| Nilsson a întrebat:

Este cunoscut faptul că cel mai mare consumator de oxigen și energie din corpul uman este creierul.

Mai mult decât atât, creierul nu își poate procura necesarul caloric din alte tipuri de nutrienți (proteine, lipide) ci numai din glucide.

https://www.descopera.org/glucoza-energia-creierului/

Teoria evoluției spune că de la stadiul de primată la forma actuală, strămoșii noștrii au abandonat viața din junglă și s-au aventurat în savane trăind preponderent din vânat.

Cum a putut oare creierul să se dezvolte în dimensiuni de câteva ori tocmai în perioada când a trecut la o dietă mai nefavorabilă pentru organul cerebral?

Adică de la fructele suculente și bogate în zaharuri din junglă la carnea lipsită de nutrienți din stepe și savane.

Răspuns Câştigător
| Florin9Florin9 a răspuns:

M-ai câștigat cu ultima jumătate de propoziție. big grin

3 răspunsuri:
| RoCkKiD a răspuns:

Ai cateva premise gresite de la care pleci.

1. Da creierul consuma glucoza dar o confunzi cu zaharul. Da, fructele contin fructoza dar organismul poate sintetiza glucoza si din carbohidrati (asta face ficatul tau cand ramane fara glucoza in sange), iar aia se regasesc in mai multe plante. Da, e ideal sa scoti glucoza dintr-un fruct dar in absenta lui merge si o radacina.

2. Faptul ca am inceput sa consumam carne nu a fost motivul pentru care creierul a crescut, poti sa zici mai degraba ca a facilitat povestea, treaba aia nu s-a intamplat instant ci pe parcurul a mii de ani. Imagineaza-ti ca daca incepi sa consumi carne ai energie pentru tot organismul fiind in stare sa pastrezi glucoza pentru creier, e mia mult un soi de influx masiv de energie pentru organism in general.

3, poate creierul nu o avea nevoie de proteine si grasimi din carne dar foloseste alte chestii precum grasimi omega 3 (daca e peste) sau vitamenian B12 care o gasesti in carnea rosie sa nu mai zic de restul mineralelor.

4. Oamenii nu au trait preponderent cu carne, din simplul motiv ca nu putem face asta, vitaminele se numesc asa pentru ca sunt VITALE pentru supravietuirea noastra si nu le putem sintetiza in organism. Stai cateva saptamani fara vitamina C si vezi ce bine e. Pana si daca te uiti la emisiunile cu europeni care merg pe la triburi din africa care traiesc prin stepele alea arive vei vedea ca au in dieta tot felul de radacini care contin amidon.

5. Descopera.ro nu e chiar o sursa eficienta de informare. happy Descopera e pentru literatura de specialitate ce e antena3 pentru jurnalism.

| Nilsson explică (pentru RoCkKiD):

Singurele premise greșite sunt teoria evoluției și mitul oamenilor primitivi care trăiau din vânat.
Bine că am ajuns la un consens în ceea ce privește cea de-a doua.

Acum, să recapitulăm cum stă treaba: cât trăiau în junglă, primatele aveau fructe din belșug și o dietă care în cea mai parte compusă e din zaharuri ce sunt descompuse cel mai ușor în glucoză. Dacă mai luăm în calcul și fructele cum ar fi avocado sau nucile avem și necesarul de omega 3, mai adaugăm mici vietuițuitoare și insecte, avem și B 12. Ce să mai, dieta perfectă pentru creier.

În perioada când se aventurează în viața de savană, inventează unelte, făuresc arme, descoperă focul pentru gătit, și evident carnea își face o pondere mult mai însemnată din aportul zilnic de calorii, proteinele și grăsimile câștigă teren în detrimentul glucozei necesare pentru creier. Cât de mult reprezintă exact acest raport, destul de mult zic eu dacă iei în calcul un mistreț, un bivol sau alte animale mari.

Și în ciuda acestui fapt, creierul crește de câteva ori în dimensiuni.

Sesizezi problema?
- reduci combustiblilul creierului și acesta se măreste.
Sau îți dau alte analogii:
- se apucă cineva de culturism și începe să reducă poderea proteinelor din alimentație și o crește pe cea a zahărului și a grăsimilor
- altcineva vrea să slăbească și reduce ponderea fibrelor din meniul zilnic și o crește pe cea de junk-food.

O tâmpenie rămane tâmpenie oricâte milioane de ani ai arunca.

Afirmația asta este profund eronată:
„Imagineaza-ti ca daca incepi sa consumi carne ai energie pentru tot organismul fiind in stare sa pastrezi glucoza pentru creier"

Imaginează-ți tu că un creier și restul organelor stau la o masă și li se servește la comun un bol de orez cu niște carne tocată amestecată. Carnea reprezintă proteinele și grăsimile, orezul reprezintă carbohidrații. Organele mănâncă tot ce prind, creierul alege doar boabele de orez.
Care crezi tu că iese mai avantajos de la masă?
Exact așa arată metabolismul.

| Florin9Florin9 a răspuns (pentru RoCkKiD):

M-ai câștigat cu ultima jumătate de propoziție. big grin

| Celcestietot a răspuns:

Pai cum, nu stii cum au evoluat primatele? Iti spun eu atunci! Primatele evoluau foarte usor atunci cand le aduceau extraterestrii mere de la Ana (ca doar de aici vorba : Ana are mere), banane (de la bananierul vietii lui Darwin), dar si alte asemenea fructe exotice la pachet, ca doar noi aici pe planeta Pamant suntem la scoala din punctul acestora de vedere, nu?! Aceasta teorie ar putea fi adevarata fiindca AMERICANII s-au luat dupa modelul extraterestru si putem vedea asta la ei in unitatile de invatamant! Mai am inca un raspuns :

https://imgur.com/2VDvjbr