|

De ce omul are numai 46 cromozomi? Când un amețit de vierme de mătase – 56 cromozomi, un porumbel — 80 cromozomi (cand cel mai dezvoltat dintre ei cântărește 300 de grame fără pene) iar un rac ce in general ei se deplasează mai puțin de 10metri pe zi are aproape triplu omului — 116 cromozomi?

17 Raportează Evaluează
17 răspunsuri:
| a răspuns:

Cromozomii sunt doar un mod de grupare al ADNului, ce conteaza sunt genele de pe ei.

Cand indivizii se reproduc pot aparea accidente, bucatele din cromozomi se pot rupe sau duplica iar apoi pot sa se adauge altor cromozomi sau sa ramana solo. Evident ca in majoritatea cazurilor cand se intampla asta indivizii dind sa nu reziste prea mult dar daca organizmul supravietuieste si e ok va transmite mai departe povestea si daca organizmul ala va fi mai bun decat rutele lui cu mai multi/putini cromozomi merge mai departe.

evident e poveste d ezeci de mii de ani.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru RoCkKiD):

Toate celulele au ADN,
acum confundam ADN ul cu sistemul de reproducere, ei bine, nu știu cum se face... dar sigur jumătate din ADN este "pierdut", altfel s-ar dubla ADN-ul cu fiecare generație!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru NGheorghe):

Toate au si nu confundam, ADNul este esential pentru reproducere.

Sigur nu se pierde jumatate deoarece asa cum ni s-a zis la biologie in clasele 5-8 celule sexuale sunt haploide (au doar jumatate din nr de cromozomi) deci jumatate de la mama + jumatate de la tata fac un intreg. happy

In procesul asta daca apar accident si bucati se rup sau se duplica si de adauga prin alte parti sau raman solo obti un organism cu mai multi/putini cromozomi.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nu conteaza numarul de cromozomi ci numarul total de gene.
Bine ca sunt destule specii care depasesc cu mult ce avem noi oamenii.
Referitor la gandacul ce spui tu ala de matase,ala cred ca are cam aceleasi numr de gene ca noi oamenii,sau cateva mai putine,desi au mai multi cromozomi.
Mai multi cromozomi nu inseamna mai multe gene,depinde cate gene intra in componenta unui cromozom,sau cate gene sunt grupate in acel grup numit cromozom.
Sunt plante care ne depaseste cu f multe in ce priveste nr de gene.

Acum,intrebarea era cum de unele specii mai putin complexe ca oamul are mai multe gene? Asta da intrebare laughing dar raspunsul nu la putut da nimeni pana in prezent,deci intrebarea ta ramane deocamdata fara raspuns.
Nu se stie cum si de ce unele specii mai simple au mai multe gene,sau unele complexe mai putine.
Parerea mea personala este ca nu prea se cunoaste prea multe despre aceste gene,nu se stie tot ce face o gena de exemplu,habar nu avem cate poate face,stim doara f putine despre o gena anume,ce controleaza,cat si etc.

Poate ca la om o gena controleaza mult mai multe chestii decat la un vierme,poate gena umana este mult mai complexa decat cea a unui vierme.
Stiu o sa spui ca ADN-ul e adn tot dracu ala face.
O fi ADN-ul adna dar cand spunem ca adn-ul este acelasi in aproape toate organismele vii ne referim la elementele din care este alcatuit,dar probabil stiu si eu depinde si marimea.
Nu ma ocup,nici macar nu am citit,desi sunt chestii interesante, inca nu se stie mare lucru despre gene, desi multi oameni cred ca deja stim tot laughing
Daca luam de exemplu un hard disck de desktop cu valoarea X si luam si alt hard dar de laptop de aceiasi valoare, vom spune ca ambele sunt la fel laughing dar cand este sa treaca sa faca ceva ups, stai ca nu mai e chiar asa, unu deja o ia inaintea aluilant laughing
Asta e doara asa un exemplu.Ca si cu masinile, toate sunt masini, toate au motor, sunt facute din otel, metal in general dar unele sunt mai rapide altele mai lente.
Eu...2004 - 2100 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Jedem das Seine, în nemțește, fiecare cu Aleluia pe românește.
Fiecare este dotat cu ce are nevoie.
De sute de milioane de ani.
Fiecare are ce a primit de la strămoșii lui.
Natura la acest nivel al vieții nu face nimic la întâmplare când este vorba de supraviețuire.
Data compari greutatea porumbelului cu deplasarea racului, și apoi cu omul, în tonuri anecdotice iar nu profunde.
Fiecare din cei trei sunt adaptați mediului lor de viață.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru sadrian46):

Hello... am făcut germana in școală. Încă mai știu poezia:
meine, deine, seine -al meu, al tău, al lui/ei; seine nu este niciun aleluia ( e fiecare cu a lui, fiecare cu ce are/ moștenit sau după merite)
Normal, când vorbim de gene, vorbim de strămoși (comuni).
Dar las-o baltă de adaptare! de unde si până unde, unui vierme născut, de părinți lui, direct in dud si ce mănâncă numai frunze de dud, are nevoie de mai multa informație genetica ca un om ce supraviețuiește cultivând sute de cereale, legume, etc; mai si vânătorește si pescuiește? sa nu mai precizez ca omul este adaptat la absolut toate condițiile geografice!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Pentru ca nu ne asemănăm în nici un fel cu celelalte specii.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru InYourMind):

Ok!
dar cine are mai multe caracteristici? omul sau omida?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru NGheorghe):

După cum am spus despre diferențe, omida nu are ce avem noi și noi nu avem ce are omida.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Mai multi cromozomi nu inseamna mai bine sau mai multa informatie. Genele dau caracteristicile speciei, cromozomul find doar un suport pe care s-a grupat ADN-ul cu gene.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru AlexCristi97):

Esti botă la genetică...
ADN= totalitatea cromozomilor
cromozomi sunt alcătuiți din gene
"Mai multi cromozomi nu inseamna mai bine sau mai multa informatie" dar atunci ce înseamnă? dacă nu au nicio valoare atunci de ce, natura, ar pierde timp si energie pentru ai copia si stoca, dacă nu au nicio informație?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru NGheorghe):

Tu ai auzit de exoni și introni? Mare parte din informația genetică este pentru a regulariza adevărata informație, altfel mutațiile ar apărea foarte des.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru anonymus4106):

Deci, dacă la un vierme de mătase ii scoți cativa exoni si introni va deveni om?
dar tu ai auzit de ARN? ARN - este copia ADN-ului. Niciodată ADN-ul nu este expus la proceduri, ribozomii se ocupa doar cu corectarea sau copierea ADN-ului, copie care mai apoi este folosită la fabricarea componentelor necesare.
Sigur este mai complicat de atât, dar la nivel celular orice element are rolul si funcția lui pentru ca natura sa nu dea greș. Totuși un vierme știe mai multe...

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru NGheorghe):

Recunosc că nu mă pricep la biologie și poate ce am spus mai devreme nu e 100% exact, dar nu am spus că dacă scoți exoni/introni de la un vierme, acesta devine om.

Așa, e replicarea se realizează cu ajutorul ARN-ului, care în final formează ADN. Celulele mor și se nasc, odată cu ADN-ul.

Ultima propoziție nu are niciun argument.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Cu cat mai multi cromozomi are o specie, cu atat cresc sansele modificarilor genetice. Asa se dezvolta bolile si tot de asta depinde si durata de viata.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Gaby212):

Cresc șansele - in teorie, că in practica, de 6000 de ani viermi de mătase au rămas viermi de mătase, si mătasea a rămas tot matase.
boli - eu nu am auzit de boli la viermi de mătase, dar nici nu am făcut cercetări amănunțite.
durata de viață - viermii aia ar trebui sa trăiască mult, racii si broaștele însă ar trebui sa trăiască jumă de mileniu.
Merci pentru tentativa.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nu exista nicio corelatie intre numarul de cromozomi si complexitatea sau capacitatea unui organism. Si un cartof are mai multi cromozomi decat un om.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează