ma mai uit... daca nu, ii dau mat cu regina din 3 ca e mai simplu ))))

| Drimmero a răspuns:

Muti al 2-lea cal in fata pionului, el va mai avea posibilitatea sa mute o casuta in stanga sub cal, apoi cobori tura si acum chiat e mat.

| sabin89 explică (pentru Drimmero):

Dacă muţi al doilea cal în faţa pionului, el ia tura.

| Drimmero a răspuns (pentru sabin89):

Cred ca e imposibil sa dai din 2, mereu a avut o sansa de salvare, ma multumesc sa ii dau cu regina din 3

| Drimmero a răspuns:

Muti pionul in fata o casuta, va fi in sah, va mai putea muta doar in fata pionului, adica o casuta in stanga, apoi cobori tura si aia e.

| sabin89 explică (pentru Drimmero):

Pionul alb merge în celălalt sens.

| Holiday a răspuns:

Nu stiu daca s-a dat raspunsul, dar, 1. Txh6 si 2 Da1, daca muta pionul, sau Th1, daca muta nebunul, sau regele.

| Brizbriz a răspuns (pentru Holiday):

Am venit si eu cu solutia asta... Da1 si pune nebunul in fata damei si tot sunt 3 mutari

daca negrul joaca NUMAI in a bloca mat in 2 mutari si nimic altceva, atunci eu personal nu prea cred ca exista o solutie

| Holiday a răspuns (pentru Brizbriz):

N-ai inteles nimic, asa-i?happy

| Holiday a răspuns (pentru Brizbriz):

Vrei sa-ti explic detaliat, sau pui pe o tabla de sah si vezi ce si cum?

| Brizbriz a răspuns (pentru Holiday):

Uite cine vorbeste, ai citit mesajul meu?
alb Da1, SAH NU MAT, negru - nebun la b1, nu mai e sah
da, apoi dama ia nebunul si e mat, dar sunt 3 mutari

| Holiday a răspuns (pentru Brizbriz):

2.Da1++, DACA negrul muta pionul ramas. DACA muta nebunul, sau regele, atunci Th1++. Ce e atat de greu de inteles?!

| Brizbriz a răspuns (pentru Holiday):

Wow, nebun la b1, poti sa iti imaginezi asta?!?
hai sa incercam visual https://prnt.sc/16H9kJOMbAH_

| Brizbriz a răspuns (pentru Holiday):

Nu de alta, dar am scris de doua ori nebun la b1 si ai ignorat cu desavarsire

| Holiday a răspuns (pentru Brizbriz):

Eu sunt cu albele, tu cu negrele. Eu iti capturez cu tura pionul de la h6. Muta acum tu cu negrele.

| Holiday a răspuns (pentru Brizbriz):

Muta ce vrei tu

| Brizbriz a răspuns (pentru Holiday):

Negru pion F4 (in poza am pus f2, nu sunt perfect)
alb dama a1
NEGRU NEBUN B1
e a patra oara cand scriu nebun b1, nu o sa mai repet

| Brizbriz a răspuns (pentru Holiday):

Mda, gresesc, nebunul nu mai poate fi mutat, e blocat de pion, deci solutia ta e corecta
daca muta pionul mat cu regina
daca muta nebunul, mat cu tura pentru ca e protejata
daca muta regele, nu poate muta decat spre stanga, deci tura nu mai trebuie protejata si da mat

gg, esti tare tongue
nu imi e rusine sa imi cer scuze cand gresesc

| Holiday a răspuns (pentru Brizbriz):

1.Vezi ca ai pus pionul prost, nu e ca in problema (la f6). 2. Daca muta pionul la f5(nu la f4, cum spui tu, ca nu are cum), adunci blocheaza diagonala nebunului, deci Dh1++

| Holiday a răspuns (pentru Holiday):

Da1++, scuze

| sabin89 explică (pentru Holiday):

Problema e dificilă din două motive: 1. Fiind cei doi cai acolo, foarte aproape de frontul de luptă, te gândeşti să faci ceva cu ei; cumva de la ei să vină matul. 2. E cam neobişnuit într-o problemă de şah să se înceapă cu capturarea unei piese.

| Holiday a răspuns (pentru sabin89):

Ideea e alta. In general in problemele de genul asta, nu exista piese "in plus". Asta inseamna ca dama nu degeaba e pusa acolo. Deci trebuia sa aiba un rol.

| sabin89 explică (pentru Holiday):

Am văzut că ai dat soluţia dup ce o postasem eu, cu câteva minute mai devreme. Văzuseşi postarea mea?

| Holiday a răspuns (pentru sabin89):

Nu o vazusem, in timp ce tu scriai, eu imi spargeam capul cu problemalaughing

| Holiday a răspuns (pentru sabin89):

Https://www.tpu.ro/......o-br04pl3/

Parca imi era mie cunoscuta de undeva, dar oricum nu mai tineam minte cum se rezolva...:))

| sabin89 explică (pentru Holiday):

Ei, le mai scoatem la suprafaţă, că mai vin useri noi happy

| Holiday a răspuns (pentru sabin89):

Pai gata, nu ma mai bag atuncihee hee Dar macar acum nu ma mai suspectezi ca am tras cu ochiul la hint-ul tau. Am mai rezolvat-o o data inainte, deci...hee hee

| sabin89 explică (pentru Holiday):

Nu ai tras cu ochiul la baba de pe coastă happy

| sabin89 explică (pentru Holiday):

Ştii de vreun program pe calculator care rezolvă astfel de probleme? Eu nu reuşesc să dau de amicul care îmi spusese (cu ceva ani în urmă) că avea instalat aşa ceva.

| Holiday a răspuns (pentru sabin89):

Nu stiu.

| Brizbriz a răspuns:

Https://prnt.sc/fAROFZb-1SSd
regele alb poate fi mutat, apoi regele negru e blocat
apoi, indiferent ce muta negrul, calul din stanga da sah-mat, iar negru nu poate lua tura, din cauza ca e aparata de celalt cal

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Solutia este iei pionul cu regele alb si apoi il duci in colt stanga jos
e bine?

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Cum aşa? Regele alb să ia pionul care e tot alb?

| Anonim a răspuns (pentru sabin89):

Pionul negru de pe al3-lea rand de sus in jos si apoi merge in stanga colt jos si gata

| Anonim a răspuns (pentru anonim_4396):

Tu ii spui regina(cea din dreapta colt sus)

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

În colţul din dreapta sus e regina, nu regele.

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Da, aia e regină, în colţul din dreapta.

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Dacă ai înţeles că acolo în colţul din dreapta sus e regina (deci nu regele), poate reformulezi. Care e propunerea ta?

| Anonim a răspuns (pentru sabin89):

Regina ia pionul, si a2-a mutare regina in colt stanga jos

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Dacă regina ia pionul, negru mută nebunul jos pe prima linie. Albul ia nebunul şi dă mat, dar e în trei, nu ân două.
Acum te întreb eu: Dacă la prima mutare regina nu ia pionul, ci nebunul, care crezi că e răspunsul negrului?

| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Soluția e relativ simplă: întâi cobori regele alb cu un rând, apoi iei calul din stanga și-l muți deasupra turei. Voila!

| sabin89 explică (pentru Niciunnumedeutilizator):

Păi între timp trebuie să mai mute şi negru

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru sabin89):

Regele nu se poate muta, deoarece oriunde merge e în șah, în afară de locul unde stă. Așadar negrul își poate mișca fie pionii fie nebunul. O salvare pentru negru (pe care abia acum o observ) ar fi să ia nebunil și să-i dea șah regelui alb.
Așa că mai bine se mută întâi calul, regele mută la stânga ca să iasă din șah, apoi regele alb coboară și-i dă șah mat.

| sabin89 explică (pentru Niciunnumedeutilizator):

Coboară regele alb şi îi dă mat? Cu regele nu se poate da mat niciodată. Regele nu se poate apropia de regele advers.

| Brizbriz a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

"acum o oră | Niciunnumedeutilizator a răspuns:
Soluția e relativ simplă: întâi cobori regele alb cu un rând, apoi iei calul din stanga și-l muți deasupra turei. Voila!"
da, asta e solutia, orice ar muta negru, chiar daca ameninta calul ramas in spate, totusi, odata ce e sah cu celalt cal, nu mai poate lua calul din spate, deci e mat

| Brizbriz a răspuns (pentru sabin89):

"acum o oră | sabin89 explică (pentru Niciunnumedeutilizator):
Păi între timp trebuie să mai mute şi negru"
da, nu isi poate muta regele, dar are alte piese, care pot fi mutate
remiza pe "nu am unde sa mut regele" e *numai* daca a ramas numai cu regele

| sabin89 explică (pentru Brizbriz):

Dacă ai mutat regele cu o căsuţă mai jos, el îţi dă şah cu nebunul.

| Brizbriz a răspuns (pentru sabin89):

"acum 3 minute | sabin89 explică (pentru Brizbriz):
Dacă ai mutat regele cu o căsuţă mai jos, el îţi dă şah cu nebunul."
mda, ai dreptate, tot isi ia mat, dar in mai multe mutari