anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Va salut. Am o intrebare legata de creatina pentru cei ce au niste informatii legate si de functionarea organismul uman, deci de bio-chimie.
Merita consumata? Aduce beneficii reale unui consumator de carne( dar nu atat de mult de vita)? Imi puteti spune cateva cuvinte despre beneficiile ei (in ce termen vin, se pierd dupa ce renunti la ea etc.)
De ce este recomandata o pauza dupa o luna de la consumarea ei? Este corelata cu pietrele la rinichi, diabet zaharat etc.?
Doza optima stiu ca este de 3-5g/ zi (+multa apa, eventual si niste carbohidrati), dar cunosc persoane care au consumat si nu au avut beneficii reale.

11 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Mancarea sanatoasa este mai buna organismului decat orice "preparat minune" folosit pentru intarirea muschilor sau pentruslabire.

Daca mananci zilnic un gratar, o friptura sanatoasa + si fructe coapte proaspete, atunci te poti dezvolta la fel, dar mai sanatos, iar efectul va fi durabil.

| Cosmin86 a răspuns (pentru Bula):

Tu pui muschi cu 1 gratar pe zi? Poate 3-4...

Si DE CAND e creatina un "preparat minune"? E doar un supliment, atat si nimic mai mult.

| Bula a răspuns (pentru Cosmin86):

Un gratar cat o farfurie mare, plata si un deget gros... happy
I se dau recomandari "minune", sa se vinde la creduli... tongue

| aXy99 a răspuns (pentru Bula):

Fac deja asta. Consum atat carne, cat si produse lacatate, legume si multe fructe. Voiam ceva in plus.

| Vvistula a răspuns:

Creata iti creste forta, daca o consumi nu patesti nimic. Daca ai probleme cu rinichii ar fi ok sa consulti un doctor inainte sa o folosesti, in rest nu e nicio problema. Creatina este produsa si de organism si se gaseste si in peste, dar nu intr-o cantitate asa de mare ca cea pe care o poti lua tu separat pentru cresterea fortei.

| DovleacTurbat a răspuns:

Raspunsul lui Vvistula plus cateva adaosuri de la mine:
1. Beneficii: vei fii mai mare (dar in 90% este doar apa retinuta in muschi)
Vei fii mai "energic", vei avea forta mai mare si iti vei executa cu brio antrenamentele care acum te cam obosesc.
De pierdut dupa ce renunti la ea: in primul rand pierzi volumul de apa care era retinut in muschi datorita ei (deci practic daca cu apa in muschi aveai 42cm, e posibil 1-2cm sa se duca odata cu apa), volumul antrenamentelor va fi la fel, nu prea vor fi schimbari (asta daca-ti dai silinta).
Cine ti-a recomandat pauza dupa o luna? sunt studii facute pe 15 ani de zile de consum zi de zi fara nicio problema (google it).
Nu produce daune rinichilor, diabet etc, doar sa nu ai tu deja probleme cu ei (si in cazuri in care rinichii nu functionau tocmai ok, cu niste analize si un medic bun au fost persoane care au suplimentat cu creatina).
Cunosti persoane care au consumat si n-au avut rezultate: pai stai sa ne intelegem, creatina are 0g proteina, 0g carbo, 0g grasimi (este o substanta si nimic mai mult) deci practic ea NU ajuta la cresterea in masa musculara si mai stiu eu ce. Tu daca suplimentezi cu creatina NU inseamna ca te faci Hulk, tu daca suplimentezi cu creatina TREBUIE sa ai alimentatia deja pusa la punct, intelegi? Poti sa iei ce vrei tu pe lumea asta, daca n-ai mancare, n-ai rezultate. Iei 5g pe zi la fiecare 24 de ore, adica: am luat azi la 10 creatina, o iau maine tot la 10 s-a.m.d. Apa 3l+.

| aXy99 a răspuns (pentru DovleacTurbat):

Nu cred ca exista site de suplimente care sa nu precizeze urmatoarea fraza (sau derivate): "După 8 săptămâni de utilizare continuă se ia o săptămână pauză și se începe din nou." Cred c-ar trebui sa iti dea putin de gandit daca si site-urile de suplimente recomanda o pauza. Sunt curios de ce.

Am atat alimentatia, cat si antrenamentul bine puse la punct, consum oricum peste 3l de apa pe zi.

Persoanele care au consumat aveau o alimentatie ok, iar rezultatele au fost ...normale. Ar fi crescut la fel si fara creatina. De aceea intrebam.

Eu am sindromul colonului iritabil si speram sa nu imi afecteze buna functionare. Daca as avea probleme, de la cate utilizari mi-as da seama/ar aparea efectele?

| DovleacTurbat a răspuns (pentru aXy99):

Da, inclusiv diaree sau constipatie. Studiile exista si sunt reale, creatina e cel mai testat si studiat supliment, stii de ce? La inceput s-a crezut ca e steroid pentru rezultatele rapide, apoi hormon, o data cu avansarea tehnologiei s-a descoperit ca ea deja exista in oganismul nostru si este perfect naturala. Eu personal am consumat 300g adica 2 luni de zile, zi de zi fara intrerupere acum 2 ani, n-am avut nimic, n-am nimic nici acum. Ca rezultate, au fost mai bune decat ma asteptam, imi depasisam limita antrenamentelor de atunci cu 5-6 repetari in plus. Ma simteam foarte bine in timpul antrenamentelor, devenisam si "mare", dar cum am spus si sus este apa acumulata. Iti recomand creatina monohidrata SIMPLA nu este mai mult de 15 lei happy. Bineinteles dupa cum posibil cunosti, culturismul inseamna marketing si poti opta pentru creatina Arnold de exemplu care este vreun milion jumate (care este fabricata prin nu stiu ce sisteme minune prostii, stii care e diferenta dintre cea de 15 lei si asta a lu Arnold? Numele, cumperi numele, creatina e aceeasi substanta, aceeasi formula chimica, cred ca ai prins ideea)

| aXy99 a răspuns (pentru DovleacTurbat):

M-am amuzat copios cand am citit incipitul raspunsului tau laughing
Cum sa fie considerata steroid? Din formula chimica iti dai seama ca nu este nici steroid, nici hormon, ci niste aminoacizi.
Rezultate rapide si tu imi zici 5-6 repetari in plus?
In fine, nu e rau nici asa, ma asteptam la mai mult. Voi testa, dar retine ca fiecare organism este diferit, iar daca la tine functioneaza bine, la mine poate functiona mai slab + ca eu poate voi avea reactii adverse (sper sa nu). Nu sunt natang, nu as cumpara o alta creatina in afara de cea clasica (monohidrata). Nu cumpar cu arome, prostii din cauza substantelor chimice adaugate.

PS: Ti-ai facut analizele? Cum ti-a iesit creatinina? Stiu ca 2% din creatina este transformata in creatinina (sper sa nu ma insel).

| DovleacTurbat a răspuns (pentru aXy99):

Da, ti-e cam lene sa citesti, sa-ti cauti informatii si doar te "amuzi". Am mai spus-o si la altii, multi dintre voi nici cu internetu-n fata nu sunteti capabili sa va culegeti informatiile de care aveti nevoie. Vorbeam clar de inceputurile creatinei, prima oara cand a fost descoperita, etc. Te asteptai la mai mult? Inseamna ca nu stii ce reprezinta suplimentele... sau mai bine care este rolul lor de fapt. Prietene, alea 5-6 repetari, timpul cum decurgeau antrenamentele inseamna MULT. Crezi ca esti hulk sau ce? Imi spui mie ca suntem diferiti, wow, eu ti'am spus experienta mea personala sa te fac sa intelegi asa in mare cam la ce sa te astepti.
"P.S"-ul tau sunt doar povesti. Ma voi opri aici caci eu nu amuz lumea, ai google, ai eticheta pe fiecare supliment in parte, vezi ce contine, "ce stie sa faca", calitativ sau nu.

| aXy99 a răspuns (pentru DovleacTurbat):

Am citit drespre creatina probabil mai mult decat ai citit tu legat de toate suplimentele pe care le-ai luat, cumulat. Spre deosebire de tine, eu nu citesc doar "ce vreau". Ma informez legat si de ce se intampla in corpul nostru dupa ce consumam. Voiam sa aud aceste informatii (sau sa citesc in cazul asta) din prisma unui consumator, sa vad ce efecte a avut asupra lui. Am citit majoritatea studiilor importante facute pe creatina, integral.
Cat despre "povestile" din post scriptumul meu, sa stii ca acidul metilguanidilacetic, adica creatinina serica reprezinta cam 1, 5% din stocul de creatina. In fine, nu mai continui, nu are rost, nu cred ca intelegi despre ce vorbesc, o zi frumoasa sa ai.