| catalinten a întrebat:

Exista vreo legatura intre religie si moralitate?

Cu alte cuvinte: ii credem mai putin morali, sau chiar mai putini umani de ce alta confesiune/religie/optiuni de constiinta decat noi.
Putem coexista in acelasi spatiu public indiferent de optiunea noastra (crestini ortodoxi, crestini neoprotestanti, crestini catolici, musulmani, budisti, agnostici sau atei)?
E vreo legatura intre proportia de teisti-atei si gradul de civilizatie a unei tari? Dar intre aceasta proportie si nivelul de toleranta? Sau intre nivelul de religiozitate si numarul de infractiuni?

Cu alte cuvinte este religia exclusiv o chestiune de constiinta ce tine de sfera vietii private (implicand respectul reciproc din partea tuturor taberelor) sau religia trebuie sa domine viata publica si sa se impuna sub forma de legislatie?

(Pun aceasta intrebare dupa ce am sters toate raspunsurile care nu faceau obiectul intrebarii cu corectorul de cearcane.
As vrea sa repet regulile jocului: raspundem fara atacuri la persoana, argumentat.
TPU este un loc in care orice opinie este binevenita, atata timp cat nu este exprimata injurios.)

Răspuns Câştigător
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Exista moralitate in toate religiile precum si in oamenii buni care se declara atei. Nu cred ca exista o legatura intre proportia de atei si nivelul economic sau cultural, dar cred ca exista grupuri religioase care au puterea in anumite tari si care impun o inapoiere a tarii lor. Nu religia ii indeamna, ci modul de interpretare al conducatorilor religiosi. Ma refer la tarile musulmane in care, de exemplu, femeilor nu le este permis sa mearga la medic fara acordul sotului, pe motive religioase. Este, desigur, un factor de inapoiere, dar nu e scris in Coran. E doar o interpretare gresita si periculosa, cu foarte multi adepti.
Nu cred insa ca musulmanii imi sunt inferiori sau ca ar trebui sa recunoasca superioritatea credintei mele. Nu m-as casatori, de exemplu cu un musulman, tocai fiindca nu mi se pare corecta interpretarea pe care o dau ei Cartii Sfinte si nu as putea trai in aceste norme.
Ma declar crestina credincioasa dar nu neaparat practicanta. Nu cred ca religia ortodoxa e superioara altor confesiuni crestine, nici macar nu cred ca este diferita in esenta. Nu voi incerca niciodata sa aduc pe cineva la religia mea, dar mi se par egal periculoase trei fenomene: 1. sectele absurde (izolate, nu accepta ajutor medical, nu au acte);
2. ultra-ortodocsii care isi trambiteaza suprematia credinteti pe toate drumurile si ii trateaza pe ceilalti asa cum l-a trata Joy pe Zazu (chestie care m-a scarbit, fiindca predicam credinta in Dumnezeu, dar ne comportam a niste oameni ai Diavolului);
3. negativistii, care nu se se limiteaza la a contesta o religie ci contesta insasi existenta Divinitatii si care fac si ei campanie acerba.

18 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Foarte bună întrebare, Catalin.
Chiar îmi pare rău că nu ne onorezi din când când cu prezenţa. Ar putea ieşi un foarte interesant schimb de idei.

...
Consider că moralitatea unui om nu este dată de opţiunea lui religioasă/non-religioasă, ci de calităţile lui individuale, atitudine, fapte...

Preferinţele religioase unui om nu prezintă pentru mine o relevanţă foarte mare, aş putea spune chiar deloc, şi sunt de părere că implicarea religiei în viaţa socială ar trebui diminuată (orele de religie, de exemplu, în programul şcolar mi se par un abuz, o metodă invazivă şi violentă de îndoctrinare).
Religia ar trebui să fie ceva intim, personal.

Iar pentru diminuarea numărului de conflicte (care, vrem - nu vrem, există) soluţia ideală mi se pare evitarea etichetării: să nu mai fim împărţiţi în creştini, musulmani, budişti, deiști, panteişti, agnostici, atei, etc, ci să conştientizăm că în primul rând toţi suntem oameni...şi pe acest "oameni" să se pună accent, nu pe altceva.

