| 4ndr33y a întrebat:

De ce au incetinit puternic descoperirile stiintifice?
In ultima jumatate de secol, descoperirile din domeniul medical sunt aproape nule, doar perfectionari ale tehnicilor si tratamentelor deja descoperite.
In domeniul electronic, de asemenea. Totul este bazat pe aceeasi tehnologie invechita. De exemplu ecranul LCD a fost inventat acum 100 de ani iar de atunci doar imbunatatit si inca nu a fost descoperita sau inventata alta tehnologie mai fiabila si economica.
Un alt exemplu, bateriile Li Ion / Li Po (inventate acum 30 ani) care sunt mai importante decat va imaginati, de asemenea au stagnat, aceste baterii sunt piedica numarul 1 al opririi poluarii automobilelor din moment ce nu exista o tehnologie care sa ofere o autonomie decenta inclusiv pentru camioane (poluantele nr 1 din trafic)
Nu se descopera un alt mod de a calatorii in atmosfera si spatiu in afara de motoarele conventionale cu carburant / combustie.
Am ajuns la apogeu, s-au plafonat mintile luminate ale omenirii?

11 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Pentru lista de descoperiri științifice Google Nobel Prize.

| 4ndr33y explică (pentru doctorandus):

Si ce sa vad acolo? Stiinte economice si ecuatii rezolvate? Mai citeste odata intrebarea, se pare ca nu ai inteles ideea, probabil n-ai citit tot.

| Goddessss a răspuns:

Pai chiar asta e ideea.
Am ajuns la o asa dezvoltare, încât este foarte greu sa mai inventezi ceva.
Tu nu observi ca deja începem sa ne autodistrugem?
Stai liniștit, ca avem foarte multe descoperiri științifice.

| doctorandus a răspuns (pentru 4ndr33y):

Iar tu nu ai inteles ce inseamna "descoperire stiintifica".

| 94Lucifer94 a răspuns:

Se lucrează si la multe proiecte secrete care sunt peste nivelul nostru de înțelegere. Cum ar fi teleportarea sau controlarea vremii sau chiar a oamenilor sunt doar cateva exemple care imi vin in minte. Nu te poți astepta sa se inventeze tehnologii ieșite din comun, precum dispozitive de calatorit in timp sau in alte dimensiuni, dar totuși ar trebui să găsim metode de a ne descoperi potențialul de a folosi un procentaj mai mare al creierului. Sincer aveam si eu in minte un proiect de a crea o bicicletă cu pistoni in loc de pedale, si să fie mai rapidă decat o bicicletă normală, dar de la idee până la mecanismul care sa faca acestea posibile, e nevoie de multă muncă si imaginatie, dar si cunoștințe in acest domeniu. Cu atât mai greu este de realizat ceva electronic, de multe ori imi depășește nivelul meu de intelegere, cum a reușit totuși omenirea să avanseze tehnologic atat de mult.

| baru a răspuns:

Totul este in dezvoltare. Depinde cat se ofera pentru omenire.

| Bizon95 a răspuns:

Sincer, dar esti DUS MAMA
pe la inceputul mileniului am fost o saptamana in spital cu o glezna rupta si acolo am cunoscut pe cineva care isi facea implant de sold si care povestea ca, la inceputul anilor 90 asa un implant de aducea de la stai numai in pat pana la poti sa mergi pana la WC, iar acum cu noua tehnologie poti sa faci plimbari lungi de km intregi

nu mai vorbim ca in ziua de azi FOARTE multe operatii se fac prin laparoscopie cu o mica incizie prin care se introduce un aparat special cu care se face operatia, si nu mai e vorba de taiat si ajuns cu mana la problema (cel mai semnificativ exemplu e operatia de apendicita)

nu mai vorbim de smartphones care au inceput in 2007, iar in jumatea asta de secol

nu vreau sa incep cu, calculatoarele, care acum 30 de ani erau puse pe TV... ANALOGIC, si aveau ca date, casetofon si casete audio, iar dupa aia odata la 6 luni se dubla frecventa si puterea de calcul al unui calculator personal

la LCD te inseli serios, s-a ajuns la 4k SI LA OLED, care sunt MUUULT MAI BUNE

cat despre iesit in spatiu, iar nu sunt de acord, s-au descoperit niste fire care ar fi capabile sa suporte un lift spatial, insa sunt asa de scumpe (50 de mii de $ pentru jumatate de metru) ca inca nu isi permite nimeni sa le cumpere in cantitatile necesare

samd

cu ce sunt de acord e deplasarea in spatiu, insa din pacate distantele lungi nu merg DECAT cu "workaround" (de gen motor warp, care indoaie spatiul din jurul navei) sau Einstein-Rosen bridge (wormhole) care face o gaura in spatiu intre 2 puncte, insa de astea suntem departe, departe, DEPARTE... sincer

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Ești slab informat. Citește despre premiile Nobel.

| Nilsson a răspuns:

N-aș zice că au încetinit, poate multe descoperiri nu sunt atât de spectaculoase și din acest motiv nu primesc atât de multă atenție.

În domeniul medical de exemplu, în trecut un diagnostic cu cancer însemna moarte sigură, acum sunt metode de tratament care au crescut considerabil speranța medie de viață.

Anul acesta s-au lansat smartphone-uri pe care le pliezi și cu tehnologie 5G, pe vremea când Nokia domina piața nici măcar nu ne gândeam că ar fi posibil așa ceva.

S-au descoperit niște metode de a crește viteza încărcării bateriilor dar principala problemă a acestora este ciclul de încărcări redus.

Bine, mai sunt uneori și așteptări mari din partea publicului, în 2020 lumea se aștepta să se lanseze mașini zburătoare și în schimb se lansează Cybertruck, probabil cea mai urâtă mașină din istorie laughing

| RAY a răspuns:

Pentru ca uni se multumesc doar cu raspunsul dumnezeu a facut, daca gandesti este pacat si vei ajunge in iadul vesnic, asa ca nu gandi, spune doar dumnezeu atat, dumnezeu este raspunsul la toate, noapte minti, odihna minti vesnice amin, gandeste-te unde eram daca nu exista evul mediu si azi sunt tot felul de pers care sunt antistiinta, progresez

| AdelinaC a răspuns:

Progrese se fac in domeniul medicinii. In continuare apar molecule noi si se fac trialuri clinice, in special in hematologie si oncologie. Despre alte domenii nu stiu ce sa zic, dar sigur sunt si acolo.
In legatura cu produsele mentionate de tine cred ca intra in calcul si marketingul. Este mai usor sa vinzi produsele despre care se stie deja ceva, plus ca firmelor care le produc nu le convine sa iasa de pe piata si nu le lasa pe cele noi