| sabin89 a întrebat:

Astrofizicianul Fred Hoyle a afirmat că apariţia spontană a vieţii pe pământ este la fel de puţin probabilă ca aceea în care o tornadă trece peste un junkyard şi asamblează un Boeing 747 din dărâmături. Cum vi se pare? O exagerare? Richard Dawkins, în replică, spune că dacă o tornadă nu ar putea crea viaţa, tot aşa o divinitate nu ar putea crea universul. Şi, mergând mai departe, aceeaşi probabilitate (adică zero) este ca o divinitate să existe.
Oamenii ăştia ne bagă în ceaţă happy Sau ceaţa există oricum, cu ei sau fără ei? Cum comentaţi?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bună.

Viața este un PARADOX TOTAL!
Cine poate răspunde CORECT la banala întrebare " cine a fost prima dată: oul sau găina?"

Viața este un mister total, imposibil de elucidat de către o minte omenească, cine poate dezlega MISTERUL vieții în complexitatea ei?

Totul se va elucida după moarte, sau nu se va elucida nimic.

Toate posibilitățile sunt de luat in considerare, de analizat, însă! ...doar una poate fi corectă.

Care e ACEEA?
Poate răspunde cineva indubitabil și fără echivoc?

Ceața e ÎNSĂȘI RĂSPUNSUL!

| Sanda15 a răspuns (pentru anonim_4396):

Oul sau gaina e o intrebare simpla. Numeroase specii inainte de gaina s-au inmultit prin oua. Deci oul a fost inaintea gainii.

| Holiday a răspuns (pentru anonim_4396):

" cine a fost prima dată: oul sau găina?"

Asta nu este o intrebare complicata deloc.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Sanda15):

Bună.

Asta este valabil și se poate aplica doar la teoria Bigbang-ului respectiv Teoria Evoluției NU! și la cealaltă Teorie și anume Creaționismul!

În plus, ceea ce zici tu e parțial fals (pe jumătate, să spunem), dacă oul a fost prima dată atunci cum s-a înmulțit acea specie, care inițial, - zici tu se înmultea DOAR prin OUĂ?
Înțelegi LOGICA?

Cel mult, să spunem, exista probabil o specie capabilă să se înmulțească prin ambele metode (naștere și depunere ouă ).
Exista oare o asemenea specie?
Sau această specie (capabilă să se înmulțească prin ouă), a apărut de fapt, mai târziu, fiind o ' încrucișare ' a două specii total diferite?!
A existat, oare așa ceva?

| anonim_4396 a răspuns (pentru Holiday):

Bună.

Dacă nu este deloc complicată, te rog să răspunzi la ea!

| Holiday a răspuns (pentru anonim_4396):

Gaina.

22 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Infioratoarea complexitate a ADN-ului ma face sa cred prima varianta. Cum sa apara asa ceva la intimplare? E ca si cum ai spune ca codul binar folosit la calculatoare a aparut la intimplare. La urma urmei, ADN-ul tot informatie transmite, si tot printr-un cod. Nu binar. ci format din patru elemente. Insa in esenta e asemanator cu codul binar, doar ca mult mai complex. Vrei sa spui ca ADN-ul a aparut la intimplare? Poti foarte bine spune si ca scrisul pe care il vezi pe ecran si il citesti chiar acum a aparut la intimplare.

| sabin89 explică:

Într-un timp nu s-a înţeles cum se formează fulgerul. Mai târziu s-a înţeles. Nu s-a înţeles cum apar cutremurele, vulcanii, cum s-a format Pământul, Luna şi multe altele. Pe parcurs s-a înţeles. Nu văd de ce nu am putea presupune că şi lucrurile care mai sunt încă învăluite în ceaţă nu vor fi şi ele elucidate la un moment dat. Haideţi să încheiem într-o notă de speranţă.

| RoCkKiD a răspuns:

Adică ai comparat părerea unui fizician despre biologie cu a unui biolog? Deșteaptă mișcare

| relian a răspuns:

Astrofizicianul asta se ocupa cu gargara,nimic practic,iar o tornada dureaza putin,comparativ cu perioada in care aparu viata. Iara viata n-a aparut in toata complexitatea ei asa brusc,cum vrea respectivul sa apara.
La fel cum nici planetele sau universul,vorbim acum de meseria lui, n-a aparut asa brusc cum il vedem astazi, a evoluat, dea lungul timpului a suferit destule modificari.
Ala este in ceata total, ceata lui, se pare ca nu poate vedea mai departe de cat poate laughing

| Frank51 a răspuns:

Nu știu unde vezi tu spontană, că eu văd că a durat 14 miliarde de ani.

| Darkmagic a răspuns:

Ai pus in scena doua nume... :))
Hoyle a dat numele Teoriei Big-Bang, evident peiorativ, si a si incercat sa o atace cu Teoria Starii Stationare, pentru ca nu putea concepe ideea unui univers dinamic, (se intampla prin 1948), ignorand deci, Deplasarea lui Hubble, si numai Penzias si descoperirea radiatiei remanente de la Big-Bang l-a facut sa uite de a sa TSS.
Dawkins e mai "special", (ca si cativa [MULTI] de pe TPU) care mai cred inca in selectia naturala.
https://www.tpu.ro/go-to-answer/15777483/
Doar ca...selectia naturala nu mai functioneaza demult in cazul oamenilor, si al unor nenumarate specii de plante si animale pe care omul s-a gandit ca e bine sa le amelioreze...
https://www.tpu.ro/......ps-images/
Sa crezi in selectia naturala, si in acelasi timp, in faptul ca omul, rezultat al selectiei naturale poate sa fie bun, cand ideea de selectie naturala NU presupune niciun atribut care macar sa aduca a bunatate, denota o alienare care imi scapa. Cred ca Dawkins a vrut sa isi dea cu o tesla in...si i-a reusit.
Despre care stupiditate mai mare a celor doi vrei sa vorbesc?
Nu mai bine le lasam asa?
Spun sa le lasam asa, pentru ca replica lui Dawkins la ce a spus Hoyle e cumplit de stupida.
Un numar mare de tornade, sa zicem, un Triple-terrible tethrathoth, asta se scrie E100(((#^^#)^^#)^^#)^^#100, peste un junkyard de 10^303 poate ca i-ar rezolva problema Boeingului. :D
Ai prins ideea?
E o gluma, desigur, dar de multe ori in ateismul lui fanatic, Dawkins o mai da si de gard.
Cand esti ateu, dai raspunsul cu numere mari, care se potriveste si conceptiei materialiste, nu indrugi prostia aia...

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Vorba unui user mai sus, dacă nu am exista noi oamenii, aş fi tentat să spun că e imposibil. Dar uite că existăm; şi nu numai noi, ci şi o grămadă de alte fiinţe în jurul nostru. Există şi...SARS-CoV-2. Multe există.

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

Hmm... Existenta. :)
Am vazut si eu asta:
https://www.tpu.ro/......-dar-asta/
Nu m-am bagat, pentru ca nu am timp sa scriu acolo toate ideile filosofice si stiintifice pe care le implica intrebarea, ca in final sa iti spun ca de fapt este o intrebare la care nu exista raspuns.
Prefer sa o fac aici, in mai putine randuri. :))
Cu privire la existenta, ai doua "scoli", doua "formule", si niste mari si multe scandaluri.
Creatorul + ex nihilo = lumea
si varianta atee:
_______ + ex nihilo = lumea
Pentru ca Stiinta, matematica, fizica, etc nu vor putea sa ne dezvaluie niciodata adevarata natura a realitatii lumii/universului in care existam si noi, in locul liniei blank nu ai ce sa pui.
Lawrence Krauss, in cartea "A Universe from Nothing", a incercat sa puna acolo autosuficienta din teoria cuantica a campurilor, dar s-a blocat in legile pe care el ca ateu, le vedea pseudo-religios, ontologic.
"Legile", erau preexistente, intr-un...nor ontic, si ele trebuie sa fi dat nastere acestui univers, etc.
Iti dai seama ca "Legile", alaturate lui "Trebuie", dau de pamant cu autosuficienta.
Deci...
Probabil ca intrebarea va ramane deschisa pana ce materia constienta care a pus-o, si universul care o contine vor inceta sa existe.

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

"Legile"... si ele trebuie sa fi dat nastere acestui univers"
În original este "must"? Cum apare în original acest "trebuie să fi dat naştere"?

| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

Ai mai pus o intrebare existentiala acum cateva zile. Ti-am zis acolo: Universul exista pentru ca si-a facut propriile legi. El si-a facut legile astea, din una in alta asa, cauza uneia a fost efectul alteia si efectul acesteia a fost cauza alteia. Asta este de fapt Universul (bine, cu implicatii matematice, fizice si chimice etc ). Asa cred eu...

| doctorandus a răspuns (pentru sabin89):

Omul este bun din mai multe motive:

- egoism pentru propriile progenituri/rude;
- cadourile nu se fac "pe gratis", ci fiindca te astepti ca altii sa-ti faca si ei cadouri la randul lor (principiul reciprocitatii);
- bunatatea individuala sporeste sansele de supravietuire ale grupului;
- simplul fapt ca oamenii sunt dispusi sa coopereze si sa schimbe marfuri sau servicii conduce la bunastarea sporita a grupului.

| doctorandus a răspuns (pentru Darkmagic):

La faza cu probabilitatea proteinelor se poate răspunde: la atâta necitire crasă nici măcar nu-ți dai seama că oamenii de știință au publicat deja răspunsuri credibile. Există vreo șase scenarii teoretice cu abiogeneza iar dificultatea este de a afla care dintre ele este cel corect.

Teologii doxați știu deja că argumentele tip Dumnezeul golurilor sunt perdante.

| sabin89 explică (pentru doctorandus):

Ok., bine că ştiu. Acum, când cineva va fi bun cu mine şi mă va ajuta când dau de necaz, am să-i spun: "Faci asta din egoism!" happy

| doctorandus a răspuns (pentru sabin89):

Eu nu vad egoismul si altruismul ca opuse. Oamenii pot face fapte bune din motivatii egoiste, de ex. pentru ca simt placere sa fie oameni buni, vor sa se simta bine sau pentru ca vor un loc in rai sau spre propasirea religiei proprii.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca nu as exista as fi tentat sa spun ca e imposibil. Imposibil nu e. S-ar putea ca existenta sa fie mai banala decat banalul. Habar n-am.

| chuckmanson a răspuns:

Fred Hoyle era un nebun care a spus prostii nenumărate. Nu prea avem motive să îl luăm în serios.

| spike22 a răspuns:

Omenirea a avut cate un Jurma sau Fauci in fiecare perioada istorica.