HepHap
| HepHap a întrebat:

Daca Dumnezeu este acorporal, cum a fost creat omul dupa chipul si asemanarea sa?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| Anonim a răspuns:

E unul din multele paradoxuri din dogma crestina.
1. Daca Iisus s-a rastignit pentru pacatele noastre noi de ce mai suntem botezati?
2.Antinomia dintre ideea de destin si liber arbitru, practic se exclud una pe cealalta.
3. Diferenta de atitudine dintre Dumnezeul din VT, cel care cerea jertfe animale si umane, copiii care nu ascultau de parinti trebuiau ucisi, la fel si cei care munceau in zi de odihna(era de datoria ta daca-l vedeai ca munceste in cea de-a 7-a zi sa il omori), a refuzat ofranda lui Cain care consta in recolta sa pe un an de zile in detrimentul celei a lui Abel, care consta intr-un animal(promova cruzimea asupra necuvantatoarelor?) si cel din NT, care propavaduieste iubirea, mila, ajutarea semenilor, iertarea pacatelor.
4.Cain a zis ceva de genul:'voi pleca unde vad cu ochii si prima persoana pe care o voi intalni...'; care prima persoana, daca se presupune ca ei erau singurii oameni de pe Pamant?
5.Ne iubeste, dar ne trimite sa ardem in Iad si cere slava.

34 răspunsuri:
HepHap
| HepHap explică:

@danut

Prietene, am studiat Biblia si acolo spune ca Dumnezeu este spirit si nu are carne si oase. Aparitiile lui antropomorfe sau plasmatice sunt epifanii, intrupari, manifestari ale dumnezeirii, el fiind altfel imperceptil si incomprehensibil simturilor umane. Teologii crestini, incepand cu Sfintii Parinti, au concluzionat deja acorporalitatea lui Dumnezeu. Doar cateva secte incearca sa sustina corporalitatea lui Dumnezeu. Nu imi mai fa mie recomandari de lectura. Mai bine citeste indicatiile mele de lectura pe care ti le-am lasat la o intrebare anterioara, ca vad ca citesti Biblia pe sarite.

HepHap
| HepHap explică:

@danut

*Sa intelegem ca Dumnezeu doar s-a facut ca mananca cand Avraam i-a oferit vitelul pe care Sara i L-a gatit sau ca cele 10 porunci nu au fost scrise de Dumnezeu ci ca Moise ne-a pacalit?*

Nu am fost clar? As fi vrut sa iti pot sublinia cuvintele intrupare, epifanie, dar nu imi permite structura siteului. Vrei sa dau un copy paste si sa scriu raspunsul din nou?

*Si de ce nu, Domnul Isus Hristos a fost doar un duh si nu fiinta umana?!*

Dragul meu, am vorbit undeva de Iisus Hristos? In plus, asa cum pui problema, sa inteleg ca Duhul Sfant are corp de porumbel? Intrupari, dragul meu, intrupari.

*Unde indicati, care, nu stiu? Apropos, cunosti una din cartile de capatai a ortodoxiei: Biserica ortodoxa si sectele? Citeste-o si apoi discutam despre ce citesc eu si cum? Succes*

Indicatiile ti le-am lasat la o intrebare despre porunca a doua si folosirea icoanelor in Biserica. Constat insa ca tu in continuare imi dai sfaturi de lectura. Iti multumesc pentru sugestie, voi incerca sa citesc cartea. Acum, vreau sa iti multumesc in conformitate. Am o lista bibliografica pe care e clar ca trebuie sa o parcurgi. Ti-o las aici sau ti-o trimit in privat?

*Doar Dumnezeu Tatal este Duh (nu spirit) si nu este acorporal, adica fara corp ci are alta natura*

E duh, are alta natura dar are si corp. De fapt, tu te chinui sa spui ca Dumnezeu are o forma, esential antropomorfa, care a stat model pentru Creatia Sa. Ca duhul din sticla. Dragul meu, ala nu e corp. Iar partile anatomice mentionate in Biblie - mana, degetul lui Dumnezeu, la dreapta Tatalui - tin de perceptibilitatea si intelegerea umana. Ubicuitatea divina tine tocmai de faptul ca Dumnezeu nu are corp. Citeste Andrei Plesu, despre Ingeri, sunt si multe citate din lucrari teologice. Se discuta natura ingerilor, ca element intermediar intre trupesc si acorporalitatea divina.

HepHap
| HepHap explică:

@Eron

Inseamna ca Dumnezeu are si sex, nu?

HepHap
| HepHap explică:

"Dar atunci despre cine vorbesti tu? Despre Dumnezeu Tatal? Unde ai citit tu ca s-ar fi aratat Tatal? Din cate relateaza Biblia, Dumnezeu Tatal s-a auzit doar de 2 ori, la botezul lui Isus si la cruce, in rest unde? Despre natura Tatalui stiim doar din relatarea Fiului. "

Adica "Domnul" din Vechiul Testament, ala care ii arata "spatele" lui Moise, si pune mana pe el, in Iesirea 33. 22-23, era Hristos? Teologia clasica considera ca era Jahve, dar felicitari pentru inedita exegeza biblica.

"Nu neg existenta unor intrupari, dar sa vorbesti ca Dumnezeu este acorporal, adica fara forma, iarta-ma dar dai in panteism. Piei satana"

Nu, dragul meu, nu dau in panteism. Dar afirmatia ca Dumnezeu are corp risca sa dea in idolatrie.
Vad ca in continuare te depaseste semantica. Amorf inseamna fara forma, nu acorporal. Daca Dumnezeu ar fi un halo de lumina, ar avea o forma, dar tot nu ar avea un corp.


"Aici e bine dar sa fie Biblia caci in rest sunt fara valoare".

Atunci de ce imi dai alte indicatii de lectura decat cele din Biblie? Hotaraste-te odata, ti-am mai spus si mai demult, te contrazici de la un raspuns la altul.

"De unde sti tu ce este ala.

Am citit patristica. Nu fac interpretari personale vis-a vis de subiectul asta. De unde stii tu insa ca Dumnezeu are CORP?

"Daca ai inceput sa-mi dai ca exemplu de cunoastere divina pe Andrei Plesu am scrantit-o, probabil glumesti, caci daca o spui serios este exact cea mai nesarata gluma groteasca pe care am auzit-o. Trebuie sa inteleg ca faci parte dintre aceia care incearca sa descopere sexul la ingeri?"

Ti-am spus ca sunt citate din lucrari teologice. De asta am facut trimiterea. Dar ca a venit vorba de sex, intrebarea pe care i-am pus-o lui eron e valabila si pentru tine.

| Parintele a răspuns:

Eheheee.pai ce ma nene tu ai pretentia sa-l intelegi pe dumnezeu? Da' hai ca pe asta l-ai intelege daca ar exista, dar p-aia de au scris biblia putin probabil sa-i intelegi. Nu vezi ca nici pana acum nu au reusit popii sa talmaceasca si rastalmaceasca biblia incat sa nu mai para atat de aberanta si contradictorie?!
Nu ma pot abtine sa nu rad putin de explcatia deliranta a lui zorialbi, iar asta ma face sa cred ca atunci cand crestinii nu au ce spune ar trebui macar sa taca.

| danut a răspuns:

Dumnezeu nu este fara corp(acorporal), de unde au scos tu asta? Dumnezeu l-a facut pe om dupa asemanarea sa din punct de vedere al creatiei, adica doar omul ca fiinta creata si inteligenta din univers poate sa se reproduca. Ingerii, demonii, celelalte fiinte din univers nu au aceasta capacitate. Modelul de intelect si organizare al gandiri lui Dumnezeu i-a fost implementata si omului (limitata). Prin asta suntem facuti asemene lui Dumnezeu. Ca sa intelegi studiaza Biblia caci acolo scrie tot.

| danut a răspuns:

"HepHap explică: Prietene, am studiat Biblia si acolo spune ca Dumnezeu este spirit si nu are carne si oase. Aparitiile lui antropomorfe sau plasmatice sunt epifanii, intrupari, manifestari ale dumnezeirii, el fiind altfel imperceptil si incomprehensibil simturilor umane. Teologii crestini, incepand cu Sfintii Parinti, au concluzionat deja acorporalitatea lui Dumnezeu." Sa intelegem ca Dumnezeu doar s-a facut ca mananca cand Avraam i-a oferit vitelul pe care Sara i L-a gatit sau ca cele 10 porunci nu au fost scrise de Dumnezeu ci ca Moise ne-a pacalit? Si de ce nu, Domnul Isus Hristos a fost doar un duh si nu fiinta umana? "Doar cateva secte incearca sa sustina corporalitatea lui Dumnezeu." Atunci si eu sunt sectant caci cred ca Domnul Isus a fost om ca mine, altfel degeaba a fost crucificat. "Nu imi mai fa mie recomandari de lectura. Mai bine citeste indicatiile mele de lectura pe care ti le-am lasat la o intrebare anterioara, ca vad ca citesti Biblia pe sarite." Unde indicati, care, nu stiu? Apropos, cunosti una din cartile de capatai a ortodoxiei: Biserica ortodoxa si sectele? Citeste-o si apoi discutam despre ce citesc eu si cum? Succes.
P. S. Doar Dumnezeu Tatal este Duh (nu spirit) si nu este acorporal, adica fara corp ci are alta natura. Asa a spus Dumnezeul care ne-a creat, Dumnezeu Isus Hristos. Caci pe Tatal Doar Fiul L-a vazut. Asta asa, ca ai citit pe deantregul si nu partial ca mine. Fara suparare.

| danut a răspuns:

"HepHap explică: Nu am fost clar? " Nu "As fi vrut sa iti pot sublinia cuvintele intrupare, epifanie, dar nu imi permite structura siteului. Vrei sa dau un copy paste si sa scriu raspunsul din nou?" Din ce spui tu mai sus se intelege ca Dumnezeu poate
sa se intrupeasca, este bine? Adica natura sa are si aceasta posibilitate. "Dragul meu, am vorbit undeva de Iisus Hristos?" Dar atunci despre cine vorbesti tu? Despre Dumnezeu Tatal? Unde ai citit tu ca s-ar fi aratat Tatal? Din cate relateaza Biblia, Dumnezeu Tatal s-a auzit doar de 2 ori, la botezul lui Isus si la cruce, in rest unde? Despre natura Tatalui stiim doar din relatarea Fiului. "In plus, asa cum pui problema, sa inteleg ca Duhul Sfant are corp de porumbel?" Am spus eu asta? Nu-mi "pune" in gura vorbele tale. " Intrupari, dragul meu, intrupari." Nu neg existenta unor intrupari, dar sa vorbesti ca Dumnezeu este acorporal, adica fara forma, iarta-ma dar dai in panteism. Piei satana. happy
"Indicatiile ti le-am lasat la o intrebare despre porunca a doua si folosirea icoanelor in Biserica. Constat insa ca tu in continuare imi dai sfaturi de lectura." Doar biblica, doar biblica. "Iti multumesc pentru sugestie, voi incerca sa citesc cartea. Acum, vreau sa iti multumesc in conformitate. Am o lista bibliografica pe care e clar ca trebuie sa o parcurgi. Ti-o las aici sau ti-o trimit in privat?" Aici e bine dar sa fie Biblia caci in rest sunt fara valoare.
"E duh, are alta natura dar are si corp. De fapt, tu te chinui sa spui ca Dumnezeu are o forma, esential antropomorfa, care a stat model pentru Creatia Sa." Iar imi pui in gura niste vorbe... singura mea obiectie a fost ideea ca Dumnezeu nu are o forma sau un trup (chiar daca este de alta natura) ci ca este exact cum spui tu: "Ca duhul din sticla." "Dragul meu, ala nu e corp." De unde sti tu ce este ala. "Iar partile anatomice mentionate in Biblie - mana, degetul lui Dumnezeu, la dreapta Tatalui - tin de perceptibilitatea si intelegerea umana." Aici sunt de acord cu tine. "Ubicuitatea divina tine tocmai de faptul ca Dumnezeu nu are corp." De unde sti tu asta? " Citeste Andrei Plesu, despre Ingeri, sunt si multe citate din lucrari teologice. Se discuta natura ingerilor, ca element intermediar intre trupesc si acorporalitatea divina." Daca ai inceput sa-mi dai ca exemplu de cunoastere divina pe Andrei Plesu am scrantit-o, probabil glumesti, caci daca o spui serios este exact cea mai nesarata gluma groteasca pe care am auzit-o. Trebuie sa inteleg ca faci parte dintre aceia care incearca sa descopere sexul la ingeri? happy

Zbenguici
| Zbenguici a răspuns:

Uite ca nu imi mai aduc aminte daca este scris in biblie ca Dumnezeu este acorporal. Tin minte ca la un moment dat - Moise cred, insa nu sunt sigura- ii cere sa il vada. Iar acesta accepta, insa ii cere sa inchida ochii. Evident ca deschide ochii, numai ca vede lumina.

Recitind imi dau seama ca e vorba de un basm prost. Dar cu un brand puternic.

HepHap, ar trebui sa fie clar pentru toata lumea- cred eu, si evident sunt si replici contra- ca Dumnezeul creat nu este o solutie viabila pentru umanitate. Dincolo de discutii care instiga adesea si divid oamenii in ceea ce priveste ce/cine este Dumnezeu, ce alte solutii exista?

Cu ocazia asta, uite ma duc sa intreb si eu aiurea.

Zbenguici
| Zbenguici a răspuns:

@Tepes, spiritualitatea si religia sunt total opuse! Daca Dumnezeul bibliei e unul spiritual, inseamna ca spirituala a fost si inchizitia!

Zbenguici
| Zbenguici a răspuns:

@ANDRUTZA raspuns folosit pentru motivarea prostiei si a impotentei de a veni cu un raspuns logic.

gbrltdr
| gbrltdr a răspuns:

Dumnezeu este duh, iar omul a fost creat după chipul şi asemănarea Lui. Deci noi în esenţă suntem un duh, îmbrăcat în suflet şi locuind într-un trup.
Trupul şi sufletul sunt susţinute de puterea duhului. (când duhul este trist, trupul este bolnav iar sufletul suferă).

În momentul căderii, duhul nostru a murit faţă de Dumnezeu şi a înviat faţă de sine însuşi devenind rob puterii lui satan. Astfel a apărut Eu-l, firea centrată pe sine, pe propriile eforturi.
Notiunea de chip ca a lui Dumnezeu arata ca fiinta umana este deiforma chiar in structura sa, ca este destinata comuniunii indumnezeitoare si capabila sa-L cunoasca pe Dumnezeu pe masura propriei capacitati de a-L primi. Dupa cum scrie un duhovnic contemporan: "Dumnezeu se daruieste oamenilor dupa setea lor. Unora, care nu pot bea mai mult, le da doar o picatura. Dar El ar dori sa le dea mari intregi, asa incat, la randul lor crestinii sa potoleasca setea lumii".
Lui "Dumnezeu este iubire" (In. 4, 16), ii corespunde Arno ergo sum (iubesc, deci exist) al omului. Kallistos spune in Filocalie ca: "Cel mai mare lucru ce se petrece intre Dumnezeu si sufletul omenesc este acela de a iubi si de a fi iubit".
Pe scurt, fiecare facultate a sufletului omenesc reflecta chipul (cunoasterea, libertatea, iubirea, creatia) si toate sunt centrate pe realitatea duhovniceasca a carei insusire este aceea de a se autodepasi ca sa se lanseze in adancul dumnezeiesc si sa-si potoleasca acolo dorul sau. Orice limita contine un dincolo, isi contine propria transcendenta; tocmai pentru aceasta sufletul nu se poate odihni decat in infinitul dumnezeiesc.

Răspuns utilizator avertizat
| zorialbi a răspuns:

Chipul lui Dumnezeu in om inseamna ca avem ratiune, vointa si sentiment (spre deosebire de animale). La asemanarea cu Dumnezeu suntem chemati sa ajungem (asemanarea cu Dumnezeu=mantuire)

| Eron a răspuns:

Dumnezeu poate sa ia orice forma, dar asta nu inseamna ca El nu are o forma exacta.Fiindca Biblia spune ca omul a fost facut dupa chipul si asemnarea Sa, inseamna ca Dumnezeu arata ca un om desavarsit.Subliniez cuvantul desavarsit.Pentru ca Adam nu a fost ca toti ceilalti oameni.Doar Adam a fost dupa chipul si asemanrea lui Dumnezeu, pentru ca toti ceilalti oameni au decazut.Asa ca eu cred ca este gresit sa spunem ca Dumnezeu este acorporal.

| Eron a răspuns:

Hep-hap
Prea incurci lucrurile.Nu stiu ce sa-ti raspund.Eu mi-am exprimat parerea.Si chiar cred in parerea mea. Tu o ai pe a ta si eu pe a mea.Pentru ca Biblia spune ca omul a fost creat dupa asemanarea Sa, eu ma gandesc ca Dumnezeu arata ca un om.Adica, pardon, omul arata ca Dumnezeu.Biblia spune clar si eu asta cred.Sincer, chiar mi-ai facut sa-mi pun un semn de intrebare. O sa intreb si eu mai departe, la cei care chiar stiu si apoi o sa-ti spun si tie. Daca vrei, desigur.

| eeeeeeeeee a răspuns:

Adica suntem niste nimicuri, nu te-ai prins?winking

| eeeeeeeeee a răspuns:

Alexandros, dumnezeu era... bun la chip. n-ai inteles nimic!laughingstai jos!

| eeeeeeeeee a răspuns:

Cine-i curajosul care da stupid la aproape toata lumea, dar care nu se oboseste raspunzand? hmmmm... poate atat poate si el sa faca in lipsa argumentelor logice...

| eeeeeeeeee a răspuns:

Valeu! dumnezeu are corp? poete merge si la sala, sa si-l intretina. poate foloseste si antirid.pai despre asta ar trebui sa scrie in biblie.trucuri pentru a arata mai bine.ar fi o carte mai cautata!

| Leea1234 a răspuns:

"crede si nu cerceta!"

| Leea1234 a răspuns:

@ZBENGUICI-din respect pentru Raluca, prefer sa nu-ti dau replica, dar iti propun sa intri pe blog, sa citesti ultima postare a Ralucai, si sa incerci sa-i respecti dorintele...asta daca stii ce inseamna ala respect!

| ionoion a răspuns:

Probabil ca se refera la suflet in ideea ca, la baza oamenii sunt buni.
Nu spune ca a facut corpul omului ci omul insusi dupa asemanarea sa.

| SuKi2KirAi1 a răspuns:

Dumnezeu are un chip ceresc dar fiindca oamenii nul vad au zis ca e acorporal Dumnezeu a fost vazut de Ilie dar e atat de stralucitor caci este invizibil pentru noi.

| dragalasica a răspuns:

El hotarea cum sa arate acel om

Răspuns utilizator avertizat
anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Asta e una dintre dilemele crestinismului, am cerut deseori explicatii la asta.Toti s-au fastacit.Desteapta intrebare, astept raspunsurile.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Asemarea cred ca e mai mult spirituala, avand in vedere ca noi santem de toate culorile.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Tocmai discutam cu cineva care-mi spune aca Dumnezeu nu a fost vazut de nimeni si i-am aminitit de Moise. El a vazut o flacara. In fine, sa presupunem ca e vorba de chipul si asemanarea spiritualawinking