|

Daca citesti un tratat de istorie veche (preistorie, protoistorie), vei gasi acolo despre tot felul de deplasari de triburi, de migratii, invazii, ocupari de teritori… Unii au venit dinspre Orient, altii dinspre nord, altii dinspre nord-vest si tot asa. Nu am gasit despre niciunii sa se spuna ca au fost acolo de la inceput, ca nu au venit din alta parte. Ai impresia ca intreaga istorie veche sta pe niste nisipuri miscatoare. Toata lumea vine de undeva. Ca vine de undeva ar mai fi de inteles, dar problema e ca nici acolo la acel "undeva" nu au fost stabili, ci venisera si acolo de altundeva. Geometric, lucrurile ar sta cam asa: O populatie aflata intr-un anumit moment al istoriei in punctual A era venita acolo din B, in B venise din C, in C din D s-a.m.d. Intrebarea mea este: Se pot gasi capetele unor astfel de siruri? Nu neaparat la toate, dar macar la unele din ele. Unde au fost initial scitii, de exemplu? Dar celtii? Dar tracii? Dar indienii? Dar…oricare din ei? Deci, unde au fost inainte sa inceapa sa migreze?

Pana si despre sumerieni se spune ca nu au fost acolo, in campia aia, de la inceput, ci ca au coborat din muntii din apropiere. Dar daca te duci la acei munti, afli ca si acolo erau veniti de undeva, poate din nord; sau din sud. Am citit o teorie cum ca poate erau veniti pe mare, de undeva de prin partile Indiei. Cine stie. Aheii au venit si ei dinspre nord; sau dinspre popoarele marii. Dorienii, nu mai stiu, dar sigur au venit si ei de undeva. Etruscii au venit, sa zicem, din Lidia (parca asa spune Herodot). Dar in Lidia venisera si acolo de undeva? Uneori se folosesc termeni vagi, precum "au venit din strafundurile stepelor asiatice". Bine, dar acolo, cel putin, isi aveau originea? Sau venisera si acolo de undeva?

18 Raportează Evaluează
18 răspunsuri:
| a răspuns:

Cu analize genetice se poate stabili mai mult sau mai puțin traseul. Astfel se pare că Eva, cea reală iar nu cea biblică ar fi trăit undeva prin Africa, și de acolo au plecat toți strămoșii noștri. Cei din Madagascar au sosit pe mare din Polinezia. Amerindienii nord americani au sosit pe continent din Asia, trecând prin zona strâmtorii Bering
când cele două continente erau unite sau mai apropiate.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru sadrian46):

"Cei din Madagascar au sosit pe mare din Polinezia."
Oare in Polinezia de unde venisera?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru sabin89):

Din Asia, că pe insule nu aveau cum să apară din maimuțele de acolo.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

"Fiii lui Noe, care au iesit din corabie, erau: Sem, Ham si Iafet [...]. Acestia au fost cei trei fii ai lui Noe, si din ei s-au raspandit oameni peste tot pamantul." (Geneza.9:18,19)
"Acestea sunt familiile fiilor lui Noe, dupa spita neamului lor, dupa neamurile lor. Si din ei au iesit neamurile care s-au raspandit pe pamant dupa potop." (Geneza.10:32)

"Tot pamantul avea o singura limba si aceleasi cuvinte.
Pornind ei inspre rasarit, au dat peste o campie in tara Sinear; si au descalecat acolo.
Si au zis unul catre altul: "Haidem! sa facem caramizi si sa le ardem bine in foc." Si caramida le-a tinut loc de piatra, iar smoala le-a tinut loc de var.
Si au mai zis: "Haidem! sa ne zidim o cetate si un turn al carui varf sa atinga cerul si sa ne facem un nume, ca sa nu fim imprastiati pe toata fata pamantului!"
Domnul S-a coborat sa vada cetatea si turnul pe care-l zideau fiii oamenilor.
Si Domnul a zis: "Iata, ei sunt un singur popor si toti au aceeasi limba; si iata de ce s-au apucat; acum nimic nu i-ar impiedica sa faca tot ce si-au pus in gand.
Haidem! sa Ne coboram si sa le incurcam acolo limba, ca sa nu-si mai inteleaga vorba unii altora!"
Si Domnul i-a imprastiat de acolo pe toata fata pamantului; asa ca au incetat sa zideasca cetatea.
De aceea cetatea a fost numita Babel, caci acolo a incurcat Domnul limba intregului pamant, si de acolo i-a imprastiat Domnul pe toata fata pamantului."(Geneza.11:1-9)

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru anonimg):

Sa stii ca omul a pus intrebarea la modul serios, nu cred ca voia sa asculte povesti cu Tom si Jerry...

