| sabin89 a întrebat:

Aşa cum evreul pe patul de moarte a spus fiului său "Să ştii, dragul meu, că vinul se mai face şi din struguri", credeţi că o să se ajungă în viitor ca un tată să spună fiului său: "Să ştii, fiul meu, că familia mai e formată şi din soţ-soţie"? Sau familia tradiţională va continua să fie celula de bază a societăţii cât va dura lumea?

20 răspunsuri:
| sabin89 explică:

E greu de spus ce va fi în viitor. Noi nu putem şti cu certitudine ce va fi peste o săptămână sau o lună, dar într-un viitor îndepărtat. Presupuneri putem face.

| darrio2007 a răspuns:

Care evreu si unde ai vazut scris asa ceva?

| doctorandus a răspuns:

Familie traditionala oricum nu mai exista de mult. Fusese inlocuita cu monogamia seriala (la astia mai traditionalisti).

| SG1995 a răspuns:

laughing
Ok, să stabilim o chestie, "celula de bază" a societăți nu e familia ci individul. Pentru că noi ca indivizi nu suntem luați ca un colectiv. Familia e doar prima instanță socială. S-a înțeles asta?
Acu, chestia asta cu soț-soție e un moft, reproducerea se produce în urma unui act sexual, nu în urma unui ritual religios sau al unui act juritic.
Acu revenind la ideea de bază a lui Marx de-a desprinde copilul de familie, și de fapt a desființa total ideea de familie, din moment ce părinții nu își mai cresc plozii. Ei bine, ideea asta într-un viitor e posibilă, dar nu probabilă. Astăzi ne putem reproduce în vitro, deci numai e nevoie neapărat de sex să te reproduci, totuși ceea ce încă ține de natură, chiar dacă reproducerea e artificială, e faptul că fătul se dezvoltă în uter nu într-o placientă artificială, când chestia asta se va întâmpla societatea se va schimba, dar prea mulți. Cam câte persoane aleg să se reproducă noi-sexual azi, deși în teorie e foarte posibil? Răspuns: Puțini, de ce? Pentru că conexiunea emoțională dintre părinți și făt e cel mai probabil mai profundă după un ftai decât după ce îți lași niște celule la laborator până ți le inserează medicul în uter.
Conceptul de familie cum îl cunoaștem azi nu e "ordinea naturală" familia e o mică societate, similară unei haite sau unei herghelii ori cârturi. Primele triburi, erau formate doar din indivizi mai mult sau mai puțini înrudiți, iar monogamia apare ca răspuns al faptului, că urmași au o stabilitate psihologică mai bună cu prezența constată ai ambilor părinți. Monogamia nu e condiționată genetic ori sexual ci la nivel psiho-afectiv și social. Pe scurt, un cuplu fără urmași are mai multe șanse să se rupă. Pentru că după reproducere schimbările se fac la nivel hormonal, efectiv te maturizezi mai repede mental și emoțional după primul copil, creierul face asta ca să i oferi șanse de supraviețuire noului membru, pe scurt devenind atașat de pui, devi automat mai reponsabil asta dacă ai gena pentru instinct parental.
Totuși dacă te reproduci în laborator, și copilul se dezvoltă într-un uter artificial, adios schimbări hormonale, care te afectează psihic. Pentru că copilul ăla nu e "al tău", are doar materialul tău genetic, nu și conexiunea emoțională.
Puțin probabil să se întâmple asta, în masă chiar dacă tehnologia asta ar fi disponibilă, având în vedere că fertilizarea în vitro nu e ceva extra-folosit.
Totuși dacă se ajunge în punctul ăla, am depășit anumite bariere, noile populații vor fi copii modificați genetic, noile populații fiind create strict în laborator, vor fi mai puține. Adică dacă reproducerea naturală numai există, numărul de persoane care apar pot fi controlate, adios suprapopulare.
Într - o astfel de lume sexul se va practica în continuare, dar după ce membri societăți și-au donat sperma, respectiv ovulele sunt sterilizați permanent. La nivel asta va crea un nou val de individualism, relațiile vor mai fi monogame, lumea nu va mai locui împreună ci la comun. Teritorialismul e legat strâns cu reproducerea, de asta ideile lui Marx sunt neaplicabile. Totuși odată ce reproducerea artificială e un fenomen global, conceput de monogamie sau familie e irelevant, conceptul de proprietate privată se va schimba și el. Individul va rămâne încă celula de bază a societăți dar va fi integrat în structuri sociale mai rigide.
Pe scurt: În teorie e posibil ce zic eu, dar în practică, nu cred. Uită-te la societatea de azi, câți ar abandona reproducerea sexuată. Cei mai mulți care apelează la vitro sunt ăia bolnavi.
Și nu cred că chestia asta se va schimba curând.

| sabin89 explică (pentru SG1995):

Ştiu şi eu ce să zic...

| Zuzu1991 a răspuns:

Lal, nu
deja se rupe
ideea de casatorie era un cuplu care isi construiesc viata SI pot sa nasca copii, cu alte cuvinte barbat si femeie
deja se rupe, gay la greu si care se pot si casatori, deja e pus pe masa poliamorul, se reduce varsta cea mai mica la care poti sa faci sex (prin Olanda era 13 ani, si am impresia ca e chiar mai putin acum), etc.

ca sa nu mai vorbim de "dark side", putine casatorii rezista mai mult de 7 ani, etc.

| doctorandus a răspuns (pentru Zuzu1991):

In Olanda varsta de consimtamant sexual este de 16 ani.

Dar relatiile sexuale intre persoane intre care diferenta de varsta este foarte mica (doar cativa ani) nu sunt pedepsite, in cadrul unei relatii de cuplu (deci nu prostitutie).

| wildthing a răspuns:

La cata propaganda pro lgbt exista pe toata planeta, sustinuta furibund de marii moguli media si de Hollywood, nu se stie. Pana la urma, indiferent ce am simti cu privire la acest subiect, suntem prea mici ca sa ne putem impotrivi. Personal, nu ma interesaza sa fiu "politically correct", nu ma intereseaza daca discriminez, dar daca as avea influenta necesara, le-as da voie doar la lesbiene laughing sa se exprime cum vor ele, sa-si faca familie daca vor, ele mi se par "hot", in schimb homosexualii ma dezgusta maxim si nu le-as da voie sa intemeieze familii cu acte. Ce fac ei in intimitate, e treaba lor, dar sa le legalizezi relatiile, mi se pare bolnavicios.

| SmaraldAlbastru a răspuns (pentru wildthing):

Noroc că ți-am citit postarea și nu mai trebuie să scriu altceva.
Subscriu.

| Apokales a răspuns (pentru wildthing):

Eu as lasa poponarii sa faca ce vor ei si as interzice lesbienele, asa elimin concurenta si poate am si eu o sansa.

| CIaudiu a răspuns:

Va fi celula de baza, si este usor sa recunosti asta deoarece pe asta se bazeaza intreaga viata de pe planeta: te nasti, te reproduci si mori.

| Goete a răspuns (pentru CIaudiu):

Asta nu inseamna ca trebuie sa ai o familie happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Desigur, familia este prin definiție și va rămâne piatra din temelia societății...doar că "familia tradițională" sună destul de caraghios...de parcă ar mai exista și o altfel de familie.
Familia este formată din bărbat, femeie și, eventual, copii. Desigur, în mod metaforic, le poți spune "familie" și prietenilor sau, în general, oamenilor de care ești apropiat. Dar nu va fi altceva decât o metaforă.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Doi bărbați sau doua femei nu pot procrea. Dar... pot merge la parada happy. Poate se urmărește scăderea natalității, nu creșterea ei. Familia este o noțiune. Se schimba tot.

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

Si? Atat barbatii homosexuali cat si lesbienele pot procrea.

| anonim_4396 a răspuns (pentru doctorandus):

Mai ales dacă aleg sa facă asta între ei.

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

Barbatii homosexuali doneaza de mult sperma lesbienelor.

| anonim_4396 a răspuns (pentru doctorandus):

Nu ai treaba cu ce am zis eu acolo. Ce ma uimește e ca insiști. Vrei sa te oprești și să-ți vezi de sperma ta?

| chuckmanson a răspuns:

Întreabă-l pe Pomohaci rolling on the floor

| 1234568807 a răspuns:

Ce?