Şi apropo de subiect (o întrebare cu o hiperbolizare voită):
http://www.tpu.ro/......ul-nu-are/

http://www.tpu.ro/......-o-femeie/

P.S. http://youtu.be/r-eXYJnV3V4

| psiholoaga a răspuns:

Sunt mai multe lucruri de discutat. Eu cred ca intre credinta personala si religie este o diferenta. Am o credinta intima care nu se regaseste in "religiile" existente (sincer, nici nu mi-am batut capul sa vad in ce cutie se potriveste). Mie imi este suficienta si o impartasesc celor apropiati care se arata interesati de ea. Nu simt nevoia sa o proclam public sau sa o discut pe forumuri. Insa exista oameni care au aceasta nevoie de afiliere, de asociere. Si de-asta, cred eu, merg la biserici si diverse intalniri cu cei de aceeasi religie. Eu am fost, de-a lungul timpului, la biserici din mai multe religii si am luat din fiecare ceea ce era aproape de sufletul meu, preferand sa nu raman in limitele uneia dintre ele. Cred ca daca am creste gradul de toleranta, am putea foarte bine sa stam la aceeasi masa oameni cu credinte diferite, fara ca subiectul principal sa fie religia si sa se ajunga la conflict. In ceea ce priveste impunerea sub forma de legislatie, nu mi se pare deloc normala. Statul e laic, biserica e cu treaba ei, nu ar trebui sa se amestece. Adica mi se pare aproape fantastica (in sensul de basm fantastic) puterea pe care biserica ortodoxa (ca biserica majoritara) o are la noi in ceea ce priveste deciziile civile. Cred ca ar fi bine sa ne respectam mai mult deciziile unii altora. E loc suficient in univers pentru fiecare, nu vad de ce am impune ceva unei alte fiinte.

eileen
| eileen a răspuns:

Dumnezeu exista, fie ca vrem sa credem sau nu, El este acolo si ne asteapta. El ii iubeste si pe cei care il proclama si pe cei care il reneaga ca si Creator. Cu toate acestea, trebuie sa ne respectam unii pe altii, cu tot cu parerile noastre, doar nu suntem in jungla. Fiecare crede ce vrea, dar avem datoria sa spunem adevarul asa cum il percep. Nu am pretentia ca toti sa faca ce fac si ce recomand eu, am totusi pretentia sa fim oameni si sa nu ne mai jignim. Cred ca putem raspunde la o intrebare care ne deranjeaza convingerile si frumos, sau ne putem abtine daca nu avem ceva bun de zis.
In concluzie, pentru mine exista Dumnezeu, exista o relatie intre crestini si El, nu o religie cutumiala sau nu si putem coexista daca avem intelegere.

| andreutz a răspuns:

Catalin, in primul rand iti clarific un lucru...eu nu sunt nici ateu (asa cum cred unii pe aici), dar nici nu ma omor cu credinta... uneori am si eu o stare de frica de Dumnezeu, si ma abtin sa fac unele lucruri tocmai din cauza acestui sentiment...de fapt, e impropriu zis Dumnezeu...eu cred doar ca exista ceva acolo sus...sau jos.si revenind la religie, pai oare nu e evident ca este cea mai buna metoda de manipulare al oamenilor? in primul rand, poate duce f usor si la cea mai mare disputa intre oameni pe baza religiei lor...eu unul nu suport sectantii, baptistii sau altii care abuzeaza de credinta oamenilor si de frica de Dumnezeu pentru a le impune niste idei total aiurea...cazul annei, sau a lui eileen sau christian.nu, nu ma feresc sa o spun.eu nu va suport tocmai pentru ca va folositi de acea Biblie a voastra pentru a atrage lumea de partea voastra...si cand de fapt, in viata reala faceti altceva... vorba aia, fa ce zice popa, nu ce face popa...cat este de adevarata. dar garantat 95% din oameni de pe terra nutresc un sentiment de "contraritate" pentru cei de o alta religie... orice musulman e gata sa se certe cu un crestin pentru a-si apara religia, valabil si viceversa...si asa cum s-a mai zis aici, este evident ca aceste tari in care religia nu are un cuvant important de spus sunt mult mai dezvoltate si ofera un trai mult mai decent oamenilor... dar noi, romanii, binenteles ca facem parte din cealalta categorie...noi ne lasam atat de mult influentati de religie, incat nu mai conteaza ca suntem fortati sa traim in saracie in halul asta... cele mai sarace popoare din lume sunt cele in care religia domina viata omului...deci ce ar trebui sa inteleg din asta? mai bine traiesc asa in Romanica, in conditiile astea dar macar mor cu constiinta impacata ca am respectat religia cuvant cu cuvant...sau mai bine ma mut in Olanda, imi vad de viata mea, nu ma intereseaza ca vecinu e ateu iar eu sunt budist, toata lumea e fericita si nu mai trebuie sa imi fac griji pentru a doua zi?
si ca sa inchei... dragi sectanti...anna, christian siu restul...pentru mine exista doar IISUS...in nici un caz Isus-ul vostru... PUNCT

| mariusres a răspuns:

Pt catalinten,
Exista o legatura intre religie si moralitate in sensul ca cele mai religioase popoare sunt cele mai barbare (vezi populatiile din africa sau musulmanii). Pe partea cealalta se afla tarile unde oamenii religiosi sunt in minoritate (suedia, danemarca, norvegia, japonia etc) si unde gradul inalt de civilizatie a oamenilor este bine cunocut.
Pot exista diferite religii in spatiul public, dar cu conditia ca aceste credinte sa nu fie afisate ostentativ sau chiar deloc. In Romania nici nu poate fi vorba despre asa ceva: Patriarhul BOR participa la sedinte in Parlament, deputati sustin ca ateii sunt oameni periculosi, homosexuali si maghiari catolici sau calvinisti sunt batuti in strada de grupari fascist-ortodoxe (Noua Drepta), pocaiti te agreseaza la usa si pe strada cu fluturasi propagandistici. In atare conditii e greu sa stai deoparte si sa asisti cum niste habotnici indoctrinati fac legea dupa bunul plac fara pic de respect fata de alte minoritati.
In privinta legaturii dintre numarul de infractiuni si gradul de religiozitate exista numeroase statistici: cu cat populatia e mai credinciosa cu atat numarul de infractiuni este mai mare (vezi Europa vs SUA; in Europa, care este mai seculara decat SUA sunt mult mai putine infractiuni pe cap de locuitor, iar chiar in interiorul SUA cele mai "violente" state sunt cele din asa zisa "Bible-Belt"-cele mai religioase state SUA)
Religia a dominat in trecut viata publica si legislatia si am vazut unde s-a ajuns: Inchizitie, cruciade, abuzuri, discrimiari etc. Lumea moderna si prospera pe care o vedem in jur se datoreaza tocmai Iluministilor care au scos Europa din Evul Mediu si care erau in majoritate atei sau agnostici (Voltaire, Rousseau, Georege Washington, Abraham Lincoln in SUA etc.)

cristian
| cristian a răspuns:

-Fiecare confesiune religioasa se crede mai buna ca celelalte.
-Loc sub Soare este pentru toti fii lui Dumnezeu.
-Cu cat gradul de civilizatie este mai mare cu atat si numarul de liber cugetatori este mai mare.
Religia poate tine piept infractiunilor atata timp cat functioneaza si legea capitala suprema.(pedeapsa cu moartea)
-Nu consider necesar ca religia trebuie sa domine legislativul.Toti trebuie sa fie egali in fata legii si sa raspunda pentru greselile lor.

carla
| carla a răspuns:

Catalin, ai pus o intrebare buna. Din punctul meu de vedere, cu cat o tara este mai religioasa, cu atat dezvoltarea personala a individului stagneaza sau involueaza. Daca luam ca exemplu Iraq-ul, vom vedea ca religia duce la fanatism si la oprimari de tot felul, plus ca drepturile femeilor (de exemplu) sunt ingradite, numai pentru ca asa se spune in Coranul, o carte cu percepte vechi de cateva secole care nu se potrivesc zilelor noastre. In mod normal, religia ar trebui sa indemne la toleranta si iubire (cum este cazul ortodoxismului), dar sintagma ''dinte pentru dinte'' luata ca atare de catre unele confesiuni, provoaca agresiuni(islam), de neimaginat.
Religia si credinta intr-o forta divina tin exclusiv de dorinta individului, fiind o chestiune intima, nu cred ca isi are locul ca legislatie, in viata publica. Sa nu uitam, ca nu toate persoanele sunt religioase, exista atei, agnostici budisti etc...atunci le-am ingradi drepturile. In legislatie, perceptele care-i confesiuni le-am impune?
Bineinteles, ca putem coexista intr-un spatiu public, indiferent ce optiuni am avea, atat timp cat ne respectam unii pe altii, desi micile sarje fiind inerente. Si mai cred ca nivelul de tolrenta al unui individ, nu tine de religia in care s-a nascut, ci mai degraba de nivelulde educatie si cultura pe care-l are.

| christian a răspuns:

Chiar asa, de ce trebuia sa te iei de joy? E foarte tare tipa, imi place! Si inainte sa afirmi lucruri nefondate, mai cerceteaza, mai cultiva-te, mai citeste...ca niciodata nu stii prea multe.Nu mai spune aberatii, ca n-oi fi tu vreun zeu caruia sa ne inchinam si sa ne plecam capul de fiecare data cand afirmi ceva.

| sdafdfkdafkladjakl a răspuns:

Nu cred ca exista nici o legatura intre religie si moralitate, dar unii cred acest lucru si fac diferente. De obicei religiosii

| catalinten explică:

Religia exista. Dovada bisericile, preotii, razboaiele religioase. Poti spune ca Dumnezeu nu exista, eventual, dar religia sigur exista laughing
Si fara injurii de tipul "blonda cu max factor". Ce treaba are asta cu discutia despre toleranta religioasa, libertatea de constiinta oferita in mod egal ateilor, agnosticilor si persoanelor religioase?

| catalinten explică:

@psiholoaga & cristi foarte bune/argumentate raspunsuri

@eileen Intrebarea nu era daca exista Dumnezeu sau nu, ci era daca religia este un concept rezervat sferei private, sau poate intra in viata publica.
Si daca poate intra - ce se intampla cu cei care sunt de alta orientare de constiinta (sunt de alta religie sau sunt atei sau agnostici)?

Intrebarea era daca putem avea toleranta unii cu ceilalti, fara sa ne judecam si intelegand ca pana la urma calitatea unei persoane nu este data de optiunea lui religioasa/non-religioasa ci de ceea ce face, ceea ce spune, ceea ce gandeste, de cum isi ajuta persoanele din jurul dau, de capacitatea lui de creatie etc.

| catalinten explică:

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Cred ca tonul general, indiferent de optiunea spirituala a celor care au raspuns, este ca putem coexista si ca moralitatea unui om si calitatea sa umana se masoara nu dupa religie, ci dupa atitudinea sa, dupa fapte sale, dupa modul in care relationeaza cu cei din jur.

Cred ca orice discutie isi are locul pe TPU atata timp cat exista disponibilitate spre dialog. Acestea fiind spuse, va asigur ca de acum incolo noi (moderatorii TPU) o sa fim mult mai proactivi in ceea ce priveste eliminarea injuriilor si a raspunsurilor care reprezinta atacuri la persoana.
Va rog sa folositi facilitatea de raportare cu incredere.

| catalinten explică:

