| Rosalia a întrebat:

Care e, în viziunea voastră, explicatia celebrului citat "Somnul rațiunii naște monștri"?
Ce sau care sunt mai exact acei monștri?

7 răspunsuri:
supadeceapa
| supadeceapa a răspuns:

Ideile cretine și teribiliste.

| Emma30555 a răspuns:

"La scara istoriei, au existat nenumărate astfel de momente în care s-a putut vedea că "Somnul raţiunii naşte monştri" – războaie, propaganda totalitară, fascismul, holocaustul etc. O lume sigură, dreaptă, morală, în care omul să fie liber, responsabil şi respectat, este cea în care raţiunea este "trează""

| mastadont a răspuns:

Când gândim rațional atunci trebuie neapărat să ne bazăm pe anumite principii care să fie juste și corecte față de sine precum și față de ceilalți, legile sunt fundamentul acestei gândiri raționale, iar conducătorii unui stat trebuie să fie niște exemple pentru societate, nu invers. Când capul unui stat dă legi iraționale, se crede mai presus de popor și acționează irațional atunci se nasc monștrii. Să-l luăm exemplu pe Hitler: acesta și-a creat de la început o ideologie halucinantă și complet irațională încercând să justifice anumite atrocități precum exterminarea evreilor cu ajutorul unor argumente iraționale pentru societate, argumente care erau atât de convingătoare pentru oamenii acelor vremuri încât a reușit să subjuge o țară întreagă și a creat o generație de monștri care au fost îndoctrinați de copii cu acea ideologie, ajungând la maturitate să creadă și să urmeze orbește niște principii care sunt iraționale, fiind doar inepțiile unui nebun.
S-a ajuns la exterminarea a 10 milioane de evrei, la un război mondial în care au murit peste 50 de milioane de oameni, însă monștrii adevărați nici măcar nu realizează că fac un lucru monstruos, acel lucru devenind normalitate pentru ei. Fanaticii religioși care comit acte de terorism consideră că fac voia lui dumnezeu, ucid sute de oameni cu bucurie crezând că vor ajunge în rai, totul datorându-se unor principii iraționale care sunt prezentate ca fiind adevăratul mod de a vedea lumea din jur, practic ei raționează prin prisma acestor principii cu care sunt îndoctrinați, ne mai fiind în stare să raționeze singuri, să analizeze lucrurile și să-și pună întrebări încercând să vadă toate fețele problemei.
Când rațiunea doarme, individul se lasă condus de emoțiile negative primare precum ura, lăcomia, nepăsarea față de ceilalți, etc, pentru că, o dată ce nu mai avem un set de principii imparțial pe care să ne bazăm atunci totul e permis și monștrii sunt liberi să-și dea frâu celor mai murdare porniri, consecințele acestora fiind ignorate și uitate în favoarea obținerii scopului dorit.

| JOHNtheADVISOR a răspuns:

Cea mai recentă întâmplare este pandemia. Când pe motiv de grijă și atenție pentru populație s-a transformat totul cu adevărat în ceva periculos pentru umanitate."Somnul rațiunii"=omul nu își folosește creierul și crede pe oricine și crede în orice, ai exemple aici pe TPU o grămadă, dar sunt și mai mulți la nivel mondial
"Monștrii"=Ideile unora se aseamănă cu așa ceva atunci când te obligă să le respecți, te forțează să le accepți
starTu și doar tu ar trebui să fii stăpân pe viața ta și tot ce ține de aceasta.star

| ChrisBV a răspuns:

Monstrii-sunt acei oameni răi care urmăresc distrugerea societății pe orice plan sau subjugarea altor ființe prin orice metode.Acesti monștrii pot fi politicieni corupți, oameni de afaceri lacomi și fără scrupule sau orice alt tip de infractori care pun stabilitatea lumii in pericol.
Acest citat poate fi explicat in felul următor:când oamenii buni, calificați și inteligenți nu fac nimic, nu se implica in în dezvoltarea societății în care trăiesc și stau deoparte atunci,, monștrii"o să conducă societatea și o să facă toate lucrurile după bunul lor plac astfel are loc degradarea societății.

| IceRope a răspuns:

Adică, prostia și ignoranța se plătesc scump.

| EliLeli a răspuns:

Nu stiu, cred ca le doarme mintea, nu prea gandesc.