| CostinAlamariu a întrebat:

Ar putea o comunitate de oameni sa-si bata propria valută?
Trecand peste detaliile juridice si ilegalitatea acestui lucru ce s-ar intampla economic vorbind?
Dar social vorbind cum credeti ca ar afecta comunitatea respectiva?
Stiti cazuri in istorie in care chiar s-a intamplat asta?

9 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Cu cativa ani in urma am citit despre un orasel care are proprie moneda, de "uz intern" (daca nu ma insel, in Marea Britanie). Ei, intre ei, faceau platile cu banii proprii, iar "banca" lor schimba banii in moneda nationala (si invers).
Functionarea monetara in asemenea comunitati este asemanatoare cu ceea al Romaniei fata de UE.

| Mosotti a răspuns:

Pai acelasi lucru se intampla in SUA, o cumunitate de mahari privati bat moneda adica federal reserve, nu o bate statul, e ceva asemanator.

Daca o alta comunitate ar bate moneda la ei in tara sau unde o fi, si reuseste sa produca chestii vandabile si ca lumea pe piata internationala, moneda lor poate deveni valuta forte peste tot.
Isi legalizeaza moneda in zona aia, si aia e, mai ales daca e o zona independenta si inca nu are o moneda.

Si intern isi vand unora altora bunuri pe acea moneda, nu e problema.

Si daca e impusa o moneda, in comunitatea aia se poate stabili ca ne vindem unul altuia pe alta moneda stabilita de noi, chestiile produse de noi.
Nu te tine nimeni sa nu faci alta moneda intr-un sat si sa cumparati intre voi produse unii de la altii cu moneda aia. E ca si cum stabilesti ca ne cumparam intre noi chestii pe nuci, nu te tine nimeni.
Doar ca esti rupt de restul si nu poti folosi in alte parti decat daca produci si vinzi si se cauta ce faci tu acolo.

Răspuns utilizator avertizat
| Eisenheim a răspuns:

Interesant subiect happy sincer nu sânt la curent cu acest subiect, dar presupun că celelalte țări ar impune sancțiuni economice, ar interzice comerțul cu aceea comunitate, probabil ar fi marginalizată acea comunitate din multe puncte de vedere happy menționez că acesta e părerea mea personală și neinspirata de pe internet sau alte surse media happy

| LastBlackNight a răspuns:

Da,pai economic pentru tara respectiva nu ar fi asa mare pierdere, daca vorbim de 100-200 de oameni. In istorie exista multe cazuri,vezi Molossia,Aeterna,Asgardia, Republica Glaciara etc. (cauta List of micronations pe wikipedia daca vrei mai mult). Sunt comunitati de oameni care nu se simteau ok in tara lor si au decis sa isi infiinteze mici guverne locale, cu propria armata, granita, medalii, si moneda. Pentru tari nu s-a schimbat nimic.

| CostinAlamariu explică (pentru LastBlackNight):

Foarte interesant. O sa ma documentez in privinta acestor micronatiuni. Dar cand am intrebat economic vorbind ce s-ar intampla ma refeream strict la comunitatea respectiva si nu la stat. E normal ca 200 de inși care folosesc moneda lor inventata sa nu afecteze prea mult economia unei țari. Mai mult ma intrebam cum ar afecta propria lor economie locala

| LastBlackNight a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Probabil ca moneda lor ar fi mai mult o chestiune simbolica si ca in practica,in ciuda a ce fel de ideologie ar avea comunitatatea respectiva, ar fi anarhie. Intr-o comunitate mica de oameni nu ai ce sa faci cu banii, e ca la sat, o mai rogi pe tanti Floarea sa te mai lase in gradina ei sa culegi si tu niste mere, ca la urmatorul salariu ii dai tu 20-30 de lei. Ar fi adoptata o mentalitate de trib.
Dar daca vorbim strict de valuta,in ciuda altor principii practice,la un moment se prabuseste, e inevitabila chestia asta. Au mai existat cazuri pe langa micronatiuni, in prohibitie, sau in perioada post-WW1, de exemplu,si chestia este ca la un moment nu mai functioneaza. Se strica ceva. Poate faptul ca sunt prea putini bani, sau faptul ca sunt prea multi, si valoarea lor este ori prea mare, ori prea mica. Tehnic este o chestiune de moment si nu te poti baza pe asa ceva pe timp lung, mai ales daca o comunitate nu prea mare e pe cont propriu.

| sabin89 a răspuns (pentru LastBlackNight):

Dar comunităţile alea care nu s-au mai simţit ok în ţara lor, unde au găsit pământ (teren), disponibil, al nimănui, pentru a-l putea ocupa şi a începe să-şi construiască micul orăşel (sau sat)? Oriunde te duci, pământul aparţine cuiva. Şi chiar dacă îl cumperi, tot trebuie să plăteşti impozitul anual celor de la care l-ai cumpărat. Cu ce bani? că ei nu primesc moneda ta improvizată.

| SingleForOne a răspuns (pentru sabin89):

Dacă trece prin toate regulile juridice, și forma monedei este bună și acceptabilă, băncile, magazinele și alte state, inclusiv cel principal de unde provine micronatiunea, recunosc acea monedă încât să facă transfer, ar fi acceptabilă. Încă mă mai documentez despre economie, finante, monezi, și altele, deci nu pot spune prea multe. Dar, cu siguranță este posibil.