|

In 1989 o paine costa 3 Lei si salariul net minim era 2000 Lei adica 666 paini. In prezent cu salariul net de 1200 RON si o paine de 4 RON se pot cumpara 300 paini. Asta inseamna ca nivelul de trai s-a injumatatit si nu a crescut. Asta inseamna ca o familie cu doi copii in 1989 poate avea acum doar un copil pentru a trai oarecum la fel de bine ca familia din 1989 pana ce copilul ajunge matur si va avea un loc de munca. Cum comentati?

4 răspunsuri:
| a răspuns:

Sau nu stii situatia exacta sau esti de rea-credinta.
In 1989 preturile erau reglementate, corelate oarecum cu salariile si nu exista inflatia exploziva care a avut loc incepand din 1990 si pana la denominarea leului, asa ca valoarea ROL de atunci era aproximativ egala cu valoarea RON de acum.

| explică (pentru Ioandelasal):

Vezi ca am modificat intrebarea. Si mie mi se parea ca e o greseala de calcul referitor la nivelul de trai.

| a răspuns (pentru Steregoi):

Este exact acelasi comentariu, bineinteles fara inflatie, respectiv preturile erau reglementate. Si nu stiu daca ai luat in considerare gramajul painii si calitatea, ca sa le poti compara ar trebui sa fie exact la fel.
De altfel, pentru a compara corect, ar trebui luate in considerare un cos de marfuri si nu numai una.

| explică (pentru Ioandelasal):

Ma refer la aproximativ acelasi gramaj si aceeasi calitate. Am considerat painea pentru ca a fost si este un aliment consumat frecvent in Romania.

Nivelul de trai s-a injumatatit in conditiile in care un sfert din populatia Romaniei din 1989 nu mai e adica fie a murit si nu a fost inlocuita prin nasteri fie au plecat multi in afara tarii. Procesul de decimare a populatiei Romaniei continua in timp ce nivelul de trai continua sa scada. Euro creste in continuare in raport cu RON si asta este o politica a conducatorilor Europei adica o politica a Germaniei si Frantei. UK nu o pun la socoteala pentru ca UK cauta sa profite de pe urma intregii Europe. Lira sterlina e mai valoroasa decat Euro adica o lira e 1.18 Euro.