| BATTLEGROUND a întrebat:

Hei TPU

Se poate teoretic sa calatorim in TRECUT printr-o gaura de vierme?
Dar practic?

13 răspunsuri:
| Prezidentul a răspuns:

Nu se poate calatorii in timp prin gaurile negre nici teoretic, nici practic.

| mihaitaLGP a răspuns:

Paradoxul bunicului, calatoresti in trecut si iti omori bunicul, cum ajungi tu sa existi in viitor? Intoarcerea in trecut nu este posibila nici macar pe hartie. Pentru mai multe detalii vezi documentarul Into the universe with Stephen Hawking.

| Sean a răspuns:

Ti-am mai zis la un post, calatoria se poate face doar in viitor si in anumite conditii, in trecut nu se poate, teoretic ii imposibil, practic deduci si tu ca ii imposibil iar.

Exista o teorie prin care o gaura neagra poate fi o punte spre alt univers, dar devine complicat iti las cateva materiale sa le citesti ca nu prea am timp acum sa povestesc despre gauriile negre si teoriile din jurul lor.

Link-uri, citeste-le daca stii engleza

http://mkaku.org/......dimension/

http://www.hawking.org.uk/into-a-black-hole.html

http://www.livescience.com/1339-travel-time-scientists.html


Cred ca is destule, citesti alea cam acopera nelamuririle tale, poate revin maine cu un raspuns mai detaliat, sper ca intelegi Engleza.

| Hasciar_Vlad_1990 a răspuns:

NU, nici teoretic nici practic din caua paradoxurilor.

| David_New_1992 a răspuns:

Am vrut să-ți trimit un video cu o demonstrație științifică dar nu îl găsesc...
Dar oricum... Din punct de vedere științific nu exista mai multe realități, adică tu ești unic, nu te poți regăsi în trecut (decât în amintiri)
Apoi călătoria prin găurile se vierme sunt aproape imposibile... Nu se știe ce se poate întâmpla... După cum probabil știi găurile de vierme sunt create de explozile stelelor... Deci cea mai apropiata gaura neagra care s-ar putea face ar fi una creata de explozia soarelui dar dacă ar exploda soarele am muri toți.

| Sean a răspuns (pentru David_New_1992):

Soarele nu va exploda niciodata, va deveni Giganta Rosie, si pentru ca o stea sa provace o gaura neagra, ea trebuie sa fie mai mare de 20 de ori decat Soarele nostru, cele mai apropiate gaurii negre se afla la cateva mii de anii lumina, daca nu ma insel cea mai apropiata undeva pe la 1500 de anii lumina, nu au nici un efect asupra pamantului, dar ele is in miscare, exista o posibilitate sa ne trezim cu una in sistemul solar, cat ii ea de mica.

| BATTLEGROUND explică (pentru Sean):

Nu am intrebat de gaurile negre ci de gaurile de vierme big grin

| Anonim a răspuns (pentru BATTLEGROUND):

Bagi capul in gaura de vierme si te gandesti cand erai copil si iaca practic, calatoresti in trecut ptin gaura de vierme.

| Sean a răspuns (pentru BATTLEGROUND):

Gauriile de vierme, numele asta vine de la faptul ca un vierme in loc sa se deplaseze pe suprafata marului el se deplaseaza prin mar, ele sunt solutii la teoria generala a relativitati, un exemplu bun ar fi daca ai lua o foaie A4, si ai pune un punct X in partea de jos si un punct Y in partea de sus a hartie, si ai veni cu intrebarea care ii solutia cea mai rapida de a calatori de la punctul X la punctul Y, multa lume ar trage o linie dreapta intre cele doua puncte, dar mai exista o solutie, daca indoi foaia in jumatatate, cele 2 puncte vor ajunge foarte aproape unul de altul, chiar te rog sa faci acest lucru cu o foaie normala A4 sa vezi mai clar, punand acest lucru in plan mai mare unde foaie este universul si punctul X sa zicem ca este galaxia noastra Calea Lactee, iar punctul Y sa zicem ca este galaxia Andromeda(cea mai apropiata Galaxie masiva), acea indoirea a foi ar insemna practic un tub intre cele 2 Galaxi, prin care se poate ajunge mult mai rapid de la punctul X si Y, teoretic ar fi posibil, oameni ar putea crea o nava care sa curbeze spatiu, nava ramanand nemiscata, ii cam greu de imaginat acest lucru, trecand peste explicatia despre gaurile de vierme si revenind la calatoria in timp, in primul rand este IMPOSIBIL sa calatoresti in trecut, imposibil, nu ai cum, teoretic, nu ai cum, si daca teoretic nu ai cum, practic nici atat, poti calatori in trecut doar prin amintiri, despre calatoria in viitor ti-am explicat la un alt post de al tau si nu are legatura cu gaurile de vierme, care is un alt lucru.

Am zis de gauriile negre ca intr-un anume fel ele pot fi vazute ca niste punti intre alte universe si ii bine sa stii despre ele, in schimb in link-urile care ti le-am lasat se vorbeste si despre Gauriile de vierme, pe scurt diferenta dintre cele doua este ca una distruge tot si nu duce nicaieri(varianta cea mai acceptata pentru Gaurile Negre), iar alta este practic un tub care conecteaza doua puncte.

| BATTLEGROUND explică (pentru Sean):

Ok mersi... ati dau tie funda! da nu am inteles ceva! toata lumea zice ca gaurile de vierme nici macar nu e demonstrata existenta lor. Iar altii spun ca nu ai cum sa itrii intr.o gaura neagra deoarece dimensiunile unei asemenea gauri sunt extrem de mici! poate ma luminezi putin si in privinta acestor aspecte happy

| Sean a răspuns (pentru BATTLEGROUND):

Depinde ce intelegi prin demonstrate, pe foaie a fost demonstrat ca exista posibilitate gauriilor de vierme, in spatiu inca nu s-au observat asemenea anomalii, dar ii imposibil sa observi asemenea lucruri daca nu are un efect asupra stelelor din jur, tot ce stim despre gauriile negre vine de la comportamentul stelelor care orbiteaza o gaura neagra, singura explicatie a miscari lor a fost o gaura neagra, in schimb pentru o gaura de vierme care nu are nici un efect asupra stelelor care o orbiteaza, este imposibil de observat, dar aceste gaurii de vierme se pot din nou teoretic produce chiar si de oameni.

O gaura neagra nu are dimensiuni extrem de mici, depinde foarte mult de obiectul din care s-a format de exemplu daca soarele are crea o gaura neagra ar fi undeva la 5 km in diametru, imposibil ca soarele sa faca acest lucru sa nu fie confuzii, exista gaurii negre masiva, cea din centrul galaxiei noastra este una masiva de milioane de ori masa soarelui nostru.

| BATTLEGROUND explică (pentru Sean):

Eu am intrebat de gaura de vierme nu de cea neagra :p app printr-o gaura neagra nu ai cum sa treci deoarece aceasta distruge totul. dar din ce am citit pe net nu se poate tranversa nici o gaura de vierme deoarece si aceasta este distructiva :p

| Sean a răspuns (pentru BATTLEGROUND):

Trebuie sa intelegi faptul ca gaurile de vierme is solutii la ecuatiile lui Einstein, pentru a vorbi de gauri de vierme, trebuie sa stii ce inseamna o gaura neagra in primul rand, deci inca odata gaurile de vierme nu au fost observate in univers, ca o gaura neagra, deci tot ce se poate spune despre ele sunt doar speculatii, teoretic exista posibilitatea aparitii lor, cat despre ele fiind distructive, nu poti zice asta, din nou tot ce zicem de gaurile de vierme is speculatii, pot fii distructive sau poate fi doar o calatorie ca de la Pamant la Luna.

Da gaurile negre sunt distructive, dar nimeni nu stie ce se intampla dupa Event Horizon(punctul fara intoarcere), unde nici lumina nu rezista, nimeni nu stie, fiind numita singularitate(adica un nume la nu stiu).