| GulDan a întrebat:

Ce inseamna anabolism, catabolism si metabolism happy?

10 răspunsuri:
| a3e6u9 a răspuns:

ANABOLÍSM s. n. Fază a metabolismului în care materiile nutritive introduse în organism sunt transformate în substanțe proprii acestuia; asimilație. – Din fr. anabolisme.
Sursa: DEX '98 (1998)

CATABOLÍSM s. n. Proces biologic de transformare a unor substanțe complexe, specifice organismului, în alte substanțe mai simple și nespecifice, pe care organismul le elimină; dezasimilație, dezasimilare. – Din fr. catabolisme.
Sursa: DEX '98 (1998)

METABOLÍSM s. n. Totalitatea proceselor complexe de sinteză, de asimilare (cu înmagazinare de energie), de degradare și de dezasimilare (însoțită de eliberare de energie), pe care le suferă substanțele dintr-un organism viu. – Din fr. métabolisme.
Sursa: DEX '98 (1998)

| Netrider a răspuns:

Metabolism

Totalitate a reactiilor biochimice care se produc in sanul organismului.
Metabolismul cuprinde doua mari procese:
- Anabolismul este totalitatea reactiilor chimice care conduc la o sinteza sau la o fabricare, el necesita, in general, un consum de energie.
- catabolismul este totalitatea reactiilor care conduc la o degradare; el antreneaza, in general, o eliberare de energie.
Termenul "metabolism" poate de asemenea sa fie intrebuintat intr-un sens mai restrans: metabolismul lipidelor, al sodiului etc. metabolismul energetic este totalitatea reactiilor metabolice ale organismului: in cursul unui lant de reactii foarte lung si complex, denumit ciclul Krebs, energia provenind de la nutrimente (proteine, glucide, lipide) este mai intai transformata si stocata (anabolism) sub forma de adenozintrifosfat (A.T.P.), molecula prezenta in celule. Aceasta energie este apoi eliberata prin degradarea (catabolism) A.T.P.-ului pentru a acoperi cheltuielile energetice; crestere, activitate fizica, cheltuieli de intretinere si de reparatie, metabolismul bazal (energia necesara pentru a mentine temperatura corpului, ritmul cardiac, functionarea plamanului si alte functiuni de baza) etc.

| Anonim a răspuns (pentru Netrider):

N-ai mai avut loc in pagina sa scrii si sursa, asa-i? www.sfatulmedicului.ro

| Netrider a răspuns (pentru anonim_4396):

Trebuie sa recunosc ca nu m-am mai gandit sa trec sursa.

| Netrider a răspuns (pentru anonim_4396):

La multe intrebari oamenii ar putea sa afle si singuri doar cu o simpla cautare pe google

| Anonim a răspuns (pentru Netrider):

Da, dar la multe intrebari, oamenii raman uimiti poate si de "cunostintele" tale.Nu mi se pare corect.

| Netrider a răspuns (pentru anonim_4396):

Tu raspunzi ca sa-i uimesti pe oameni? n-am avut niciodata pretentia si nici scopul asta asta. trebuie doar sa stii cum sa cauti. gasesti multe linkuri la raspunsurile pe care le-am dat.

| Anonim a răspuns (pentru Netrider):

Nu sa uimesc, raspund din plictiseala si uneori vreau sa ajut.E vorba de fair play fata de cei care stapaneau mai bine acei termeni.

| Netrider a răspuns (pentru anonim_4396):

Exagerezi.

| Antoci_Camellia_1980 a răspuns:

Metabolismul este schimbul de substante si energie intre om si mediul extern