| NGheorghe a întrebat:

De ce omul are numai 46 cromozomi? Când un amețit de vierme de mătase – 56 cromozomi, un porumbel — 80 cromozomi (cand cel mai dezvoltat dintre ei cântărește 300 de grame fără pene) iar un rac ce in general ei se deplasează mai puțin de 10metri pe zi are aproape triplu omului — 116 cromozomi?

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Nu conteaza numarul de cromozomi ci numarul total de gene.
Bine ca sunt destule specii care depasesc cu mult ce avem noi oamenii.
Referitor la gandacul ce spui tu ala de matase,ala cred ca are cam aceleasi numr de gene ca noi oamenii,sau cateva mai putine,desi au mai multi cromozomi.
Mai multi cromozomi nu inseamna mai multe gene,depinde cate gene intra in componenta unui cromozom,sau cate gene sunt grupate in acel grup numit cromozom.
Sunt plante care ne depaseste cu f multe in ce priveste nr de gene.

Acum,intrebarea era cum de unele specii mai putin complexe ca oamul are mai multe gene? Asta da intrebare laughing dar raspunsul nu la putut da nimeni pana in prezent,deci intrebarea ta ramane deocamdata fara raspuns.
Nu se stie cum si de ce unele specii mai simple au mai multe gene,sau unele complexe mai putine.
Parerea mea personala este ca nu prea se cunoaste prea multe despre aceste gene,nu se stie tot ce face o gena de exemplu,habar nu avem cate poate face,stim doara f putine despre o gena anume,ce controleaza,cat si etc.

Poate ca la om o gena controleaza mult mai multe chestii decat la un vierme,poate gena umana este mult mai complexa decat cea a unui vierme.
Stiu o sa spui ca ADN-ul e adn tot dracu ala face.
O fi ADN-ul adna dar cand spunem ca adn-ul este acelasi in aproape toate organismele vii ne referim la elementele din care este alcatuit,dar probabil stiu si eu depinde si marimea.
Nu ma ocup,nici macar nu am citit,desi sunt chestii interesante, inca nu se stie mare lucru despre gene, desi multi oameni cred ca deja stim tot laughing
Daca luam de exemplu un hard disck de desktop cu valoarea X si luam si alt hard dar de laptop de aceiasi valoare, vom spune ca ambele sunt la fel laughing dar cand este sa treaca sa faca ceva ups, stai ca nu mai e chiar asa, unu deja o ia inaintea aluilant laughing
Asta e doara asa un exemplu.Ca si cu masinile, toate sunt masini, toate au motor, sunt facute din otel, metal in general dar unele sunt mai rapide altele mai lente.
Eu asa cred ca nu conteaza doara numarul ci si altceva ce nu cunoastem inca.
Poate ca cine stie ce alte elemente mai sunt implicate si de care habar nu avem.
Sa nu credem ca stim totul despre organismul uman sau despre plante, habar nu avem deocamdata mare lucru.Nici nu stim macar cum functioneaza niste amarate de plante,sau anumite sisteme fiziologige la plante si vrem sa stim de ce avem nu stiu cate gene.
Eu am citit intr-o carte de fiziologia plantelor ceva legat de nu stiu ce sisteme,nu mai imi amintesc bine ce anume era,dar spunea acolo clar ca doara se banuie ca sistemul respectiv ar functiona la modul aratat de nu stiu ce cercetator,deci era doara teorie.
Chestia asta m-a lasat atunci cu gura cascata laughing si eu credeam ca noi oamenii stim multe,dar de fapt stim f putine.
Habar nu avem cum reuseste o planta sa faca fotosinteza,cum este capabila doara folosind apa,pai si bataie sa isi procure cele mai complexe proteine si ce mai are nevoie.
Deci daca nu stim despre plante,pe care le putem folosi cum dorim, sa le cercetam ce sa mai stim despre animale care sunt ceva mai complexe.

Scuze ca am scris atat, raspunsul este NU se stie de ce este asa si nu altfel.
Ce este bun, e ca recunoastem asta, ma si mirai ca uite frate astia mai si zic uneori adevarul laughing ca de mintit is satul cate povesti ni se spune, asta ddoara de dragul banului.

31 răspunsuri:
| RoCkKiD a răspuns:

Cromozomii sunt doar un mod de grupare al ADNului, ce conteaza sunt genele de pe ei.

Cand indivizii se reproduc pot aparea accidente, bucatele din cromozomi se pot rupe sau duplica iar apoi pot sa se adauge altor cromozomi sau sa ramana solo. Evident ca in majoritatea cazurilor cand se intampla asta indivizii dind sa nu reziste prea mult dar daca organizmul supravietuieste si e ok va transmite mai departe povestea si daca organizmul ala va fi mai bun decat rutele lui cu mai multi/putini cromozomi merge mai departe.

evident e poveste d ezeci de mii de ani.

| NGheorghe explică (pentru RoCkKiD):

Toate celulele au ADN,
acum confundam ADN ul cu sistemul de reproducere, ei bine, nu știu cum se face... dar sigur jumătate din ADN este "pierdut", altfel s-ar dubla ADN-ul cu fiecare generație!

| RoCkKiD a răspuns (pentru NGheorghe):

Toate au si nu confundam, ADNul este esential pentru reproducere.

Sigur nu se pierde jumatate deoarece asa cum ni s-a zis la biologie in clasele 5-8 celule sexuale sunt haploide (au doar jumatate din nr de cromozomi) deci jumatate de la mama + jumatate de la tata fac un intreg. happy

In procesul asta daca apar accident si bucati se rup sau se duplica si de adauga prin alte parti sau raman solo obti un organism cu mai multi/putini cromozomi.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Jedem das Seine, în nemțește, fiecare cu Aleluia pe românește.
Fiecare este dotat cu ce are nevoie.
De sute de milioane de ani.
Fiecare are ce a primit de la strămoșii lui.
Natura la acest nivel al vieții nu face nimic la întâmplare când este vorba de supraviețuire.
Data compari greutatea porumbelului cu deplasarea racului, și apoi cu omul, în tonuri anecdotice iar nu profunde.
Fiecare din cei trei sunt adaptați mediului lor de viață.

| NGheorghe explică (pentru sadrian46):

Hello... am făcut germana in școală. Încă mai știu poezia:
meine, deine, seine -al meu, al tău, al lui/ei; seine nu este niciun aleluia ( e fiecare cu a lui, fiecare cu ce are/ moștenit sau după merite)
Normal, când vorbim de gene, vorbim de strămoși (comuni).
Dar las-o baltă de adaptare! de unde si până unde, unui vierme născut, de părinți lui, direct in dud si ce mănâncă numai frunze de dud, are nevoie de mai multa informație genetica ca un om ce supraviețuiește cultivând sute de cereale, legume, etc; mai si vânătorește si pescuiește? sa nu mai precizez ca omul este adaptat la absolut toate condițiile geografice!

| Catrice a răspuns:

Pentru ca nu ne asemănăm în nici un fel cu celelalte specii.

| NGheorghe explică (pentru Catrice):

Ok!
dar cine are mai multe caracteristici? omul sau omida?

| Catrice a răspuns (pentru NGheorghe):

După cum am spus despre diferențe, omida nu are ce avem noi și noi nu avem ce are omida.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu exista nicio corelatie intre numarul de cromozomi si complexitatea sau capacitatea unui organism. Si un cartof are mai multi cromozomi decat un om.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nea Gheorghe, incat mi-ai evaluat raspunsul ca fiind eronat, dupa vreo luna de gandire, probabil ca ai ajuns la concluzia ca de fapt un cartof e mai complex decat dumneata, dar eu tot la parerea mea raman, in ceea ce ma priveste.

| NGheorghe explică (pentru anonim_4396):

Nu m-am grandit o luna, e din cauza mesajelor ca trebuie sa premiez un răspuns...
pe tine te-am "articulat" pentru exprimare "religioasă" la categoria "știință":
"Nu există nicio corelație" —trebuia sa fie urmat de — "pentru că" sau "conform studiilor" sau etc.
Apoi, sa compari oamenii (sau tot regnul animal) cu niște plante, mi se pare un derapaj, PENTRU CĂ oamenii si animalele se pot mișca si astfel pot alege hrana, pe când plantele sunt obligate sa folosească resursele cu care au tangență, si nu le-ar strica deținerea unor "informații" despre catalizatori si alte "șmecheri" de a extrage, elementele necesare, din niste legături chimice foarte puternice.

| anonim_4396 a răspuns (pentru NGheorghe):

Nea Gheorghe, din moment ce chiar dumneata ai amintit trei organisme care au un numar de cromozomi mai mare decat omul, desi sunt in mod evident mai putin dezvoltate decat acesta si am venit si eu cu un cartof bonus ( sunt mult mai multe exemple, atat de plante, cat si de animale, nu trebuie sa fii biolog sa le gasesti, ajunge sa dai o cautare pe Google), ce studii ai mai fi vrut matale sa iti prezint? Eventual ceva retete de mancare cu cartofi, poate.
Desigur, poti trece peste plante daca ai alergie la ele, dar pe langa plantele care au mai multi cromozomi decat omul sunt destule cu mai putini cromozomi decat el, asa ca povestea ta conform careia plantele trebuie sa treaca peste handicapul cu care pornesc in viata, iar acest fapt se realizeaza chipurile cu ajutorul unui numar mai mare de cromozomi, nu are nici acoperire, nici logica.

| NGheorghe explică (pentru anonim_4396):

Dacă ne reducem la hrană... atunci nu are nici acoperire nici logică. Dacă însă, luam in calcul ca unele plante produc mirosuri, altele produc substanțe medicinale, altele mănâncă muște ...atunci asta înseamnă un surplus de informație.

| anonim_4396 a răspuns (pentru NGheorghe):

Sunt si animale care produc mirosuri (pentru aparare, marcarea teritoriului, imperechere etc), altele produc substante folosite in medicina de catre om ( asta cu substantele medicinale chiar nu vad ce relevanta are), respectiv animale care mananca muste.
Tu pornesti de la ideea ca spre deosebire de animale care se pot misca si isi pot alege hrana, plantele au nevoie de mai multi cromozomi ca sa ii ajute sa se adapteze la conditiile date de imposibilitatea lor de a se deplasa (desi e un lucru stiut ca sunt plante cu mai putini cromozomi decat multe animale si invers).
Dar animalele acelea de ce pot sa se deplaseze, de ce aud, de ce vad? Oare organele care le ajuta sa faca aceste lucruri nu au la baza informatii codificate genetic, au aparut intamplator?
Oricum, repet pentru a nu stiu cata oara (si ultima), numarul de cromozomi nu are legatura cu complexitatea unui organism. Mai multi cromozomi nu inseamna implicit mai multa informatie relevanta si de calitate, ci se refera doar la modul cum sunt grupate genele.
Poti foarte bine sa scrii o mie de pagini, cu litere atat de mari incat sa incapa doar cateva cuvinte pe o pagina si cu informatii care se repeta de mai multe ori, multe inutile si la sfarsit sa iti iasa cu putin noroc un set de instructiuni suficient pentru realizarea unei barcute de hartie, dar la fel de bine poti sa scrii doar 10 foi, cu scris marunt si idei bine structurate, care la final sa reprezinte un set de instructiuni pentru realizarea unei rachete spatiale.

| NGheorghe explică (pentru anonim_4396):

Diferența între plantele si animalele care produc mirosuri este enormă ....plantele produc mirosuri fără niciun scop (si astfel nu poți sa zici ca florile au devenit așa datorită unei decizii conștiente a lor sau pentru a evolua ) ...Ba mai mult, nici culorile superbe pe care le au nu le ajută la nimic, insectele ce ajută la înmulțire văd in spectrul ultraviolet (adică numai culori nu văd!) ca se orientează după formă si cantitatea de polen (gust!).
Plantele dispun de un surplus de informație fără nicio utilitate pentru ele însele! -asta sună a paradox! Tot paradoxal, ele fac lumea mai frumoasă.
Repet si eu (tot pentru ultima oară): Nu esti tu cel ce stabilește cu ce are legatura numarul de cromozomi.
"Mai multi cromozomi nu inseamna implicit mai multa informatie relevanta..." Exact pe dos, încă nu ai studiat nimic despre "activarea genelor". Este adevarat ca nu toate genele din genom sunt active simultan dar câtă vreme, la un moment dat, toate genele vor fi active cel puțin o dată... nu ai cum sa vorbești de informație relevantă sau NErelevantă.
"care la final sa reprezinte un set de instructiuni pentru realizarea unei rachete spatiale." — ADN-ul se pare că nu încetează să fascineze, de exemplu: genele active sunt accesate in ambele direcții (si de la cap la coadă si rezultatul este o proteină, si de la coadă la capăt -iar aici proteina finală este diferită ) dar si pe față si pe spate (dublu helix odată despiralizat arată ca un fir de iarbă). Ceea ce este mai fascinant, si aici vreau să ajung, este ca in unele cazuri când ADN-ul se distruge el este regenerat de celulă, iar când lipsește o mică parte, celula va distruge o cu totul altă parte semnificativă iar celula nu se va mai reproduce niciodată — așa s-a ajuns la concluzia ca ADN-ul nu conține doar instrucțiuni ci si "principii". Ii indeajuns sa scrii pe 5 rânduri principiul motorului cu reacție pentru ca un inginer sa îți facă un întreg avion functionabil. ( evident că din prima nu va fi la cele mai înalte performanțe...dar ți-l face!). Tot așa, s-a observat, la gemenii separați la naștere, cum ca cel plecat, nu a moștenit ca cel rămas între părinți sau neamuri, bolile cu transmitere ereditară. Iar asta mi se pare deja de-a dreptul fascinant, si ceva mai semnificativă observatie pana la momentul actual... in comparație cu teoriile tale despre "informație de calitate", "mod de grupare" care nu doar că sunt prezentate ca niste invenții de moment ( ca nu am auzit de ele) dar par a fi niște bazaconii, bineânteles, de neluat in seamă.

| anonim_4396 a răspuns (pentru NGheorghe):

Te-ai plimbat de colo-colo pe aratura si ai ajuns de la ''... plantele sunt obligate sa folosească resursele cu care au tangență, si nu le-ar strica deținerea unor "informații" despre catalizatori si alte "șmecheri" de a extrage, elementele necesare, din niste legături chimice foarte puternice'' la ''plantele dispun de un surplus de informație fără nicio utilitate pentru ele însele! ''.
Asa e, nu eu stabilesc cu ce are legatura numarul de cromozomi, dar simplul fapt ca la o simpla lectura a unei liste cu organisme si numarul de cromozomi aferent fiecaruia se constata ca exista atat organisme mai complexe care au un numar mai mare de cromozomi decat altele mai putin complexe, cat si organisme mai complexe cu un numar de cromozomi mai mic decat altele mai putin complexe decat ele, ar trebui sa fie suficient pentru a concluziona ca numarul cromozomilor nu are legatura cu complexitatea unui organism.
Desigur, pentru unii cu idei fixe e mai greu sa accepte lucruri evidente, asa ca prefera sa aduca in discutii tot felul de chestii fara legatura cu subiectul sau chiar ilogice, ajungand chiar sa se contrazica singuri la un moment dat.

| NGheorghe explică (pentru anonim_4396):

Dar ce nu ți clar? nu poți face deosebirea dintre "informație NECSARĂ pentru a se putea hrănii cât mai diversificat" si "SURPLUS de informații deoarece la o plantă, PRIN MINUNE, se poate analiza ceea ce produce"... pe rarătură. (poate te documentezi, de exemplu, despre Aloe Vera)
"Desigur, pentru unii cu idei fixe — precum AlexandruAndrei— e mai greu sa accepte lucruri evidente,
Deci premiatul a fost premiat, si tu nu, după ce am verificat pe Google că
"Mai multi cromozomi nu inseamna mai multe gene"
si mi-a dat:
"Similar, porumbul si sorgul sunt specii inrudite, ambele avand 10 perechi de cromozomi (n=10); genomul de porumb este insa de 3 ori mai mare decat cel de sorg, pe cand numarul de gene esentiale este comparabil"

Deși știam diferența dinte "cromozom" si "genom", nu m-am gândit niciodată ca 116 cromozomi pot fi: mulți dar foarte mici! ....ba mai mult, deja mă interesa o comparație tabel cu nr de cromozomi nr de gene, nu am găsit pe google, dar premiatul face o mica referire la asta. Așadar, ce poți sa vreau mai mult?
Deși poate ca exista genomuri mici la animale cu un număr mare de cromozomi (mulți dar mici!), eu nu puteam, exact din lipsa de certitudine, sa te "articulez" pr tine pentru lipsa de imaginație, deși probabilitatea sa existe aș considera-o mare. Mai uită-te o dată in lista cu care te lauzi... si poate mai inveti ceva, si deci, nici prima dată nu te-am "articulez" degeaba.

Apropo, de unde ai copiat? fraza asta:
"asa ca prefera sa aduca in discutii tot felul de chestii fara legatura cu subiectul sau chiar ilogice, ajungand chiar sa se contrazica singuri la un moment dat."?
Căta vreme ți se potriveste ție, de minune, să știi că ai mai merita un "eronat", dar te iert. Si sa nu uiți: mulți dar mici!


.

| anonim_4396 a răspuns (pentru NGheorghe):

Daca tie iti place sa te invarti in cerc nu ai decat sa o faci, dar eu nu am de gand sa te urmez la nesfarsit.
Afirmatia mea a fost (si ramane):
'Nu exista nicio corelatie intre numarul de cromozomi si complexitatea sau capacitatea unui organism.'
Tu ai condiderat-o eronata, ceea ce inseamna ca exista totusi o corelatie, pe care eu nu sunt in stare sa o vad.
Iata o lista cu organisme si numarul de cromozomi aferent fiecaruia (poti sa ignori plantele si sa te concentrezi doar pe celelalte, iar daca ti se pare ca raman prea putine de analizat o sa iti mai dau si altele, ajunge sa ceri):
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_organisms_by_chromosome_count
Fa o clasificare a lor din care sa rezulte o corelatie intre numarul de cromozomi si complexitatea sau capacitatea organismelor respective.
Daca nu esti in stare sa fasesti o corelatie (care nici nu exista, de altfel), nu te deranja sa imi mai raspunzi.

| NGheorghe explică (pentru anonim_4396):

Este ceva normal să-ți reafirmi afirmația atunci când nu știi care este diferența dintre genom și cromozom.
Mersi de listă dar nu am ce face cu ea dacă nu are și detalii despre genom.

| anonim_4396 a răspuns (pentru NGheorghe):

Intrebarea ta se referea la numarul de cromozomi, raspunsul meu 'eronat' la fel.
Ori nu ai reusit sa citesti ultima fraza din raspunsul precedent, ori ai citit-o dar nu ai putut sa te abtii sa imi mai dai un raspuns fara legatura cu subiectul.

| NGheorghe explică (pentru anonim_4396):

Fals, Eu prin întrebarerile mele nu mă refer si nici nu fac referințe, ci eu (si oricine altcineva) prin întrebări cer explicații. Mai concret, explicații depre legatura dintre numărul de cromozomi si organisme.
Falsa este si a doua fraza a ta. Eu ți-am cerut o lista cu numărul de cromozomi - numărul de gene, iar tu mi-ai dat o lista inutilă, o lista in care numărul de gene lipsea. Inutilă deoarece nu ai ocazia sa vezi ca exista cromozomi cu 3000 de gene, precum si cromozomi cu 300 de gene. Dacă un cromozom face cât zece altii, printr-o comparație naiba se poate ajunge ca 48 ce cromozomi umani ar fi 480 de cromozomi de la rac. Nu? Sau poate mai mult! deoarece există gene cu 10 milioane de nucleotide (nu ma întreba ce-s alea!) precum si gene cu 48 de milioane de nucleotide.
Așa ca, știu că esti obligat să elimini din discuție tot ce se știe despre gene ca sa poți lălăi gen: cartofi-s mai complecși ca oamenii, sau ca mine. Dar câta vreme tu esti cel ce elimini informațiile despre gene, informații pe care eu ți le-am cerut încontinuu, e clar ca tu esti cel ce da răspunsuri in strănsa legatura cu predicatul si predica ta de la început.

| anonim_4396 a răspuns (pentru NGheorghe):

''Mai concret, explicații depre legatura dintre numărul de cromozomi si organisme.'' Exact, despre asta era intrebarea ta, iar eu ti-am raspuns ca nu exista nicio corelatie intre numarul de cromozomi si complexitatea sau capacitatea unui organism.
Nu stiu ce liste ai cerut si cui (mie sigur nu) si nici nu ma intereseaza de altfel, iar motivele pentru care ti-am trimis lista cu acele organisme si numarul de cromozomi aferent fiecaruia ti le-am explicat destul de clar, dar cum tu nu esti in stare nici macar sa iti intelegi propriile intrebari, ar fi culmea sa pricepi explicatiile si cerintele altora.
De acum incolo o sa primesti urmatorul raspuns (cu copy/paste, pentru ca deja am pierdut prea mult timp degeaba cu tine), ori de cate ori o sa mai simti nevoia sa mai bati campii pe langa subiect:

''Daca nu esti in stare sa gasesti o corelatie (care nici nu exista, de altfel) intre numarul de cromozomi si complexitatea sau capacitatea unui organism, nu te deranja sa imi mai raspunzi.''

| NGheorghe explică (pentru anonim_4396):

Nu-i cazul sa te enervezi de sărbători.
"Exact, despre asta era intrebarea ta, iar eu ti-am raspuns ca nu exista "... aproape corect! Eu, in întrebarea mea, ceream o explicație ( De ce?), nicidecum constatări, contatări am făcut deja si eu! iar in răspunsul tău se găsesc zero explicații. "nu exista" pentru ca așa ai tu chef. Iar acum observ ca pe tine te deranjează foarte mult faptul ca eu voiam explicații, dar nu am ce sa îți fac. Deși nu era vreun detaliu care mă deranja, dar mie chiar îmi place ca am descoperi ca am ignorat acest detaliu, (mărimea cromozomilor calculată in număr de gene), dar partea bizară este ca pe tine te deranjează la nebunie avantajul pe care ți-l aduce explicatia, ignorând intotdeauna "nr de gene", sau chiar prefăcându-te ca nu vezi: "Nu stiu ce liste ai cerut si cui (mie sigur nu)". Chiar așa? Sau: "motivele pentru care ti-am trimis lista cu acele organisme si numarul de cromozomi aferent fiecaruia ti le-am explicat " —dar câtă vreme nu iei in considerare numărul de gene — nu ai cum sa explici, cel mult poti sa constați si cam atât.
Așadar :
-eu sunt prost pentru ca nu-mi înțeleg propriile întrebări cu toate ca eu am cerut explicații si am primit explicatii (dar de la altii)
-ba sunt mai mult decât prost pentru ca nu înțeleg "explicațiile si cerințele altora" (" altora", dar de fapt te refereai la tine)
- ba mai vrei sa îmi dai de munca de căutare ...doar ca sa te laud ca ai făcut constatarea pe care am făcut-o si eu, ca altfel nu mai întrebam nimic.
Bravo.
P.S: ce ți-aș turna o găleata de apa in cap...

| anonim_4396 a răspuns (pentru NGheorghe):

Daca nu esti in stare sa gasesti o corelatie (care nici nu exista, de altfel) intre numarul de cromozomi si complexitatea sau capacitatea unui organism, nu te deranja sa imi mai raspunzi.

| AlexCristi97 a răspuns:

Mai multi cromozomi nu inseamna mai bine sau mai multa informatie. Genele dau caracteristicile speciei, cromozomul find doar un suport pe care s-a grupat ADN-ul cu gene.

| NGheorghe explică (pentru AlexCristi97):

Esti botă la genetică...
ADN= totalitatea cromozomilor
cromozomi sunt alcătuiți din gene
"Mai multi cromozomi nu inseamna mai bine sau mai multa informatie" dar atunci ce înseamnă? dacă nu au nicio valoare atunci de ce, natura, ar pierde timp si energie pentru ai copia si stoca, dacă nu au nicio informație?

| anonymus4106 a răspuns (pentru NGheorghe):

Tu ai auzit de exoni și introni? Mare parte din informația genetică este pentru a regulariza adevărata informație, altfel mutațiile ar apărea foarte des.

| NGheorghe explică (pentru anonymus4106):

Deci, dacă la un vierme de mătase ii scoți cativa exoni si introni va deveni om?
dar tu ai auzit de ARN? ARN - este copia ADN-ului. Niciodată ADN-ul nu este expus la proceduri, ribozomii se ocupa doar cu corectarea sau copierea ADN-ului, copie care mai apoi este folosită la fabricarea componentelor necesare.
Sigur este mai complicat de atât, dar la nivel celular orice element are rolul si funcția lui pentru ca natura sa nu dea greș. Totuși un vierme știe mai multe...

| anonymus4106 a răspuns (pentru NGheorghe):

Recunosc că nu mă pricep la biologie și poate ce am spus mai devreme nu e 100% exact, dar nu am spus că dacă scoți exoni/introni de la un vierme, acesta devine om.

Așa, e replicarea se realizează cu ajutorul ARN-ului, care în final formează ADN. Celulele mor și se nasc, odată cu ADN-ul.

Ultima propoziție nu are niciun argument.

| Gaby212 a răspuns:

Cu cat mai multi cromozomi are o specie, cu atat cresc sansele modificarilor genetice. Asa se dezvolta bolile si tot de asta depinde si durata de viata.

| NGheorghe explică (pentru Gaby212):

Cresc șansele - in teorie, că in practica, de 6000 de ani viermi de mătase au rămas viermi de mătase, si mătasea a rămas tot matase.
boli - eu nu am auzit de boli la viermi de mătase, dar nici nu am făcut cercetări amănunțite.
durata de viață - viermii aia ar trebui sa trăiască mult, racii si broaștele însă ar trebui sa trăiască jumă de mileniu.
Merci pentru tentativa.