|

Ce credeţi că s-a aflat în spatele crimei de la teatrul "Ford" din data de 14 aprilie 1865? Se pare că nu a fost vorba de un "lup singuratic", ci de o conspiraţie. Dar cine erau conspiratorii? Şi cât de vastă era reţeaua acestora? Din tot ce s-a scris pe marginea acestui eveniment tragic, care vi se pare ipoteza cea mai plauzibilă? Cine a dirijat din umbră întreaga acţiune? Să fi fost chiar ministrul de război Edwin Stanton? Să fi avut oare cunoştinţă de plan însuşi Andrew Johnson? Dacă aţi citit cartea "De ce a fost asasinat Lincoln", vi se pare plauzibilă versiunea autorului Otto Eisenschimi? Cum de nu au reuşit o armată de investigatori, criminalişti, procurori si jurnalişti să descâlcească toate iţele din jurul acestui caz? Cum de nu reuşesc ai noştri să spună clar cine sunt complicii lui Dincă? (comparaţie poate nu tocmai inspirată). Cum de nu ştim nici azi cu exactitate ce a fost în decembrie '89? De ce atât de multe evenimente cu puternic impact în istorie rămân învăluite în ceaţă?

Nu trebuie să răspundeţi la toate întrebările, ci numai la câte ştiţi sau vreţi.

8 Raportează Evaluează
8 răspunsuri:
| a răspuns:

Cum de nu ştim nici azi cu exactitate ce a fost în decembrie '89?
A ști cu exactitate în cazul evenimentelor istorice este imposibil.
Un episod relatat acum în mai 2019 de o cunoștiință. Era sergent în armată atunci. Revoluția din 89 începuse și era în desfășurare, primele zile. Ceaușescu era deja împușcat, dar situația era tulbure. El păzea cu o grupă de soldați podul de peste Mureș la intrarea în Ocna Mureș și controla traficul peste pod. Pe șosea înaintează spre pot un autoturism Lada înmatruculat în Rusia, cu 4 turiști la bord. bărbați, acei vestiți apoi turiști ruși. le verifică actele și îi lasă să treacă. Apoi un soldat îl întreabă pe sergent ( cunoștiința mea), de ce i-ai lăsat să treacă, nu ai văzut că pe podeaua mașinii aveau pistoale automate. Nu am vrut să declanșez aici un măcel. Apoi, nu știam șefii armatei cu cine țin. Puteam fiu mâine mort, sau erou, sau condamnat de un tribunal militar. Acesta este un episod din miile de episoade. Cum vrei să apară un adevăr istoric public din ele? Nu ai cum.
În Cluj atunci au dispărut 5 persoane, pe lângă cei morți și răniți. Despre ei nu s-a mai aflat nimic niciodată. Armele distribuite populației nu au fost recuperate toate, Pe unde sunt?
În ceață.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru sadrian46):

Interesant episod. Şi ridică nişte semne de întrebare cu privire la rolul "agenturilor străine".

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru sabin89):

Mai știu și altele. Un prieten de al meu știa pe surse cu 9 ani înainte cum va fi omorât Ceaușescu. Și tot ceva legat de Forțele din Est și din Vest și cum colaborau ele pe aici, de cam mult timp. Și așa mai departe.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Cine?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Bizon95):

Te referi la faptul că am început cu "ce" în loc de "cine"? M-am gândit în sensul de "ce conspiraţie".

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru sabin89):

Nu, ma refer la cine a murit?
insa mai ales, muuuuuuult prea vaga ideea, habar nu am despre ce e vorba!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Bizon95):

Abraham Lincoln.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru sabin89):

Aham, acum e mai clar, ai scris o chestie lunga, lunga, fara sa pui de la inceput numele celebru, si se pare ca nu a citit-o nimeni...

parerea mea e ca daca era o conspiratie aveau si lovitura de stat
ca asa incepe o lovitura de stat, cu un asasinat de varf!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează