| Alphawolf a întrebat:

Creationismul este modul credinciosului de a intelege existenta, iar naturalismul este modul ateului de a intelege existenta. Cum inteleg agnosticii existenta?

23 răspunsuri:
Apache
| Apache a răspuns:

Iti raspunde la intrebare?

http://www.youtube.com/watch?v=R66r_XMoDkk

| Alphawolf explică (pentru Apache):

Stiu ce spun ei, agnosticii, sau ce presupune agnosticismul, doar ca nu pot intelege cum pot fi ei la mijloc. Orice om are o viziune despre existent, evolutia lui.
Credinciosii - paradoxuri, misticism, hocus-pocus, duhuri, spirite si alte chestii obscure.
Ateii - intamplare, evolutie...

Cum inteleg agnosticii, o combinatie dintre cele doua?

| Apache a răspuns (pentru Alphawolf):

Oricine are o doza mica de agnosticism in ei...

Ca si ateu tot iti lasi acea portita de 0, 000...1 % ca poate exista un fel de fiinta suprema care a creat ceva peste puterea noastra de imaginatie.

| Lizzu a răspuns (pentru Apache):

Asa este.

| harciog a răspuns:

Existenta se traieste pur si simplu, chiar nu se intelege...

| RAY a răspuns:

Sunt mai multe tipuri de a fi agnostic, sunt agnostici care cred ca exista dumnezeu dar stiu ca nu pot dovedi asta, sunt agnostici care spun nu stiu daca exista dumnezeu dar inclin spre ateism
ateismul nici el nu este o afirmare clara ca nu exista dumnezeu si doar lipsa credintei, poti fi ateu slab nu stiu daca exista dumnezeu dar sunt lipsit de credinta fata de el
ateismul nu-i cea ce cred multi e si el undeva la mijloc

| Lizzu a răspuns:

Prefer sa spun ca nu mai sunt credincioasa,ci agnostica.
-Oare unde ma duce drumul asta?

Cred ca agnosticii imprumuta din ambele categorii : crestinism si naturalism si isi formeaza propriile concluzii referitoare la existenta vietii pe Pamant, a oamenilor si relatia lor cu o asa-zisa divinitate.

Eu, de exemplu, cred in suflet. Nu am incetat sa cred ca exista suflet, simt ca avem ceva mai mult in noi, pe bune.
-Existenta unui d-zeu nu-mi mai este atat de predominanta. O pun la indoiala.
Acum ceva timp ma simteam vinovata pentru ca fac asa ceva. E ceva care imi da totul peste cap, toate credintele de pana acum 27 de ani. Totul se destrama si apar noi rationamente.

Cred in continuare ca daca e ceva undeva in Univers, acel ceva nu e d-zeu asa cum ne este descris in acea carte numita biblie si pe care o consider o minciuna. Nu cred ca a fost scrisa sub vreo inspiratie divina.Nici atat.
Daca exista ceva superior,o forta,o inteligenta peste capacitatea noastra de intelegere,atunci a fost total gresit inteleasa ea si intentiile sale fata de omenire.

In ultimul timp cred ca rasa umana a fost creata ca un experiment si atat. Poate nu e nimic de capul nostru asa cum noi credem ca ar fi. Poate nu suntem asa de importanti.
Pe de alta parte cred ca in cursul evolutiei noastre ca spirite calatorim si ne intrupam pe mai multe planete din Univers, poate in acelasi timp, in dimensiuni cu totul diferite.

Sunt atatea teorii, dar le iau pe toate in calcul. In acelasi timp incerc sa nu-mi fixez atentia doar asupra unei credinte, teorii.

http://www.youtube.com/watch?v=OeZ2DT1yqh0
Am descoperit asta acum ceva timp.
Nu stim nimic sigur despre nimic din lumea asta, dar suntem datori sa luam totul in calcul, sa nu omitem amanunte.

| Alphawolf explică (pentru Lizzu):

Sufletul presupune existenta unui creator, el este de domeniul supranaturalului, metafizic.

| Lizzu a răspuns (pentru Alphawolf):

Stiu ca presupune existenta unui ceva superior, dar inca nu sunt lamurita asupra acestei existente.

Nu stiu daca voi fi vreodata.
Ceva s-a schimbat, nu mai simt conexiunea care ma lega de ceva superior, bland si intelegator care stia totul despre mine si-i puteam marturisi orice...
Ceva s-a rupt.

| Anonim a răspuns (pentru Lizzu):

Asta probabil e ceva psihologic. Si eu imi unele intrebari gen: Tatal meu lucreaza la o ferma cu avand grija de vaci (avand in vedere ca a facut parte din generatia comunista nu ar trebuie sa fie ceva iesit din comun) si o vaca si-a pierdut clopotul de la gat si tatal meu s-a rugat in timp ce cauta si in gand i-a venit pur si simplu nu te mai uita in stanga nici in dreapta si mergi direct inainte si l-a si gasit acum nu pot gasi o explicatie logica asupra acestui fapt, adica daca era ca se simtea slabit si se ruga si se simtea mai bine singura explicatie rationala era autosugestia, dar in acest caz slabe sanse...inca caut un raspuns la acest caz...si nu e singurul, cred ca ai auzit despre Loren Cunncunigam, tipul a creat organizatia Tineri pentru Misiune, tot asa in cartea sa a scris lucru la fel de asemanator ca si tatal meu, adica a pierdut 5 dolari cand era copil, maica-sa s-a rugat si ea venit "raspuns" ca bani se afla sub un tufis, si au refacut drumul pana la magazin si au gasit chiar sub un tufis bani.Cel putin bizar

| Lizzu a răspuns (pentru anonim_4396):

Eu am vizionat ceva despre channeling, daca nu stii despre ce este vorba, poti cauta.
E vorba de mesaje primite din astral.E o conexiune intre om si Univers. Informatii si mesaje primite in minte ca niste raspunsuri la intrebarile tale.
Unii sustin ca sunt primite de alte civilizatii mult evoluate noua din univers.

