| fasfasfsdsd a întrebat:



Daca la baza moralitatii sta conceptul subiectiv de bine si rau, atunci care sunt factorii care ne stabilesc noua moralitatea, care sunt factorii care ne formeaza o imagine despre ceea ce ar insemna de fapt binele si raul? Ideologia sociala? Timpul in care traim? Religia?

4 răspunsuri:
| RoCkKiD a răspuns:

Nu am inteles niciodata de ce aveti impresia ca o sa primiti un raspuns la intrebarile astea pe TPU din moment ce filosofii se cearta de ani de zile. La intrebarea aia Socrate raspunde intr-un fel, nietzche in altul si kant in altul.

Kant ti-ar zice sa te comporti in asa Fel incat maxima comportamentului tau sa poate deveni lege universala (imperativulc ategoric). Gen stii ca ceva e bine daca facand acel ceva perfect sa poti sa faci o lege care ar fi universal valabila.

Nietzche ar fi zis ca modul in care te raportezi la bine si la rau depinde daca practici o morala de stapan sau de sclav etc.

Nu exista un singur raspuns exista mai multe.

| Wr3nch a răspuns:

Toate. Imaginea ta despre bine si rau poate fi modificata de toti factorii mentionati mai sus. Acum 100 de ani o tipa in fusta mini si top cu decolteu generos ar fi atras furia si dispretul trecatorilor. In unele famili asa ceva nu e acceptat nici azi, nici de catre unele religii (exemplu evident e religia musulmana in zonele unde e impusa burka.).

| armiaso a răspuns:

Ceva tema?

| BaciuFlorin a răspuns:

Cu toții știm că suntem influențați prin religie, mass-media, istorie etc...
Părerea mea de persoana nu chiar așa dezvoltată mintal asupra acestui subiect este ca factorii care ne formează percepția asupra binelui și raului ca acțiuni sunt urmările si emoțiile pe care le transmit actiunea inițială, daca urmările și emoțiile sunt unele bune, de împlinire automat putem extrage că acțiunile făcute au ajuns în punctul de "bine", in caz contrar, ajungem in stagiul de acțiuni cu urmări "Raul" este parerea mea personala și mi-o susțin.