| Inferno a întrebat:

Credeti ca persoanele transexuale (barbat-femeie) ar trebui sa aiba dreptul de a practica sportul de performanta participand, pe fondul transexualitatii lor, la competitii sportive impotriva altor femei?


Exista nenumarate exemple de sportivi ce s-au nascut cu abilitati si trasaturi biologice exceptionale, in baza carora au reusit sa domine restul competitorilor. Nu este nimic "cinstit" aici, jucatorul care are cele mai bune aptitudini fizice castiga. Antrenamentele sunt importante, dar loteria genetica este adesea unul din factorii determinanti.

Daca un asemenea sportiv ar fi descalificat din competitii din cauza trasaturilor sale fizice exceptionale, cred ca toti am considera acest lucru incorect.
De ce ar fi atunci corect sa descalificam o femeie care a avut "norocul" de a se naste intr-un corp de barbat (**presupunand ca exista asa ceva)? Este intr-adevar incorect fata de ceilalti participanti. Dar, asa cum spuneam, competitiile sportive nu sunt corecte, fiecare adversar are avantajele sale biologice. Iar transexualitatea poate fi privita in fond ca un simplu avantaj biologic, doar ca unul extrem.

Parerea mea:

Cred ca toata lumea este de acord ca, in sport, exista "tendinta" de a diviza sportivii in multimi distincte, ce respecta anumite criterii.
Iar acest lucru nu se aplica doar cand vorbim de diferenta de sex (femeie/barbat). Spre exemplu, in box exista o asmenea impartire ce tine cont de greutatea sportivului.

Daca un boxer avand +80 Kg s-ar identifica ca avand o greutate de doar 50 kG ar fi lasat sa participe la categoria usoara doar in fondul acestei identitati psihologice? Probabil ca nu. Deoarece ceea ce conteaza in aceasta impartire nu este "realitatea psihologica" a individului asupra greutatii sale ci efectiv greutatea reala: cat arata cantarul.
Lucru evident daca luam in considerare motivul pentru care aceste clasificari exista in sport de la bun inceput: Nu de dragul de a impartii oamenii la intamplare, ci din dorinta de a oferi o experienta cat mai echilibrata posibil.

De aici putem extrapola foarte usor spunand ca, atunci cand impartim sportivi in femei respectiv barbati, criteriul diferentiator nu este identitatea de gen, ci identitatea de sex. Identitatea de sex este criteriul mai relevant atunci cand tinem seama de echilibrarea competitie si de corectitudinea jocului. Identitatea de gen, desi importanta, nu influenteaza atat de mult sansele de castig ale participantului. Este limpede deci ca, din aceste doua criterii de clasificare, sa il consideram pe acela determinant. Daca nu am putea incepe foarte bine sa impartim boxeri in functie de culoarea parului si a ochilor.
**
https://en.wikipedia.org/......r_identity
https://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_identity
https://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_orientation

7 răspunsuri:
| RoCkKiD a răspuns:

E greu subiectul, pentru ca trebuie sa definesti ce ofera unui sportiv un avantaj. In acest moment pentru transexuali cred ca se raporteaza strict la nivelul hormonilor, daca a tranzitionat barbat-femei, poate sa participe la competitii dupa c enivelul de testosteron scade la nivelul unei femei.

Faza e ca daca intri in detalii prea mult o sa ajungi s aimparti si femeile pe diferite categorii bazate strict pe mostenirea genetica iar asta ar strica formatul clasic al competitiilor si ai avea cine stie cate categorii cand incepi sa te raportezi la toti factorii.

E o problema sportivo-stiintifica pe care e greu sa-ti dai cu parerea daca nu ai cunsotinte solide cu privire la factorii care influenteaza performanta...

| T0T a răspuns:

Ăștia au diferențiat genul și sexul. Există, în general (nu în toate cazurile că mereu sunt abateri de la regulă) diferențe dintre sexe. Nu cred că a fost dovedit că, de exemplu, dacă ești bărbat un anumit tratament cu estrogen și o implantare în țâțe te poate aduce la nivelul unei femei (general vorbind). Auzisem acum ceva timp că nu știu ce campioane la fotbal au fost umilite de o echipă de fotbal masculină de liga a 4-a. Diferențele reale dintre sexe există. Acum problema e dacă un anumit tratament îi poate face „apți" să se încadreze în alte categorii așa cum un slăbănog dacă bagă în el grăsimi și steroizi poate avansa la categoria de greutate. Chiar dacă ar fi cazul, acest lucru ar crea mari controverse. Să nu mai zic că criteriile de participare la o categorie s-ar complica imens de mult. Deci mergem mai bine pe principiul: Hai să o lăsăm simplă. Sau să facem o categorie sau mai multe pentru aceștia ca să fie ei mulțumiți, așa cum zicea altcineva.

| aXy99 a răspuns:

Nu!
Mi se pare nedrept.
Transexualitatea nu este un avantaj biologic. Ai fost barbat si ai suferit operatii pentru a fi o tentativa de femeie, asta nu mai tine de genetica, ci de niste factori extrinseci.
Transexualii (din barbat->femeie) ar trebui sa participe la concursuri sportive impotriva altor barbati sau impotriva altor transexuali, sa aiba categoria lor separata, nu m-ar deranja.

| SG1995 a răspuns:

Păi răspunsul l-ai dat în a doua parte a argumentări, nu se ține cont de caracteristicele psihologice (de fapt pseudo-psihologice, puțini transexuale sunt cu adevărat femini, adică chiar să fie confundați cu o femeie, sau vice-versa, majoritatea fie sunt fetițe masculinizate, fie bărbați efeminați, adică marea majoritate nu au feminitatea în sânge) iar disforia de gen ea mai mult aspecte tehnice de auto-percepție decât psihologie, de atitudine și carcter, da există femei trans, de care nu îți dai seama că sunt una din ele e și actrița Jen Richard, care m-a lăsat cu gura căscată într-un serial când a dezvăluit că e trans, eram wtf, chiar e foarte feminină, nu are aerul acel de tipă care vrea să pară femeie, ci chiar se simte sigură de asta, dar revenind. Caracteristicele fizice, mai exact musculozitatea, stratificarea osoasă, etc, nu schimbă odată cu operația sex, metabolismul rămâne același. Pe scurt chiar constitue un dezvantaj, cel mai etic ar fi să se constitue o categorie separată pentru sportivi trans.

| Apokales a răspuns:

Cred ca persoanele transexuale nu ar trebui sa existe si cu asta ti-am raspuns la intrebare.

| aumih16 a răspuns:

De obicei eu cunosc cazuri in care barbatii transformati in femei! nu au ales sa practice sport de performanta! ci sa fie prostituate striperite dansatoare etc nici numai vorbesc de sex dragoste! stiti voi cum! nu dezvolt subiectul!

| Dorotheea21 a răspuns:

Rachel McKinnon a castigat Campionatul Mondial Feminin la ciclism iar in 2016 CIO a declarat ca Olimpiada de la Rio se deschide si pentru transsexuali.
Nu pot sa iti pun legaturile, imi ia cu tot cu Google dar sunt sigura ca le gasesti cu ce ti'am scris.