| RAY a întrebat:

Hai sa filozofim un pic, ce filozofi apreciati? va place filozofia? care e intrebarea voastra filozofica existentiala? ati gasit vreun raspuns?


as vrea raspunsuri serioase

13 răspunsuri:
| JackR a răspuns:

Patru intrebari scurte, patru raspunsuri scurte:
1. Socrate.
2. Da.
3. "Ce ai vrea sa fie scris pe piatra ta funerara?".
4. Nu, sunt in cautarea raspunsului.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

John McTaggart despre timp
Conform lui McTaggart, exista doua modalitati diferite în care putem privi Timpul.

Prima, numita Teoria-A, postuleaza ca timpul are o ordine si curge pe un drum; în aceasta versiune a Timpului, se pot organiza lucrurile care se întâmpla. Exista o progresie a evenimentelor din trecut spre prezent si viitor. Teoria-B, de alta parte, spune ca trecerea timpului, si însusi Timpul, este o iluzie perfecta si nu exista posibilitatea sa aranjam obiectiv evenimentele într-o ordine particulara.

Aceasta versiune a timpului este folosita de memoria noastra, care are tendinta sa-si aminteasca evenimentele ca buzunare individuale de timp si nu ca pe un fluviu nesfârsit de timp. Considerând aceste doua teorii, se poate spune ca Timpul nu exista caci pentru a exista, ar trebui sa fie o schimbare continua în evenimente sau în circumstante.

Teoria-B spune ca nu exista schimbari, dar si daca Teoria-A ar fi adevarata, si ea sugereaza ca timpul nu exista. Sa luam un eveniment în timp, ziua în care împlinesti 21 de ani. La un moment dat, în prezent fiind, ea va fi un punct în viitor, dar în acelasi moment, ea va fi în trecut. Si câta vreme un moment, o clipa, nu poate fi în trecut, în prezent si în viitor, McTaggart spune ca teoria este contradictorie si ca urmare imposibila, la fel ca timpul.

| fearlessss a răspuns:

1. Kant, desi trebuie sa il aprofundez mai mult pana voi ajunge sa il inteleg. Si pana atunci, sa aprofundez toata filosofia dinaintea lui, pentru ca mi se pare mai normal sa o iei de la inceput, Socrate, Platon, Aristotel etc si sa avansezi in timp.
2. Imi place filozofia, dar mai mult stiinta. De ce? Pentru ca stiinta se bazeaza pe confirmarea teoriei prin experimente. Deci este mult mai sigura. In filosofie...un sistem de gandire profund, interesant, bine analizat si adaptat vremurilor poate fi uneori de ajuns.
3. Lumea exista doar pentru ca este observata?
4. Nu, nu am gasit raspuns...

Răspuns utilizator avertizat