anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce este inteligenta? De unde vine? Nu cred ca maimuțele din care ne tragem erau prea sclipitoare deci...este o mutație genetica?

34 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Poate ca maimutele nu sunt inteligente ca noi, dar sa nu ne dam a fi cei mai inteligenti, cand de fapt poate ca nu e chiar asa. Am vazut un documentar despre inteligenta delfinilor. Un grup de delfini a fost supus la anumite teste care sa demonstreze inteigenta lor, si cercetatorii au descoperit surprinsi ca delfinii sunt mult mai inteligenti decat se credea.
Ce e inteligenta? Capacitatea de a gasi o logica a lucrurilor, si de a face o conexiune logica intre anumite lucruri. De unde vine? Eu cred ca e o farima din Inteligenta ce a creat intregul Univers.

Bula
| Bula a răspuns:

Inteligenta este produsul mai multor capacitati si cunostinte acumulate.
Factorii care determina nivelul de inteligenta sunt:
- capacitatea de memorare
- capacitatea de a combina corect notiunile memorate
- viteza de combinare corecta ale informatiilor
- cantitatea si diversitatea informatiilor stocate

Informatiile despre structura si capacitatile unei vietati sunt programate si transmise in lanturile ADN.
Din combinarea si modificarea acestor coduri exista diversificarea mare ce se intalneste in natura, ducand la existenta unor categorii (specii) diferite, pana la diferentierea dintre indivizi.

"Invataturile" (experientele proprii si cele dobandite de la anturaj) sunt acele elemente care determina cat de "destept", experimentat, inteligent devine individul.

| Inferno a răspuns:

Nu ne tragem din maimute.
Toate diferentele fenotipice dintre noi si veriga de legatura din care provenim (inclusiv variatiile de IQ) se datoreaza unor diferente genotipice provocate in cea mai mare masura de recombinari inter si intracromozomiale (crossing Over) cat si de mutatii genetice, care au influenta cea mai mica. Cel mai probabil diferenta e cauzata in proportie de 95% doar de simpla reproducere, faptul ca primesti o parte din ADN de la mama si alta de la tata (recominari intercromozomiale).

| relian a răspuns (pentru Inferno):

Si te pomenesti ca numai omu primeste o parte de ADN de la mama si alta de la tata,restul animalelor primeste numa de la mama sau de la tata sau ce vrei a spune?laughing Vad,spui alti nu se pricep,ca nu stii genetica,las ca sti tu si pentru ei.Dar asa pentru cultura ta generala afla ca si la animale la fel sta treaba ca si la om nascutii primesc de la mama si de la tata laughing
Iar ca sa raspund si eu la intrebare,mai degraba cred ca a fost vorba de o selectie,cei care aveau un nivel de inteligenta mai ridicat cautau sa se imperecheze cu cineva asemenei lor,ca urmare sau selctat anumite insusiri,printre care si inteligenta,asa parca suna mai ca venim decasa, decat ce spui tu de la mama de la tata, ca doar maimutele nau numa de la tacsu laughing
Referitor la intelgienta afla ca se mosteneste, de fapt orice traim este scris in gene sau se scrie acolo, chiar si trairile, absolut orice si cum respiri.Se pare ca citesti asa pe sarite.Deci o teoie mai noua si mai pe aproape de adevar cam asta ar fi orice se transmite genetic, amintiri orice.acele deaj vu sau cum le mai spune de acolo vin.Am deviat nitel de la subiect dar asa mai afli una alta

| Inferno a răspuns (pentru relian):

Nu vad unde am scris ca nu ar sta lucrurile la fel si in cazul altor vietuitoare.

Raspunsul tau e pe langa intrebare.
Evolutia=variabilitate genetica+selectia.
Iar variabilitatea genetica e produsa de facotorii mentionati de minte.

Intrebarea era practic: Care factor are influenta determinanta in cazul variabilitatii genetice ce a determinat inteligenta umana, sa fie mutatia genetica? O intrebare extrem de particulara.

