| sabin89 a întrebat:

Cineva de la noi din sat avea un vas de 50 de litri plin cu alcool curat (80 grade). Nu ştiu cum l-a procurat şi nici pentru ce-l păstra; ştiu doar că-l avea. Unul din cunoscuţii casei a fost tentat să ia din alcool şi să pună apă în loc, fiind convins că n-o să se observe. Când nu era nimeni pe acolo, a luat un litru de alcool şi a pus în loc un litru de apă. Cu o altă ocazie, a luat din nou un litru - de data asta din amestecul format - şi, la fel, a completat cu un litru de apă. A repetat asta de zece ori. Nu mai ştiu dacă l-au prins până la urmă sau nu, dar mă întreb, în cantitatea asta de 50 de litri, cît alcool era acum şi câtă apă. Credeţi că ar fi o posibilitate de a afla? Dacă da, cum?

Răspuns Câştigător
| Inferno a răspuns:

Din calculele mele ar trebui sa fie 50*0.98^10 litri de alcool, ceea ce este echivalent cu 40.85 litri de alcool, iar nu cu 41.68 asa cum in mod gresit ai obtinut tu.

Ai gresit la suma progresiei geometrice. Este b1*[q^n-1]/(q-1)], unde "b1" este primul termen al progresiei (in cazul tau b1=1) "q" este ratia progresiei (in cazul tau 1=49/50), iar "n" este numarul de termeni. Ai 10 termeni in progresia respectiva, deci n=10, iar nu cu 9 asa cum ai considerat.

Formula corecta fiind: [(49/50)^10 - 1]/(49/50 - 1)=9.15

50 - 9.15=40.85 litri alcool.


Apropo, problema se poate rezolva evitand aparitia acelei progresii destul de urate.
Un litru de solutie contine X/50 alcool, unde X este cantitatea de alcool pe care o continea solutia initiala.
Daca ai o solutie ce contine X litri alcool, dupa ce ai extras un litru ai sa ramai cu X-X/50 litri, sau X*0.98 litri alcool.

Initial X=50 litri alcool (100% alcool).
Dupa ce am inlocuit un litru ramanem cu 50*0.98 litri de alcool.
Dupa ce mai inlocuim inca un litru ramanem cu 50*0.98^2 litri de alcool.
Si asa mai departe.

Dupa "n" litri de solutie inlocuiti ramanem cu: 50*0.98^n litri alcool.

59 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

50*0.98^10 litri alcool

| sabin89 explică:

Este un alcool diluat, într-adevăr, dar am vaga impresie că se poate calcula câtă apă şi cât alcool se află în acest amestec.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru sabin89):

Mai bine ai impresia vaga, ca vrea sa isi faca temele pe TPU tongue

| sabin89 explică:

Hai măi, toată lumea bagă fitile, dar nimeni nu vine cu un răspuns concret. laughing Ce treabă au ăia de la mine din sat cu temele...

| sabin89 explică:

Dacă nu are nimeni nicio idee, o să postez varianta propusă de mine (în seara asta, nu mâine).

| Apokales a răspuns (pentru sabin89):

Puteai s-o mai postezi o data si sa nu scrii ca e vorba de alcool. Ai venit cu o problema cu alcool in Gradina Maicii Domnului, normal ca stim alte 10 moduri de rezolvare. Ce dracu'?! Ne crezi prosti? laughing
Te rog, pe viitor sa nu-ti mai postezi temele pe TPU. rolling on the floor

| Dorotheea21 a răspuns (pentru sabin89):

Ai fost deci la Leroy!batting eyelashes
Dupa ce am cautat pe internet, cred ca am invatat cum sa fac vodca de 40 din alcool de 96, cu 1.4 litri de apa. Un lucru care imi este foarte util. laughing

| sabin89 explică (pentru Dorotheea21):

Bea şi tu cognac, e mai de calitate decât vodca happy

| Inferno a răspuns (pentru sabin89):

"Cineva de la noi din sat"
Credeam ca esti din Sibiu.

| relian a răspuns (pentru Dorotheea21):

Asa ai alcool de 96 de grade si pui 1.4 litri de apa, in ce anume pui apa aia in cati litri de alcool sa faci ce spui?laughing Asa ziceam si eu iau 96 aia is ceva asa teoretic laughing si pun in vaza cu flori laughing

| sabin89 explică (pentru Inferno):

Chiar crezi că întâmplarea a avut loc într-un sat (de la noi)? Am învelit şi eu problema într-un ambalaj, că altfel vânătorii de teme ar fi făcut-o urgent să dispară.
Şi apropo, cred că ai greşit undeva. Numărul de termeni este într-adevăr 10, dar puterea la care e ridicat q este (n - 1), adică 10 - 1 = 9. Şi atunci ajungem tot la rezultatele obţinute de mine.
Ce facem cu relian, că a luat-o pe arătură... happy

| Inferno a răspuns (pentru sabin89):

Q este ridicat la puterea "n" in formula, nu la puterea (n-1).

| Dorotheea21 a răspuns (pentru relian):

Trebuia sa specific?
1 litru de alcool.
1400 = 1000 * (96 / 40-1)
1 litru de alcool cu 1 litru 400 apa, ies 2, 4 l vodca de 40.
Asa spune internetul, ce sa fac acum? happy
Rad de ce citesc aici, nu credeam nici cu vodca, ca o astfel de intrebare va aduna 50 de comentarii. laughing
Sigur nu ai consumat din alcool in timp ce faceai demonstratia? Ca tu nu esti mereu atat de glumet. happy

| sabin89 explică (pentru Inferno):

"Q este ridicat la puterea "n" in formula" - ai dreptate

| Inferno a răspuns (pentru sabin89):

Exact. Cantitatea de alcool ramasa va fi 40.85 litri, asa cum am calculat initial, iar nu 41.68 litri cum ti-a rezultat tie.

| sabin89 explică (pentru Inferno):

Ei lasă, tot a fost bună la ceva întrebarea. I-a făcut pe unii să râdă cu gura până la urechi, ceea ce, dacă e să luăm de bună ce spune doctorul, ajută la sănătate.

| Inferno a răspuns (pentru sabin89):

Iti poti imagina un individ ca relian existand in viata reala?

Dintr-o sticla de Cola de 2L isi pune in pahar 1 L.
Adauga peste litrul de cola ramas din sticla inca un litru de apa si dupa, din aceeasi sticla, iti toarna si tie 1L de "cola", pretinzand ca e 100 % cola, la fel de pura ca cea pe care o bea el, iar ca in sticla nu a mai ramas nimic altceva decat apa.

Perfect logic, perfect firesc.


Isi pune si omul un pahar de shot din sticla de jack si il da peste cap.
E putin cam puternic. Hai sa mai torn un pahar de apa in sticla sa o mai diluez putin.
Isi pune al doilea shot, il da peste cap. Ghici ce? E la fel de puternic.
Hai sa mai pun un pahar de apa, sa diluez bautura chiar mai mult.
Al treilea pahar, la fel de puternic. Hai sa mai punem un pahar de apaa
Repetam procedeul...
...
Shot-ul nr. 18 - la fel de puternic.
Shot-ul nr.19 - tot la fel de puternic
Dupa 20 de shot-uri neschimbate ca si concentratie, shot-ul nr 21 va contine numai apa. laughing

Asta e logica lui relian, un individ incompatibil cu realitatea.


"Zici tu? Nu conteaza ca ai scos pe rand sau ai scos tot gramada, tot atat vodka a scos, tot aatat apa a bagat inapoi, conteaza cantitatea scoasa toatala si pusa.
Poti face pas cu pas sau total.Ok a scos 1 litru, aia insemna ca scos 800 ml de alcool si 200 ml de apa.Au ramas din 40 alcool curat 39.2 litri alcool curat.A bagat 1 litru de apa apoi tot asa, intr-un final s-a bagat 10 litri de apa si pas cu pas s-a scos cate 800 ml sau 0.8 litri alcool curat.Adunand 08 de 10 ori va da 8 litri de alcool curat ca s-a scos si sa adaugat 10 litri de apa OK?"

| sabin89 explică (pentru Inferno):

Seamănă puţin cu ăla din Scrisoarea Pierdută care tot zicea: "Vorba e, eu cu cine votez? Hâc!"

| relian a răspuns (pentru Inferno):

Ai dreptate,dar de ce nu scrii mie,sau nu ai curaj ca si tu ai dato in balarii,asta e diferenta dintre noi,eu cel putin recunosc,dar tu nicicum,tot pea ta o tii laughing
Deci pana la urma probloema ta nu are rezolvare,nu se poate afla ce vrei tu nici matematic,doar vorba unora pe aici cu densimetru sau cum so numi ala pentru distilate.
Sau poate o merge calculat,dar e destul de complicat,pe mine ma depaseste,asa cum ai zis si tu laughing am si recunoacut ca nu-s bun la matematica,dar tu si cu alantu o dati la fel de naspa in balarii.

Cum am spus eu la primul litru pana acolo este ok,de abia dupa trebuia calculat iar cate grade in sf.
Dar dupa cum ai enuntat tu problema si ce rezultate v-a dat,voi ati obtinut la sf dupa ce ati dat cu aghiazma mai mult alcool laughing,eu cel putin am fost mai aproape de adevar si anume am obtinut mai putin,mai putin logic ar trebui sa se obtina,dar mai mult in nici un caz.
Asta daca nu voi sinteti ceva gen Isus care facea din apa vin happy
Acu asta e m-am facut eu de naspa putin dar nici cu voi nu mi-e rusine laughing
Cel mai important lucru este sa recunosti cand gresesti,ceea ce la tine si la inferno nu prea se vede, voi tineti tauru de coarne dar tot spuneti cai ciut laughing
Mai vina si tu cu altceva decat matematica, sau daca vii vina cu ceva bun.
Eu is ok nu ma suparai, poti sa spui ce doresti, cand spun povesti recunosc, asta e se mai intimpla.Numa bine

| sabin89 explică (pentru relian):

Recunoaşte că ţi-a plăcut problema, că văd că te-ai implicat serios. Ţi-a plăcut, dar n-ai spus niciun cuvânt de apreciere pentru cel care a pus-o. Doar m-ai criticat.
Acum, ce să mai zic...Cred că şi dacă scriam că acolo era lapte în loc de alcool, ai fi spus: 'păi stai să vedem, că şi laptele conţine nu ştiu cât la sută apă în el; trebuie ţinut cont şi de aia'.

| relian a răspuns (pentru sabin89):

Nu am criticat,am spus ce este gresit,deci problema a fost pusa gresit,iar eu nu perii pe nimeni niciodata,nici pe mama laughing spun adevarul,asa este bine,dar ai dreptate am criticat, dar avem nevoie de asa ceva, de oameni care sa fie neutri si sa spuna lucrurilor pe nume.
Bine nu zic ca as fi eu ala marele cinstitlaughing iar referitor la lapte normal ca trebuie sa dai date clare, corecte,% grasime etc, altfel fa problema doara cu cifre, ori baga chestii curate 100%.
Problema nu ca mi-a placut,e doar ca am asa idee cat de cat despre bauturi alcoolice laughing din prima am sesizat neregula, asta pentru ca stiam despre ce este vorba.
Am vrut initial sa fac asa babeste, fara sa mai fac c alcule, apoi am zis stai ca poate or sa zica ca nu asa trebuie, de aia ma si incurcai in calcule am omis si dilutia de la pas la pas laughing dar si babeste si fara dilutie tear fi dus cam tot acolo.

Deci eu apreciez daca am ce laughing in cazu de fata problema n-a fost de apreciat ca format, dar ar putea fi ca discutie laughing a spus cineva nu credea ca poate genera 50 si de comentarii.
Uite ca asta este bine, doara ca nu sau prea implicat multi, nu-s multi curiosi, pe aici se pare misuna mai mult deastia am facut sex aseara, sau cum fac sa o maresc laughing ori cat ulei sa pun la masina am bmw laughing

| Inferno a răspuns (pentru relian):

Valorile sunt oricum irelevante. Ca vorbim de cola, vodka, de 80 de grade, 20, sau 100 de grade, nu conteaza.
Ceea ce ne intereseaza in contextul de fata este algoritmul de calcul.

Cred ca algoritmul meu de rezolvare a fost cel mai bun: Corect si simplu.

Metoda de calcul aplicata de sabin89 este la fel de corecta, dar, in opinia mea putin mai complicata din pricina acelei progresii geometrice. Ce te faci daca nu stii cum se calculeaza suma unei progresii geometrice?

