| Adrian a întrebat:

Buna!
Limba romana, veche de 8 milenii?!
Daca ar fi adevarat ceea ce va voi spune eu acum, istoria predata la scoala este o inventie!
Se spune ca ar fi existat o civilizatie preiistorica destul de avansata in Europa care a dat nastere imperiului pelasg pe la 6000 i. e. n. Herodot spunea ca pelasgii au fost primii locuitori ai Greciei si Italiei si ca erau veniti din nordul Dunarii. Ei aveau centrul administrativ si politic in Carpati(?!). N. Densuseanu spune ca acesti pelasgi sunt predecesorii dacilor si tracilor. Tot el spune ca pelasgii ar fi migrat in Italia si ca ei acolo ar fi dat nastere etruscilor(Remus si Romulus ar fi fost etrusci). Etruscii impreuna cu latinii, sabinii si alte triburi au dat nastere civilizatiei romane.Astfel romanii, cu destule modificari, vorbeau limba pelasgilor! Deci, romanii se trag din pelasgi; pelasgii au continuat sa vietuiasca sub denumirea de daci! Pelasgii sunt descrisi in lucrarile a numerosi autori antici, dintre care Homer, Herodot, Apollodor, dar si istorici contemporani francezi, rusi, romani. In plus sunt multe dovezi arheologice cum ar fi niste placute din plumb cu inscriptii descoperite pe teritoriul Romaniei.
Se stie ca stapanirea romana in Dacia a durat in jur de 100 de ani, controlul fiind asigurat numai pentru 14% din daci, deci aceasta romanizare e de discutat.
Acum va intreb, credeti ca noi vorbim o limba latinizata sau limba pelasga, o limba veche de 8000 de ani care a dat nastere limbii latine?

11 răspunsuri:
kongeriket
| kongeriket a răspuns:

Romanii au ocupat doar 14% din teritoriul Daciei doar 165 de ani (până la retragerea Aureliană).
Totuşi, teoria asta cu pelsagii e cam fantasmagorică.
Şi eu sunt de acord că este imposibil ca TOŢI dacii (inclusiv cei liberi din 86% din teritoriu) să fi uitat limba locală şi să fi învăţat toţi latina în doar 165 de ani (perioadă nesemnificativă din punct de vedere istoric).
Totuşi, chiar şi-aşa, titlul (sau în fine, prima propoziţie din întrebarea ta) este senzaţionalist. Limba română există de la 1859 (o dată cu statul România). Pân' atunci au existat pe rând dialectul ardelean, oltean, vlah, moldovenesc, moldo-vlah, dacic, tracic, getic, etc...
Pe scurt, orice teorie am studia, limba ROMÂNĂ sigur nu are 8 milenii. Variaţiuni primitive ale acesteia s-ar putea să aibă mai mult de un mileniu, aşa cum credem astăzi şi conform izvoarelor istorice descoperite până acum.
Îţi recomand să citeşti Moldova în secolele X-XIV de Victor Spinei. O carte foarte bună!
Înainte de a-ţi forma o opinie te sfătuiesc să citeşti şi cărţi conspiraţioniste gen "Noi nu suntem urmaşii Romei".
Numai bine.

| NoChanceForUs a răspuns:

Habar n-am.In timp ce in Grecia se punea bazele medicinei de exemplu, la noi viitorii daci ieseau din "pesteri" si se uitau lung la oi intrebandu-se ce or fi alea, asa ca mi-e greu sa cred.

| Dmonik a răspuns:

Limba este un sistem deschis, aflat intr-o continua schimbare.
Nu poti sa sustii ca limba romana are o vechime de 8 milenii, pentru simplul fapt ca la vremea respectiva NU exista o limba romana, asa cum este ea cunoscuta.
Poti sa intrebi, in schimb, daca elemente lingvistice prezente azi in limba au o vechime de aproximativ 8000 de ani.
Raspunsul meu la intrebare este NU, limba romana nu este veche de 8 milenii.
Rapunsul la intrebarea daca noi vorbim o limba latinizata sau o limba pelasga presupune sa stiu cuvinte provenite din aceasta limba - ca sa nu spun ca nu poate face obiectul unui raspuns scurt pe tup! -, insa eu am argumente doar in favoarea limbii latine.
Daca tu cunosti aceasta limba, stii cuvinte apartinand ei, da-ne toate informatiile si vom incerca un raspuns.
Pana atunci, doar speculam!

| Dmesss a răspuns:

Dovezile arheologice duc la faptul ca pe teritoriul Romaniei au existat cele mai vechi asezari omenesti din toata Europa. E si logic, daca ar fi sa ne gadim ca primii oameni din rasa caucaziana au aparut in partea indoeuropeana si au migrat spre nord vest. Europa a fost populata dinspre est cu zeci de mii de ani in urma. Limba latina nu are decat sa provina dintr-o limba formata cu mult timp inaintea ei.

| dexro a răspuns:

Este adevarat ca istoria din carti este in o oarecare parte poveste, asa se intampla cu istoria nu este foarte exacta, dar pot da argumente cum ca faza asta cu pelasgii care sunt stramosii nostri iar Romanii sunt de fapt un fel de urmasi nu de stramosi o aberatie deoarece:
- limba Latina nu are nimic asemanator cu cea Greaca sau Daca, iar limba pelasgilor insusi grecii sustineau ca nu seamana cu limba lor (deci din punct de vedere lingvistic grecii, romanii si dacii nu au un stramos comun direct si apropriat)
- pelasgii au fost niste oameni ce erau locuitorii teritoriilor din jurul marii Mediteraneene care nu se stie de unde au venit, deoarece la acea vreme nu se studia asa ceva... abia incepuse sa se scrie istoric
- descoperirile arheologice referitoare la aceasta populatie nu au fost facute decat in Thessaly (o regiune centrala din Grecia)
- nu avem dovezi cum ca aceasta populatie a fost organizata sau raspundita stim doar ca au fost pe teritorul Greciei singura dovada contrarie posibila la ceea ce stim pana acum ar fi descoperirea unor indicatii cum ca piramidele din Bosnia sunt construite de catre pelasgi dar pana atunci nimeni nu poate sustine ca ei au fost construtorii
Vorbesc in primul rand o limba latinizata pot spune ca am la origine un dialect african cum avem toti de altfel dar e mai putin important.

| Măcrin a răspuns:

Chiar conteaza? important e ce suntem acum

| TeoPT a răspuns:

Sincer, limba latină sună mai pur decât limba română, ceea ce mă duce la gândul că istoria e așa cum o știm cu toții. Bineînțeles, poate fi doar o aparență, nimeni nu poate ști.
Romanizarea nu s-a încheiat în momentul în care s-a ordonat ca Dacia să fie abandonată (prin 270). Cei 14% din daci despre care vorbești au rămas acolo, pe teritoriul României de azi, lângă ei s-au alăturat ceilalți daci care nu mai aveau granițele Imperiului Roman ca o piedică. Treptat, s-au romanizat și ei. Romanizarea a continuat timp de sute de ani și a fost influențată de popoare precum slavii, ajungându-se ca în secolul VIII d. Hr, limba latină vulgară amestecată cu limbile celorlalte popoare care au influențat dacii să dea naștere străromânei. Apariția unei limbi = apariția unui nou popor = românii. Sincer, eu cred că lucrurile s-au petrecut așa cum le știe toată lumea. E doar opinia mea, nimeni nu poate știi ce a fost cu adevărat.
Baftă

| bogdan_7896 a răspuns:

Nu se stie, toate aceste informatii sau pierdut, s-ar putea ca romanii sa fi avut o istorie mult mai mare

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cighinineghene stighinieghene?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fiti linistiti.in maxim 40-50 de ani veti fi cadavre sau scheleti, si chiar mai devreme cei tineri vor spune despre voi; hai sanchi bojoaga ca ti-ai trait traiul.lasa-ne cu povestile.

| adnana_8488 a răspuns:

Se pare ca limba pelasga era foarte apropiata de limba latina, oricum multe cuvinte se asemanau, stapanirea romana in Dacia a durat 165 de ani (de la 106 pana la 271)
componenta etnica a trupelor romane si a colonistilor nu era dominant italica
(erau armate ale imperiului roman dar cu ostasi din diverseregiuni cucerite vorbitori de multe limbi ) deci nu putem vorbi de o limba latinizata, cred ca asa au aparut dialectele la noi pe urma uniformizarea limbii de-a lungul veacurilor.