| Florin9Florin9 a întrebat:

Credeți că au existat tensiuni sau chiar conflicte armate între Ștefan cel Mare și Vlad Țepeș?

Din câte știu eu scrierile din acea perioadă lasă în ceață situația exactă iar unele se contrazic între ele.

În filmul despre Vlad Țepeș este prezentată ipoteza conform căreia ei doar s-au prefăcut că au conflicte dar filmul este făcut în perioada comunismului deci e discutabil.

Știu că Vlad l-a ajutat pe Ștefan să urce pe tron dar mă refer după.

Răspuns Câştigător
| NakedWarrior a răspuns:

Majoritatea istoricilor afirma cu certitudine existenta unui conflict intre cei doi, desi se crede ca aceasta disensiune s-a limitat doar la actiuni politice si nu armate. Perioada de maxima tensiune a avut loc in anii 1461-62, cand Stefan nu era inca in razboi cu turcii si se afla intr-o alianta cu Polonia, iar actiunile ostile armate ale lui Tepes impotriva otomanilor periclitau pozitia Moldovei. Faptul ca Tara Romaneasca condusa de Tepes era in alianta cu Maghiarii nu ajuta, acestia din urma fiind adversarii polonezilor. Cand Vlad Tepes a atacat teritoriile otomane de langa dunare, a ocupat si cateva teritorii la nord de dobrogea care, inainte de a se fi instalat turcii acolo, apartineau de Moldova. Aceasta actiune a daunat comertului pe care il avea Moldova cu tarile la sud de Dunare. Exista mai multe motive politice pentru care cei doi au fost in conflict in acea perioada, dar nu cunosc amanuntele, poti gasi articole pe internet daca te intereseaza, dar in mare asta a fost situatia.

| sabin89 a răspuns (pentru NakedWarrior):

"Aceasta actiune a daunat comertului..." - în ce fel dăuna comerţuilui?

| NakedWarrior a răspuns (pentru sabin89):

Pai, bunurile din Turcia, Grecia si alte tari din sud trebuiau sa treaca dunarea sau Marea Neagra si apoiurcau prin Dobrogea. Vlad cucerind terotoriile astea, turcii si aliatii lor nu mai aveau trecere pe acolo.

11 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Tensiuni sigur au existat. Vlad a luat dobrogea si cetatile alea de la varsarea dunarii,bine impreuna cu ungurii,de la turci daca miaduc aminte.
Apoi Stefan s-a dus sa ia cetatile alea pentru el,au avut loc conflicte clare, primul respins de cei care apareau nu mai stiu care cetate, Chilia parca, deci au avut loc conflicte armate, dar cei care aparau cetatea erau unguri, poate si ceva muntenii.
Dupa 2-3 ani s-a dus ia aStefan si a cucerito.Deci conflict sigur a fost,tensiuni nu mai zic laughing
Dar bulangiu a fost si Tepes,ca voia ca Stefan sai fie lui vasal,ba ne lesi laughing ca la ajutat cu o mana de oameni sa ocupe tronul,pai tu majuti sau de fapt vrei sati fiu eu suspus?
Deci de acolo au plecat primele tensiuni,apoi sau adancit pentru ca fiecare din cei doi si-au facut aliati care erau in conflict laughingasa ca chiar de n-ar fi vrut ei sa aiba dea face unu cu altul,erau deja aliati unu cu turcii,alantu cu ungurii,polonii si care mai erau,salata mare de tot de verdeturi laughing
Din cauza ca fiecare voia ceva,chiar si intre aliati,se faceau aliante nu de drag laughing deci fiecare isi urmareau interesele,ca urmare si cei care monitorizau, care scriau, cornicarii aia cum se mai numeau, fiecare isi dadea cu parerea cum credea, pentru ca nu avea nimeni o imagine clara, sau informatii clare ce vor fiecare in parte.

| Zuzu1991 a răspuns:

Da, s-au intalnit si au jucat table

| InYourMind a răspuns (pentru Zuzu1991):

Nu cărți? thinking

| Zuzu1991 a răspuns (pentru InYourMind):

Nu cred ca erau carti de joc la vremea aia tongue

| InYourMind a răspuns (pentru Zuzu1991):

Era pe vremea la ciocoii vechi și noi un joc de se juca cu cărți.

| AndrElle a răspuns:

Au fost pentru că Vlad era rău și Ștefan sfânt. Dar erau și prieteni pentru că se înțelegeau bine.

| Florin9Florin9 explică (pentru AndrElle):

Vlad nu a fost rău

| NakedWarrior a răspuns (pentru Florin9Florin9):

Si Stefan nu a fost sfantlaughing

| sabin89 a răspuns (pentru AndrElle):

Se înţelegea bine răutatea cu sfinţenia? happy