|

De ce noaptea cu un cer senin e intuneric desi se vad atat de multe stele mai indepartate decat soarele nostru? Nu ar trebui sa fie lumina ca in timpul zilei? Daca intre stele si noi ar fi vid perfect noaptea ar fi lumina ca in timpul zilei?

6 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Treaba sta in felul urmator.

Un tip pe nume Olber a definit un paradox acum ceva vreme care ridica anumite intrebari cu privire la modul in care era vazut universul pana atunci (infinit). El a zis ca daca universul e infinit atunci fiind e plin de stele (sute de miliarde) ar trebui ca seara lumina lor sa lumineze pamantul in asa fel incat sa para ca e zi. Explicatia moderna a acestui paradox este a universul nu este infinit si ca momentan doar lumina catorva stele a ajuns pe pamant (incat sa le putem vedea pentru ca avem nevoie ca lumina lor sa ajunga pe retina noastra pentru vaz).

In plus, motivul pentru care se vad ca niste luminite mici cand unele sunt niste monstrii cu mult mai mari decat soarele nostru (unele si de peste 1000 de ori) se datoreaza faptului ca intensitatea luminii unui corp scade cu patratul distantei(i=1/d^2 unde I e intensitatea si d e distanta) deci daca iti dublezi distanta fata de obiect, intensitate scade cu 25% (i=1/(2^2) deci 1/4 e 25%) si aca te gandesti ca unele stele se afla la distante uriase fata de noi, intelegi de ce nu toata lumina lor ajunge la noi, pentru ca lumina care o produc e aceiasi doar ca pe masura ce te indepartezi se impastie pe o suprafata mai mare.

Nu e cel mai usor lucru de explicat dar sper ca ai inteles macar putin. happy

5 răspunsuri:
| a răspuns:

Pe cerul noptii se vad stelele ca niste puncte stralucitoare care sclipesc sau tremura, aceasta numai aparent, datorita turbulentelor din atmosfera terestra. Cea mai cunoscut stea este Soarele, este singura stea suficient de aproape de Pamant pentru a fii vizibila ca un disc si nu ca un punct.Stelele sunt compuse din plasma, compozitia lor fiind formata din nuclee de hidrogen si heliu.In plasma stelara se gaseste si:oxigen, carbon, neon si azot, stelele emana si elemente in forma gazoasa.Soarele fiind cea mai apropiata stea de Pamant lumina lui ajungand pe Terra in aproximativ 8 min.pe cand lumina celor mai indeparatate stele din univers ajunge pe Pamant dupa milioane de ani.Stelele au culori diferite, de la rosu intens pana la albastru si alb, aceasta depinzand de temperatura lor. Cele mai reci au culoarea rosie iar cele mai fierbinti au culoarea albastra. In interiorul stelelor au loc diferite tipuri de FUZIUNI TERMONUCLEARE, acestea fiind procese prin care nucleele de atomi din plasma se contopesc unii cu altii pentru a forma nuclee de elemente mai grele eliberand energie sub forma de unde radio, LUMINA, caldura...si altele. Spre deosebire de stele, care produc lumina proprie, planetele din univers nu produc lumina proprie, ci reflecta lumina stelara care le lumineaza.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Exista o ecuatie in fizica optica care determina cata lumina se pierde in functie de, distanta
asta se aplica la stelele indepartate, fiind asa de indepartate, lumina se pierde pe parcurs

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Simplificat : Noaptea soarele este pe cealalta parte a planetei, iar stelele ca comparatie sa presupunem ca tu stai intr-o camera, Stelele sunt lumini venite din incaperi indepartate lumina lor nefiind destul de puternica incat sa-ti lumineze camera.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Cineva mai jos scrie că soarele nu lumineaza noaptea. Doamne fereste! Cum să nu lumineze soarele noaptea? Soarele, in realitate, este un fel de minge de foc. Dar de muuulte ori mai mare decât planeta noastră.

Planeta pamant se invarte in jurul propriei axe pe parcursul a 24 de ore. Ca un titirez. Aia inseamna in jurul propriei axe. Ziua depinde de zonă, apropo. De aia avem fus orar. Fiindcă pe zone diferite ale globului ajunge lumina soarelui la momente diferite. Cand e zi la noi inseamna ca partea din glob pe care suntem stă cu fata la soare, astfel primind lumina. Noaptea stam pe artea globului pamantesc cu spatele la soare si toata lumina ajunge pe partea are sta cu fata la soare. Din directia opusa nu mai ajunge la noi decât lumina din restul universului, fără lumină de la soare.
Apropo, ca sa intelegi, lumina se poate comporta fizic numai in 3 feluri:
1. Raza geometrica, inveti intr-a 9a la optica geometrica
2. Undă electromagnetica, inveti intr-a 11a la optica ondulatorie
3. Foton, o particulă minusculă, mai mică decât electronii atomilor, fără masă de repaus care se deplaseaza prin vid la cea mai mare viteza posibila in univers, viteza luminii c.

Dar hai să luam lumina soarelui ca raza geometrica, da? Pur și simplu niste linii drepte care pornesc in toate directiile de la soare. In sistemul solar numai soarele este producator de lumina, celelalte planete si sateliti naturali reflecta numai lumina soarelui. Acesta este motivul pentru care noaptea vedem luna și chiar si planete mai indepartate cum e "Luceafarul", adică planeta Jupiter.

Deci ne intoarcem la razele soarelui. Ca sa vedem cerul acela albastru, deschis la culoare, trebuie ca ochii nostri să primeasca razele soarelui. Deci razele soarelui trebuie sa atinga pamantul. Dacă noi stam pe partea cu spatele la soare, toate razele care ajung la pamant sunt absorbite de partea cu fata la soare. Celelalte raze nu ating pamantul si isi continua drumul. Unele ating luna, altele...2009 - 2127 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

În principiu lucrurile stau astfel...
In timpul zilei este lumina datorita soarelui pentru ca luminează. E ca într-o camera când aprinzi becul.
Iar noaptea nu are cum sa fie lumina pentru ca soarele nu este. Și aici e același exemplu e ca într-o camera și nu ai bec. Nu ai cu ce face lumina. Și ceea ce vezi tu stele noapte sunt de fapt corpuri cerești. Sunt departe la ani lumina sunt alte stele care luminează orbită lor. Îți recomand "How univers work

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează