| SafirulDeHartie a întrebat:

Care este opinia voastra generala pentru ideea ca, oamenii sa fi distrus creatorul, pentru ca este gandirea lui este ineficienta sau periculoasa? Asemanator robotilor la momentul cand vor realiza ca suntem un pericol pentru noi insine, sau ca suntem ineficienti in a progresa

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

Din punct de vedere Filosofic, un lucru, o persoana, un zeu, etc este mort...atunci cand nimeni nu isi mai aduce aminte de el, cand nicio minte constienta nu il mai pomeneste. Niciodata.
Daca a existat ceva, vreodata, avand numele Xiloconpendiator...acest (orice ar fi fost el), nu mai exista, este mort. [evident cuvantul din exemplul meu este inventat, pentru o intelegere mai buna a aspectului existential, repet, din punct de vedere filosofic].
Din punct de vedere religios, filosofic si sociologic, un Creator va exista tot timpul, atata vreme cat va exista specia umana, pentru ca religia, oricare ar fi ea, a fost si este singurul agregator in jurul caruia s-a organizat omenirea.
Lumea s-a organizat cu religie, pentru ca nu a avut cum sa o faca altfel, unul din nenumaratele aspecte il ai aici:
https://www.tpu.ro/go-to-answer/18355173/
...si nici ateii, nici religiosii nu sunt capabili sa spuna CUM ar fi evoluat omenirea fara religii, pentru ca nimeni de pe lume nu stie asta, cine iti spune altfel...este pur si simplu stupid.
Adica prost. :D
La nivel individual, orice om poate sa piarda religia, poate sa fie impotriva ei, poate sa nu aiba o religie, dar in grupuri, aceasta prevaleaza.
Cand un creator [poti pune in paranteza orice zeitate din istoria oricarei civilizatii] nu a mai corespuns nevoilor, ideilor, cutumelor, idealurilor, intereselor, moralei, etc acelei civilizatii, acel creator a fost inlocuit cu altul.
Din punct de vedere al aparitiei unei structuri constiente fabricata de om, acei "roboti" la care te referi in intrebare, aceasta este extrem de putin probabila.
In primul rand, nici macar omul nu stie CE este constiinta, unde este, si de cate feluri este...pentru a putea sa construiasca un robot constient, la un grad asemanator cu cel uman.
In al doilea rand, fizica cuantica nu iti da voie sa construiesti un creier artificial cu o putere de calcul infinita, o intrebare pentru eventualii cunoscatori ar fi: Cum credeti ca interpreteaza un ipotetic creier artificial experimentul mental al pisicii lui Schrödinger, fara sa-i dea 800 de paradoxuri si colaps cuantic? :D Prin interpretarea Copenhaga, sau prin intrepretarea lumilor multiple? :)
In al treilea rand, constiinta umana are aspecte care NU provin din logica, nu pot implica operatii facute de un creier artificial: creativitatea, libertatea, dragostea, arta, etc nu sunt logice.
In al patrulea rand: Nu exista o matematica nici macar la nivel de teorie pentru constructia unui sistem adaptativ si de autoorganizare, pentru a realiza un creier, macar la capacitatea celui uman.
Ma opresc la 4, chiar daca pot sa mai dau 20 de motive pentru care nu ar fi posibila creearea si "razvratirea" unui creier artificial.
Cat priveste intrebarea ta ca si concluzie, omenirea a avut un creator de cand s-a manifestat ca si constienta, si va avea unul, indiferent de ce nume va purta acesta, pana la sfarsitul existentei ca specie.
Asa a evoluat, asa a progresat, asa a ajuns din pestera, in spatiul cosmic.
Lumea animala, "animalele inferioare", (pentru a nu se supara ateii) nu are nicio religie, nu are gradul de constiinta pentru a avea o religie, si nu are deci, la nivel mental, niciun creator. Existenta lor este liniara, o linie, care nu s-a modificat si nu se va modifica niciodata.
Ce au facut lupii, mustele, pasarile, rechinii, tigrii, etc, de la inceputurile existentelor lor ca si specii, vor continua sa faca, oricate milioane de ani, atat cat vor exista, ACELEASI LUCRURI.
Ce facea un rechin de acum 400 de milioane de ani, va face si un rechin peste 2 miliarde de ani, fix la fel.
Sper ca acum sa se vada si din spatiul cosmic, si de catre cel mai idiot user de pe tpu...importanta constiintei, si a ceea ce a nascut ea.
In ceea ce te priveste pe tine, user SafirulDeHartie, imi doresc sa intelegi ca religiile si ideea de creatie nu dispar, pentru ca vor cativa bizari de pe site-ul TPU. :)

4 răspunsuri:
| halogen001 a răspuns:

Materia are proprietăți și elementele chimice sunt în număr finit asemenea literelor din alfabet. Atunci când condițiile sunt prielnice apare viața.
Dacă o maimuță tastează la întâmplare nonstop, după un timp în șirul de caractere vom găsi orice literă din alfabet, de exemplu "a". După un timp de obicei mai lung vom găsi orice grupare de 2 litere, de exemplu "și". La fel se întâmplă pentru un cuvânt mai lung. După un timp putem găsi în șirul de caractere cuvântul "casă". Putem găsi orice cuvânt dorim și de orice lungime finită.
O poezie poate fi considerată un cuvânt mai lung, deci, orice poezie a lui Eminescu, o vom putea găsi în șirul de caractere tastat de maimuță, scrisă fără nici o greșeală, dacă maimuța are suficient timp la dispoziție. Maimuța poate scrie poezia, inconștient, fără să înțeleagă ce a scris și fără să-și dorească să scrie acea poezie.
Același lucru se întâmplă și cu elementele chimice. Fără a exista un creator cu voință și inteligență, în timp suficient de lung materia se organizează sub formă de viață, deci nu e nevoie de nici un creator.
Un creator atât de inteligent și de avansat în știință nici nu ar avea de ce să-l facă pe om, pentru că nu ar avea nici un folos de la om. Apoi dacă l-ar fi făcut pe om, l-ar fi făcut pe loc, nu ar fi făcut niște viețuitoare care să evolueze singure în milioane de ani. În plus ar fi avut și posibilitatea să comunice cu omul.

Concluzia logică e că omul nu are nici un creator. E doar o viețuitoare.

O viețuitoare are niște proprietăți caracteristice: adaptare la mediu, supraviețuire, strângere de resurse și înmulțire. Viețuitoarea care nu se adaptează, care nu strânge resurse și care nu se înmulțește dispare cu tot cu codul genetic "necorespunzător". Asta e selecția naturală. Nu e voința nimănui, nu depinde de nimeni și de nimic. Nu există nimic care să poată opri selecția naturală. E normal ca viețuitoarea care nu trăiește și nu se înmulțește să dispară. În timp, viețuitoarele evoluează și de aceea avem viețuitoare de la viruși și bacterii până la om inclusiv. Comportamentul omului are o componentă genetică și una dobândită prin învățare. Orice viețuitoare e asemenea unui roboțel care execută programul de viețuitoare: supraviețuire, strângere de resurse și înmulțire.

Omul nu avea cum să-și distrugă creatorul pentru că nu a avut nici un creator.

Un roboțel făcut de om nu are în program înscrise comenzile de supraviețuire, strângere de resurse și înmulțire, noțiunile de bine sau de rău și de aceea nu are nimic împotriva creatorului. Dacă însă roboțelul e mai complicat, dacă se introduc caracteristici specifice viețuitoarelor și dacă în timp evoluează necontrolat de om, atunci acel roboțel poate ajunge din diverse motive la concluzia că e bine să elimine creatorul sau poate ajunge la concluzia că e bine să-și ajute și să-și protejeze creatorul.

| Brizbriz a răspuns:

Citeste cartea Dune, macar prima carte, o sa iti faci o idee despre ce probleme poate sa aiba un zeu

cat despre roboti, stai ca acum ma duc sa o omor pe Cortana, inainte sa ma omoare ea pe mine big grin
chiar daca arata bine https://static0.srcdn.com/......n-Halo.jpg
hee hee

| Editocroci a răspuns:

Povești de adormit copiii.

| user0010 a răspuns:

Am vizionat acum ceva timp un film documentar în care se spunea că roboții o să conducă lumea în momentul în care o să aibă propria conștiință. Rămâne de văzut, ce se va întâmpla.