| Vrabie_Alexandru_1998 a întrebat:

Am o întrebare pe tema iobăgiei în țările române în evul mediu.
Din câte se știe, în fiecare principat român existau diferite denumiri pentru a defini " un țăran legat de pământ"?
Așadar, în Moldova această categorie era supranumită VECINI, în Ardeal (Transilvania) tot ei erau supranumiți IOBAGI sau ȘERBI, dar în Țara Românească țărani care erau legați de pământ fuseseră supranumiți RUMÂNI.
Aici vine întrebarea mea, poate cineva știe de ce într-unul dintre Principatele Române țăran legat de pământ fusese numit RUMÂN?

Răspuns Câştigător
| minrest a răspuns:

Atat in Tara Romaneasca cat si in Moldova, taranii dependenti s-au numit initial ''vlahi'' si ''rumani'', sub denumirile astea apar in toate documentele; iar asta se datoreste faptului ca toti taranii dependenti faceau parte din populatia autohtona romanizata, iar oamenii liberi si boierii erau slavi. Din secolul XIV, slavii nu mai puteau fi deosebiti ca grup etnic distinct; vlahi erau acum si domnul, erau si boierii, asa ca nu mai puteai sa le spui vlahi taranilor dependenti, a ramas denumirea de rumani, pentru ca acest etnonim era foarte putin folosit.

2 răspunsuri:
| Misteryy a răspuns:

Ca sa poata fii diferentiat daca este dependent de boier in Tara Romaneasca

| minrest a răspuns (pentru Misteryy):

Ai raspuns la intrebarea ''De ce taranul dependent avea o denumire?''; deci ai raspuns la cu totul alta intrebare decat cea data. Nu te deranjeaza acest lucru?