|

Hei TPU, un pc din ziua de azi e mai puternic decat un super computer de acum 10 ani?

3 Raportează Evaluează
3 răspunsuri:
| a răspuns:

Depinde la ce faci referinta.
Cu 10-20 ani inainte, Windows-ul de atunci a functionat la fel cu un calculator (PC) mediu, ca si acum.
Windows-ul insa a fost "umflat" intre timp, pictat la rezolutie mare si mii de functii suplimentare (din care foarte putini sunt care folosesc chiar si o parte). Evident, ca si calculatoarele au trebuit facute mai performante (doara marfa trebuie vanduta).

Putem insa sa facem o comparatie de functionalitate si folosire profesionala:
- in anii "80 fiecare judet a avut cate un centru de calcul, dotat cu vestitele calculatoare "Felix 256". Acele calculatoare au avut memoria interna de 256Kb ( = 0. 256Mb = 0. 000256Gb ). Discurile magnetice de stocare au avut capacitatea de 5Mb ( = 0. 005Gb ). iar viteza de lucru a fost de 5KHz ( = 0. 000005GHz ).
O asemenea capacitate este mai mica si de cat a unui telefon cu butoane.
Un astfel de calculator (Felix 256) a fost in stare sa deserveasca sute de institutii si fabrici, a caror calcule contabile si evidentele de gestiune le faceau fara probleme.

- In ziua de azi, pe un calculator (PC) se face contabilitatea a maxim catorva zeci de firme mici.

Totul depinde de modalitatea cum folosim o scula. Nici cu o masina Formula 1 nu poti circula cu viteza de 300 Kmh pe strazile orasului, o caruta poate s-o depaseasca pe o aratura de la tara.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Da, tehnologia a avansat

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

O intrebare foarte interesanta. La gaming probabil ca da, pentru ca jocurile nu sunt optimizate pentru serii de procesare si altele de placi video, dar daca te referi la puterea bruta de procesare, nu este. Depinde si la ce supercomputer te referi, ca sunt unele de cateva sute de mii de $, iar altele de cateva milioane/zeci de milioane. Gasisem mai demult un videclip de genul asta, il voi cauta si atasa link-ul aici. (din pacate nu e chiar comparatia pe care o voiai)
https://www.youtube.com/watch?v=Bo3lUw9GUJA
Acesta este vechi de 26 ani, dar poate iti faci o idee.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează