| Nilsson a întrebat:

Bacteriile, considerate a fi primele forme de viață, par a fi de departe cele mai rezistente în condiții extreme de mediu, sunt întâlnite până și în adâncurile oceanelor în apropierea vulcanilor subacvatici.
Când sunt trimise sonde pe Marte, o preocupare deosebită a tehnicienilor este să sterilizeze echipamentele pentru că acestea ar putea supraviețui călătoriei în vid și radiațiilor contaminând apoi mediul marțian.

Așadar, de ce ar fi evoluat bacteriile în forme de viață mai complexe ajungând până la organisme pluricelulare dacă oricum sunt cele mai adaptabile la mediu?

7 răspunsuri:
| RoCkKiD a răspuns:

Pentru ca organismele pluricelulare au mai multe avantaje in competitia pentru resurse. Rezistenta organismelor unicelare este data de simplitatea lor, cu cat complici proiectul cu atat sunt mai multe chestii care se pot defecta.

In situatia asta beneficiile complexitatii depasesc beneficiile simplitati, daca nu cumva te concentrezi doar pe aspectul rezistentei. Adaptarea la mediu nu implica doar rezistenta in fata conditiilor vitrege, adaptarea se refera si la abilitatea ta de a concura cu alti indivizi pentru suprematie asupra resurselor.

Lasa-ma sa transform povestea asta in una usor de inteles pentru toata lumea.

Dacia 1300 era o masina rezistenta, usor de reparat cu care puteai merge oriunde cat timp aveai niste sarma si un patent. Problema e ca daca te uita la alte masini, era cam slabuta la capitolul performanta.
Acum, daca te-ai uita doar la capitulul fiabilitate, toata lumea ar trebui sa isi ia o dacie (sau un mercedes cobra dar ala e alt tip de bacterie). Totusi, daca te uiti la tot pachetul de specificatii, alte masini sumt mult ami competitive chair daca nu sunt la fel de fiabile. Evident, ne uitam la masini din aceiasi epoca. happy

| Nilsson explică (pentru RoCkKiD):

E frumos exemplul cu autoturismele, dar nu știu cât e de relevant.
Pe vremea când se presupune că bacteriile stăpâneau planeta nu aveau niciun fel de concurență, schimbările de mediu ar fi fost singura amenințare.
Apoi ca să evolueze în organisme pluricelulare trebuiau mai întâi să treacă prin stadiul de eucariote și în oricare din situații ar fi fost un minus din punct de vedere al adaptabilității.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Din nevoia de supra viețuire.
Noi vedem viața doar din interiorul celulei.
Dar viața este o continuă comunicare cu mediul. Nu trăiau ca să trăiască, nu viețuiau doar ca să viețuiască, ceea ce știau să facă foarte bine, ci trăiau ca să supra viețuiască. Iar asta se poate numai transmițând viața la urmași, iar dacă se schimnbă mediul se schimbă și urmașul, evoluează. De exemplu strămoșii noștri au ieșit acum 350 de milioane de ani din mare. Acolo aveau aripioare, afară pe pământ aveau nevoie de picioare, așa că au evoluat.

| relian a răspuns:

Nu cred ca bacteria a fost ce spui,prima forma de viata sau printre primele,probabil sau mai mult ca sigur au fost alte forme inainte.
Restu ca e adaptabila da,dar nu poate supravietui mult timp in conditii gen planeta Marte sau Luna,dupa un tip se duc de suflet.

Cei care trimit sonde,cauta sa nu trimita si forme de viata nu ca ar contamina planeta laughing ca de s-ar intampla asa ar fi foarte bine,ei cauta ca sondele ce trimit sa fie sterile in sensul sa nu ii incurce pe ei in cautarile lor.
Daca trimiti ceva contaminat si tu vrei sa vezi daca pe acea planeta exista forme de voata ce faci? Deci din start deja exista ca nu mai stii daca alea is de la tine sau erau si pe acolo,aia este cauza pentru care se cauta sa nu ss trimita nimic viu de aici acolo.

De ce au evoluat bacteriile in alte forme de viata mai compleze? Pt ca asa s-a intamplat,pentru ca unele bacterii au suferit mutatii datorita unor conditii f exigente,gen radiatii,multe din ele au murit,dar altele au spravietuit,dar au suferit mutatii care au schiumbat directia,au devenit mai complexe.
Altele poate ca sau combinat cu alte forme de viata si au aparut astfel noi organisme,normal mai complexe.

Evolutia nu are loc,(dupa mine)in cadsrul unei specii asa linistit laughing eu nu cred asa ceva,tocmai ce ai spus sau aratat si tu bacteriile erau f bine adapatate nu vedem de ce era nevoie sa se transforme in altceva,este logic ce spui.
Deci dupa mine evolutia este ceva fortat,un organism sa incrucisat cu un alt organism total diferit si aparu astfel un nou organism, total diferit de cele doua din care lua nastere.
Lucru asta se intampla f rar, dar se poate intampla si nu este explus sa se fi intimplat si in trecut.
Ca sa fiu mai clar, este ceva de genul cum ar fi sa se incruciseze un caine cu o vaca laughing dau exemplu exagerat dar sa se inteleaga unde bat.
Multi vor spune ca nu poate rezulta nimic, dar undeva exista o sansa, exista un procent sigur in care acest lucru se poate intampla.
Nu poate spune nimeni 100% ca asa ceva este imposibil. Poate 99.99% da dar nu-i 100.
Din cauza asta si evolutia nu se poate vedea la tot pasu, tocmai pentru ca lucru asta se intampla f rar.

Deci si in cazul bacteriilor ar fi putut sa se intiple lucru asta, poate procentul sa fi fost mult mai ridicat, tocmai pentru ca organismele pe atunci erau f simple si combinatia lor sa se fi putut realiza mult mai usor decat astazi.
Un organismcu cat este mai simplu cu atat este mai rezistent, cu cat te complici ai nevoie de conditi mai bune si pot apare si greseli mult mai usor.

| Celcestietot a răspuns:

Pai ar fi evoluat pentru ca asa spune stiinta! Deci, uite cum iti spun eu ca a fost : mai intai a fost o bacterie ( care bineinteles ca este adabtabila la mediul inconjurator - pentru ca asa spune STIINTA, deci nu mai trebuie sa evolueze, dar daca TOT STIINTA spune ca ea a evoluat, DE CE NU?! ), apoi din acea bacterie s-au format un fel de pesti (mai pe intelesul tuturor), din acesti pesti au fost unii mai zei si au inceput sa mearga pe uscat, iar mai apoi pestii cu picioare de om ( rolling on the floor ) au evoluat in elefanti, in dinozauri, in maimute, iar aceste maimute in oameni! SOC SOC SOC prieteni! Da, ati auzit bine, un tip de maimuta antica (aka maimuta cu tatal peste zeu, iar mama o COMETA - lol) a evoluat in om rolling on the floor! Daca stam sa ne gandim mai bine, stramosii nostri sunt bacteriile care se vad abia la microscop, nu acel tip de maimute preistorice rolling on the floor!

Stiti, mie imi place foarte mult cand stiinta se contrazice singura cam de fiecare data! Si cica stiinta inseamna cunoastere dragilor atei...
Cunoastere numai in anumite domenii, iar in majoritatea doar presupunere rolling on the floor!

| LPCTSTR a răspuns:

Una este nevoia de singularitate si cealalta de grup.
Ce poti face tu ca celula intr-un grup? Ocupi functii diverse si nu esti limitat la bacterie.
Acum motivul pentru care existi tu ca celula nu pot sa ti-l dau pentru ca nici eu nu stiu, ca organism pluricelular, de ce exist.
Cine stie? Poate a fost doar o greseala intamplatoare in evolutia genelor chestiuța nevoii de grup, resprectiv colonie.

| Bizon95 a răspuns:

Motivul pentru care au inceput sa evolueze e simplu:

simbioza

in care doua organisme diferite, stau impreuna pentru ca le e mai usor sa supravietuiasca si sa se hraneasca
lucru care in timp a evoluat la organisme complexe