| sabin89 a întrebat:

Ce bine că problemele de logică nu pot fi confundate cu teme happy Ne mai putem delecta şi noi cu câte una. Am găsit asta interesantă; nu-i ştiu rezolvarea, dar sper că împreună o vom găsi.
Zice că se prezintă la un concurs şase oraşe K, Q, W, X, Y, Z, reprezentate fiecare de câte una din persoanele A, B, C, D, E, F. Ştim că:
1) A şi reprezentantul lui K sunt medici. E şi reprezentantul lui Q sunt profesori. C şi reprezentantul lui W sunt ingineri
2)Grupele: a) B, W, Y; b) A, X, Y; c) D, Y, Z reprezintă fiecare un medic, un profesor şi un inginer.
Din ce oraş este fiecare din cele 6 persoane? happy

Răspuns Câştigător
| Inferno a răspuns:

Considerand ca fiecare grupa contine minim una din cele trei profesii:

K - reprezentat medic
Q - reprezentant profesor
W- reprezentant inginer
X-?
Y-?
Z-?

A- medic
E-profesor
C-inginer
B-?
D-?
F-?


Orasul Y poate fi reprezentat fie de un medic, fie de un profesor fie de un inginer.

Dar cum orasul Y se gaseste in grupa B, W, Y, si cum stim ca orasul W este deja reprezentat de un inginer, rezulta ca orasul Y nu poate fi reprezentat decat de un medic sau de un profesor.

Cu toate acestea, cum orasul Y se regaseste si in grupa A, X, Y, si cum stim ca A este deja un medic, rezulta ca singurul reprezentat pe care orasul Y il poate avea este un profesor.

Y este reprezentat de un profesor.

Orasul X se regaseste i ngrupa A, X, Y in care stim ca A este un medic, iar Y este reprezentat de un profesor. Rezulta ca X nu poate fi reprezentat decat de un inginer.

X este reprezentat de un inginer.


Avem sase orase si sase reprezentanti. Doi reprezentanti sunt medici: A si B.

Din toate cele sase orase stim ca patru nu au ca reprezentant un medic (Q- profesor, W-inginer, X-inginer, Y-profesor), ceea ce inseamna ca orasele ramase (K si Z) trebuie sa fie reprezentate de doi medici.
Deci orasul Z este reprezentat de un medic.

Persoana D se regaseste in grupa D, Y, Z, unde stim ca Z este reprezentat de un medic, iar Y este reprezentat de un profesor. Rezulta ca D trebuie sa fie un inginer.

Stim ca in toate cele sase orase exista cate doi reprezentanti pentru fiecare profesie. Stim ca din cei 6 oameni, patru nu sunt profesori (A- medic, B- medic, C-inginer, D-inginer), ceea ce inseamna ca ceilalti doi (E si F) trebuie sa fie profesori.

In acest moment stim ca orasele

KZ - reprezentanti medici
QY- reprezentanti profesori
WX-reprezentanti ingineri

AB - medici
CD-inginer
EF- profesori

Presupunand ca formularea "A şi reprezentantul lui K sunt medici." sugereaza ca A si reprezentantul lui K sunt persoane diferite, putem concluziona ca:

A este din orasul Z
B este din orasul K
E este din orasul Y
F este din orasul Q
C este din orasul X
D este din orasul W

P.S.: Ma ajuti si pe mine cu problemuta asta?
https://www.tpu.ro/......oduri-pot/

| sabin89 explică (pentru Inferno):

Am urmărit ce-ai scris şi mi se pare corect raţionamentul.
Bine că mi-ai atras atenţia asupra problemei cu cele cinci sticluţe. Nu o observasem. Nu am deocamdată un răspuns, dar o să mă mai gândesc.

15 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

"2)Grupele: a) B, W, Y; b) A, X, Y; c) D, Y, Z reprezintă fiecare un medic, un profesor şi un inginer."

Vrei sa spui ca o grupa contine minim una din cele trei profesii sau ca o grupa contine toate cele trei profesii?

| sabin89 explică:

Am lucrat şi eu la problemă; speram să o iau înaintea lui Inferno. Dar el s-a dovedit mai iute de picior. Am raţionat aşa:
A nu este în primele trei oraşe conform (1). Nu e nici în oraşele al patrulea şi al cincilea conform (2). Deci A este medic şi este în ultimul oraş, adică în Z.
Conform (2) B, W şi Y au profesii diferite; deci Y nu are inginer; conform 2b nu are nici medic; rezultă că Y are profesor şi X are inginer.
Din acest punct cred că problema este aproape rezolvată.

| TristanTzara a răspuns (pentru sabin89):

În raționamentul tău excluzi posibilitatea ca A să fie din K. Te folosești de presupunerea pe care am menționat-o.

| sabin89 explică (pentru TristanTzara):

În (1) se spune că "A şi reprezentantul lui K..." - deci sunt două persoane distincte. Dacă A ar fi în K, atunci ar fi A şi...el însuşi. Nu, în (1) sunt trei grupe a câte două persoane fiecare.

| TristanTzara a răspuns (pentru sabin89):

Da, însă poate avea sens ca A și reprezentantul lui K să fie una și aceeași personă, " A și el însuși" nu e ceva ilogic. Ar putea fi un indiciu ce induce în eroare. Dar după ce deducem că B e reprezentanul lui K, nu mai avem nevoie să presupun A nu e reprezentantul lui K, acest lucru fiind evident.

| sabin89 explică (pentru TristanTzara):

Oricum, suntem trei care am găsit acelaşi rezultat. Şi probabil că mai sunt, dar văzând că soluţia a fost deja expusă, nu consideră că mai e cazul să intervină. Nu e rău, mai punem şi noi angrenajul neuronilor să lucreze; de ce să-l lăsăm să anchilozească happy
Am văzut din alte postări că tu ai o înaltă pregătire în domeniul matematicii (nu că problema asta ar fi de matematică). Nu ştiu dacă ai cu cine să te măsori pe aici în domeniul "mate". Ar mai fi Inferno, dar el parcă e mai mult profilat pe fizică. Mai era unul - CortinaDeLut - care poate chiar te depăşea, dar nu am înţeles niciodată ce s-a întâmplat cu el. Pornise furtunos, şi-a etalat cunoştinţele înalte în domeniu, şi apoi în mod inexplicabil s-a pierdut în ceaţă. A mai apărut ocazional, dar la alte categorii (D&S în special).

| Catrice a răspuns:

Ok, deci e tema, o raportamhee hee

| Nilsson a răspuns:

Chiar dacă te acuză lumea că faci teme, măcar te poți mândri că faci școala online de ani de zile când alții nici nu s-ar fi gândit la așa ceva happy

| sabin89 explică (pentru Nilsson):

Bună asta! Aşa păţeşte cine nu face şcoala la timpul ei. O face şi el când poate şi cum poate.

| TristanTzara a răspuns:

O să facem pentru început următoare presupunere, fără de care nu cred că problema poate fi rezolvată: în 1) cele două persone sunt diferite, adică E nu e reprezentantul lui Q spre exemplu. De aici deducem că sunt 2 medici, 2 profesori și 2 ingineri.

În grupele de la 2) observăm că Y e în toate 3, deci reprezintă aceeași profesie în toate trei. Nu e medic căci A e în b) și nu e inginer căci W e în a) deci e un profesor, deci reprezentantul lui Y e E.

Dacă A e medic și Y profesor atunci X e inginer, adică C. În mod analog, dacă W e inginer și Y profesor atunci B e medic deci reprezentantul lui K.

Prin eliminare putem deduce și că A e reprezentantul lui Z, căci W e inginer și Q e profesor. Așadar D e inginer deci reprezentantul lui W. Iar prin singurul cuplu rămas e F și Q.

Rezultat final:
A-Z
B-K
C-X
D-W
E-Y
F-Q

| sabin89 explică (pentru TristanTzara):

De ce spui că "fără de care problema nu cred că poate fi rezolvată"? Cele două raţionamente expuse mai sus, al lui Inferno şi al meu, au vreo hibă?
În altă ordine de idei, la problema cu sticluţele, la care se referă Inferno, te-ai uitat?

| Inferno a răspuns (pentru sabin89):

Apropo, faptul ca reprezentantul orasului K este un medic si ca persoana E este un profesor reprezinta informatii redundante: Problema poate fi rezolvata si in absenta acestor detalii.

| TristanTzara a răspuns (pentru sabin89):

Da, ai dreptate. Deși când am început problema mă gândeam că e o informație crucială, dar recitind realizez că n-am folosit-o nicăieri.

| Curious2 a răspuns:

Tie iti placea istoria, nu?