anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cica "nimicul" sau energia neagra trage accelerat Universul imprimandu-i deplasare accelerata? Nu cumva acest "nimic" nu e nimic? ci ceva extern Universului adica forte externe Universului care trag de el? Nu-i asa ca acest "nimic" exista de fapt inainte de singularitatea Big Bang? Nimicul e permisiv matematic DAR nu in toate cazurile: daca 0 (nimic)+1 e permisiv sau neutru cum se face ca 0 ( nimic ) * 1 NU e permisiv ci anuleaza sau distruge? Cica nimicul NU e intrepatruns cu Universul, NU-i asa? Inseamna ca galaxiile atat de indepartate incat sunt invizibile prin intalnirea cu nimicul sunt distruse? NU! Atunci nimicul este permisiv, NU? Altfel NU exista expansiune, NU? Deci in Univers vorbim doar de operatia de adunare sau acumulare existentiala, nu? sau imprastiere permisiva dpdv al fizicii in nimicul permisiv? De cand nimicul TREBUIE sa fie permisiv?

10 răspunsuri:
| silvya1 a răspuns:

Cred cã ai înțeles greșit. Nu i se spune "nimic". I se spune energie neagră/ energia nimicului/ energia spațiului vid. Se presupune că această energie generează forță antigravitațională, iar această provoacă expansiunea accelerată a Universului.

| anonim_4396 explică (pentru silvya1):

Pai DA! La energia spatiului vid/energia nimicului/energie neagra, m-am referit. Exista o constanta cosmologica ce prin accelerarea expansiunii Universului s-ar impiedica colapsul gravitational al Universului sau destructurarea Universului prin imprastierea Universului. Daca acceleratia expansiunii Universului ar fi putin mai mare s-ar anula gravitatia si s-ar dezintegra sau imprastia toate galaxiile si s-ar destructura. Daca acceleratia expansiunii Universului ar fi putin mai mica atunci Universul ar tinde spre colaps gravitational. Presupunand ca nimicul nu e totusi infinit ne-am putea imagina deplasarea accelerata a Universului injurul unui punct virtual fix in cadrul energiei negre sau in spatiul nimicului. Zic asta pentru ca se spune ca desi Universul este in expansiune forma volumului Universului ar fi un elipsoid.

| anonim_4396 explică (pentru silvya1):

"Se presupune că această energie generează forță antigravitațională, iar această provoacă expansiunea accelerată a Universului." - "Din punct de vedere științific, energia este o mărime care indică CAPACITATEA unui sistem fizic de a efectua lucru mecanic când trece printr-o transformare din starea sa într-o altă stare aleasă ca stare de referință." Energia este o CAPACITATE de producere a lucrului mecanic si NU o generare a lucrului mecanic sau a fortei. Cred ca faci o confuzie: energia NU genereaza forta ci este o CAPACITATE de generare a fortei.

"Lucrul mecanic este o mărime fizică definită ca produsul dintre componenta forței care acționează asupra unui corp în direcția deplasării punctului ei de aplicație și mărimea drumului parcurs."

Energia mecanica = Lucru mecanic = Forta * distanta = Joule. Lucrul mecanic este cantitatea de energie transferata de o forta si NU cantitatea de forta transferata sau generata de energie.

Deci energia neagra NU produce forta ci ea este produsul unei forte exercitata pe anumite distante.

https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Energie

"La nivelul actual de cunoștințe și dezvoltare tehnologică, se consideră că universul care ne înconjoară există sub două forme: de substanță (materie) și câmp de forțe. Materia este caracterizată prin două mărimi fundamentale: masa și energia. Masa este măsura inerției și a gravitației, iar energia este măsura scalară a mișcării materiei. Cuvântul energie are o răspândire foarte largă, dar, cu toate acestea, conținutul concret al noțiunii nu este la fel de răspândit sau riguros analizat, datorită îndeosebi unor particularități mai subtile, caracteristice anumitor forme de transfer energetic. Cea mai generală definiție, prezintă energia ca măsură a mișcării materiei."

| silvya1 a răspuns (pentru anonim_4396):

Ce ai scris in primul răspuns am înțeles și știam, dar ce am scris eu legat de forța antigravitațională știu dintr-o carte scrisă de un fizician teoretician.

| silvya1 a răspuns (pentru silvya1):

Deși din câte știu eu, Einstein a renunțat până la urmă la ideea constantei cosmologice. Eu știam oarecum o altă explicație la ce ai scris care se leagă de "Omega". Presupunând că energia asociată spațiului vid este egală cu 0, omega este densitatea universului impartita la densitatea critică. Astfel evoluția universuluil are 3 traiectorii posibile. Daca Omega1, universul se prăbușește în marea implozie. Iar dacã Omega=1 atunci inseamnă ca universul este plat și se va extinde la nesfârșit. Ultima variantă a fost validată de datele WMAP.

| silvya1 a răspuns (pentru anonim_4396):

Constanta cosmologică a fost introdusă de Einstein care voia neaparat să creadă intr-un Univers static, dar dupa ce s-au adus dovezi ca Universul este în expansiune, acesta și-a recunoscut greșeala.

| anonim_4396 explică (pentru silvya1):

Cred ca am inteles ce vrei sa spui. Dupa cum am explicat si eu, am asociat constanta cosmologica la expansiunea accelerata a Universului si NU cum a gandit Einstein. Problema ar fi ca galaxiile se indeparteaza unele de altele tot mai mult. Anomalia prezenta in volumul Universului indica si o colapsare a unor galaxii ce se indreapta unele spre altele. Asta ar indica faptul ca ceva "se joaca" cu Universul: o parte a Universului se imprastie in timp ce o anomalie se aduna. Galaxiile avand gauri supermasive in centrul lor, ele sunt de sine statatoare si nu se imprastie/aduna ca galaxiile intre ele.

Se pare ca NU exista doar forta gravitationala adica pe langa cele patru forte fundamentale pare ca exista o a cincea forta mai superioara care "se joaca" cu expansiunea/colapsarea Universului. Energia vidului nu e in mod sigur zero pentru ca este posibil ca singularitatea sa fi fost rupta si nu impinsa din interiorul ei spre exterior. Spun asta pentru ca expansiunea accelerata arata clar ca Big Bang NU a fost o explozie ci un proces dirijat de o a cincea forta mult superioara celorlalte patru forte fundamentale care a actionat fie din interiorul singularitatii sau fie din exteriorul singularitatii adica din spatiul vid.

| silvya1 a răspuns (pentru anonim_4396):

De curiozitate... La ce facultate sunteți? Sau unde ați învățat/ați înțeles toate acestea? Mă interesează și pe mine acest domeniu.

| anonim_4396 explică (pentru silvya1):

Sunt de profesie inginer. Am terminat politehnica unde am facut fizica in primii doi ani. Recent am inceput sa aprofundez notiunile de fizica astrofizica chimie pentru a trage niste concluzii personale simple si logice si rationale. Am mai luat niste "bobarnace" de la unii care cunosc pe aici si pe merit. Dar nu ma las. happy

| silvya1 a răspuns:

Prin adăugarea constantei cosmologice Einstein a încercat să rezolve paradoxul lui Bentley care l-a chinuit și pe Newton, reducând astfel Universul la ceva static