Iar raspunsul tau paralel e "selectia", de care intrebarea nu se leaga absolut deloc.
Ebident ca e nevoie si de selectie pentru a avea evolutie. Evident ca e nevoie sibde existenta Soarelui pentru asta. Dar ar fi stupid sa incepi a explica procesul de fuziune din Soare pe motiv ca se leaga.



Apropo, teoria aia "mai noua" de care vorbesti tu (ca se mosteneste genetic absolut orice) pe langa faptul ca nu este adevarat suna a teoria lui Lamarck: un model eronat si invechit ce incearca sa explice evolutia.
Mai ai si alte idei eronate si expirate de prin 1800 care crezi va sunt inovatoare?

| oprescudorin11 a răspuns (pentru Inferno):

Bine ca ai invata ceva! Desi imi place cum gandesti, nu-mi place ca folosesto opoteze, in general eronate! Dar e treaba ta! Suntem in democratie!

| relian a răspuns (pentru Inferno):

Unde ai scris? Pai reciteste ce ai scris dupa poate pricepi si ce scriilaughing

" diferenta e cauzata in proportie de 95% doar de simpla reproducere, faptul ca primesti o parte din ADN de la mama si alta de la tata (recominari intercromozomiale)."
Asta ai scris tu, deci cand spui ca omu a ajuns asa datorita faptului ca primeste si de la mamsa si de la tacsu asta ce inseamna? Inseamna ca restul nu ar primi ca si omu, eu asta inteleg.Si cred ca asta ar intelege oricine ar citi ce ai scris.Ca de fapt asta ar fi motovu ca omu prin nastere primeste cate ceva de la ambii pe cand animalele nu.Asta ca animalele nu se deduce, nu mai trebuia scris.Sau daca ai tu o alta explicatie ce ai scris lumineaza-ma.
Apoi teoria este noua aia ceam zis eu, nu am mai auzit asa ceva pana acum, cred ca nici nu stii cam despre ce este vorba.Dar iti trebuie ceva minte sa poti pricepe ca lucrurile de fapt cam pe acolo stau.Esti cumva genetician? ai facut genetica vreo undeva? Pun pariu ca tu ai mostenit destule chestii ce dupa tine nu sar mosteni de la parintii tai, pana si felul cum vorbesti se mosteneste si ticuri si absolut orice, cum am spus si cum respiri.Dar pentru tine e grele astea laughing tu esti cu fizica cu din astea copy/paste laughing la din astea spui ca te-ai pricepe, desi nici asta nu cred.am si spus ca am iesit nitel de la subiect, dar iar intelegi in gura normal.

| Inferno a răspuns (pentru relian):

Dupa cum spuneam nu am scris nicaieri ca doar oamenii primesc o parte din ADN de la mama iar restul de la tata. Interpretarile tale sunt irelevante.

"Asta ai scris tu"
Exact. Si este perfect corect. Chiar repet:
"diferenta e cauzata in proportie de 95% doar de simpla reproducere, faptul ca primesti o parte din ADN de la mama si alta de la tata (recominari intercromozomiale)"
Perfect adevarat.

"deci cand spui ca omu a ajuns asa datorita faptului ca primeste si de la mamsa si de la tacsu asta ce inseamna?"
Pai datorita acestui fenomen a ajuns asa. Fara el toate organismele de pe Terra ar fi aproape identice, daca mai excluzi si mutatiile ar fi 100% identice.
Deci potivul pentru care omul a ajuns asa,si motivul pentru care toate celelalte organisme au ajuns asa cum sunt e legat de aceasta variabilitate la nivel genetic produsa de faptul ca o parte din ADN vine de la mama iar restul de la tata.

"Apoi teoria este noua aia ceam zis eu"
Nou, veche, tot falsa ramane.
Este intr-adevar noua, recunosc. Nici macar teoria lui Lamarck nu era atat elucubranta incat sa sustina ca absolut ORICE se mosteneste genetic. Noua si diferita prin absurditatea ei de proportii, felicitari.

"Dar iti trebuie ceva minte sa poti pricepe ca lucrurile de fapt cam pe acolo stau."
Tu ai reusit fara prea multa.

"pana si felul cum vorbesti se mosteneste si ticuri si absolut orice"
Se pot mosteni daca erau deja trasaturi fenotipice produse de ADN-ul meu. Cu alte cuvinte daca erau produse genetic.
Dar daca imi dezvolt eu propriul meu tic sau defect de vorbire pentru ca ma tai la limba sau din oricare alt motiv ce nu imi influenteaza ADN-ul, atunci asta nu se mai transmite genetic.

| Violleta2022 a răspuns:

Nu-ti fa probleme, ca nu-i doare lipsa inteligentei, pe aia care se trag din maimute laughing

| relian a răspuns:

Stai tu linistita sau it ca iteligenta nu vine de la unu sau una ca tine laughing asta cu sigurantaDaca ajungi sa spui ca ne tragem din maimute, asta spune tot, arata cat de inteligent/a esti.De mutatii genetice nu cred ca are rost sa discuta, astea te depasesc cu mult, is ceva gen chestii extraterestre pentru tine.laughing deci ai bagat o intrebare la care sincer nici nu trebuie nimeni sa dea vreun raspuns.Dar stii vorba aia multi vad putini cunosc? Cam asa si cu tine.Dai inainte cu maimutele tale laughing

| anonim_4396 explică (pentru relian):

Cu mine vorbești?!
Nu ți-a mai răspuns nimeni la atacuri lately se pare.
Go ahead, bagă tare... vorbește și singur, tu sa fii mulțumit.

| relian a răspuns (pentru anonim_4396):

Cel putin cand spui o balarie si cineva vine si incearca sa-ti arate ca vorbesti tampenii ar trebuie sai multumesti, nu sa faci cum faci tu laughing deci asa ca pentru tine oamenii nu se trag din maimute, nici maimutele din oameni.Vad ca tot o trageti cu chestia asta cand de fapt lucrurile is f simple si clare.Deci daca vrei sa stii ceva sigur sau macar cea spus cineva candva,doar daca esti interesat atunci intreaba, dar nu veni cu intrebari aiura, daca ne tragem din maimute laughing mai pune mana pe o carte ceva, iar dacs esti depasit, nu pricepi intreaba pe careva poate se va gasi cineva sa te lamureasca din ce se trag oamenii si din ce se trag maimutele. Daca esti multumita cu balariile ce leai retinut dai inainte vorba ta, nici o problema

| anonim_4396 explică (pentru relian):

Mmmbine

| Sn4k3 a răspuns:

Evolutie.

| Lioana a răspuns:

Nu ne tragem din maimuțe. Asta e o idee expirata.

| oprescudorin11 a răspuns:

Daca e sa ne referim la INTELEPCIUNEA antica (Platon, Aristotel, mai pragmatici sau Socrate, mai Destept, si, ca sa zic asa la RIGORILE lui E. KANT, in privinta Logicii desavarsite, as da o defnitie aproximativa, dar care, desigur trebuie corectata sever, de oameni mai destepti ca mine, poate chiar intrebatorul, un exemplu nestiut, de intelegenta!
Trecand insa la FOND, ca sa ne exprimam juridic, INTELEGENTA este apreciata ca fiind o insusire a omului descurcaret!
Daca intram in profunzimea fenomenului, eludand algoritmii care cuantifica acest 'fenomen'., putem constata ca este allmost, indefinibila!

| oprescudorin11 a răspuns:

Sa nu uit inca vreo doua precizari:teoria asta a evolutiei, este o dovada de LIPSA de inteligenta paroxistica, ca sa ma exprim asa, desi folositoare LOCAL, in schimb, Genetica, in masura in care o si putem cuantifica(greu!-caci este infinita ca si spatiul), poate oferi raspunsuri acelra a partinatori generatiilor viitoare care vor sa CUNOASCA INT_ADEVAR si nu sa caute algoritmi, numai, pe acre odata 'batuti in cuie ' sa creada, in lenea lor de gandire, ca asta este SOLUTIA!

