| jeann a întrebat:

De ce durata zilelor si a noptilor respectiv unghiul razelor Soarelui nu variaza uniform pe parcursul anului?

In jurul solstitiilor durata zilelor si a noptilor e aproape constanta. La fel si unghiul razelor Soarelui e aproape constant.
http://www.timeanddate.com/......onomy.html
http://www.timeanddate.com/......onomy.html

La echinoctii variaza cel mai mult
http://www.timeanddate.com/......onomy.html
http://www.timeanddate.com/......onomy.html

6 răspunsuri:
| Mădă0611 a răspuns:

Pentru ca axa Pamantului e inclinata la 23, 5 grade Nord, si cum se roteste in jurul lui si in jurul Soarelui, intr-un timp Soarele o sa fie undeva mai sus de Ecuator, la solstitiu de vara razele lui batand perpendicular pe paralela de 30 si ceva de grade nord (tropicul racului), daca nu ma insel, apoi cum Pamantul se roteste, ajunge in alta pozitie de unde pare ca Soarele incepe sa coboare, la echinoctiu de toamna razele lui bat perpendicular pe Ecuator, luminand si incalzind egal ambele emisfere, la solstitiu de iarna razele bat perpendicular pe paralela de vreo 30 de grade sud (tropicul capricornului, in emisfera de sud e vara, zi la polul sud, in emisfera de nord e toamna, noapte la polul nord), apoi urca iar, razele bat pe Ecuator (echinoctiu de primavara), apoi iar pe paralela de 30 grade nord, si tot asa.

http://2.bp.blogspot.com/......mantul.jpg

http://basarica.files.wordpress.com/2011/04/screenshot002.jpg

http://i.imgur.com/zF9qzkP.gif

Si ca lectia sa fie completa, instaleaza Stellarium (e free), deschide-l, si ai la meniu "optiuni data/ora", uita-te la sud (dupa ce pui locatia ta), pune ora 12 fix si schimba lunile, o sa vezi ca in vara Soarele e sus, iarna e jos, pentru ca "e" in emisfera sudica.

| faringosept a răspuns (pentru Mădă0611):

Latitudinea celor doua tropice are valoarea unghiului de inclinatie al axei NS adica 23, 5 cu aproximatie (mai exact 23 grade si 27 minute), lucru pe care il cunosti deja. Mi-am permis sa te "ajut"in acest fel, pentru a-ti forma clar in memorie "reperul", in ceea ce priveste pozitia celor doua tropice. In rest, rationamentul este corect si raspunsul tau la intrebarea postata de initiator este veridic la nivel de cultura generala

| Mădă0611 a răspuns (pentru faringosept):

Tineam minte ca e aprox 30, dar ca sa nu spun o prostie, am scris asa. tongue
Multumesc pentru informatie!

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Abia

Răspuns utilizator avertizat