| Aihao19 a întrebat:

De ce nu cred unii in experientele NDE(de moarte clinica,in apropierea mortii) si cauta tot felul de motive cum ca ar fi halucinatii ale creierului(ipoteza gresita total).De ce unii nu vor parca sa accepte ca experientele NDE sunt dovezi ale existentei vietii de dincoli,de apoi? Ganditi-va ca sunt unii care aud si vad tot ce spun doctorii si cei dragi de undeva de deasupra lor, organele lor fiind cedate deja dar ei simt si vad tot ce se intampla in acea camera, locatie de parca ar fi vii.Asta nu ar putea fi halucinatie clar.De ce se mint unii spunand ceva contea experientelor NDE dar atat de nefondat si gresit? Adevarul este ca experientele NDE sunt dovezi ale existentei vietii de dupa moarte.Ce parere aveti voi despre acest subiect?

Răspuns Apreciat de Editori
| RoCkKiD a răspuns:

Nu o sa iti explic toata teoria cercetarii stiintifice dar ca si regula generala, in cazul in care vrei ca un experiment sa fie acceptat (de toata lumea nu doar de cei care oricum cred chestia aia) ai nevoie de un design experimental solid in care sa controlezi variabilele straine, ai nevoie ca experiemntul sa fie pe un esantion mare, reprezentativ, trebuie sa aplici meode statistice si trebuie ca experiemntul tau sa fie replicabil (adica oricine de pe planeta care iti citeste articolul sa poata sa se puna sa il refaca si sa obtina rezultate similare.)

Toate povestile acelea adunate de la oameni sunt un fel de telefon fara fir.e posibil sa existe fenomenul, dar nici un om care nu crede in basme nu va crede treaba ai doar prin dovezile alea..si nu, in mod ciudat nici un cercetator care nu credea in prealabil in treaba aia nu a reusit sa reproduca fenomenul.

Nu cred ca are rost sa iti zic ca numarul de cazuri la care se raporteaza toata povestea este incredibil de mic raportat la populatia generala (gen sunt boli rare mai frecvente decat cazurile astea).

Ia-o asa ca de la un necredincios..ar fi genial sa existe..doar ca vreau sa dremonstreze cineva treaba asta experimental nu prin povesti ca alea sunt dupa cum le zice povestitorul. happy

| Oana92 a răspuns:

Pentru ca teoriile legate de experiențele de moarte clinică să poată fi dovedite prin experiment ar trebui să existe o metodă prin care moartea clinică să poată fi indusa. Sunt curioasă cine ar reuși asta sau mai mult, cine ar risca să participe la un astfel de experiment.

Dincolo de toate astea, nici măcar nu contează dacă experiențele sunt reale și dovedesc existența unei vieți de după moarte sau dacă sunt vise, halucinații, fabulații. Oamenii care trec prin astfel de experiențe se "întorc" schimbați, iar viața lor capătă un nou sens, unul mai bun. Dacă o astfel de experientă poate schimba un om, ce mai contează care e explicația științifică din spatele ei? happy

| RoCkKiD a răspuns:

Pot fi induse dar nu prea e etic si cum ai zis si tu e riscant pentru ca nu stii ce efecte pe temen lung pot sa apara.

Cat despre faptul ca oamenii se transforma.e subiectiv si depinde de sensul pe care persoana il atribuie unei experiente. Unii oameni se transforma de la chestii pe care altii le considera irelevante (vise, plimbari prin parc sau ghiceli in diferite chestii).

Explicatia stiintifica e un travaliu intelectual, unii oameni sunt in cautarea adevarului, altii vor stimulul, senzationalul, experienta si sunt dispusi sa o caute si in absenta argumentelor logice. Nu poti sa zici ca o varianta e mai buna decat cealalta pentru ca sunt fundamental diferite..pana la urma crezi ce vrei, nu pricep cu ce te-ar afecta faptul ca doar tu si mai cativa oameni credeti in experientele astea din apropierea mortii, pentru voi exista si va va schimba (daca le intalniti), sper doar sa fie cum zici tu si sensul acela nou descoperit sa fie mai bun nu mai rau.

| Oana92 a răspuns:

O mențiune...pe mine una mă lasă rece în ce cred oamenii. Nu eu am pus întrebarea, doar m-am dat cu părerea referitor la dovezile științifice de care vorbeai tu happy
În altă ordine de idei, există visele care apar necontrolat (ca manifestare a inconștientului) și vise induse (care au rol terapeutic). Si totusi, vise în adevăratul sens al cuvântului sunt doar cele care apar spontan, restul sunt doar tehnici de terapie. Cam așa e și cu moartea clinică. Mă rog, mă dau și eu cu părerea happy

| RoCkKiD a răspuns:

Ok, nu stiu cat de familiara esti cu tehnicile terapeutice dar cu exceptia unei categorii de terapeuti (care nu prea sunt acceptati in tarile din stanga noastra dar foarte apreciati in restul lumii) nimeni nu iti induce vise, probabil te gandesti la tehnicile de hipnoza terapeutica dar de la aia la vise e cale lunga. Singurele "vise" induse "terapeutic" sunt prin tehnici gen respiratia holotropica sau diferite "ierburi" traditionalae depe mapamond gen ayahuasca iar treburile astea merg mai mult catre halucinatii decat catre vise.

E drept ca visele inca sunt un mister din punct de vedere stiintific, avem o oarecare idee destul de bine conturata cu privire la rolul lor dar nu prea stie nimeni exact de ce au evoluat oamenii incat sa viseze. In plus treaba cu manifestarile inconstientului e un concept luat de la Freud, care a fost ok in 1900, dar din pacate psihanaliza moderna foloseste in mare parte doar termenii lui sensul fiind modificat mult..peste 90% din ce a scris Freud a fost invalidat.