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru anonimg):

Si Noe de unde a venit?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru sabin89):

Nu știu sigur de unde a venit; probabil din Mesopotamia (Irak-ul de astăzi). Oricum, din Orient. Și a ajuns pe muntele Ararat împreună cu cei trei fii ai lui având fiecare câte o nevastă. După ce s-au înmulțit, (probabil copii și nepoții celor 3 fii s-au dus în câmpia Șinear să construiască acolo un turn în care oamenii să se poată adăposti la un eventual potop. De acolo au fost împrăștiați pe toată fața pământului.
Biblia nu ne vorbește decât despre linia genealogică a poporului evreu și a migrației acestuia.
Este trist că din școală nu am rămas decât cu Mihai Viteazul și Ștefan cel mare; dar puțini dar puțini dintre noi știm cum s-a format poporul român, și cum au ajuns oamenii aici în ceea ce numim astăzi Romania.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Am văzut că te pricepi la matematică, de ce nu încerci să rezolvi matematic această problemă?

Îți stabilești un moment de pornire, să zicem 3000 iHr., apoi punctezi pe o hartă toate civilizațiile și culturile existente în acea vreme și unești extremitățile cu niște linii (cea mai estică cu cea mai vestică, cea mai sudică cu cea mai nordică, s-a.m.d.).
Mai departe stabilești un noi repere, 2000 iHr., 1000 iHr., 500 iHr. repetând același proces și să observi cu aproximație cam în ce zonă liniile se intersectează preponderent și dacă rata de creștere a lungimii liniilor este relativ constantă în ambele direcții ca să îți dai astfel dacă rata de migrație este situată cam aceeași.

Să nu îți fie mare mirarea dacă vei constata că liniile de unesc oarecum prin zona unde se construia turnul Babel. happy

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Nilsson):

Daca tu imi sugerezi mie sa incerc exercitiul asta "matematic", as putea presupune ca tu deja l-ai incercat. Am insa un dubiu ca te-ai aventurat in aceasta complicata incalceala. Daca asa stau lucrurile, concluzia ta ar fi bazata doar pe o parere preconceputa. Nu stiu insa nici daca ai incercat, nici daca nu ai incercat. Zic numai.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru sabin89):

Am văzut pe YouTube un clip cu apariția civilizațiilor pe Glob, arata locul și perioada acestora. Se observă destul de bine și cu ochiul liber urmărind evoluția, o să caut acel video.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru sabin89):

Cam ceva de genul era clipul:

https://youtu.be/ymI5Uv5cGU4

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Subiectul asta cu migratiile popoarelor e foarte fascinant, sa știi.

Ca veni vorba de înșiruirea asta, mi-am amintit ceva amuzant despre venirea ungurilor:
Ungurii au venit pentru prima data în Transilvania prin 864, în contextul unei migratii din stepele Asiei centrale. S-au așezat, mai întâi, într-o zona numita Etelkoz, în nordul Marii Negre, de unde au fost împinși spre apus de către pecenegi. Pecenegii i-au împins pe unguri pentru ca, la rândul lor, au fost împinși de uzi.
Uzii, și ei, au fost împinși de niște Mahomedani, ceea ce a generat migrația pecenegilor, și tot asa.

Marile invazii barbare, sau Volkerwanderung(migrația popoarelor) cum le spun germanii, au fost începute de venirea hunilor prin 373, eveniment care a dus la a 2-a migrație a gotilor și, împreună cu ei, a altor popoare, care au determinat căderea imperiului Roman de Apus(cel mai cunoscut eveniment, jefuirea Romei în 410 de către vizigoti) și au pus bazele Evului Mediu.

Migratiile se nasc pe fondul unor cauze climatice, demografice, politice etc.
In momentul în care niște triburi sunt amenințate în mod direct de o putere crescândă, au posibilitatea de a lupta sau de a fugi. Cazul gotilor, sau cazul cumanilor(cumani care după ce i-au înfruntat inițial pe mongoli, s-au retras în Ungaria și în Pen. Balcanica și mai mult, s-au și convertit la catolicism).
Sau, în cazul în care lipsește hrana pentru bovinele populațiilor din stepele Asiei, observam o migrație în acest sens, căutarea unor locuri de pășunat.
Ungurii au fost asa atrași de Transilvania pentru ca acolo se găsea sare din abundență, cu care îsi hrăneau turmele de bovine, pentru a le preveni, sau trata de boli.

Ai spus foarte bine când ai vorbit despre "nisipuri mișcătoare" referindu-te la "istoria veche".
Și astăzi întâmpinăm aceleași fenomene, dar sub o alta haina, și privite cu alți ochi, ochii omului contemporan.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Teffan):

E bine cum e acum. Fiecare sta in banca lui, fiecare cu granitele lui. Nu se mai gandeste nimeni la deplasari. Ungurii, de exemplu, nici prin gand nu le mai trece sa plece pe undeva, in Ardeal de exemplu. happy
Dar, apropo, poti sa spui ceva despre punctul de plecare a unei populatii oarecare? Nu despre traseu, ci despre punctul de plecare. De unde au plecat tracii, de exemplu? sau indienii? sumerianii? egiptenii? sau oricare altii.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru sabin89):

Tracii n-au plecat de niciunde.
In general, se accepta ca tracii reprezinta amestecul dintre populatia nativa si indo europenii care au migrat prin mil. 3.De unde au plecat indo-europenii? Din stepa nord-pontica,lasand in urma kurgane(teoria Marijei Gimbutas,larg acceptata de catre istoricii contemporani).

Indienii,de asemenea.
Au fost invaziile ariene,arieni care s-au contopit cu populatia nativa si s-au asimilat, au fost integrati biologic in societatea bastinasa.

Sumerienii au origini obscure, nu se cunoaste cine stie ce despre etnogeneza lor.
Intr-un timp s-a crezut ca limba sumeriana este indo-europeana, dar s-a abandonat ipoteza.

Iar despre egipteni, nu stiu, nu am citit nicio carte despre ei pana acum.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Exista zeci de triburi in America de sud care nu au migrat nicaieri si sunt si acum la nivelul de dezvoltare din Paleolitic.
Vanatori-culegatori, care nu au depasit niciodata arealul izolat si au ramas la acel stadiu.
Daca vrei sa te duci mai departe de Paleolitic, ma gandesc ca treci dincolo de Homo Sapiens.
Sursa: National Geographic. laughing

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Dorotheea21):

Sursa: Dorothea. happy
Deci triburile alea din America de Sud nu venisera din alta parte. Erau acolo de cand se stiu. Adica acolo s-au "nascut". Ca sa ma exprim mai stiintific, acolo au evoluat ei din primate. Interesant!
Era o caricatura intr-un ziar, mai demult: Un bulevard foarte larg, cu cate mai multe benzi de circulatie pe fiecare sens, probabil prin o metropola ca New Yorkul: un tradic nebun. Un cetatean astepta acolo sa traverseze; astepta probabil de mult timp. Vede un tip pe partea cealalta. Zbiara la el: Hei, tu cum ai ajuns acolo? Ala: Eu aici m-am nascut! Ha ha
Aia din America de Sud probabil nu au venit din Africa. Acolo s-or fi nascut.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru sabin89):

Africa, Asia, Strâmtoarea sau istmul Bering, Alasca, America de Nord, Panama, America de Sud.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru sabin89):

Nu inteleg ce vrei.
Un nume de trib, de popor despre care sa se spuna: astia au fost aici de la inceput?
Care inceput, si care aici? laughing
Daca si sentinelezii au venit din Africa, atunci cei din Africa sunt singurii care nu au venit din alta parte.
Sunt destul de sigura ca Doamna Ples nu a migrat de nicaieri. laughing

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează