| modestul a întrebat:

Iata cateva idei ale lui Petre Tutea despre ateibig grinin cugetarile lui Petre Tutea, Ce parere aveti? are dreptate?

1. Se spune ca intelectul e dat omului ca sa cunoasca adevarul. Intelectul e dat omului, dupa parerea mea, nu ca sa cunoasca adevarul, ci sa primeasca adevarul.
2. Am avut revelatia ca in afara de Dumnezeu nu exista adevar. Mai multe adevaruri, zic eu, raportate la Dumnezeu, este egal cu nici un adevar. Iar daca adevarul este unul singur, fiind transcendent in esenta, sediul lui nu e nici in stiinta, nici in filozofie, nici in arta. Si cand un filozof, un om de stiinta sau un artist sint religiosi, atunci ei nu se mai disting de o baba murdara pe picioare care se roga Maicii Domnului.
3. Acum, mai la batrinete, pot sa spun ca fara Dumnezeu si fara nemurire nu exista adevar.
4. O baba murdara pe picioare, care sta in fata icoanei Maicii Domnului in biserica, fata de un laureat al premiului Nobel ateu - baba e om, iar laureatul premiului Nobel e dihor. Iar ca ateu, asta moare asa, dihor.
5. Eu cand discut cu un ateu e ca si cum as discuta cu usa. Intre un credincios si un necredincios, nu exista nici o legatura. ala e mort, sufleteste mort, iar celalalt e viu si intre un viu si un mort nu exista nici o legatura. Credinciosul crestin e viu.
6. Ateii si materialistii ne deosebesc de animale prin faptul ca nu avem coada.
7. Ateii s-au nascut, dar s-au nascut degeaba.
8. Eu nu detest burghezia. Eu m-am lamurit ca un om care vrea sa fie bogat nu este un pacatos. Spunea odata un preot batrin: Circula o zicala ca banul e ochiul dracului. Eu nu-l concep ca ochiul dracului, eu il concep ca pe o scara dubla. Daca-l posezi, indiferent in ce cantitati, si te misti in sus binefacator pe scara, nu mai e ochiul dracului. Iar daca cobori, atunci te duci cu el in infern, prin vicii, prin lacomie si prin toate imperfectiile legate de orgoliu si de pofta de stapin.
9. Nu pot evita neplacerile batrinetii si nu ma pot supara pe Dumnezeu ca m-a tinut pina aproape la nouazeci de ani. Insa batrinii au o supapa foarte inteleapta: au dreptul la nerusinare. O nerusinare nelimitata. Cand ma gindesc la suferintele batrinetii, imi dau seama ca in natura asta oarba cel mai mare geniu este geniul mortii. Faptul ca murim, de cele mai multe ori la timp, este un semn al dragostei lui Dumnezeu pentru noi.
10. Eu sint iudeocentric in cultura Europei, caci daca scoti Biblia din Europa, atunci Shakespeare devine un glumet tragic. Fara Biblie, europenii, chiar si laureatii premiului Nobel, dormeau in craci. Stiinta si filozofia greaca sint foarte folositoare, dar nu sint mintuitoare. Prima carte mintuitoare si consolatoare pe continent - suverana - e Biblia.
11. Exista o carte a unui savant american care incearca sa motiveze stiintific Biblia. Asta e o prostie. Biblia are nevoie de stiinta cum am eu nevoie de Securitate.
12. Luther, cit e el de eretic si de zevzec, a spus doua lucruri extraordinare: ca creatia autonoma e o cocota si ca nu exista adevar in afara de Biblie. Mie mi-a trebuit o viata intreaga ca sa aflu asta. El nu era asa batrin cand a dibacit chestia asta, ca era calugar augustin... Mie mi-a trebuit o viata ca sa ma conving ca in afara de Biblie nu e nici un adevar.
13. Shakespeare, pe linga Biblie, - eu demonstrez asta si la Sorbona - e scriitor din Gaesti.
14. In afara slujbelor bisericii, nu exista scara catre cer. Templul este spatiul sacru, in asa fel incit si vecinatatile devin sacre in prezenta lui.
15. Stii unde poti capata definitia omului? - te intreb. In templu. In biserica. Acolo esti comparat cu Dumnezeu, fiindca exprimi chipul si asemanarea Lui. Daca Biserica ar disparea din istorie, istoria n-ar mai avea oameni. Ar disparea si omul.
16. In biserica afli ca existi.
17. Ce pustiu ar fi spatiul daca n-ar fi punctat de biserici!
18. In afara de carti nu traiesc decit dobitoacele si sfintii: unele pentru ca n-au ratiune, ceilalti pentru ca o au intr-o prea mare masura ca sa mai aiba nevoie de mijloace auxiliare de constiinta.
19. Platon are un demiurg care nu e creator, ci doar un meserias de geniu, fiindca materia ii premerge. Prima idee de creatie reala, au adus-o in istorie crestinii.
20. De creat doar zeul creaza, iar omul imita. Eu cand citesc cuvintul creatie - literara, muzicala, filozofica - lesin de ris. Omul nu face altceva decit sa reflecte in litere, in muzica sau in filozofie petece de transcendenta.
21. Cum sa fie creatura creator? "Hai tata, sa-ti arat mosia pe care ti-am facut-o cand nu eram in viata..." Pai cum sa fie creatura creator?
22. Omul e un animal care se roga la ceva. Cauta un model ideal. Si uneori nimereste, alteori, nu. Cei care au descoperit modelul ideal si succesiunea fenomenului din el sint crestinii. Crestinismul nu poate fi identificat cu nici un sistem filosofic, monist, dualist, sau pluralist.Crestinismul este pur si simplu. Despre crestinism, Bergson spune ca noi il respiram. Are materialitatea aerului. Seamana cu aerul. Noi sintem crestini fara sa vrem. Si cand sintem atei sintem crestini: ca respiram crestinismul cum respiram aerul.
23. Crestinismul nu e ideologie, ca atunci se aseamana cu marxismul. Religia e expresia unui mister trait, or ideologia e ceva construit.
24. A fi cresti inseamna a cobori Absolutul la nivel cotidian. Numai sfintii sint crestini absoluti. Altminteri, crestinismul, gindit real, e inaplicabil tocmai pentru ca e absolut.
25. Suveran fata de natura, supus Divinitatii, nemuritor si liber prin depasirea extramundana a conditiei sale - acesta este omul crestin.
26. Nimic nu poate inlocui crestinismul; nici toata cultura antica precrestina. Eu sint de parere ca apogeul Europei nu e la Atena, ci in Evul Mediu, cand Dumnezeu umbla din casa in casa. Eu definesc stralucirea epocilor istorice in functie de geniul religios al epocii, nu in functie de ispravi politice.
27. Iisus Hristos este eternitatea care puncteaza istoria.

20 răspunsuri:
| Hombre a răspuns:

Sa aibe dreptate? Cum sa-i dau dreptate lui Tutea cand spune"O baba murdara pe picioare, care sta in fate icoanei Maici Domnului in biserica, fata de un laureat al priemiului Nobel ateu- baba e om, iar laureatul priemiului Nobel este dihor. Iar ca ateu asta asa moare, dihor. El cand dicuta cu un ateu discuta cu o usa.Chiar el spune ca are dreptul la nerusinare chiar nelimitata la batranete.Si apoi ce a facut petre Tutea in 90 de ani de viata, nimic a taiat frunza la caini nici macar o carte nu a scris, macar ca avea talent cu alte cuvinte un lenes si nimic mai mult.Ar fi culmea sa-l luam si model de viata.

HepHap
| HepHap a răspuns:

@harciog

Si credeam ca doar eu vad similitudini de-astea, cum ai vazut tu intre Parintele si Tutea. Si eu sunt de parere ca tu si alti dreptcredinciosi sorbonari de pe aici sunteti mai smecheri ca Nietzsche, Camus si Foucault. Asta ca sa nu vorbesc de medici si oameni de stiinta. Se aplica si pentru astia ce zicea Petrica al nostru? Sa caut niste concluzii magaresti despre crestini scornite de vreun ateu celebru sau se pune din start ca Tutea si baba aia nespalata sunt superiori?

HepHap
| HepHap a răspuns:

Imi place de tine, harcioage. Te-ai obisnuit pe TPU sa tragi cu arcul si sa stai si tinta. Ca spurci rubrica filosofie si apoi postezi pios un card de intrebari o stie toata lumea. Pai ce sa iti zic, cam tot aceleasi dureri de oase le avem si noi referitor la parerile tale despre Tutea. Mult tonus si inspiratie.

| AvalohisAlin a răspuns:

Aceeasi parere o am si eu despre atei.

| Alphawolf a răspuns:

Are probleme mari acest Petre Tutea! @harciog intre Parintele si Petre Tutea nu este vorba doar de educatia intelectuala ci si de indoctrinare si sanatatea mintala, parerea mea.

| Arthur a răspuns:

Excelentă postare, felicitări! Mihai Eminescu a spus : " Biserica este mama neamului românesc de totdeauna.''

| mihaibrasov a răspuns:

Ani de inchisoare. Multi. Acolo l-a descoperit Tutea pe Dumnezeu, in temnita aia murdara... Si nu a devenit ateu dupa atatia ani... oare cum? Iar ateii de azi au nevoie de dovezi.

| Parintele a răspuns:

Petre Tutea e un prostanac care a vrut sa se mantuiasca la batranete cand deja era senil sarmanul.prea tarziu. Pe Tutea asta insa il defineste mai bine perioada cand era Legionar, si se ocupa de evrei, de asta nu se prea vorbestewinking Ca filozof e nul, in afara de cateva balbe ce suna bine in urechile unor asa zisi crestini se remarca doar prin dobitocenie.

cristacheceliute
| cristacheceliute a răspuns:

Multumesc pentru lectura, eu prefer sa nu judec oamenii in gura mare, n-am intelepciunea necesara. Dar cand sunt in dilema increderii fata de cineva, incerc sa ii apreciez latura morala dupa cum se poarta cu cei apropiati si dupa reperele sale. Ori credinta este reperul absolut, chiar daca nu toti credinciosii pun in practica ce au invatat. Insa cei discreti, modesti, si cu acea privire impacata uneori ma calmeaza.

| Duhovnicul a răspuns:

Ma amuza felul cum crestinii se simt de fapt nesiguri de credinta lor si denigreaza ateii facandu-i ba prosti, ba pagani, imorali, teribilisti, satanisti etc. fratilor eu zic sa ne vedem fiecare de treaba lui, nu pricep ce te deranjeaza ca altii nu iti impartasesc credinta? chiar nu poti pune capusorul pe perna noaptea sa te culci daca sti ca in viata asta mai sunt si oameni liberi?

| laura64 a răspuns:

Nicolae Iorga : " Dumnezeu? Toata lumina de soare si toata lumina de suflet, care a fost, care este si care poate sa fie."

| SturmirCloudKeeper a răspuns:

Religia, toata lumea incearca sa ti-o vare pe gat... Si da, are dreptate. Cam cata dreptate are si Nea Ion despre fizica nucleara.

| MariuZ a răspuns:

Parerea mea e ca toate persoanele credincioase care ataca ateii si invers de pe acest site nu fac decat sa caute scandal. Nu va puteti vedea de alegerile dvs religioase in liniste si pace, fara sa va bagati si in vietile altora? Oricum, cealalta parte a "conflictului" nu se va lasa convinsa de "adevar". Lasati-o balta odata!

| Anecherry a răspuns:

Asta e discriminare; la ce te ajuta? te mantuiesti tu mai repede daca arunci cu noroi in atei? crede-ma nu te face mai destept sa faci pe altu prostwinking.

| nemo_6725 a răspuns:

Da, are dreptate Tutea. Cine sut eu sa-l contrazic pe Petre Tutea? si in fond sunt intru-totul de acrod cu el. El a murit crestin, asta-i important. Daca exista D-zeu n-avem decat de castigat, daca nu exista n-am pierdut nimic.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Parinte intodeauna am fost de parere ca esti mai invatat ca Petre Tutea.Nu stiu ce naibii au astia de nu inteleg ceva care se vede de la distanta.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Hep Hap am dureri groaznice in coate despre parerile tale si ale altor useri de pe unde stie toata lumea.Sanatate.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Sanatate Hep Hapule dar vezi mai usor totusi cu Hapul.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Mie mi se pare gresit sa citesti doar citatele fara sa intelegi contextul. De exemplu cand a zis ca atunci cand vorbeste cu un ateu vorbeste cu usa se refera la discutii pe teme religioase. Apoi ca a vorbit despre atei ca ar fi dihori s-a referit din punct de vedere strict religios, savantul a descoperit o unelta, dar nimic mai mult, in timp ce un om care incearca sa cunoasca si altceva decat lumea materiala este mai complet. Pentru Petre Tutea un ateu este doar un animal pentru ca nu se gandeste decat cum sa-si potolesca poftele lumesti, in timp ce un om care incearca sa cunoasca si altceva decat cum sa-si potoleasca poftele trupesti sau cum sa atinga o pozitie sociala este superior, pentru crestini acea cunoastere este cautarea Lui Dumnezeu. Ateii nu au de ce sa se simta jigniti sau sa ia personal afirmatiile lui Tutea, el vorbea doar despre un mod de a gandii sau a traii, nu despre calitatea persoanelor. Trebuie sa intelegeti ca pentru oamenii religiosi, ateii isi pierd timpul cu lucruri marunte, ba chiar nu va intelegem, adica de ce sa mai mananci sau sa mai traiesti daca tu crezi ca dupa ce mori nu mai existi pur si simplu, adica practic nici acum nu existi, este irational sa traiesti daca dupa moarte tot ce ai facut in viata asta nu conteaza. Ce va motiveaza pe voi sa traiti?

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Superbtongue