| nevermatch a întrebat:

De ce nu pot oamenii ignora lucrurile care nu le plac si simt nevoia sa vorbeasca cu ura despre ele chiar daca existenta acelor chestii nu ii afecteaza cu nimic? Un exemplu: nu-mi plac femeile cu breton, sunt scârboase. Inteleg sa nu iti placa, dar de ce ar fi scarboase? E doar niste par. Si de ce te-ai lauda cu asta? De ce isi poarta unii ura pentru lucruri minuscule si neimportante ca un medalion de onoare? Daca as vorbi asa despre fiecare lucru care nu-mi place pe lumea asta, as face icter. De ce trebuie sa te scarbeasca opusul a ceea ce-ti place tie? Fie ca e vorba de un fel de mancare, arta pe care nu o intelegi sau orice altceva.
Mie cand nu-mi place ceva evit. Nu e mai sanatos asa?

Răspuns Câştigător
| 19flo79 a răspuns:

"DISPRÉȚ s. n. Sentiment de desconsiderare a cuiva sau a ceva; lipsă de considerație sau de stimă față de cineva sau de ceva."
Bine, poate şi asta e prea mult totuşi.
Atunci, mai bine să-l numim "lucru care te zgârie pe retină".

"dar cum te-ai simti daca ai fi intr-un grup si cineva ar incepe sa vorbeasca dispretuitor despre niste caracteristici pe care stii ca o persoana prezenta acolo le are si ca asculta, si ca e constienta de faptul ca se incadreaza in descrierea aceea care se presupune ca e ''groteasca''?"
Nu, nici mie nu-mi plac chestiile astea şi n-aş face aşa ceva.
Pentru mine, ideea e ca ceea ce se vorbeşte să nu fie despre nimeni care e prezent acolo şi nici despre cineva care face de obicei parte din grup şi care s-a întâmplat să nu fie prezent atunci.

16 răspunsuri:
| Drimmero a răspuns:

Ai prefera ca lumea sa fie falsa si sa reprime ceea ce nu le convine si accepte tot? E o reactie mega naturala si ai dreptul la parere sa spui ce nu iti convine. Toti, dar absolut toti dam hate unor lucruri, nu are cum sa-ti placa totul. La mancaruri dau cel mai mult hate, poate sa ma injure oricine si sa zica ce o vrea, dar acolo sunt cel mai vocal. Ma amuza deja cele care au comentat si vor mai urma si altii zicand "frustrari, e ceva nasol la ei " si bla bla-uri d-astea care dau bine pe net doar ca sa fii de acord cu cineva dar in viata de zi cu zi sunt 1000% convins ca au pareri negative despre multe lucruri, ipocrizia e mare. Nu e sanatos nici sa reprimi, se acumuleaza si tot vei da tot afara intr-un moment sau altul, de cand ma stiu am zis doar ce am gandit si nu m-am ferit de nimeni. E de bun simt sa nu faci scandal din ce nu iti convine, iti expui parerea civilizat si gata.

| nevermatch explică (pentru Drimmero):

As prefera ca oamenii sa fie rationali si diplomati, dar stiu ca sunt pretentii mari. Nu e deloc natural sa te scarbeasca lucruri banale doar pentru ca nu iti convin tie, denota comportament imatur si egocentrism. Nu ii pasa nimanui cu adevarat ce preferinte ai tu ca sa ti le spui cu atata patos, mai ales cand nu ti le cere nimeni.

Vrei sa-mi spui ca daca nu spui cuiva ca urasti broccoli-ul sau femeile cu ochelari, reprimi, aduni frustrari si la un moment dat o sa explodezi ca nu ai putut tu sa te exprimi liber? Penibil.
Apuca-te de scris intr-un jurnal sau mergi la psiholog.

| Drimmero a răspuns (pentru nevermatch):

Vezi ca eu n-am zis nimic de scarba, asta e extrema ta, m-am referit strict ca e ok sa strambi din nas cand ceva nu iti convine, eventual iti spui parerea dar in mod civilizat, fix ultima parte din raspuns a fost asta. Faptul ca respingi acel lucru care nu iti place e reactia naturala. Arata-mi tu macar un om care nu a comentat vreodata de ceva ce nu i-a convenit, unul singur si eu iti dau dreptate la tot ce ai zis, dar unul singur, am curaj sa bag mana in foc ca majoritatea au facut-o.

Ma refeream ca unii se abtin de la a comenta desi nu le-ar conveni, dar cand le dai ocazia in alte randuri vorbind de subiectul cutare pot deveni vocali. Se poate intampla, eu unul nu am patit asta dar am intalnit de o gramada de ori asta. Nu stiu totusi de ce esti pornita pe preferintele oamenilor, doar stii ca sunt diferiti si in mare parte emotionali si reactioneaza pe baza asta la impulsuri. Ti-am inteles ideea ca e aiurea sa te iei de cineva pentru ca prefera altceva sau sa protestezi ca nu iti place tie ceva dar se intampla...

| Nirvanaaa a răspuns:

Unii își revarsă aceasta ura pentru ca sunt frustrați cu propria persoana sau nemulțumiți de ei înșiși.
Cel mai normal este intr-adevăr ca, dacă nu îți place te abții de la comentarii răutăcioase, ce tie îți displace, altuia poate ii place. Dar unii fac așa pentru ca au ei ceva ce nu e ok in viața lor.

| wildthing a răspuns:

Dar tu de ce nu poti sa-i ignori pe oamenii despre care ai vorbit in intrebarea asta? Ok, nu-ti place de ei, dar de ce ai simtit nevoia sa vorbesti despre asta? Evita-i..."nu e mai sanatos asa?"winking
Apropo, nu exista "nu ii afecteaza cu nimic". Daca au simtit nevoia sa se exprime in legatura cu asta, cu siguranta ii afecteaza.
"De ce trebuie sa te scarbeasca opusul a ceea ce-ti place tie?" Serios?! Pentru ca daca e opusul a ceea ce-ti place tie, inseamna ca nu-ti place, iar ceea ce nu-ti place, ce sa vezi, te scarbeste.winking

| nevermatch explică (pentru wildthing):

De ce trebuie sa gandesti in extreme? Mie ce nu-mi place, mi-e indiferent. Daca ceva te-a adus in punctul de a-ti provoca scarba si nu e ceva cu adevarat scarbos, ci un amarat de breton sau alte lucruri banale, altele iti sunt problemele.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"De ce nu pot oamenii ignora lucrurile care nu le plac si simt nevoia sa vorbeasca cu ura despre ele chiar daca existenta acelor chestii nu ii afecteaza cu nimic?"
Cred că toți am făcut şi mai facem din când în când diverse comentarii cu prietenii atunci când vedem ceva la o anumită persoană care ni se pare caraghios/urât/de prost gust etc. chiar dacă este vorba de un lucru mărunt şi insignifiant, care nu face rău nimănui.Dar de la asta până la "a vorbi cu ură" mi se pare cale lungă."Ura" este ceva mult mai mult.L-aş nu-mi mai degrabă "dispreț".
Mi se par doar nişte mici bârfe inofensive.Nu zic neapărat că e bine să faci asta, dar nu e nici ceva rău sau chiar atât de rău.Atât timp cât părerile astea ți le exprimi doar în grupul tău de apropiați cu scopul de a vă amuza puţin şi nu te duci la persoana în cauză să o jigneşti şi să o faci sau, cel puțin, să încerci s-o faci să se simtă prost pentru gusturile ei şi ca să-ți manifeşti atitudinea de superioritate, mi se pare ok.
Cred că singurul caz în care aş simți nevoia să-mi exprim opinia (fără să fiu întrebată desigur) în fața persoanei cu pricina ar fi cel în care este vorba despre cineva drag care urmează să aibă de suferit din cauza acelui lucru. Într-o situație de genul, mi se pare corect să intervin.

| nevermatch explică (pentru anonim_4396):

DISPRÉȚ s. n. Sentiment de desconsiderare a cuiva sau a ceva; lipsă de considerație sau de stimă față de cineva sau de ceva.

Mi se pare mult mai grav sa nu ai stima pentru cineva din cauza unui motiv pueril. Sa te dispretuiesc ca ai ochi albastri. Cum suna?

''Atât timp cât părerile astea ți le exprimi doar în grupul tău de apropiați cu scopul de a vă amuza puţin şi nu te duci la persoana în cauză să o jigneşti şi să o faci sau, cel puțin, să încerci s-o faci să se simtă prost pentru gusturile ei şi ca să-ți manifeşti atitudinea de superioritate, mi se pare ok.''

Si mie, dar cum te-ai simti daca ai fi intr-un grup si cineva ar incepe sa vorbeasca dispretuitor despre niste caracteristici pe care stii ca o persoana prezenta acolo le are si ca asculta, si ca e constienta de faptul ca se incadreaza in descrierea aceea care se presupune ca e ''groteasca''?

| 19flo79 a răspuns (pentru nevermatch):

"DISPRÉȚ s. n. Sentiment de desconsiderare a cuiva sau a ceva; lipsă de considerație sau de stimă față de cineva sau de ceva."
Bine, poate şi asta e prea mult totuşi.
Atunci, mai bine să-l numim "lucru care te zgârie pe retină".

"dar cum te-ai simti daca ai fi intr-un grup si cineva ar incepe sa vorbeasca dispretuitor despre niste caracteristici pe care stii ca o persoana prezenta acolo le are si ca asculta, si ca e constienta de faptul ca se incadreaza in descrierea aceea care se presupune ca e ''groteasca''?"
Nu, nici mie nu-mi plac chestiile astea şi n-aş face aşa ceva.
Pentru mine, ideea e ca ceea ce se vorbeşte să nu fie despre nimeni care e prezent acolo şi nici despre cineva care face de obicei parte din grup şi care s-a întâmplat să nu fie prezent atunci.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Normal ca e mai sanatos. Sunt oameni care se plang toata ziua de orice si sunt oameni care-si vad de treaba lor. Incearcà sa-i eviti pe primii si sa aì de-a face doar cu cei din cea de-a doua categorie.

| Anuket a răspuns:

Chiar nu știu, dar ori nu își dau seama că poate deranja pe cineva ori nu le pasă. Am tendința să mă îndepărtez de astfel de persoane căci simt că m-ar judeca aspru...

| nevermatch explică (pentru Anuket):

Nu trebuie sa-ti fie frica de judecatile astea superficiale. Sunt venite din partea unor oameni prea mici ca sa conteze.

| Anuket a răspuns (pentru nevermatch):

Nu e frică, dacă se ajunge la ceartă apare anxietatea. Plus că fiind distant nu intru în probleme, previn amenințările, restricțiile, etc.

| 19flo79 a răspuns:

Nu stiu de ce sunt unii asa dar realizez ca exact asa esti si tu cand ii judeci pe aceia laughing

Gresesc?

| TheGreatSouthernTrendkiII a răspuns:

Ştiinţă şi Filosofie?
Iti supraapreciezi intrebarile.

| nevermatch explică (pentru TheGreatSouthernTrendkiII):

M-ai inspirat. Voi polua categoria asta. Mersi. Si da, cand vorbim despre oameni, comportament uman, putem filosofa.

| RoxanaShadowGirl a răspuns:

Din cauza că sunt frustrați în viața de zi cu zi și este o modalitate să își descarce supărarea. Ori, în cele mai multe cazuri, este doar răutate gratuită. Unii așa sunt construiți. N-ai ce să le faci.