| Inferno a răspuns (pentru oprescudorin11):

Sa nu cunosti genetica si in consecinta sa nu poti intelege teoria evolutiei e un lucru comun.
Dar sa pretinzi a sti genetica si sa nu intelegi logica teoriei evolutiei e similar cu a te califica drept dobitoc.
Dupa cum spunea si Albert Schwetzer : "Sinceritatea este temelia vietii spirituale." Deci ai inceput bine in directia in care doresti sa mergi.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru Inferno):

Dragul meu:intamplator sunt ruda cu 'unul PALADE' care are un premiu Nobel, privind descoperirea RIBOZOMILOR.
Desigur ca Palade a lucratcu unul care a facut teribile ex[perimente, pe nume, nu mai zic, nazist!
In america se fac demult astfel de expserimente.Mi-e jena sa-ti spun, insa, ca am dreptate 100%!
Dar tu poti crede ce vrei! Caci e democratia analfabetilor! Massele avanseaza, zicea Nietzsche! Mergi cu turma!

| oprescudorin11 a răspuns:

In schimb, as putea afirma, fara sa ma tem de cineva, ca inteligenta, precum concept a fost creat, in slujba celor care te pot folosi la ceva! Ce-i inereseaza pe ei! *(conflict de interese),: daca ii intereseaza sa muti stanca din calea lor, esti superinteligent!

| Steregoi a răspuns:

Inteligenta nu are legatura doar cu ADNul. Cimpanzeul are ADN 98% identic cu al omului si potentialul intelectual mult redus in loc sa respecte acelasi procent. Inteligenta nu depinde deci doar de structura ADNului din celula de tip neuron. Inteligenta este un potential intelectual pe care Dumnezeu l-a dat lui Adam si Eva si care s-a mostenit in cantitati diferite de la om la alt om. Acest potential determina capacitatea neuronilor de a stabili legaturi sinaptice mai complexe. Omul nu-si poate mari acest potential orice ar face pe parcursul vietii sau oricat de sanatos si-ar trai viata. Acest potential il are de cand se naste. Inteligenta este un potential sau o capacitate de a face legaturi sinaptice in mod dinamic si nu este ceva static care poate fi vazut la microscop precum ADNul.

| Darkmagic a răspuns:

"Ce este inteligenta?" e totuna cu a intreba "Ce este fericirea?".
Adica mult de scris, si cam degeaba, dat fiind ca pana acum in incercarea de a se afla "Ce este", s-au identificat sapte sau opt tipuri de inteligenta...
Putem sa spunem pe scurt si in linii generale ca inteligenta este capacitatea de a interpreta in abstract, de a interpreta o situatie non-liniar, fata de "interpretarile" liniare pe care le dau algoritmii si instinctul, altfel spus, de a face "legaturi, intre legaturi", cu mult dincolo de strictul "Cauza & Efect".
Ce e sigur?
Faptul ca "inteligenta nativa", (unul dintre cele 7 sau 8 tipuri de inteligenta identificate) pierde teren din moment ce NU avem generatii de genii care sa certifice ipoteza transmiterii ereditare, deci NU este "o mutatie".
Mai stim ca inteligenta se cultiva si se educa, si din nou, NU este "o mutatie".
Ce se mai stie despre inteligenta...
Iti pui intrebari?
Felicitari! big grin
Nici computerele, nici "maimutele" nu fac asta.
Te gandesti ca raspunsul meu cu numarul 13 este sau poate sa fie "cu ghinion" "pentru ca 13"?
E O INTERPRETARE, animalele altele decat omul NU au "ghinion".

Alta intrebare! happy

| anonim_4396 explică (pentru Darkmagic):

Ce este fericirea?

| Darkmagic a răspuns (pentru anonim_4396):

rolling on the floor
acum 9 ore | NumeUtilizatorMyAss explică (pentru Darkmagic):
"Ce este fericirea?"

O stare. big grin
O stare a organismului indusa de chimia si electricitatea creierului, cu vectori diferiti proveniti din realitate si abstract, manifestata diferit in intensitate de la individ la individ.
Am asociat-o voit cu inteligenta pentru ca nu se mosteneste si nici nu se defineste foarte exact.
Despre inteligenta ti-am dat deja un raspuns.
Vrei alta definitie? big grin
Ce este inteligenta?
Un standard al intelegerii lumii inconjuratoare care difera de la o epoca la alta.
Se cultiva si se educa, deci NU se mosteneste, altfel spus, introduci educatie intr-un Cro-Magnon de acum 20.000 de ani si devine inteligent conform standardelor actuale.
Introduci educatie in odrasla unor analfabeti si aceasta devine inteligenta.
NU introduci educatie in odrasla unor genii... ajunge RAY. big grin

NU esti multumit de aceste raspunsuri...ia de bun unul dintre miile de pe internet: "Ca ADN-ul!", "Ca mutatii!", "Ca gena cutare!" descoperita de Descopera.ro...
Eu ti-am raspuns cu neuronul meu, altfel decat bla-bla-urile pe care le gasesti pe internet. big grin
"Că gena si mutatii"...sanatate, fericire!
Fix DE AIA, odraslele geniilor sunt intr-o imensa majoritate sub-mediocrii!
"Că gena!" big grin

| Samariteanul a răspuns:

Dumnezeu ne-a creat, iar noi am evoluat in timp.Plus ca acum 200 de ani inteligenta atingea un nou nivel datorita francezilor.Cauta ''iluminismul'' pe google si o sa intelegi.

| anonim_4396 explică (pentru Samariteanul):

Și ne a creat doar pe noi?

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Si cu asfel de intrebari lumea se transforma in prosti.
Acum mii de ani oamenii erau mult mai inteligenti, s-au descurcat cumva ca acum sa fim noi aici, ca ne tragem din maimute, extraterestrii, pesti, mormoloci... iar noi ii numim 'mai putin inteligenti' acum avem doar lucruri care ne pot tine in puf ca niste animale in cusca, dresati sa credem ca acum rasa umana a capatat un nivel mare de inteligenta, nu este inteligenta in marea majoritate a cazurilor este doar prostie.
Omul este om si maimuta este maimuta, nu este nici o mutatie genetica diferenta dintre noi este ca avem o gandire rationala.

| Eduard196 a răspuns:

Suntem facuti de Dumnezeu. Altfel nu se explica cum a aparut ratiunea

| DorelExpertu a răspuns:

în 20 Februarie | Babuinul a răspuns:

Ai fost tu maimuta sa stii ca ele nu sunt "Sclipitoare"?
Nu mai judeca cartea dupa coperta.

| T2LS a răspuns:

Nu știu de unde eronata afirmație că ne tragem din maimuțe. Măi, nu mai credeți tot ce vă zic bătrânii de la voi de prin sate / orașe, că NU ne tragem din maimuțe! Că avem un strămoș comun, este adevărat, dar că ne tragem din maimuțe, nu. Legat de inteligență, există multe feluri de a o defini, și nu o putem defini o mutație genetică. Cât despre inteligența în sine ca o capabilitate a unei specii, orice fel de animal sau ființă fie posedă o capabilitate de a gândi, într-un fel sau altul, deseori denumită inteligență. Să fii inteligent nu înseamnă să ai 10 pe linie la școală sau să fie Einstein. Astfel de exemple ca Einstein sunt doar o dată în istorie. Lăsând asta la o parte, dacă înveți biologie evoluționistă o să realizezi că prin evoluție, după cum spune și termenul, de la o specie la alta caracterele EVOLUEAZĂ, definindu-se anumite trăsături ca capabilitatea de a gândi etc.

Răspuns utilizator avertizat