| RAY a întrebat:

E stiinta agnostica nu in cea ce priveste divinitatea si cum este ea, o modalitate de cunoastere a naturi, stiinta da raspunsuri definitive sau doar provizori? putem fi siguri ca nu o teorie nu se va schimba niciodata?
putem avea incredere in stiinta?


Agnosticismul este concepția filozofică potrivit căreia adevărul anumitor afirmații, mai ales afirmații as adauga eu stiintifice este fie necunoscut, fie imposibil de aflat.

Răspuns Câştigător
| Alphawolf a răspuns:

Nu exista stiinta agnostica, agnosticul nu are nici-un atu in cunoasterea naturii. Agnosticismul se refera doar credinte, zei.

Stiinta este perfectibila.

Daca nici in stiinta nu putem avea incredere atunci in ce am mai putea avea? In nimic. Insa, din cate am observat, majoritatea oamenilor nu pot face diferenta dintre afirmatiile unor oameni de stiinta si stiinta in sine, sau dintre o teorie sustinuta cu argumente si dovezi si o teorie speculativa. Nu tot ce zboara se mananca. Daca o persoana face parte din comunitatea stiintifica, asta nu insemna ca el reprezinta stiinta.
Nu putem fi siguri ca o teorie nu se va schimba niciodata, dar putem fi siguri ca teoriile care contin argumente si dovezi nu vor pica de tot niciodata. Spre ex. teoria evolutiei contine adevaruri, iar ele sunt un motiv suficient ca sa cred ca ea nu va fi rasturnata niciodata.

| RAY explică (pentru Alphawolf):

Metoda stiintifica

4 răspunsuri:
| suffarstar a răspuns:

Sunt mai multe moduri de a interpreta realitatea, nu musai prin stiinta.Filosofii o vad in felul lor,crestinii in felul lor,religile rasei galbene(taoistii,sintoistii,daoistii,budistii, hindusii etc)o vad si ei in felul lor.Cea mai plauzibila la prima vedere ar parea stiinta, dar sunt lucruri unde, eu cred, stiinta nu poate patrunde.
Dau si un exemplu: Lavoiser a spus ca energia nu poate fi creata si distrusa.Atunci inseamna ca tot ceea ce este, este etern nu? Daca energia prezenta in univers(in toate formele) nu are un punct de start(deoarece conform a ceea ce a spus Lavoiser nu poate fi creata)inseamna ca ea exista din tot timpul, nu? Atunci cum se explica ca universul este finit?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu putem fi siguri ca o teorie nu se va schimba niciodata. Nu putem avea incredere in stiinta atata vreme cat cei care o finanteaza au interese proprii.
P.S. Chiar crezi ca pana acum nu s-au gasit inlocuitori pentru petrol? S-au gasit demult, s-au cumparat patentele de catre producatorii de petrol tocmai pentru a nu fi scosi de pe piata. Dar un exemplu si mai relevanteste cel al becurolor economice. Au fost inventate acum 30 de ani. Americanii au cumparat patentul si l-au tinut 25 de ani pentru a-si termina treaba cu celelalte becuri neeconomice. Daca te gandesti bine tot cam acum 5 ani a aparut marele pericol cu incalzirea globala si nevoia de a consuma energie in mod economic.

| Nimixpecial a răspuns:

Reformuleaza intrebarea.