| ServanaAtoni a întrebat:

Daca pe terra un minut inseamna 60 de secunde, in spatiu cat inseamna un minut? cate secunde/minute/zile/luni/ani?

Răspuns Câştigător
| zetmada86 a răspuns:

Viteza de scurgere a timpului depinde de viteza de deplasare in spatiu, tinand cont ca noi ne deplasam odata cu pamantul, iar in spatiu aceasta deplasare nu ar exista, apar diferente, dar sunt foarte mici pentru a fi luate in calcul, efectul creste cu cat te apropoii mai mult de viteza luminii, iar cand o atingi se spune ca timpul sta in loc (si daca te intereseaza subiectul: teoretic se spune ca atunci cand depasesti viteza luminii, viteza de scurgere a timpului e negativa, si te intorci in timp, dar practic e imposibil sa atingi viteza luminii si sa o si depasesti)

20 răspunsuri:
| Vizitiul a răspuns:

Pacat ca in spatiu nu mai exista oameni care sa puna o astfel de intrebare in legatura cu timpul lor de acolo si cel de pe Geea (planeta locuita de noi.)

| Dannyjj a răspuns:

Nu prea vad ce te face sa ai dubii in ce priveste timpul din spatiu, un an pe tera inseamna o rotire completa a planetei noastre in jurul soarelui, o luna este 1/12 dintr-un an, o luna este o unitate de timp aproximativ la fel de lungă ca vreo perioadă naturală legată de mişcarea lunii. Conceptul tradiţional s-a ivit cu ciclul fazelor lunii, o luna poate sa aiba 28, 29, 30 sau 31 de zile, o zi are 24 de ore, etc pana la minut ce are 60 de secunde.
Cand masori un unghi masori in grade, minute si secunde, ceasurile vechi dupa umbra soarelui foloseau asta, cu fata spre nord, o tija ridicata in plan perpendicular cu pamantul vei observa umbra tijei data de soare ca se va misca cu timpul, e greu sa vezi miscarea de la o secunda la alta, dar se pot observa orele si daca pui ceasul cu ora 12 spre nord si in centrul ei e tija ridicata soarele va reflecta umbra tijei spre ora care este, soarele se misca cu cate 60 de secunde pe minut si 24 de ore pe zi.
Daca duci ceasul digital sau analog in spatiu secundele, minutele si ora tot atat dureaza, dar daca comparam planeta pamant cu o alta planeta, cand am vorbit despre "un an", rotatia pamantului in jurul soarelui fata de alta planeta nu este aceeasi, dupa masuratorii nostri pentru timp, pamantul inconjoara soarele intr-un an iar alta planeta de exemplu jupiter are masa mai mare decat pamantul iar gravitatia este diferita si inconjoara soarele intr-un alt timp decat un an pamantesc, alte planete se rotesc mai repede sau mai incet decat planeta pamant si daca duci ceasul ce merge dupa umbra soarelui pe alta planeta orele, minutele si secundele sunt mai scurte sau mai lungi din cauza ca planeta aceea se roteste mai repede sau mai incet decat planeta Terra(caminul nostru). Sper ca te-am lamurit.

| Dannyjj a răspuns:

@Derye! vezi ce raspuns ai dat prima data, si e total gresit ce ai zis tu acolo, si tu comentezi aici, daca cineva a pus o intrebare de ce nu suntem toti pentru unu la ce se si refera site-ul, citeste al 3-lea alineat unde am scris despre rotatia planetelor care difera si iti vei da seama ca zilele si orele difera de la o planeta a alta, sau citeste tot ce am scris ca nu ai dubii si sa imi lasi mie un mesaj de genu pe care l-ai lasat si lu @tania.

| luana1 a răspuns:

Poate te intereseaza distantele parcurse in timp de 1minut la viteze diferite? Pentru ca 1 minut aici =60 secunde acolo in spatiu.

| Derye a răspuns:

Daca in Romania 1 minut inseamna 60 de secunde in China cat inseamna?

| Derye a răspuns:

@Tania: imi pare rau ca tu ai pus o intrebare atat de stupida incat sa nu merite si alte raspunsuri la misto. Totusi...chiar de'ar fi asa, o simpla cautare pe gugal te'ar fi rezolvat. Ambele lucruri imi permit mie sa te iau la misto, asa ca...iti sugerez sa nu.

| Derye a răspuns:

@dannyjj: Nu, am inteles. Dar ceea ce nu am inteles eu: unde zice tania de planete? :S Sau poate sunt eu atat de retardat incat sa nu vad cuvantul planeta in intrebarea ei. Ea a zis de spatiu, i'am raspuns printr'o intrebare la fel de stupida, si cum am mai zis: o simpla cautare pe gugal i'ar fi rezolvat problema. @dannyjj: nu am nimic personal cu tine, dar incearca sa nu te mai dai rotund doar ca sa aperi pe cineva "mai putin inteligent", sau mai bine zis "prea rasfatat ca sa caute singura si vine si intreaba aici orice idiotenie". De ce sa se lipseasca ea de comoditate cand ne poate lipsi pe noi, nu?
Eu cred ca v'ati cam luat'o in cap cu site-ul asta, si intrebati pana si in ce zi suntem, numa' ca sa nu va uitati in calendar.
Discutie incheiata.

Daca vrei sa continui polemica pe aceasta tema fa'o in inbox-ul meu. Si asa am primit injuraturi ca oricare alt user cu ceva mandrie.

| zetmada86 a răspuns:

Daca stai pe loc este la fel. dar cu cat te deplasezi mai repede timpul se comprima, dar pentru tine decurge normal, se zice ca daca depasesti viteza luminii, timpul are valori negative (te intorci in timp). ex; daca calatoresti 10 ani cu 99% din viteza luminii, pe pamant poate trec 10000 de ani. Si ceasurile satelitilor sunt reglete in fiecare zi pentru ca se decaleaza fata de ceasurile de pe pamant si cand mergi cu masina timpul tau trece ceva mai incet decat timpul unui om care sta pe loc (insesizabil) Studiaza teoria relativitatii, si o sa intelegi mai bine.

| zetmada86 a răspuns:

Spatiul si timpul exista pretutindeni, spatiul si timpul sunt ca o tesatura, timpul nu este neaparat ce arata un ceas, secundele, minutele si orele au fost facute pentru a ne organiza viata, rotatia pamantului nu este un reper fix, in urma cu cateva miliarde de ani o zi dura 6 ore.

| cornel a răspuns:

Tot atat are.

| ServanaAtoni explică:

Derye, plimba ursul!

| ServanaAtoni explică:

Multumesc frumos, dannyjj!
apreciez >: D

| ServanaAtoni explică:

@zetmada86
multumesc frumos! mi-ai fost de mare ajutor

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ce e mai greu, un kg de plumb sau un kg de faina?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ia-ti un ceas cu tine in spatiu. Crezi ca in timp ce limba face o rotatie completa iti va creste barba? http://sp2.ro/3178c3

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In spatiu nimic nu se masoare (ca nu are cine) dar daca ar duce un ceas acolo un min ar avea tot 60 sec.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Interesanta intrebare... timpul nu e o marime constanta. Timpul e o marime relativa, e relativa la viteza luminii, deci cu alte cuvinte ora 12 pm pe glob nu e neaparat 12pm in univers, conform lui Einstein.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pe pamant datorita rotatiei axei timpul are releventa de aceea sunt 24 de ore 4 anotimpuri 12 luni, in spatiu timpul nu are relevanta, este practic inexistent deoarece nu exista vreun mecanisc natural care sa declanseze reactia de scurgere a timpului [printre praf si roci nu cred ca exista timp deoarece nu le pasa pe cand viata e limitata, deci notiunea de timp este data de viata insasi

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da' chiar. Derye hai plimba ursu de aici odata.

| Urzică a răspuns:

Ce intrebare incurcata ai pus!
Nu prea cred ca suntem noi in masura sa iti raspundem la aceasta intrebare.

EuSiAtat