| Joey8 a întrebat:

Bună, care e diferența dintre un om inteligent și un om deștept?
Dar între un inteligent, un deștept și un geniu?

12 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Un om destept stie sa gandeasca lucid, luand hotarari bune pentru scopul propus.
Un om inteligent stie sa combina destept toate invataturile si experientele cumulate in viata lui.
Un geniu este o inteligenta deosebita, cu preponderenta intr-un domeniu (de stiinta, filozofie, etc.).

| wildthing a răspuns:

Inteligent te nasti, pe cand destept poti deveni prin cultivarea acelei inteligente. Geniu e cel care se naste cu o inteligenta iesita din comun.

| DanielDanny a răspuns (pentru wildthing):

Daca te nasti inteligent si esti destept si inveti ce trebuie, poti sa devii geniu intr-un anumit domeniu!

Concluzie: Degeaba ai inteligenta daca esti prost si nu sti ce sa faci cu ea!

Deci in viata trebuie sa fi destept! xD

| troleibuz a răspuns (pentru DanielDanny):

IQ-ul nu creste. Oricine se poate specializa într-un domeniu care îl pasionează. Sa fii*

| Frank51 a răspuns:

Oricât de geniu ești, poți fi prost la o anumită chestie.

| Intum a răspuns:

Inteligența e capacitatea nativă de a filtra și procesa informația.
A fi deștept în schimb presupune să ai un anumit cumul de informații pe care cu ajutorul inteligenței să le poți procesa.
A fi înțelept, presupun să fii învățat din propriile experiențe, sau din experiențele altora astcsl încât să ai o înțelegere mai profundă a realități.
Cele trei calități de fel sunt interdependente, dar nu tot timpul. Un inteligent poate fi înțelept chiar dacă nu are acces la un areal profund de informații. Pentru că le poate procesa extrem de bine și pe alea limitate pe care le are. Mai e și opusul, cazul deșteptului prost, acel tip de om care e un dicționar ambulant, are multe informații, învățate mecanic, dar nefiltrate ca lumea fiind cam incapabil să le aplice.

| Zuzu1991 a răspuns:

Iteligent = te duce mintea
destept = iti vin ideile repede
geniu = esti destept, inteligent stii foarte multe si scoti idei absolut incredibil de... geniale

intelept = poti sa fii si retardat mintal, dar sa iei decizii corecte orice ar fi, cel mai incredibil exemplu e filmul Forrest Gump, maica-sa a fost geniul care a reusit sa faca un handicapat mintal sa reuseasca, INCREDIBIL in viata

| AerProaspatMatinal a răspuns:

Cu inteligenta te nasti
Iar desteptaciunea vine prin inteligenta + educatie (informatie, documentare, cultivare, evolutie)
Iar cand esti geniu inteligenta ta esre net superioara si vezi lucrurile intr-un mod mult mai complex fața de restul oamenilor.
Asa le-as cataloga eu happy

| Serban669 a răspuns:

Inteligenta este potentialul cu care te nasti pentru a avea un anume grad de desteptaciune! Practic poti sa fi inteligent, dar sa nu inveti nimic, deci nu-ti folosesti potentialul, prin urmare esti inteligent, dar nu destept! De cele mai multe ori oamenii inteligenti sunt si destepti, dar sunt unii care din anumite motive nu sunt interesati de un domeniu/domenii complex(e) prin care sa-si puna in valoare inteligenta! Un geniu este o persoana care a fost inzestrata cu mult mai multa inteligenta fata de altii dar care se si foloseste foarte mult de acea inteligenta, asa ca e si destept!

| Bluestar15 a răspuns:

Omul inteligent intelege anumite tipare (pattern recognition), are o capacitate sporita de adaptare la situatiile cognitive variate, are o capacitate mare de a procesa informatiile etc. Omul destept (as spune mai degraba intelept) e cel care reuseste sa ia decizii bune pentru el insusi (spre exemplu, acei batranei de la tara care au stiut sa nu faca excese de-a lungul vietii si ii vezi lucizi si sanatosi si la 80 sau 90 de ani - acei oameni poate nu au o inteligenta iesita din comun, dar au avut intelepciune). Geniul este cel care are o viziune deosebita de a majoritatii persoanelor, este acea persoana care se uita la ceea ce ne uitam toti, dar surprinde ceva ce nu vede nimeni. Spre exemplu, Nichita Stanescu a avut o asemenea viziune de geniu cand scria poeziile, Dostoievski atunci cand scria romanele, Tesla cand producea inventiile (interesant e ca Tesla era fiul unui preot ortodox sarb si descria faptul ca viziunile i-au venit prin revelatie divina) si tot asa. Atentie: omul poate fi inteligent, intelept sau genial, dar asta nu il face un om autentic. Nazistii erau oameni foarte inteligenti, unii chiar geniali si totusi stim bine ce nenorociri au produs. Spun asta intrucat exista riscul ca oamenii sa puna mai mult accent pe partea cognitiva decat pe latura spirituala, morala, umana, axiologica (valorica) etc.

| Daz01 a răspuns:

Intelingent și deștept par a fi sinonime în același context. Însă eu cred că inteligența este o tărăsură a oamenilor ce se dobândește în timp prin studiu și experiență însă istețimea este o trăsătură cu care te naști, de aici vine diferența între indivizi. Ca ex. un om isteț va găsi, de cele mai multe ori, cele mai bune soluții în situațiile limită (și nu mă refer la insinctul de supraviețuire... gen fugi că te atacă ursul).

| 1234didi a răspuns:

Inteligenta poate sa fie de mai multe feluri, nu ne referim doar la cunoștințe (de ex inteligenta emotionala). Numim pe cineva deștept de obicei când este descurcăreț, găsește rapid soluții la problemele și are o cunoaștere larga. Geniu se diferențiază prin superioritatea fata de omul de rand, ajuns la un alt nivel de cunoaștere și care înțelege ca singurul lucru care îl scapa de la nemurire este arta sa, care poate dăinui și dupa moarte.

Întrebări similare