Multumesc, carla. Sunt perfect de acord cu tine

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Religia nu exista. a fost creata petru a mentine masele sub control.
referitor la exprimarea injurioasa.stai sa treaca joy - blonda cu max factor la ochi.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cu totii stim ca moralitatea apartine religiei si etica legislatiei.persoanele non-religioase au nevoie de un cod etic pentru a putea conecta cu cei religiosi si cu viata de zi cu zi.fiecare dintre noi, religiosi sau nereligiosi, avem dreptul de a vedea diferit realitatea, in functie de experienta, credinta sau educatie.religia tine de viata privata dar asta nu ne impiedica sa avem discutii "in contradictoriu" dar constructive.istoria ne spune ca diferite grupuri de diferite religii pot coexista prin respect reciproc. din experienta proprie pot spune acelasi lucru, atata timp ne de comportam si gandim civilizat putem ajunge la un compromis moral si etic.imi plac discutiile "in contradictoriu"dar constructive cand am cu cine.asta inseamna ca respect persoana indiferent de orientarea pe care o are, atata timp cat nu ne incalcam limitele bunei educatii.fiecare are dreptul la credinta si respect.chiar daca religia ni se pare nociva si periculoasa, trebuie sa ne gandim in acelasi timp ca a fost fundamentul de baza in evolutia spirituala a omului. o comunitate nu poate trai fara credinta si moralitate asa cum nu poate trai fara etica.eu personal nu sunt religioasa dar nu pot spune ca sunt atee, cred in dumnezeu-daca vreti sa ii dam un nume, am principiile mele care sunt in concordanta cu ale celorlalti sau nu, sunt botezata crestin-ortodox, dar simturile mele sunt ghidate dupa o alta filozofie de viata datorita experientelor pe care le-am avut, dar trebuie sa fiu sincerea cu mine si sa spun ca niciodata nu mi-as putea schimba religia. daca religia trebuie sa domine viata publica? nu cred ca trebuie sa fim ghidati dupa o anumita conducta, tocmai pentru ca fiecare are dreptul sa moral si etic de a isi trai viata asa cum crede de cuviinta

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Biserica, ca si institutie este sau ar trebui sa fie suprastatala. Nu trebuie sa domine viata publica. Ea are rolul ei de a se ingriji de sufletul credinciosilor, nu de a se implica activ in politica sau in alte activitati laice. Problemele vin din faptul ca preotii (ma rog... o parte din ei) reusesc sa influenteze multi credinciosi, sa ii manipuleze. Fie referitor la o situatie in care statul cere sprijin Bisericii, fie ii instiga la ura si dispret fata de alte confesiuni. Si toate acestea pentru taxele care le impune anual, taxele pe serviciile religioase, desi nu ar trebui platite atata timp cat ei primesc salariu. Biserica este cea mai bogata institutie si nu este corect. Isus cand si-a trimis apostolii, "mergeti si invatati neamurile…" nu i-a trimis sa isi construiasca cladiri somptuoase si sa traga in ele clopotele sa cheme credinciosii. I-a trimis ca misionari, sa colinde tarile, orasele si satele, ca sa predice cuvantul lui Dumnezeu. Iata ca ei s-au protapit in sutane aurite, case si biserici unde stau si asteapta credinciosii curati la inima. Toata ura si discordia preotilor unul impotriva altuia (ma refer la confesiuni) provine de la bani. Fiecare crede ca i se cuvine ca oamenii din zona lor de influenta sa isi aduca contribuitia la biserica lui. Inventeaza diferente intre confesiuni, dezinformeaza credinciosii. Si atunci de ce ne miram de faptul ca aceste dispute dintre preoti sa muta in viata de zi cu zi, intre oameni. Mereu am vazut atacuri (unele cu buna stiinta, altele pur si simplu pentru ca asa au fost invatati) chiar aici pe TPU la adresa catolicilor. De ce? Nu santem oare si noi ai lui Cristos? Nu avem aceleasi sacramente? Aceleasi porunci? Aceiasi Biblie? Aceiasi slujba religioasa? Nu este nici o diferenta de fond, doar de forma! Cred ca putem trai in pace si respect indiferent daca ne numim ortodocsi sau catolici. Atata timp cat esti crestin (practicant sau nu)sau apartii altei forme de religie, ai tot respectul meu oricine ai fi!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Despre morala autonoma (eu nu ucid pentru ca asta e o regula sociala de convietuire) si cea heteronoma (ca zice mama, preotul sau doamne doamne) http://facultate.regielive.ro/......92075.html
Cred ca exista atei f morali si religiosi (declarati) imorali, agnostici morali, imorali sau amorali.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu scriu decat ca numai oamenii fara scrupule manipuleaza lumea, asa cum se intampla si pe TPU, o sa intrebi de ce am scris asta? am sa postezi o intrebare care respecta in totalite regulile TPU si ai sa vezi cum imi este stearsa, sa vezi si sa te minunezi, este vorba despre unii experti TPU