Dar este posibil sa fie si o simpla autosugestie, sau al saselea simt al nostru pe care nu il folosim.

| Anonim a răspuns (pentru Lizzu):

Da,tatal meu sustinea ca raspunsul vine de la Dumnezeu.
Sincer eu o sa pun la indoiala faza cu mesajele astrale pe alta parte nu exclud posibilitatea unui alfel de "simt", dar totusi aceste sunt doar simple teori ce nu pot fi verificate.

| Lizzu a răspuns (pentru anonim_4396):

Corect.

| suffarstar a răspuns (pentru anonim_4396):

Le' me say something.Alaltaieri un om mi-a spus ca imi repara bicicleta, dar imi trebuia o pedala pe care nu stiu pe unde am aruncat-o.Imi trebuia neaparat si nu o gaseam nicium.Trecea timpul si omu' ala ma astepta. Incepusem sa disper sa intreb de ce toate lucrurile rele mi se intampla mie fiindca u o gaseam nicicum, asteptam de mult sa-mi repar bicicleta, dar nu am chei asa ca singurul care ma putea ajuta s-o repar era omul ala.La un moment dat am spus in gand "Dumnezeu ma va ajuta s-o gasesc." Dar parea imposibil fiindca in garaj e o dezordine de nedescris. Oa cautam si tit n'o gaseam.Brusc mi-a venit un gand ca o voi gasi.Eram sigur si am inceput sa ma linistesc.Nu a durat 10 secunde si am gasit pedala sub o usa vecehe.
Inca nu-mi vine sa cred.

| Anonim a răspuns (pentru suffarstar):

Eu nu m-as grabi asa repede a trage concluzia ca e mana lui Dumnezeu, deoarece tot ce este un termen necunoscut omul il pune pe seama unei forte divine. Mai bine cauta un raspuns logic rational. Eu tiind sa cred ca acesta nu a fost un adevrat miracol, ci a fost un impuls al subconstientului tau in acest caz deoarece era posibilitate, dar in cazul tatalui meu e cam confuza treaba deoarece nu stia sigur pana la acea "sclipire de moment".

| Alphawolf explică (pentru anonim_4396):

Hai ca incerc si eu o explicatie la intamplarea tatalui tau. Tu decizi daca are sens sau nu.
"nu te mai uita in stanga nici in dreapta si mergi direct inainte" - indicatia este provocata de un gand - gandul este o idee provenita din analiza unor aspecte necesare in a gasi clopotul pierdut de vaca.
Tatal tau inca inainte de a se ruga a cautat sa inteleaga pe unde a umblat vaca, cum si ce a provocat pierderea clopotului, probabil a gandit situatia si in timp ce se ruga, iar in timp ce se ruga, sau poate dupa rugaciunea facuta i-a venit ideea(a rezolvat problema analizand toate aspectele din acea perioada de timp, de cand a vazut ultima data clopotul la vaca si pana la pierderea lui, si-a adus aminte pe unde a umblat vaca si ce anume putea sa provoace pierderea clopotului), iar el s-a autosugestionat, pentru ca ideea i-a venit ori in timp ce se ruga, ori imediat dupa rugaciunea facuta.

Eu asa imi explic...

| Anonim a răspuns (pentru Alphawolf):

Are logica.

| suffarstar a răspuns (pentru anonim_4396):

Da.Puterea Gandului, legea atractiei Universului etc.Pana la urma ce face gandul sa se reflcte in Univers? Sau sa o luam asa: CE E SUBCONSTIENTUL? De unde are el asemenea impulsuri? Subconstientul reflecta in exterior ceea ce gandim, ceea ce vrem sa fim ....Totusi ceva e putred.

| Lizzu a răspuns (pentru suffarstar):

"CE E SUBCONSTIENTUL? De unde are el asemenea impulsuri? Subconstientul reflecta in exterior ceea ce gandim, ceea ce vrem sa fim ....Totusi ceva e putred. "

Bine zis, putred, misterios, neinteles, e ceva si trebuie descoperit.Dar caaand?

| suffarstar a răspuns (pentru Lizzu):

Astfel de descoperiri nu se fac cum se fac cele stiintifice.Trebuie o analiza substantiala, trebuie intelese multe lucruri. Unele pur si simplu nu pot.Subconstientul nu cred ca va fi vreoadata inteles pe deplin. Nu poti creea un aparat care sa studieze subconstientul.Trebuie facute observatii personale, iar cunoasterea subconstientului se va face din aproape in aproape.

| dragos9234 a răspuns:

Stiinta + naturalete.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Daca mi-as intelege existenta in urma unui gang-bang divin dar fara atingeri, mi-as crea o religie, nu?
Dar pana la urma si crezul lor e in felul urmator: "existenta unui zeu sau divinitate, este dincolo de capacitatile noastre de intelegere."E mai corect sa cauti si sa astepti raspunsuri, decat sa te lovesti sau sa accepti prima idee fatata.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Daca mergem pe ideea ca celulele se divid si raman conectate la cealalta parte a lor atunci...nimic nu ar mai trebui explicat.
Cred in suflet si cred in Dumnezeu foarte mult, am motivele mele si nu consider ca ar fi nevoie sa dau vreo explicatie... explicatia o dai atunci cand vrei sa convingi pe cineva, iar eu nu vreau sa conving pe nimeni (asta doar ca sa arat unde ma incadrez).