In alta ordine de idei, e ok sa ne dam cu parerea, dezbaterea tinde sa duca in general catre lucruri pozitive dar atata timp cat nu ai un oarecare nivel de pregatire in domenii gen psihologie, neurologie etc imi vine foarte greu sa iti explic toata povestea. Asa cum am zis mai devreme, e ok sa iti mentii parerea scopul meu nu e sa te conving ca experientele din apropierea mortii nu exista ci doar ca e riscant sa iti bazezi alte argumente pe unele care nu au fost demonstrate in prealabil.

In cazul in care doresti putem continua conversatie in privat, nu cred ca are rost sa spamam acest post.

| Oana92 a răspuns:

Scriu a treia oara acest mesaj... sper sa se posteze!

Nu vorbesc despre hipnoza, stiu foarte bine ce inseamna hipnoza. Si nu vorbesc despre tehnicile de psihologie transpersonala de care pomeneai tu. Vorbeam despre visul lucid, care are o oarecare legatura cu teoriile transpersonale. Si exact asta ziceam si eu, ca asa cum exista diferente majore intre visul real, pe care nu-l putem controla si cel indus, asa exista si intre moarte clinica "reala" si ce am putea induce intr-un mediu artificial. Si daca ar fi sa ne luam dupa cele mai populare teorii toti am fi adeptii teoriei cognitiv-comportamentale. Si, slava Domnului, nu suntem!

Nu inteleg de ce tot insisti pe ideea ca nu vrei sa ma convingi. Eu nu am spus nicaieri parerea mea despre experientele din proximitatea mortii si despre veridicitatea lor din pct de vedere stiintific. Singurul lucru pe care eu l-am spus e ca aceste experiente schimba oamenii, indiferent de cat de reale sau ireale sunt. Discutia noastra a pornit de la posibilitatea de a testa prin experiment acest gen de trairi.

Banuiesc ca cei 5 ani de psihologie nu sunt suficienti pentru a intelege restul argumentelor tale happy

5 răspunsuri:
| Laura a răspuns:

Https://www.google.ro/search?q=near+death+experiences+explained
Dar e mai simplu să gândeşti (pseudo)mistic pentru a impresiona "poete" virgine şi babe frustrate...

| GabiDumitrescu a răspuns:

Experientele NDE sunt dovezi ale activitatii cerebrale atunci cand pacientul e in moarte clinica. Gindeste-te ca sunt si multi care nu vad/aud absolut nimic atunci cand sunt in moarte clinica. Aia ce, sunt oameni rai si nu vor avea parte de ingerasi sa le cinte la harpa, nu?

| Superior a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Intrebare pentru toti : Cum de toti au aceleasi halucinatii? De ce unii nu vad extraterestrii? De ce chiar si ateii vad acea lumina?

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Superior):

Daca auzi de mii de ori in timpul vietii ca o sa vezi o lumina sau ingerasi dupa ce treci "dincolo" intr-un fel sau altul, ce ai vrea sa vezi, ponei roz? E vorba de sugestionare. La fel ca atunci cand ii spui unui copil ca e prost de nspe ori si ajunge sa fie plafonat si nesigur pentru ca chiar i-a intrat in subconstient magaria aia ca fiind adevarata. Dar despre cei care NU au nici o halucinatie ce ai de zis?

| anonimg a răspuns:

Eu cred ca exista moarte clinica -adica o stare de inconstienta, de somn (cu sau fara vise), in care doar creierul functioneaza dar nu la capacitate maxima (pentru ca si intr-un somn obisnuit creierul se "odihneste"), iar inima este ajutata de aparate ca sa functioneze. Perfuziile reprezinta hrana in tot timpul acesta. Eu asa vad moartea clinica.
Oare starea de coma nu ar fi aceeasi ca si moartea clinica? Ma gandesc, nu stiu.
In oricare dintre aceste cazuri, pacientul trebuie sa fie o persoana cunoascuta ca fiind sincera de care cei care il cunosc, pentru ca numai in felul acesta se poate da crezare a visurilor pe care le-a avut in tot timpul acesta.
De asemenea noi trebuie sa ramanem la ceea ce cunoastem, iar cercetarilor in astfel de domenii necunoscute sa le dam crezare numai atunci cand acestea sunt plauzibile, adica 100% sigure.

| Superior a răspuns:

Ca e edgy sa nu crezi asta.

Răspuns utilizator avertizat
| PumpkinDoll a răspuns:

Se spune ca și Dumnezeu exista... Și totuși nu exista. Și la partea cu viata de apoi cei care cred ca exista asa ceva se mint pentru ca le e frica de adevărul ca asta e singura viata, sunt o oameni care au halucinații și totuși nu sunt reale, ai fost în moarte clinica de ești asa convins? Spunând ca e,, edgy,, sa fi ateu e ca și cum ai spune ca e e,, edgy,, sa că ți-ai dat seama și te ai obișnuit cu ideea ca unicornul verde nu exista.

| Aihao19 explică (pentru PumpkinDoll):

De unde stii tu ca Dumnezeu nu exista? Vezi-ti de treaba ca nu stii nimic.

| PumpkinDoll a răspuns (pentru Aihao19):

rolling on the floor)De unde stii ca Ra,Anubis,Hades, Zeus, Afrodita, Poseidon, Odin si zeul acadelelor nu exista? Eu stiu ca cel care sustine ca ceva exista trebuie sa aduca dovezi pentru a ii convinge si pe ceilalti ..si povestile nu-s dovezi, asa e...eu nu stiu nimic si tu stii totul...pfai de capu' meu, Romania 2018