Cat despre rationamentul tau el este evident gresit. Mai mult decat atat, este trivial prin a lui prostie si lipsa de sens.
Cred ca un copil de sase ani s-ar da seama ca nu asa functioneza modul in care lichidele se combina intre ele.
Asa ca, din punctul meu de vedere, ar trebui sa taci si sa iti revizuiesti umil calculele. Nu esti in masura de a da sfaturi nimanui, cu atat mai putin sa razi de altii.

Imi place sa ma contrazic mai cu toata lumea. In cazul tau am evitat orice conflict. Asa parere proasta mi-am facut despre tine incat, in ciuda spiritului meu critic, nu simt nevoia sa te corectez.

| sabin89 explică (pentru Inferno):

Totuşi, suma progresiilor aritmetică şi geometrică nu este ceva ce ţine de matematici superioare. Se învaţă, mi se pare, chiar înainte de liceu. Asta apropo de ce ai zis, că nici în două săptămâni nu ar reuşi să la înţeleagă. Sunt relativ simple. Relian a acceptat totuşi în final că întrebarea e mai bună decât "am făcut sex aseară; cum să fac să mi-o măresc; cum schimb uleiul; am bmw etc".

| Inferno a răspuns (pentru sabin89):

"Totuşi, suma progresiilor aritmetică şi geometrică nu este ceva ce ţine de matematici superioare. "

Sigur ca nu. De fapt se poate deduce foarte usor relatia respectiva atat timp cat pleci de la expresia q*S-S, unde "q" este ratia, iar "S" este suma progresiei.

| relian a răspuns (pentru Inferno):

Ma nene atat de buni va dati la chestii de astea cum le spuneti voi simple,ca amadoi v-ati contrazis,ba ca tu ai dereptate,ba ca alantu ar fi gresit calculele,despre ce vorbim aici?
Atat de simple is caluclele voastre ca ati gresit,asta chiar tu ai spus-o,acum vii si spui ca tu si cu sabin ati rupt norii, care nori, nu ploua nicaeri laughing
Apoi in intrebare nu s-a spus sa se demosntreze ceva, nici pomeneala, doar sa se arate ce alcool ce apa se aflau la un mom dat acolo.
Daca tu vii si spui ca raspunsul tau este mai bun, cand Sabin a si specificat clar ca acea bautura are 80 grade, pentru ce anume a mai fost pusa cifra aia, asa la pleseneala sau de ce? Deci tu vii si din 40 litri de alcool cat avea acea bautura intial, tu ai facut-o de 41 si,asta adaugand apa )) ba tu esti sanatos? Intreb ca poate ai nevoie de un consult ceva.

Na spus nimeni sa faci calcule,intrebarea suna cat alcool si cata apa sunt acolo,deci puteam sa bag o cifra si aia era tot, fara sa spun cum am ajuns acolo.
Unde pui ca esti si obraznic laughing ce tupeu ai sa vii sa jignesti oamenii pe aici, stai linistit ca poate or sa te suspende astia, atat de destept esti ca doara sa jignesti stii.
De nu iti convine ceva, treci mai departe, nu raspunde jignitor sau nu lua oamenii de sus ca la anii tai 55 sau 60 cati ai, te dai mai mare decat esti, chiar de ai tu 60 de ani, se pare ca la anii astia nici sa te porti nu stii.
Mai invata sa te porti si sa vorbesti, apoi mai treci pe aici.

| Inferno a răspuns (pentru relian):

In raspunsul meu am dedus o formula generala pe care o poti aplica in 3 secunde si care functioneaza indiferent de concentratia de alcool.
Spui ca nu toti cei 50 de litri sunt alcool, ci doar 40 dintre ei?
Foarte bine, tot ce trebuie sa fac este sa inlocuiesc in relatia mea 50 cu 40 si voi obtine 40*0.98^10 = 32, 68 litri de alcool ramasi.
Valoare care se apropie de cei 32.5 litri pe care i-ai aproximat si tu, fapt ce ma face sa cred ca ai calculat cat de cat corect.
Felicitari!
Sunt curios cum ai calculat...

| sabin89 explică:

Văd că cineva spune că ştie alte 10 moduri de rezolvare, dar nu a prezentat niciunul happy Deci...
Să încep cu sfârşitul: Am găsit că au rămas 41, 7 litri alcool şi, evident, diferenţa de 8, 3 l fiind apă.
Şi am zis aşa (să mă corectaţi dacă greşesc): S-a scos deci 1 litru de alcool şi s-a înlocuit cu 1 litru de apă. La această fază avem un amestec de 50 l, în care sunt (50 - 1) l alcool curat. Dacă în 50 litri amestec sunt (50 - 1) litri alcool, într-un litru de amestec sunt (50 - 1)/50 = 49/50 alcool. După 10 operaţii s-a scos: 1 + 49/50 + (49/50)^2 + (49/50)^3 +... (49/50)^9 = [(49/50)^9 - 1}/(49/50 - 1) = {1 - (49/50)^9]/(1/50) ş.a.m.d. calculele ducând la 8, 3 litri de alcool scos în total din vas. Adică au rămas 41, 7 litri de alcool de 80 grade. Tăria amestecului ar fi cam 66, 7 grade, cam cât o palincă bună de prună de Bihor happy Aveţi grijă să consumaţi cu măsură...

| relian a răspuns (pentru Inferno):

laughing tu ce calcule faci omule pe aici, asta nu-i matematica, nu o mai luati ca matematica, tineti cont de gradele alea 80 de grade, este nevoie sa afli ce anume reprezinta acele grade, apoi stii cu ce ai dea face, aici nu-i vorba doara de matematica.
Deci 80 alea de grade arata ca intr-un litru din acel lichid sal numik vodka, deci 1L contine 80% alcool curat, restul fiind apa, adica 1L=1000 ml =800 ml alcool+200 ml apa ok?
Apoi el nu scoatea doara alcool, scoatea vodka care este cum am zis mai sus 08+02 litri alcol cu apa laughing

| Zuzu1991 a răspuns (pentru relian):

Ba e matematica, si are un nume explicit matematic: progresie
insa tipul a reusit sa deghizeze tema intr-o problema... alcoolica, si eu am reusit sa fac greseala de a urmari intrebarea big grin

| Zuzu1991 a răspuns (pentru sabin89):

"Am găsit că au rămas 41, 7 litri alcool"
wow, asta din cei 40 de litrii de alcool initiali... NU?!?
80 de grade inseamna 80% si 80% din 50l = 40l
sunteti tari RAU, toti, si eu sunt cel mai "tare" pentru ca am urmarit intrebarea si acum regret amarnic

| relian a răspuns (pentru Zuzu1991):

Lasa-i in pace frate, astia is mai r au ca si comunistii aia, astia erau pe vremuri de umflau cifrele laughing uite aia nu am observat, bv tie ai observat, ca sa vezi si tu cum nea caisa mare matematician din 40 initial de alcool diluand cu apa ajunge sa faca mai mult alcool, asta da matematica, probabil a facut matematica la coltu strazii laughing

| Zuzu1991 a răspuns (pentru relian):

Da laughing

| relian a răspuns (pentru Zuzu1991):

Daca acu ai descoperit ca asta bate gardu, ce vii sa imi zici mie ca e matematica, mai si spui ca e progresie laughing eu cand va spun ca nu e doara matematica voi o tineti pea voastra.Bv voua, mai veniti cu probleme de astea de clasa gradinita si sa va dati mari matematicieni laughing bv voua, oamenii de astia avem noi nevoie care din 1 face 2, dar din nimic, astia is mai tari ca universu ala ce aparu din nimic, astia fac acum din nimic mai mult laughing el si cu inferno alt mare "destept"

| relian a răspuns (pentru Zuzu1991):

Scuze ca am zis la general, nu ai tu nic o treaba, scuze, ca am zis voi, te bagai si pe tine la gramada mare laughing

| Zuzu1991 a răspuns (pentru relian):

Nici o problema, deja rad cu gura pana la urechi de intrebarea asta laughing

| relian a răspuns (pentru Zuzu1991):

Oare astia stau mult sa coaca astfel de intreabari intrebatoare laughing Se fac de tot rahatu dar tot ei ajung userii anului, sau mai stiu eu ce mari medalii.
Hai ca rad si eu ca si tine laughing uite ar trebuie sai propunem pe astia sai bagam in guvern la finante laughing iti dai seama cati bani am face laughing

| Zuzu1991 a răspuns (pentru relian):

Da, iar mor de ras rolling on the floor

| Inferno a răspuns (pentru relian):

Am considerat că inițial există alcool în concentrație de 100%.

| darrio2007 a răspuns:

Asta e tema pentru la școală?

| minrest a răspuns:

Esti sigur ca nu cauti sa-ti faci temele pentru dosarul de pensie de varsta pe TPU?

| relian a răspuns:

Ce spui tu sau intrebi este f usor de aflat, iar calculul cei facut tu este gresit laughing si iti spun si de ce, pentru ca tu nu cunosti ces alea grade alcolice la o bautura.
Deci ai spus ca au aia o vodka sau tuica de 80 grade.Ce inseamna asta?
Simplu inseamna ca la 1 litru de vodka de 80 de grade ai 800 grame alcool curat si 200 grame sau ml de apa curata laughing nicidecum ce calcule ai facut tu.
Tu ai gresit facand confuzie intre 100% si 80%, ai luat 80% ca fiind 100% laughing
Cu alte cuvinte la bauturi gradele sau % alcool este unu si acelasi lucru, poti spune ca o bautura are 80 de grade sau 80 procente alcool, este exact unu si acelasi lucru.
Acum ca stii era simplu de aflat cat alcool a ramas acolo si cata apa

Deci intial 50l vodka aveau 40 litri alcool curat
Scotand 10 l vodka a scos 8 litri alcool curat.
Bagand 10 litri apa au ramas 32 alcool curat si restul apa adica 18 litri apa, aia e tot.
De intrebat nu ai intrebat vodka aia aghezmuita cate grade avea acum dupa tot procesul asta?
daca initial avusese 80 de grade, acu au rmas doara 64 grade, daca ma innsel ma poti corecta.
Daca ai vrut dara sa faci un calcul matematic, sa ne arati ca esti bun la matematica e ok, doar ca problema in cazul nostru sau pentru tine are ceva necunoscute ce tu nu le stiai si nici nu leai luat in calcul, nici macar nu te-ai informat, ba chiar ma si mira cum ai putut ajunge la rezultatu ala laughing avand necunoscute, ai bagat de la tine din top se parelaughing.

Daca era dupa cum ai calculat tu, totu era simplu, mult mai simplu decat ai facut tu. Aveai 50 litri alcool curat cum ziceai, au luat aia 10 au ramas 40 alcool curat, au bat apa 10 litri raspunsu era f simplu aveai 40 alcool curat si 10 litri apa, nici nu era nevoie sa mai faci calcul laughing asta daca e so luam dupa calculele tale.
Dupa tine aveai acolo 50 litri alcool curat, ceea ce nu este adevarat pentru ca ai si specificat cate grade aveau, adica 80 grade deci nici pomeneala de alcool curat alea 50 litri dupa calculu tau. Daca spuneai doara alcool curat atunci nici intrebarea nu mai avea rost, era probabil o intrebare pentru gradinita, daca am 10 mere, iau 2 si pun pere ce am acololaughing deci ceva de genul asta ai facut tu, cel putin asa vad eu, poate ma insel.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru relian):

Pai nu toți cei zece litri scoși au avut tăria de 80 de grade. Pentru ca s-au scos treptat cate un litru si tot treptat s-a adăugat cate un litru de apa. Deci se dilua alcoolul cu fiecare litru scos si înlocuit cu apa.

| relian a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Zici tu? Nu conteaza ca ai scos pe rand sau ai scos tot gramada, tot atat vodka a scos, tot aatat apa a bagat inapoi, conteaza cantitatea scoasa toatala si pusa.
Poti face pas cu pas sau total.Ok a scos 1 litru, aia insemna ca scos 800 ml de alcool si 200 ml de apa.Au ramas din 40 alcool curat 39.2 litri alcool curat.A bagat 1 litru de apa apoi tot asa, intr-un final s-a bagat 10 litri de apa si pas cu pas s-a scos cate 800 ml sau 0.8 litri alcool curat.Adunand 08 de 10 ori va da 8 litri de alcool curat ca s-a scos si sa adaugat 10 litri de apa OK?
Tu trebuie sa ai in vedere ca odata cu alcoolul ala 08 litri la fiecare tura s-a scos si aia 02 litri de apa, ala scotea cate 1 litru de vodka, cantitatea de vodka nu se modifica, ramanea mereu aceiasi.

| relian a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Si daca ai scoate 50 de grame tot taria aia o ai adica de 80 de grade, voi nu stiti ce is alea grade, aici e problema.Gradele la o bautura alcoolica arata de fapt cate procente din acea bautura este alcool, in cazul de fata 80 % din bautura aia este alcoool.
Deci indiferent cas 50 litri sau ca est 2 litri taria este tot de 80 grade, adica la 1 litru de lichid din ala ai 800 ml alcool, la 2 litri ai dublu, adica 1.6 litri si tot asa.
Cand spui ai o sticla de vin care are 12 grade, ce inseamna aia?
Aia inseamna ca in sticla aia ai 12 % din acel lichid alcool curat, restul fiind apa si alte componente ai priceput acum?
Deci ai o sticla de vin 750 mll de 12 gradeyin yang vezi ca pe sticle chiar si scrie uneori % si nu grade.
Deci din 750 ml vin 12% e alcool, fa calcul si vezi cati ml de alcool ai la 750 ml de vin.
Si faci asa: 12% inseamna ca intr-o 100 de ceva, 12 sunt de alcool ok? restul fiind acel altceva.
Ai la 100 - 12
ai la 750 - x
Regula de 19 simple laughing siti da cat?=90 ml
Deci in 750 ml vin de 12 grade ai 90 ml de alcool curat laughing restul de 660 ml fiind apa si alt peste prajit, taninuri, culoare bla bla.
Daca eu gresesc arata tu, dar arata nu doara spune crezi tu altceva ca n-ar fi asa.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru relian):

Dar daca scoți 1 litru de țuică din damigeana, si adaugi in locul lui 1 litru de apa, ai din nou 50 de litri, dar tăria nu mai este de 80 grade.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru relian):

Cred ca ești beat! Când a scos primul litru de țuică de 80 grade a scos 800 grame alcool + 200 grame apa. Adăugând acum litrul de apa in locul celui scos, avem mai multa apa in damigeana cu 1 litru fata de cat a fost la început. Repetând de 10 ori același procedeu, avem in damigeana mai mult cu 10 litri de apa fara de cat a fost la început. Cum crezi ca se mai afla la fel alcool dintr-un litru din aceasta soluție daca sunt cu 10 litri de apa in plus?

| relian a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Si cine a zis ca taria e la fel? Am si spus ca taria se duce undeva la 64 de grade, nu am spus ca e la fel, am spus ca cantitatea de bautura ramane constanta tot timpul.
Dar asta e grele de tot pentru voi, mai ales pentru inferno si pentru cel care a pus intrebarea laughing astia se cred mari matematicieni, dar habar n-au ce inseamna un procent, asta matematic vorbind

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru relian):

Alcoolul curat are 100 de grade. Daca nu are 100 de grade ci 80 ca in cazul nostru, cum zici tu ca a scos alcool curat de 80 de grade? Iar cu tăria rămasă ca ar avea 64 de grade ai postat-o nu la primul răspuns, ci când ai văzut adevărul in postările celorlalți ușeri.

| relian a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Serios? Ia mai cauta si vezi primul meu raspuns ce am spus, acolo am spus tot, cat alcool, cata apa si cate grade.mai cauta si o sa vezi ca in primul raspuns am spus toate astea.

| relian a răspuns:

"Cineva de la noi din sat avea un vas de 50 de litri plin cu alcool curat (80 grade)."
pune mana si mai invata si altceva pe net, invata sa cauti o informatie, se pare ca esti cam paralele cu gardu.
Ori nu stii sa te exprimi, ori atat poti laughing avea un vas cu 50 litri alcool curat laughing dar alcoolul ala curat avea numai 80 de grade laughing e bun si asa rau.
Stii cine rad de altii? Aia care dau in garduri

| relian a răspuns:

Am refacut ceva calcule pas cu pas si au iesit nu 32 cat am zis initial de alcool, au iesit 32.5 litri au mai ramas si restul 17.5 litri de apa, iar taria ramasa de 65 gradelaughing
Nu ma intreba ce calcule am facut,sau cum,asta e rezultatu. Daca tu crezi ca este cum spui tu vino cu alt rezultat,dar sa si arati.

Eu iti zic cam refecuta pas cu pas dar modificand si taria, deci scotand de fiecare data alta cantitate de alcool si apa, si rezultatul a fost f aproape de ce am spus in primul raspuns. laughing
Hai sa rezolvam problema daca a ramas nerezolvata, sau dupa tine e tot asa cum spui tu?
Da un verdict ceva, pentru ca ai grersit de tot cand ai dat raspuns c astigator, unde pui ca respectivu si recunoaste ca a facut calcul la 100 grade alcool pur, deci raspunsul lui din start este nul.
Pai nu cred ca lasi tu o problema de matematica nerezolvata nu? Sau ma insel?
Sau arata cum din 40 de litri initial de alcool ai obtinut la sfarsit 41 si ceva,cum de s-a intamplat aceasta minune,lumineazane si pe noi laughing sa nu spui ca esti ala cu lumina de la biserica sfanta.

Hai ca am mai dat un raspuns la o intrebare veche dea ta,ala e raspunsul bun ala cu gunoiul de animale.
Ai vazut daca stai si analizezi, dar nu doara matematic, viata nu este doara matematica asa cum cred unia, mai trebuie sa cunosti si alte povesti pe linga sa le iei in calcul.
Ok astept un raspuns, la problema asta, este rezolvata sau ba?

| gabicoo a răspuns:

Cumpără un Alcoolmetru din bazar de la ruși!

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Este tot 50 l de alcool dar mai diluat.

| relian a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Alcool mai diluat, hai ca e cea mai tare asta laughing Poti spune ca e tot 50 de litri bautura, tuica, vodka, dar nu tot 50 litri alcool.
Alcoolul este parte din acea bautura, alea 50 litri nu-s alcool curat, pentru ca de-ar fi fost asa nu ar mai fi 80 grade ar fi fost 100 grade, adica alcool curat si nu ar mai fi fost cazu sa mai faca careva vreun calcul laughing

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru relian):

Nu am băut in viață mea si nici nu am cumpărat. Daca in damigeana zice ca era alcool de 80 de grade. Atunci si daca era de la început doar de 60 de grade, tot alcool ar fi zis ca este in damigeana. In schimb, tatăl meu de sarbatori, având țuică de pruna "de casa" si fiind prea tare posibil 80 de grade, o dilua cu apa si o aducea la tăria la care țuică se putea consuma. Daca sabin ar fi spus țuică in loc de alcool, si eu as vi scris la fel. Dar eu nu vad nici o greșeală. Am in fata o sticla cu oțet. Si scrie ca e obținut din alcool etilic rafinat. Sa insemne rafinat acelasi lucru cu diluat? Nu stiu, stiu ca are 9 grade. Poate știți voi mai bine si îmi spuneți si mie.

| relian a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Rafinat inseamna distilat. Iara 9 grade inseamna ca ai acolo in acel otet doara 9% de alcool etilic, adica care se poate consuma, deci din 1 gram din 1 litru din orice otet ai lua ai 9 procente de alcool.Aia e tot.

| relian a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Hai nu mai guitati nimic acum?laughing gata ati amutit, voi astia care faceti din tantar armasar folosind matematica laughing uite ZUZU baiatu asta a descoperit acum cea spus marele matematician sabin sin stau cu tuica laughing deci sabin din 40 de litri initiali de alcool a scos ca in final scotand si bagad apa alcoolul lui in loc sa scada sau marit, ajunsxe la 41.7, deci dupa el diluand ceva obtii mai mult concentrat,in cazul de fata a obtinut mai mult alcool decat avea laughing asta da matematica frate,tot sa avem asa ceva, uite asa ne imbogatim.
Hai ce faci nu mai spui nimic, gata ati disparut cu totii laughing
Ce te faci si cu matematica asta, sabin spune lui inferno, oare ce ne facem cu relian laughing sau si gasit 2 mari "destepti"cei mai destepti de pe TPU laughing