| OctavianDanielMaria a întrebat:

De ce cand sari in sus in avion, cazi in acelasi loc, dar daca esti pe acoperisul uni tren, nu cazi in acelasi loc?

Răspuns Câştigător
| mastadont a răspuns:

Pentru că atunci când ești în avion tu te miști o dată cu acesta. Dacă avionul merge cu 300 la oră atunci și tu te miști tot cu aceeași viteză indiferent dacă ești în aer sau nu. Când sari pe acoperișul unui tren viteza ta este diferită decât cea a trenului tocmai pentru că nu mai ai contact cu acesta și atunci cazi în alt loc. Dacă ai sări pe acoperișul unui avion ai cădea în alt loc.

Răspuns utilizator avertizat
| MaryMaria333 a răspuns (pentru mastadont):

Cade in alt loc pentru ca il trag curentii, asa'i?

| mastadont a răspuns (pentru MaryMaria333):

Putem spune și așa.

| MaryMaria333 a răspuns (pentru mastadont):

Multumesc, dom' profesor. Chiar am fost si eu curioasa pe tema asta. Official ne'ai predat o lectie interesanta de fizicawinking

| mastadont a răspuns (pentru MaryMaria333):

Eh nici chiar așa. Sunt profesor de limbi de fapt big grin doar cu numele că nu profesez... Fizica mă pasionează puțin totuși.

| MaryMaria333 a răspuns (pentru mastadont):

Eu nu le'am avut niciodata cu domeniul fizica, chimie, matematica. De'aia sunt la filo. Le'am facut pana intr'a 10a si gata happy

| mastadont a răspuns (pentru MaryMaria333):

Cu matematica nici eu, am detestat-o de-a dreptul. Cu restul m-am înțeles mai bine însă. Și eu tot la filo am terminat, și dup-aia am urmat facultate și master în limbi. Pasiunile vechi nu se uită prea ușor însă...

| MaryMaria333 a răspuns (pentru mastadont):

Eu acum vin a 12a, ar cam trebui sa ma hotarasc la ce faculta sa merg... Cred ca la cea de limbi straine, ma pasioneaza.
Ca meserie de baza as alege profesor de engleza, un job ok, +pot sa mai fac in paralel alte activitati gen sa invat sa cant la un instrument
Iar tie, felicitari si iti doresc succes!winking

| anonim_4396 a răspuns (pentru mastadont):

Ba și când ești pe tren ai aceeași viteză cu acesta, pentru că altfel nu ai mai fi pe tren, iar dacă sari în tren tot în același loc cazi(chiar dacă în momentul săriturii nu ai nici un contact cu trenul). Gravitația și presiunea aerului te face să nu cazi în același loc dacă sari pe tren.
Așa user, așa fundă...

Răspuns utilizator avertizat
28 răspunsuri:
| Cosmin86 a răspuns:

Ai sarit tu in avion? Eu am cel putin 5 zboruri/an, ar trebui sa incerc laughing

| cristimihailov a răspuns:

E chiar grav, ma uit la raspunsurile de aici si e grav rau.

Voi de forta de frecare ati auzit?

In cuvinte simple: La tren te freci de vant cand sari in sus. In avion nu ai asta. Daca ai sta pe botul avionului si ai sari mai tare in sus o sa treaca pe sub tine si nici nu te vei prinde. Din aceleasi motive.

Se pare ca noua generatie va fi o generatie de pictori, muzicieni si geografi.

Si e nasol...

Răspuns utilizator avertizat
| AnastasiaK a răspuns (pentru cristimihailov):

Pai dupa principiul tau, daca te arunci de la un etaj suficient de sus, o sa ajungi nevatamat jos...ca deh, asa puternica e forta de frecare.

Exista si forta de frecare, ok, dar pana acolo, explicatia ti-o da un copil de gradinita: ai sarit (de la coordonatele X, Y), te-ai desprins de obiectul in miscare, ăla se misca, dar tu cand cazi înapoi (la coordonatele X, Y) nu vei mai fi LOGIC la aceeasi pozitie fata de obiectul in miscare pentru ca, SURPRIZA, s-a miscat. Acum, daca vrem sa ne dam destepti, mai bagam si o inertie, o forta de frecare, luam in calcul viteza trenului, greutatea celui care sare, etc si constatam ca nu aterizeaza exact exact de unde a sarit (coordanatele pe pamant ca am stabilit deja ca s-a miscat trenul). Dar astea sunt deja irelevante, pentru ca si fara aer (deci fara forta de frecare), tot aterizezi in alta parte pe tren.

P.S. Forta de frecare la care te referi tu (cea opusa miscarii trenului) actioneaza si cand nu sari.

| cristimihailov a răspuns (pentru AnastasiaK):

Mi-e greu sa cred ca nu se mai face fizica prin scoala.

Banuiesc ca nu ai auzit de inertie, decelerare si alte mici forte fundamentale.

Conform ideii tale si a copilului de gradinita, banuiesc ca trenul merge cu 50 km la ora, si datorita fortei de frecare in special cu aerul, cazi un pic mai in spate. Dar la un avion, care merge cu 800 de km pe ora, ar trebui ca acelasi salt sa te duca 5 scaune mai in spate, conform acelorasi principii ale tale.

Nu stiu cu ce avioane ai zburat tu, dar mie nu mi s-a intamplat. Si tare ma indoiesc co mi se va intampla asta.

Forta de frecare opune rezistenta. Faptul ca sari de pe bloc si iti rupi gatul este o chestie ce tine de densitatea aerului.

Faptul ca aterizezi in alta parte este normal si de la viteza de rotatie a pamantului, dar si de cea de evolutie in jurul soarelui, dar sunt atat de mici incat nu sunt importante.

Inainte eram putin ingrijorat. Acum, vazand si cu cata pasiune raspunzi, chiar incep sa ma ingrijorez rau. Mi-e clar, ori e foarte grav, ori vorbesc cu pictori despre fizica. Una din ele, sper sa fie a doua. Ca voi va trebui sa imi platiti pensia, si ma tem ca nu veti putea...

| AnastasiaK a răspuns (pentru cristimihailov):

"Acum, daca vrem sa ne dam destepti, mai bagam si o inertie, o forta de frecare, luam in calcul viteza trenului, greutatea celui care sare, etc" - citat din raspunsul meu anterior laughing Data viitoare inainte sa faci pe desteptul, macar citeste raspunsul pana la capat. E cam aiurea sa acuzi ca nu stie despre inertie fix persoana care a adus-o in discutie.

"Ca voi va trebui sa imi platiti pensia, si ma tem ca nu veti putea..." La ce conversatie inteligenta avem, eu ma tem ca as putea sa-ti platesc pensia pe toata viata din castigurile mele actuale pe un an sau mai putin. Depinde de cat de repede intentionezi sa "pleci". Daca te urci pe avion sa testezi daca e adevarat ce ti-am zis eu, o sa fie curand...ca din avion (sau din tren), nu se aplica din moment ce te misti cu avionul (aka cu obiectul in miscare), cap patrat.

| cristimihailov a răspuns (pentru AnastasiaK):

Ciudat este ca desi ai capul patrat, nu realizezi. Faptul ca aduci in discutie niste lucruri pe care nu le intelegi, nu inseamna si pricepi relatiile dintre ele.

Inertia, forta de frecare, acceleratia, gravitatia, etc, nu dispar cand te aflii intr-un obiect in miscare. Sunt chestii fundamentale.

Dar tu stii mai bine, ce nu stii e cat de periculoasa este pseudostiinta asta a ta. Dar poate vei afla, desi iti doresc sa nu o faci.

Si chiar m-as bucura sa iti permiti sa platesti pensia, chiar m-as bucura. Dar nu vei reusi, nu iti face griji. In plus vina ta e doar partiala.

Fiecare are luptele sale in viata, iar tu pari sa stai in liga secundara...

| AnastasiaK a răspuns (pentru cristimihailov):

Tu ai impresia ca vorbesti cu un copil care viseaza si el sa aiba bani cand ajunge mare? laughing Daca trebuie sa-ti dau mura in gura ca nu te duce capul sa te prinzi: discutia despre venitul meu nu este la timpul viitor, ci PREZENT si nu ma refer la burse ca am terminat studiile deja (desi am avut si bursa vreo 10 ani, ca na, atat de praf am fost la invatatura). Deci am in prezent propriul venit, chiar mai multe surse de venit, nu se pune problema daca "voi reusi" ca am reusit deja chiar foarte bine. Nu precizez sume ca nu-mi place sa ma laud cu banii, mai ales in fata celor care dau impresia ca duc lipsa (daca ti-e frica de pensie).

In rest, pari analfabet functional. Nu am ce sa dezbat pentru ca ai luat-o efectiv pe carari, pur si simplu ai vorbit ca sa nu taci...de argumemtat, n-ai argumentat, de inteles...n-aveai sanse. Doar ti-ai spus parerea (total irelevanta) despre mine. Deci, inca o data, ai vorbit despre ce nu cunosti si ai dat-o-n bara.

| cristimihailov a răspuns (pentru AnastasiaK):

Bursa la pictura...
D-aia ai probleme de atitudine... ca stii multe si ai sfaturi la toate.

Dar e ok, nu iti face griji. Toti sunt analfabeti si capete patrate la tine, care le stii pe toate.

La cata invatatura ai, ma chiar intreb cum de nu iti pui si asemenea probleme.

Succes nebanuit iti urez la bursele tale de engleza si pictura, ca la stiintele tehnice esti praf.

Si e normal, nu poti sa fii as in toate.

Dar la final ma bucur ca ne-am inteles. Parerea ta gresita e neimportanta pentru multi. Si eu printre ei.

| AnastasiaK a răspuns (pentru cristimihailov):

Scrisesem altceva, dar hai sa inchei politicos si sa-ti dau ocazia sa dovedesti (altora, ca mie mi-ai dovedit destule) ca nu esti cap patrat:

1. Ce studii ai? Ce facultate si in cadrul carei universitati (ca daca bagi una gen Titu te faci de ras)...asta ca sa ne arati ca nu ai studiat chiar tu pictura.
2. Explică DE CE afirmatia mea e gresita. In vid, daca te detasezi de un obiect in miscare (sarind in sus), cazi tot pe el (presupunem ca mai avem o forta asemenea gravitatiei care te va trage inapoi in jos) fix in acelasi loc pentru ca nu te freci de aer?

Vrei sa te dai expert in fizica, be my guest, DAR CU ARGUMENTE, nu cu infumurare si comentarii de 2 lei. Nu am sustinut nicio secunda ca sunt experta in fizica, n-am obtinut decat un premiu la un concurs internațional legat de fizica prin liceu si cam atat, in rest la facultate am reusit sa ma detasez aproape complet de materia asta (in masura in care poti urmand o facultate de mate-info), DAR discutia asta e la nivel de gimnaziu, iar atitudinea ta la nivel de gradinita asa ca da, si un pictor se poate baga linistit in discutia asta si sa te contrazica daca simte nevoia pentru ca ai adus 0 argumente.

| cristimihailov a răspuns (pentru AnastasiaK):

Se pare ca unele victorii te inalta, alte victorii te coboara. Consider ca discutiile cu pictorii aiurea, ma coboara.

Oricum, acesta este ultimul meu raspuns.

Noi vorbim de conditii reale aici, nu de vid. Nu ai un tren care se misca si tu sari de pe el in vid. In plus, nu e necesar sa consideram si alte forte care sunt relativ constante (ex: gravitatia, care una este la nivelul solului si alta este in avion, etc).

In conditii reale, un sistem se deplaseaza, sa zicem pe plan orizontal de la A la B, este necesara o forta de acceleratie pentru a ii mentine viteza de miscare constanta.

Daca tu sari sa zicem in sus, pentru timpul petrecut in aer, forta de acceleratie dispare si apare inertia, care inca iti pastreaza directia de deplasare, decelerat. La revenire, vei constata teoretic ca ai cazut putin mai in spate. Acest lucru se aplica si la tren si la avion.

Faptul ca inertia este proportionala cu viteza de deplasare a obiectului pe(in) care stai, face ca distanta parcursa in sensul invers deplasarii sa fie relativ aceeasi.

In momentul in care, te afli pe tren, forta de frecare a aerului, te va frana. Practic aici ai doua forte care actioneaza in sens invers directiei de deplasare.

Cat poti sa intelegi din enuntul de mai sus, bine. Cat nu, nu. Oricum e o chestie care se vaildeaza de fiecare data, in fizica. Inteleg ca la pictori culoarea se vede diferit in functie de lumina ambientala. In fizica e mai simplu.

Nu mai e nevoie sa raspunzi. Pastreaza-ti energia pentru lucruri mai interesante.

| AnastasiaK a răspuns (pentru cristimihailov):

1. Intrebarea cu studiile ai evitat-o, ma intreb de ce. laughing

2. Nu imi spui tu cand mai raspund si cand nu. Dar pot sa te ajut eu sa te tii de promisiune ca nu mai raspunzi cu un ignore.

3. Deci vrei sa fii prost pana la capat. Am zis eu (sau cineva aici) ca nu exista forta de frecare sau ca nu se aplica? Nope. Am zis ca si fara ea, tot cazi mai in spate pentru ca nu e suficient de puternica sa fie relevanta singura asa cum dadeai tu de inteles in primul raspuns cand te-ai trezit sa ii critici pe toti de aici si apoi pe mine cand ti-am zis ca si fara aer (deci in vid) tot cazi mai in spate ca sa iti demonstrez CLAR ca nu forta de frecare (care exista si pana sa sari, oricum) e relevanta. Dar felicitari, cu greu ti-ai amintit si tu ca exista alte forte!

4. Daca repeti la infinit un lucru, sa stii ca nu devine adevarat. Faptul ca ma numesti "pictor" nu-mi anuleaza nici premiile, nici diplomele, nici studiile, nici veniturile...nici nu ma face talentata la pictura. Doar arata cat de frustrat esti tu.

P.S. Mister geniu la fizica, precizarea cu gravitatia am facut-o pentru ca asa se face un enunt corect. Din moment ce schimbasem datele problemei si am zis "in vid", era logic sa precizez toate conditiile ipotezei.
Esti fix genul ala de cap patrat care se leaga de fiecare detaliu neintelegandu-i rostul...tot pe la analfabet functional te încadrazi, ca nu esti in stare sa intelegi un text simplu.

| PainTech a răspuns:

Nu stiu ce sa zic de raspunsul la care ai dat tu funda...

Atunci cand sari, indiferent daca sari de pe tren sau in avion ai aceeasi viteza cu trenul / avionul.

Diferenta e ca atunci cand sari in avion aerul din avion si toate obiectele au aceeasi viteza ca avionul (viteza relativa e 0).

Atunci cand sari pe acoperisul unui tren viteza aerului din afara trenului nu mai e aceeasi cu cea a trenului ( viteza relativa a aerului fata de avion este diferita de 0 ).

Daca am avea teoretic un avion cu o gaura la ambele capete nu ai mai cadea in acelasi loc. De ce? Viteza aerului ar fi diferita de cea a avionului si te-ar duce in spate.

Toate astea presupunand ca viteza e constanta, nu exista accelerare.

| PainTech a răspuns (pentru PainTech):

Viteza e constanta si directia e constanta. Foarte important.**

| Algo098 a răspuns:

Din cauza aerului. In avion aerul merge simultan cu avionul, fiind in interior, dar pe acoperisul trenului aerul ramane in urma si te trage inapoi happy

| Jiakda a răspuns:

Posibil ca are legatura cu fortele care actioneaza asupra ta. Atunci cand sari intr-un avion singura forta care actioneaza (in afara de gravitatie ) este viteza avionului. Insa atunci cand sari pe acoperisul unui tren apare forta vantului care te impinge inapoi.

| LPCTSTR a răspuns (pentru Jiakda):

Nu te impinge, ca sa te impinga ti-ar trebui o parasuta, iti incetineste viteza din cauza frictiunii cu moleculele de aer.

| LPCTSTR a răspuns (pentru LPCTSTR):

Plus ca trebuie sa ai o viteza considerabila pentru a observa efectul, ca in madre Romanica cu maxim 80 km/h clar n-ai sa ai cine stie ce rezultate.

Întrebări similare