|

Care sunt adaptarile pasarilor la zbor? dau funda!

6 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

*forma corpului aerodinamica(fusiforma); corp acoperit cu pene cu rol de a mentine corpul in zbor **schelet alcatuit din oase subtiri, pneumatice; membrele anterioare transformate in aripi(oasele labei, carpiene si metacrpiene, reduse ca numar, unele fiind sudate servind numai pentru fixarea penelor)***muschii pectorali(poarta aripile)bine dezvoltati la fel si muchii coapselor (dezvoltare necesara lansarii sau aterizarii din zbor)****encefal dezvoltat la fel si cerebelul, cu santuri si circumvolutii cerebeloase(legat de coordonarea zborului)*****plamanii stau in legatura cu 9 saci aerieni care trimit ramificatii in oasele pneumatice si sub piele(specializare pentru respiratia in zbor)******aparat digestiv cu modificari determinatede mod de hranire/tipul hranei si de adaptarea la zbor(cioc in loc de dinti, esofagul prezinta guse cu rol de inmagazinare, stomac compartimentat)*******digestie rapida, resturile nedigerate se evacueaza la intervale scurte (adaptare la zbor)******** aparat excretor fara vezica urinara(ureterele se deschid direct in cloaca)

| a răspuns (pentru alessia5158):

Un raspuns foarte bunwinking kiss! Sper ca ma va aajuta si pe mine :* love struck!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru KidUToxiCc):

Ma bucur --- inseamna ca tratatul de zoologia vertebratelor (ce zace-n biblioteca, colbait de uitare din vremea studentiei) este mai util decat un manual de liceu.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru alessia5158):

Eu nu am spus asta... straight face Am spus ca e util atat... Acum nu ma duceam pana la biblioteca pentru o carte laughing

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru alessia5158):

Manual de liceu?/eu sunt clasa a 6-a si mi-a cerut asta...

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
5 răspunsuri:
| a răspuns:

Pasarile sunt cele mai desavarsite dintre toate fiintele zburatoare (liliecii, insectele si pasarile). Capacitatea lor de a zbura le-a permis sa se raspandeasca in intreaga lume, adesea in locuri precum insule izolate si Antartica, unde numeroase alte animale nu pot ajunge.

Ca si mamiferele, pasarile sunt vertebrate cu temperatura corpului constanta (homeoterme). Totusi, spre deosebire de alte animale, ele se reproduc depunand oua. Pasarile au mai multe adaptari pentru zbor: aripi, pene, un schelet usor, dar puternic si un sistem respirator extrem de eficient.

EVOLUTIE:
Pasarile au evoluat din stramosi asemanatori reptilelor, posibil din dinozauri care traiau in copaci si se hraneau cu insecte. Un stil de viata arboricol de vanatoare ar fi putut promova dezvoltarea unor asemenea caracteristici ca ale pasarilor precum ochii mari, picioare cu care apuca si un bot lung care mai tarziu a evoluat intr-un cioc.

Penele, care au rezultat din solzii reptilelor, s-au dezvoltat probabil mai intai pentru a oferi izolatie, desi erau fara indoiala destinate zborului inca de la inceput.

Fosila primei pasari are o vechime de aprox. 150 mil. de ani, datand din perioada jurasica (acum 205-142 mil. de ani). Acest animal era aprox. de marimea unei ciori si prezenta o combinatie de trasaturi de reptila si de pasare; avea aripi si pene ca o pasare, dar avea si bot, si nu cioc, si maxilarele cu dinti ca ale unei reptile.

In timpul perioadei cretacice (acum 142-65 mil. de ani), pasarile s-au diversificat, iar anatomia lor a evoluat pentru a face un zbor din ce in ce mai eficient. In aceasta perioada au aparut stramosii pasarilor de astazi. Spre sfarsitul Cretacicului, un val de disparitii in masa a marcat sfarsitul erei dinozaurilor. Nu este clar de ce au supravietuit pasarile � poate faptul ca aveau sangele cald le-a ajutat sa reziste unei catastrofe climatice dominante.

ANATOMIA:
Pasarea are mai multe adaptari fizice pentru zbor. Corpul sau este scurt, puternic si compact, cu muschii...2007 - 2102 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează