| Demon3D a întrebat:

Dacă spre exemplu o galaxie este la 1 miliard de ani lumina de Pământ, asta înseamnă ca noi o observam cum era ea acum 1 miliard de ani, de unde știm ca între timp galaxia nu a fost distrusă? Același lucru este valabil și pentru stele. Are cineva un răspuns?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Majoritatea stelelor pe care le vedem au murit deja, dar dureaza pana lumina care a plecat de la ele se loveste de noi si dispare (desi poate sa se loveasca altundeva si tot sa dispara). Si da, este partial adevarat ca se vede cum era acum ceva timp, dar doar daca obiectul respectiv era o sursa de lumina sau reflecta lumina, adica daca un extraterestru s-ar uita la pamant, nu va vedea ceva clar, deoarece lumina se refracta pe apa si este absorbita de sol.

| Demon3D explică (pentru anonim_4396):

Nu cred ca are legătura dacă se lovește de altceva lumina, dispare doar după ce ajunge la noi. E foarte interesant cum se discuta despre stele aflate la milioane de ani lumina, miliarde chiar cu atâta lejeritate, când in realitate posibil ele sa nu mai existe de ceva timp.

| Rd79 a răspuns (pentru anonim_4396):

"Majoritatea stelelor pe care le vedem au murit deja"

De unde dracu' ai scos prostia asta? Aproape toate stelele pe care le vedem sunt inca acolo si o duc bine mersi.

16 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Nu poti sa stii ce s-a intamplat in cei 1 miliarde de ani, cat timp a durat pana ce lumina si/sau alte unde electromagnetice au ajuns la noi.
Doua lucruri insa sunt SIGURE:
1. In timpul de 1 miliard de ani trecuti, aceea galaxie s-a deplasat deja considerabil din locul unde o sesizam acum
2. Chiar daca semnalele electromagnetice produse de o galaxie intreaga ar putea fi sesizata de la o asemenea distanta, o stea componenta a unei galaxii nu ar fi sesizabila de la asemenea distanta, cel putin nu cu tehnologiile noastre actuale.

| Darkmagic a răspuns:

Discutam de obiecte/fenomene aflate la miliarde de ani-lumina fata de Pamant, cand simplu, explicat/calculat, daca te uiti in momentul definit "acum" la Luna, o vezi asa cum aceasta era in urma cu 1, 28 secunde? happy
Asta e Relativitatea: "nicio informatie, nicio influenta fizica nu poate sa calatoreasca mai repede decat lumina".
Cauta pe net expresia "conul luminii trecute", si daca gasesti articole, acolo vei afla si explicatia simpla:
Dintr-un punct P, care inseamna ca timp "Acum" si ca spatiu "Aici", un observator care priveste in univers NU o sa-l vada niciodata "in prezent", pentru ca nicaieri in univers, nimic nu este instantaneu.
Ti-am dat exemplul distantei Pamant-Luna, dar daca vrei ceva care sa-ti lamureasca definitiv problema loco, de Spatiu si Timp, priveste un obiect care se gaseste la...un metru distanta de tine.
Daca lumina parcurge in vid distanta de 1 metru, in 3, 30 nanosecunde, se cheama ca nici pe el, obiectul aflat la 1 metru de tine, NU il vezi asa cum este, ci asa cum ERA, in urma cu o x unitate de masura temporala.

| unoarecare2 a răspuns (pentru Darkmagic):

Am inteles ca daca te uiti la luna te uiti cum arata ea acum 1 secunda si nu cum o vezi tu in momentul exact cand te uiti si asa si la soare si asa mai departe. Dar nu inteleg totusi cum de le vezi ca exiata in trecut atunci cand te uiti de departe la ele? Adica existenta nu e simultan in acelasi loc? Imi poti explica te rog mult ca sa pot intelege si eu? multumesc

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

1 miliard de ani pentru o galaxie nu înseamnă foarte mult. Putem sti din observații și calcule.

| Uvox a răspuns:

Da, exact asta se întâmplă și cu stelele.
Cum stim ca nu a fost distrusă? Presupunem ca mai exista după ce se intampla in jur. Sunt curios, cum crezi tu ca dispar galaxiile?

Ca sa citez un clasic...

La steaua care-a răsărit
E-o cale-atât de lungă,
Că mii de ani i-au trebuit
Luminii să ne-ajungă.
Poate de mult s-a stins în drum
În depărtări albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre,
Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie:
Era pe când nu s-a zărit,
Azi o vedem, şi nu e.
...

| Demon3D explică (pentru Uvox):

Cum cred ca dispar? Se ciocnesc cu alte galaxii sau nu mai sunt in stare sa creeze stele noi și mor încet cele deja prezente.

| Uvox a răspuns (pentru Demon3D):

Da, în mare cam asa se petrec lucrurile.

| Rd79 a răspuns:

Galaxiile nu dispar intr-un miliard de ani. Chiar si asa, logic ca nu putem stii daca galaxia a fost distrusa sau nu intre timp.

| Theo94 a răspuns (pentru Rd79):

Poate ca multe dintre ele nu au murit, dar ce vezi pe cerul noptii este o istorie, vezi stelele cum aratau ele in trecut, depinde de distanta, de ex, soarele (ziua) il vezi cu opt minute in urma, am vazut la un documentar/e de astronomie.

| Rd79 a răspuns (pentru Theo94):

In general, aproape toate stelele vizibile (cu ochiul liber) sunt la cateva sute de ani lumina. Si o stea are durata de viata de cateva miliarde de ani (desi unele doar cateva zeci de milioane). Plus ca soarele nostru este intr-un loc unde stelele sunt relativ tinere, deci sansele ca o stea vizibila cu ochiul liber sa se fi stins sunt foarte mici.

| Marius0Danut a răspuns:

1 an lumina nu este o unitate de masura pentru timp ci pentru distanta. 1 an lumina =9.460.730.472.580,8 km. Si chiar daca putem observa Galaxia Andromeda care e la 2, 6 nr ani lumina asta nu inseamna ca o vedem cum era ea acum 2, 6 nr de ani ci tot in prezent o vezi. Sper ca te-am lămurit.

| Uvox a răspuns (pentru Marius0Danut):

Ma vad nevoit să iti spun ca greșești groaznic.
Da, este o unitate de masura a distanței dar poate imi explici cum vezi tu "în prezent".
Ca sa stii, soarele este la 8 minute lumina distanta, adica aproximativ 150 milioane de km.
Si ce sa vezi, lumina face fix 8 minute până la noi.
Deci? E nevoie sa explic mai clar?

| Demon3D explică (pentru Marius0Danut):

Ba exact asta înseamnă, ca luminii i’au trebuit 2.6 ani ca sa ajungă la noi.

| Theo94 a răspuns (pentru Marius0Danut):

"distanța medie dintre Pământ și Soare este de circa 500 secunde-lumină (8, 3 minute-lumină). Altfel spus, o rază de lumină emisă de Soare ajunge la Pământ abia după 8, 3 minute. Deoarece viteza luminii este cea mai mare viteză posibilă în Univers, nu numai razele de lumină ci absolut orice vine de la Soare (imagini, radiații, câmpuri, informații) și ajunge pe Pământ are o „vârstă" de cel puțin 8, 3 minute.
cea mai apropiată stea, Proxima Centauri, se află 4, 22 a.l. depărtare de Pământ; pentru a ajunge la noi lumina acesteia are nevoie de 4, 22 ani. Altfel spus, toate observațiile stelei Proxima C. efectuate pe Pământ, de ex. cu un telescop, prezintă steaua așa cum era ea în urmă cu 4, 22 ani, deci se observă trecutul stelei, și nu imaginea acesteia din prezent."

https://ro.wikipedia.org/wiki/An-lumin%C4%83