anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Vreau sa urc pe Everest in anul urmator. De ce antrenament am nevoie si cati bani ca sa platesc calatoria, serpasii etc?

4 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Iti trebuie cel putin 5-6 de antrenamente asidue in conditiile in care ai notiuni mai vechi de alpinism. Nu stiu daca iti dai seama ca te joci cu viata? Costul – Costul mediu ca sa INCERCI sa urci in varf este de 65. ooo de dolari. In banii astia intra plata ghidului, carausii, buteli de oxigen, un doctor, mancarea, echipamentul si taxa de 10.000 de dolari. Asta doar ca sa INCERCI. Daca nu atungi varful pentru ca vremea e proasta, cineva din grup se imbolnaveste, prea multi alpinisti blocheaza calea pur si simplu ai ghinion si ramai fara 65.000 de dolari.
Riscul de a muri – Peste 200 de oameni au murit pe Everest, inclusiv unii dintre cei mai buni alpinisti din lume. Desi acum e mai sigur sa urci pe acest munte, in fiecare an exista morti. In 2006, 11 alpinisti au murit intr-un singur sezon ( adica o luna de zile). Peste 150 de cadavre pot fi intalnite in urcarea spre varf.
Fiecare pentru el – Everestul este locul in care triumful personal este mai important decat vietile celor din jurul tau. De nenumarate ori alpinisti care urca pe munte au lasat in urma colegi care aveau nevoie de ajutor. Este de preferat sa lasi sa moara un coleg decat sa iti distrugi sansele de a atinge varful. Aceasta e filozofia acolo. In 2006, David Sharp din Anglia a murit in timp ce 40 de alpinisti treceau pe langa el si l-au lasat sa moara pe langa poteca principala.
Vremea – Vremea e un factor vital in incercarea de a atinge varful. Si partea proasta e ca nu ai control asupra acestui factor. Vremea pe Everest este total imprevizibila si se schimba rapid. In 11 mai 1996, un viscol s-a abatut asupra muntelui si asta a dus la moartea a 11 alpinisti, inclusive Rob Hall si Scott Fischer, doi dintre cei mai respectati si temerari cataratori din lume.

| Vinsieu a răspuns (pentru Salontanul):

Dupa cum intreaba "De ce antrenament am nevoie", imi dau seama ca habar nu are despre ce vorbeste, ca nu a urcat nici macar o stinca.

| Salontanul a răspuns (pentru Vinsieu):

Da. Ai dreptate! De asta i-am spus si eu ca are nevoie sa cunosca mai de mult acest sport si ca cel putin 5-6 ani de antrenamente, dupa ce l-a invatat, ii trebuie. Cred ca nu-si da seama ca nu este un sport de agrement. Dar daca intreaba omul, ce sa-i faci?

| GabiDumitrescu a răspuns:

Daca intrebi de acum de antrenament... care e cel mai cel virf pe care l-ai urcat pana acum? Cite maratoane ai alergat in ultimul an? De subiectul banilor nu ma ating, dar ar fi bine sa ai la dispozitie macar vreo 15k EUR, daca nu mai bine...